ametallerin değerlik elektron sayıları sabit midir? biraz mantık yürütme ve biraz da meb kitabındaki bir cümlenin sayesinde değerlik elektron sayısı, iyon yükü ve yükseltgenme basamaklarının birbirlerinden tamamıyla farklı ancak benzer kavramlar olduğuna kanaat getirdim ancak bir hocaya detayını sormama rağmen üçü de aynı şeydir diyor. Kanaatimce;
iyonik bileşiklerde ametallerin de metallerin de değerlik elektron sayısı değişebilir çünkü ortada bir elektron takası söz konusu. ayrıca iyonik bileşiklerde alınıp verilen elektron sayısına iyon yükü denir. iyonik bileşiklerdeki iyon yükü, iyonik bileşiklerin yükseltgenme basamağı olarak adlandırılabilir.
kovalent bileşiklerdeki ametallerin değerlik elektron sayıları ise değişemez, iyon yükleri zaten yoktur, yükseltgenme basamakları ise değişebilir. kovalent bileşiklerdeki ametallerin yükseltgenme basamakları atomların elektronegatifliklerine göre atomların elektronu fazla veya daha az çekmesinden kaynaklanan kısmi yüklenmelerdir. Örneğin h2o'da 1 oksijen ile her hidrojen birbirlerinin 2'şer elektronlarını ortak kullanıyorlar. oksijen toplamda karşı taraflardan 2 elektronu ortak kullanıyor ve oksijen bu elektronları çok fazla çektiği için hidrojenlerden daha uzun bir süre vakit geçiriyor tüm ortak kullanılan elektronlar ile. bu sebeple oksijen her bağ için -1, toplamda -2 yükleniyor. her hidrojen ise her bağ için +1 yükleniyor bu sebeple. fakat oksijenin değerlik elektron sayısı hala 6, hidrojenin değerlik elektron sayısı hala 1. doğru değil mi?
Çözeltilerde Denge Hakkında
Merhaba, en nefret ettiğim ders olan kimyada sıvı çözünürlüğü konusunda anlamadığım bir olay var;
İyonlarına tam ayrışan maddeler (1A grubu, Nitrat veya Amonyum içerenler) suda çözündüğünde ortada bir denge olmuyor değil mi? Çözünüyorlar ve bitiyor. Gerek ekzotermik gerek endotermik bu tepkimelerde sıcaklığı değiştirdiğimizde nasıl çözünürlük değişiyor? Sıcaklığa bağlı çözünürlüğün değişmesi için yalnızca denge tepkimesi olması lazım değil mi? Madem denge tepkimesi olmayan tek oklu tepkimelerde sıcaklık artışına göre girenler ve ürünlerin derişimleri değişebiliyor, o zaman kağıdın yanma tepkimesinde sıcaklığı azaltınca kağıdı geri alabilmemiz lazım, hocalara soruyorum istisnasız her çözünme olayında sıcaklığa bağlı olarak çözünürlük ya azalır ya da artar diyorlar. Birisi bu olayı aydınlatabilir mi?
11'in son konusu olan çözünürlük dengesini az çok biliyorum fakat hiç soru çözmedim o konudan ve berbat sayılırım. Hocalara o konudan dem vurup 'iyonlarına tam ayrışan maddelerde çözünürlük dengesi aranır mı' diye sorduğumda hayır aranmaz diyorlar ancak iyonlarına tam ayrışan bir maddenin sıcaklığa bağlı olarak çözünürlüğünün değişeceğini söylüyorlar.
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 8
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 548 (Bu ay: 14)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar