Romen Diyojen ve Büyük İskender karşılaşmasında büyük filozof neden "gölge etme başka ihsan istemem" demiştir? “Gölge etme başka ihsan istemem” ya da “Gölge etme başka ihsan istemez” cümlesini hemen hemen herkes duymuştur. Bu yazıda ezberlerimize kazınmış bu cümlenin çıkış hikayesinden bahsedeceğim. İlk olarak büyük filozof Romen Diyojen tarafından Büyük İskender’e hitaben kullanıldığını biliyoruz. Bu keyifli hikayeyi Hasan Kerim Güç’ün “Yolda Bir Kuşa Rastladım” kitabından aktaracağım. |
Gölge Etme Başka İhsan İstemez
"Gölge etme başka ihsan istemez" atasözü, iyilik yaparken karşılığında bir şey beklememeniz gerektiğini vurgular. Yardımın amacı, yardım ettiğiniz kişiye fayda sağlamak olmalıdır, kişisel çıkarlarınız değil.
Bu atasözü, aşırı derecede yardımsever olan ve yardım ettikleri kişilerden karşılığında minnet bekleme eğiliminde olan kişilere bir uyarı niteliğindedir. Gerçek iyilik, karşılıksız yapılmalıdır ve övgü veya takdir beklemek, iyiliğin amacını bozar.
"Gölge etme başka ihsan istemez" sözü, yardımın karşılığını beklemeden verilecek gerçek nezaketin erdemine vurgu yapar. Yardım ettiğiniz kişiye yardım etmenin getirdiği tatmin duygusu, herhangi bir dış takdirin ötesinde olmalıdır.
Bu atasözünü günlük hayatına uygulamak için, yardım ettiğin kişilerden teşekkür beklemeden, gizlice iyilikler yapmaya çalışabilirsin. İhtiyacı olanlara yardım etme fırsatlarını ara ve karşılığında hiçbir şey bekleme. Yardımın, kişinin hayatında olumlu bir fark yaratmak için yeterli olmalı ve minnet duymak sana kalmış.