sabancı - koç gelir mi?
Merhaba sayın abilerim ve forumdaşlarım, dh teknik sorunları çözmek için bilgi edinme amaçlı takılırım üye bile olmamıştım. Bugüne kadar da hiç başlık açma gereği duymadım. Üniversite başlıklarını da son aylarda inceliyorum ve aklı başında iyi eğitim almış büyüklerimizin de burada fikirlerini paylaştığını görmekteyim.
Biraz başına buyruk derslere çok asılmayan özel bir lise öğrencisiydim. Son altı aya kadar da sınava pek asılmadım yurtdışında okuyacağım için ancak ne olduysa dayımın oğlunun Hollanda da okuldan atılması ile oldu. İyi bir öğrenci idi ama adamlar çok zorlamış onun dediğine göre ve üst üste aynı dersten kalınca sonunda ilişiğini kesmişler ve ülkede aynı bölümde okumasına da izin vermemişler. Zaten okulunun en az %60'ı ilk sene okuldan atılmış çeşitli sebeplerle. Tüm aile çok üzüldü bu duruma ve onu seneye İngiltere'ye teyzemin kızının okuduğu üniversiteye yollama kararı aldılar. Ailem kıta avrupasından daha uzağa yollamayacaklarını söylemişlerdi en başında. Babam beni iyi tanıdığından Almanya'ya göndermek istemiyordu ve AP dersleri aldım.
Neyse bu son olaylardan sonra annem de benim için endişelenmeye başladı ve bir süre sonra beni karşılarına alıp lisans düzeyinde ülkede okumamı sonrasında abd dahil istediğim yere göndereceklerini söylediler. Ben duruma içerledim ve kendime güvendiğimi, çok çalışacağımı söylesem de ailem yks'ye sağlam bir çalışma sergilememi sonuçlardan sonra durumumu gözden geçireceklerini söylediler. Yurtdışında da eem okuyacaktım ordan muhtemelen eniştemin amerikadaki kardeşinin yanına çalışmaya giderim diye kafamda plan yapmıştım.
Gelgelelim benim için zor bir sınav oldu. Buradaki sınava başından beri hazırlanan sınıf arkadaşlarım istedikleri yerleri kazanırken ben sayısalda yapa yapa ham 96.4k obp ile 99.6k sıralama yapabildim. Babam tercih işlerine meraklı ve aldığım puanı makul karşıladı. Ben ise sınıftakilere puanımı söylemeye utanıyordum. Keşke hiç girmeseydim. Neyse babam hemen koç ve sabancıyı incelemiş ve benim de bakmamı istedi. Sonuçta aldığım puan belli elimizde sadece ücretli bölümler vardı. Babam diğerlerini uyduruk kaydırık bulduğu için sadece bunlara baktı. Eminim önceki sınıflardan beri bu sınava çalışsaydım %50 bursluyu zorlardım ama burs durumu ailem için hayati bir sorun teşkil etmiyor.
2023 sonuçlarına baktığımda Koç eem 94k küsür, makinası 105k küsür ve sabancı mühendislik ve doğa bilimleri de 95k küsür başarı sırası ile almış. Babam bunlarla birlikte itü uolp'un bilişim sistemlerini (85k) ve elek ve hab. müh.ni (94k) yazdırdı. Beş tercihimden birine yerleşip yerleşemeyeceğimi bilmiyorum. Aslında olmaması bizimkilerin el mahkum yd göndermesini zorunlu hale getirecektir. Bir yandan da bu sınava angaje olunca psikolojik olarak bir yerleri kazanmış olma arzusu oluştu içimde. Son yılların kılavuzlarını incelediğimde bu bölümlerin sıralamalarının her sene gerilediğini görüyorum. Acaba yerleşme ihtimalim var mı bilmiyorum? Açıkçası koç makina olmasını pek istemiyorum, biraz da dayımın oğlu makina okurken kalmıştı. Evet, birkaç güne kadar sonuçlar açıklanacak ama içimi dökebileceğim kimse yok. Arkadaşlarım da benim yd'na gideceğimi biliyorlar. Eğer burda kalırsam benim için olduğu kadar onlar için de süpriz olacak. Umarım durumumla ilgili dalga geçmeden değerlendirmelerinizi öğrenebilirim. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
edit: paragrafların arası açıldı.
Meslek: talebe
İlgi Alanları: mühendislik
Son Giriş: 4 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 5 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 7
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 563 (Bu ay: 4)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 4 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar Genel Sohbet