Selam arkadaşlar,
Ekran kartı bölümünü takip edenl arkadaşların çoğu biliyordur, Sapphire 7900 XTX 110c sorunu nedeni kartı iade sürecim olmuştu, biraz da sıkıntılı geçmişti lakin iade tamamlanıp paramı geri aldım.
İade süreci boyunca yaklaşık 15 gün kartsız kaldım ve Nvidia 4080-4070ti ve 7900 serisi arasında karar vermeye çalıştım.
Bütçe olarak 30k vermek istemediğim için 4080 almak hiç gündemim olmadı, 7900 XTX' nin referans tasarımını tekrar alıp aynı sorunları yaşamayı gözüm kesmedi, AIB 7900 XTX modelleri 28k civarı olduğu için o seçenek de elendi, o fiyatı verdikten sonra 4080 alırdım.
Geriye 4070 TI ve 7900 XT kaldı, 7900XT' nin raster performansının yüksek olması ve giriş seviyesi 4070 TI modellerine yakın fiyatta MERC gibi iyi bir AIB 7900 XT bulmam (21.8k) neticesinde tercihimi MERC den ana kullandım.
15 gündür ev taşıma koşturması içinde olduğumdan elim bir türlü PC ye değmedi, geçen hafta sonu nihayet kurulumu yaptım.
Hem kutu içeriği hem ürün ile alakalı bol bol görsel paylaşıp 3D Mark sonucu, sıcaklık, güç kullanımı, PSU, CW hakkında bilgi verip ufak yorumlar yapayım istedim.
Ufaktan başlayayım...
Kartın kutusu oldukça büyük ve arabada sağ ön koltuğa koyduğumda kemer takmayınca uyarı verecek kadar ağır XFX tüm ürünü kutu ve kutu içeriği dahil özenle ve maliyet düşünmeden yüksek malzeme kalitesi ile hazırlamış.
Kart kutusunun her iki kapağında da büyük şeffaf etiketler var ve açıldığında kendini belli ediyor, satıcıların açılmış kutu satmaları pek mümkün değil.
Kutunun kart koruması üst seviye.
Kutu içindeki orijinal jelatin ve yapışkanlar standart şeffaf bant değil, aldığınız ürünün daha önce açılıp açılmadığını çok rahat anlayabilirsiniz.
Kutu içinde uzun ve ağır ekran kartlarında zamanla oluşan eğilmeyi yok etmek ve anakart üzerine binen ağırlığı azaltmak için XFX in Z SUPPORT BAR adını verdiği kalın alüminyum bir destek aparatı bulunuyor, bu aparat ekran kartının gövdesi ile kasayı birleştirerek kartın ağırlığını kasaya taşıtıyor.
Z SUPPORT BAR parçasının kendi de ağır, kalın malzemeden üretilmiş ve üzerinde güzel mat bir boya var.
Gelelim ekran kartının fiziksel yapısına; bir önce kullandığım XFX RX 6800 XT MERC' den alışkın olduğum üzere bu MERC modeli de sektörde ki en büyük tasarımlardan.
3 fanlı, 2,7" slot kaplayan, 2kg ağırlığı 33,5 cm uzunluğu olan devasa bir kart, almayı düşünüyorsanız kullandığınız kasanın ekran kartı desteğini mutlaka kontrol edin.
Kart çıkış olarak ;
2x Display Port 2.1
1x Display Port 1.4
1x HDMI Port 2.1
ile bol ve çeşitli görüntü çıkışı veriyor, özellikle Nvidia kartlarda olmayan DPI 2.1 olması yüksek çözünürlük ve yüksek hz kullanımları için ideal.
Çıkışların olduğu noktada şık bir XFX logosu var.
Hani bir laf vardır ya kolum kadar diye işte bu kartın tam da bu lafın karşılığı bir boyutu var.
MERC gerçekten kolum kadar :p
İki adet PCI-E 8 pin bağlantı ile eski nesil PSU ve güç kabloları ile kullanılıyor, kasa kapağının kapanmama durumu yaşanmıyor.
Arka plaka metal ve hem sağlamlık hem de ekstra soğutma ekipmanı görevi yapıyor.
Kartın MID ATX XPG INVADER kasa ile olan fiziksel oranı.
Kartın her yerinde koruyucu jelatin kaplanmıştı, bazı arkadaşlar kartlarını korumak için kullanırken dahi bu jelatinleri çıkartmıyorlar, fakat bu kartın arka plakasındaki jelatin hava kanallarını kapatıyor, bu nedenle mutlaka sökmek gerek.
Z SUPPORT BAR ı kartı monte ettikten sonra takma düşüncem mümkün olmadı, Z BAR ı mutlaka kasa dışında monte etmek gerekiyor.
Dışarıda montaj yaptıktan sonra da Z BAR üzerinde iken kartı kasaya monte etmek gerçekten çok zor hale geliyor, kart zaten büyük, bir de tutucu ile işler daha karmaşık hale geldi, özellikle vidalanan bölüme Z BAR' ı hizalarken aynı anda kartı PCIEX slotuna denk getirip oturtmak bana soğuk erler döktürdü, keşke daha pratik bir çözüm bulsalardı.
Z SUPPORT BAR montajını yapmak için mecburen kartı yerinden söktüm, montajı için kartın arka yanında tutucunun vidalanacağı 3 nokta var, böylelikle kart ile kasa yekpare hale geliyor ve kartın tamamen sabitleniyor.
XFX Z SUPPORT BAR' ın kasanızın PCI tutucusunu yamultmaması ve daha sağlam bağlantı için bu metal desteği vermeyi de unutmamış, kalite ayrıntılarda gizlidir
Ve kartı montajlanmış haline gelelim; 4 vida bağlantısı ve ekstra sabitleme aparatı ile deyim yerindeyse taş gibi.
Montaj bitiyor...
Çok şükür kazasız belasız montaj tamamlandı
Şimdi test zamanı...
3D MARK TIME SPY
INTEL I7 12700F 16 gb x2 DDR4 3200 mhz 16.18.18.38 1 ASUS Z690 PD4 CORSAIR RM 650 650W PSU
Sıcaklık ve hız değerleri ;
FURMARK 4K 8X MSAA VE EŞLENİK CPUZ STRES TESTLERİ ALTINDA 650W CORSAIR RM650 GOLD İLE 25 DK LIK TEST SONUÇLARI:
I7 2700 GÜÇ YÜKETİMİ 150W
7900 XT MAKSİMUM GÜÇ TÜKETİMİ 441W
MAKSİMUM GPU SICAKLIĞI 66 C
MAKSİMUM GPU HOT SPOT SICAKLIĞI 74 C
FAN HIZI 1604 RPM
CORSAIR RM 650 GOLD
Oyun denemeleri 1440p native ultra ayarlar;
GOD OF WAR Kratos abimize kıyak geçtim fazla foto ekledim
ASETTO CORSA COMPETIZIONE
BATTLEFIELD 2042
RT OFF
RT ON
RED DEAD REDEPMTION 2
TOTAL WAR ATILLA
Warhammer 40,000 Dawn of War III
Kart hakkında genel olarak yorumlarım ise şöyle;
Öncelikle kartta CW yok, kasaya kulağımı dayadığım halde duyamadım, sonuçlardan da göreceğiniz gibi kart çok serin, üzerine sessiz çalışıyor, GPU 65c, Hot Spot sıcaklığında da 80c üzerini görmedi, fan devri standart ayarlarda 1600 RPM civarına çıkıyor ve o aşamada dahi sessiz, tek şikayetim kart ısındıktan sonra masaüstüne döndüğüm zaman GPU 40 derecelere dahi inse dahi çok uzun bir süre 0 fan moduna geçmiyor, umarım bir sonraki sürücü ile daha düzgün bir ayar gelir.
XFX 7900 XT referans 7900 XT lmodelinden daha performanslı zaten 3D Mark skorunda farkını ortaya koyuyor.
Referans modelde Game Clock 2000 Mhz iken XFX de:
Game Clock Up 2175 MHz
Referans modelde Boost Clock Up 2500 Mhz iken XFX de:
Boost clock 2535 MHz
Güç tüketimi olarak AMD Radeon izleme yazılımında 350 W' a kadar yükselen güç tüketimi gördüm, XFX 750W PSU tavsiye etmiş.
Benim senaryomda I7 12700 ile 650W Corsair RM 650 sistemi besledi ve problem yaşamadım, elbette işlemcide OC yok, ama güç planı 65W değil 180W olarak ayarlı, işlemci öyle minnoş minnoş takılmıyor güç tüketimi 150w üzerinde, bu şartlar altında RM 650 görevini başarılı şekilde yapıyor.
Genel itibari ile satın alma kararımdan memnunum, elbette AIB 7900 XTX veya RTX 4080 olsa daha iyi olurdu ama çok pahalılar, bu nedenle imkanım olduğu halde dahi tercihim olmadılar.
Hepinize iyi forumlar, saygılar, sevgiler.
Merhaba,
Öncelikle herkese sağlık, mutluluk ve bolluk içinde yeni bir yıl dilerim.
28.12.2022 terihinde Sinerji Bilgisayar Altunizade mağazasından 25 bin TL ye satın aldığım Sapphire 7900 XTX kartımı oyunlarda yük altında 110c ye çıkan GPU Junction sıcaklığı nedeni ile distribütör firma teknik servisine iade talebi ile teslim ettim, gelecek hafta Sapphire teknik servis hizmetini yapan Service Point firması ile iletişime geçip iade talebimin nedenini onlara da açıklayacağım.
Önce sorundan bahsetmek isterim;
Kart yük altına girdiğinde 110c GPU Junction Temp yaklaşık bir iki dakika içinde 105-110 c arasında çıkıyor ve bu nedenle 350w/2700 mhz ile başlayan performans 300w/2490 mhz e geriliyor.
Aynı zamanda 2900 rpm e dayanan bir fan dönüşü başlıyor, kart kanat taksa muhtemelen havalanacak., elbette çok yüksek ve dayanılmayacak bir fan sesi de cabası.
Kasayı yan yatırırsanız kart dikey durumda kalırsa sıcaklık 90-95c,kasanın normal konumunda ise 110c olan sıcaklık ciddi bir anomali belirtisi.
İşin tuhaf kısmı kartı inceleyen hiç bir haber sitesi bu durumla karşılaşmadı sadece benim gibi kullanıcıların başına gelen bir sorun, tahminim inceleme sitelerinin kartı sökmeleri ve tekrar monte etmeleri sırasında farkına varmadan AMD 'nin montajda yaptığı hataları ortadan kaldırmaları ve testi daha sonrasında yapmaları.
Reddit' de konu ile alakalı bir çok şikayet var, Power Color markasının yetkilisi bu konu ile alakalı AMD ye rapo hazırlamak için sorun yaşayan her kullanıcıdan kart bilgilerini talep etti.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/zvvcio/comment/j1s6v84/
AMD nin RMA ve iade taleplerine olumlu dönüş yapmaya başladığı ile alakalı haberler yazılıyor.
Muhtemelen bir çok forumdaşım bu bilinen problem olduğu halde neden kartı aldığımı, hadi almak istedim neden 14 gün iade hakkı bulunan E ticaret sitesi üzerinden almadığımı merak edecektir.
Ki forumda bir çok defa "İlk revizyon kartları asla almam", "7900 alımı için 4070ti çıkmasını bekleyeceğim" beylik yorumları yazmış biri olarak bir de üzerine Junction Temp sorunları çıkmış ve ben de bundan haberdar iken referans 7900 XTX almak kabul etmeliyim ki kaybedeceğim belli olan bir kumar oyununa başlama kararı idi.
Ama bir yandan kendimce bir kaç mantıklı ve duygusal nedenim de vardı;
7900 XTX alma kararını 4070 TI ve AIB modeller gelmeden bu kadar hızlı vermemde ki en büyük neden elimde bulunan XFX 6800 XT Merc modelini beklediğim bir fiyata satma imkanımın doğmuş olması oldu.
Malum mining tayfası yüzünden tüm ikinci el kartlar şu an mining kartı muamelesi ile hak etmedikleri fiyatlardan satılıyor, daha sonrasında bu satış ile uğraşma istemedim ve kartı isteyen de iyi bir arkadaşım olunca onun da işi görülsün, düzgün ve uygun fiyatlı bir kart alsın istedim.
Diğer neden 7900 XTX referans modelin fiyatı idi, 7900XT yakın fiyatı ile (22 Bin TL) zaten elendi, RTX 4080 ise benim psiklojik sınırım olan 25 Bin TL ' nin çok üstünde fiyatla satıldığı ve 7900 XTX den RT hariç daha zayıf olduğu için elendi, 7900 XTX AIB modellerin de stok olmamsı ve olası yüksek fiyatları nedeni ile referans kart bana cazip göründü.
4070 TI performansının çok yüksek ihtimal 7900 XTX den oldukça geride olacağı ve fiyatının yüksek olacağı söylentileri de bir diğer sebepti, 4070 ti olası düşük performans ve yüksek fiyatı nedeni ile 7900 serisinin fiyat kırmasına gerek olmayacağını ön gördüm. (ne olur elbette bilmiyorum)
7900 XTX in en ucuz satıldığı firma olan Sinerji Bilgisayar mağazasından alma nedenim ise tamamen psikolojik.
Bir yandan içimde bu problem bana denk gelmez inancı da vardı elbette.
Teknoloji mağazası gezmeyi severim, çoğumuz da severiz, mağazanın olduğu bölgeye işim nedeni ile gidince magazayı gezmek istedim, içeri girince çil çil bana bakan kutuların çekiciliğine dayanamadım ve kolumun altında kartla çıktım, bunun hiç bir mantıklı açıklaması yok :)
Lakin bilgi vereyim, e ticaret üzerinden 14 günlük cayma hakkı sadece açılmamış ve montajı yapılmamış ürünler için vermekte firmalar, bu gün distribütör teknik serviside benzer bilgiyi verdi.
Yani kartı e ticaret üzerinden aldınız, iade ettiniz, kart açılmış ise firma kartı kontrol için teknik servise göndermekte, yani ben e ticaret üzerinden alışveriş yapmış olsam da iade isteğim neticesinde şu an ki servis sürecini yaşayacaktım.
Velhasıl REFERANS 7900 almayın, aldırmayın.
Servis süreci ve neticesi hakkında bilgi vereceğim.
GÜNCELLEME 06.01.2023;
Selam arkadaşlar durum için güncelleme yapayım;
Sapphire merkez ve Arena Bilgisayar ile görüşmelerim neticesinde bu sabah Sapphire dan aşağıdaki mail ve mesaj geldi;
"Dağıtımcımız bize bu kart için RMA isteği gönderdi, durumu çözmek için RMA prosedürümüzü izleyeceğiz."
"Lütfen onlarla tekrar kontrol edin."
"Teşekkürler."
Ama Aren hala iade onayını vermedi bekliyorum...
GÜNCELLEME 10.01.2023
Karta tamir veya farklı bir işlem uygulamayacak olmalarına, yani hiç bir zamansal bahane olmamasına rağmen.
Sapphire merkezden gelen RMA onayı var kartı en kısa zamanda satıcınıza götürün değişim yapabilir mesajına rağmen.
"Of course , please return your card back to your retailer ASAP and then can arrange the replacement to you.
Sorry about the inconvenience."
"Elbette, lütfen kartınızı en kısa zamanda satıcınıza geri gönderin ve sonra sizin için yenisini ayarlayabilir.
Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dilerim."
Sapphire' dan gelen maili iletip defalarca mail atıp açıklama yamama rağmen.
Servis kartı hala bekletiyor...
GÜNCELLEME 11.01.2023;
arkadaşlar Arena bu gün kart iademi onayladı, gün içinde iade belgesini alıp Sinerji Bilgisayarın yolunu tutacağım, ya para iadesi ya yeni ürün bakalım ne olacak?
arkadaşlar hali hazırda Corsair RM650 80+Gold psu yu 6800xt ve i7 12700 ile sorunsuz şekilde kullanıyorum, ama malum NV 4000 ve AMD 7000 serileri için muhtemelen bu psu yeterli gelmeyecek.
yeni PSU araştırırken HB sitesinde 2900 TL ye Platinium HX850 buldum.
https://www.hepsiburada.com/corsair-cp-9020138-eu-hx850-80-plus-plt-fm-psu-p-HBCV00000404SE
fiyat uygun geldi satın aldım, fakat biliyorum ki bu ürün oldukça eski, almak doğru bir karar mı, eski bir model olması dezavantaj yaratır mı? hala iade edebilirim.
bilgi ve fikir paylaşırsanız çok sevinirim.
Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle belirtmek isterim ki Intel fanı değilim, on yıllardır (yaş 41 olunca :) ) 3DFX, INTEL, AMD, ATI gibi ana akım markaların farklı ürünlerini farklı zamanlarda kullandım, körü körüne hiç bir ürünün taraftarı olmadım olmamda.
Tüm donanım meraklıları gibi Ryzen 5000 ve RX6000 serilerini çıkışını heyecan içinde bekledim, bu seri ile AMD çok başarılı ürünler ortaya koyarak rekabetçi piyasa şartlarının oluşmasına çok ciddi katkıda bulundu.
AMD sayesinde Intel gibi kullanıcısını asla düşünmeyen bir firma i3, i5 işlemcilerini adam etmek, hazırda ki çipseti ile (z490) daha çıkmamış gelecek olan bir sonra ki nesil işlemcilerine destek vermek zorunda kaldı.
Nvida bir önce ki nesil GPU' larının neredeyse iki katı performans veren ürünlerini önceki ürünlerinden daha ucuza piyasaya sunmak zorunda kaldı.
Sırf bu iki nedenle bile tüm donanım severlerin AMD' ye teşekkür borcu olduğunu düşünüyorum.
Şu an andan itibaren yazacaklarım ise tamamen ama tamamen oyun performansı ve cebimizden çıkan, çıkacak para üzerine yorumlarım olacak, profesyonel uygulamalar render, video edit vbg. kullanımlar yorumlarımı kapsamayacaktır.
Malum AMD Ryzen 5000 serisi ile müthiş iş çıkarttı, Intel' e sağlam bir ders verdi, özellikle 5600x müthiş performansı ile hepimizin kalbinin hızlı atmasını sağladı.
Lakin burada benim gözüme çarpan fakat pek kimselerin de bahsetmediği bir durum var.
Bu seri işlemciler pahalı, gerçekten pahalı.
Ryzen 5600x' in önceki seriden selefi R5 3600 ve rakibi Intel İ5 10400F ile oyun performansı bazında ortalama %10 ila %15 performans farkı varken fiyat farkı neredeyse %100...
Yurt dışı fiyatlarını dahi baz alsak 5600x 299 USD' lık fiyatı ile İ5 10400F 160 USD' lık fiyatından %87 daha pahalı, ortalama %1 Low FPS' de ise %13 daha hızlı.
Ki Türkiye perakende satış fiyatlarında bu fark daha da büyük hale geliyor.
Bu fiyat performans dengesi normal mi?
Çakal perakendecilerin fahiş fiyatlarından 5600x almak, kullanılan R5, İ5, İ7 gibi güncel işlemcileri satmaya kalkmak, hele ki en üst seviye ekran kartı kullanmayan kesim için ne kadar doğru?
Saygılar, sevgiler...
https://www.techspot.com/review/2135-amd-ryzen-5600x//
ReaLGz Cevap
ReaLGz mesaj atmışsınız lakin maalesef özel mesaj atamıyorum.
sorunuzun cevabı 2400 TL
|
VEGA56 ' DAN 5700XT' YE GEÇİŞ MANTIKLI MI?
|
60 HZ-75 HZ VS 144 HZ
|
2k 75-144 hz VS 1080P 144 hz ???
|
Asus Phoenix GeForce GTX 1660 Ti
|
INTEL i7 12700F-ASUS Z690 PD4-GSKILL RIPJAWS 32GB DDR4 4400 MHZ (2x16GB)- PNY RTX 4090 VERTO XLR8 -CREATIVE Z SE-1-TB WD BLACK SN850X-500GB WD BLUE NVMe-XPG INVADER CASE-CORSAIR RM1000X SHIFT- DELL ALIENWARE 34" QD-OLED 165HZ AW3423DWF - META QUEST 3 - FANATEC CSL-DD |
Son Giriş: 7 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 10 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.756
İkinci El Bölümü Mesajları: 89
Konularının görüntülenme sayısı: 43.041 (Bu ay: 276)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.641 (Bu hafta: 4)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware