KPSS muamması
Sınavla ve bahsedilen dershane ile ilgili bir bağım yok, öncelikle bunu söyleyeyim.
Dışarıdan takip eden ve merak eden bir vatandaş olarak biraz araştırdım.
20 soru meselesi önce ondan başlayalım (noktasına, virgülüne kadar aynı olduğu söylenilen) dershane sınavdan sonra telif almış ve ösym sorularını kendi deneme şablonu üzerine basmış. Zaten çözümünde de adam bunu belirtiyor, sadece soruları göstererek biz bunu anlattık diyor.
Sonra benzer sorular var denildi. Örneğin matematik sorusu. ÖSYM’nin soru kalıpları bellidir, yıllara göre fazla fark olmaz. Rakamlarının benzer olması, o kadar soru hazırlayan bir kurum için bence normal. Kaldı ki emin olun diğer yayınlarda daha da benzeri vardır. Bu kurumların amacı budur zaten, mümkün olduğunca geçmiş yılların analizleri yapılarak ona göre soru hazırlamak ve benzer sorular tutturmak.
2015’te KPSS’ye hazırlanıyordum, o zamanlar bir kitap modaydı, ismini hatırlamıyorum, önceki yılda şu kadar soru tutturmuş diye. Bu durumla kıyaslarsak soru benzerliği bakımından çok daha başarılıydı.
ÖSYM’nin hiç mi suçu veya ihmali yok, diyebilirsiniz. Bazı soruların önceki yıllarda da çıktığı iddia ediliyor, bu büyük bir skandaldır. Koskoca tarihten Atatürk’le Atatürk ilke ve inkılapları ile ilgili bir soru olmaması kabul edilemez.
Sınav eğer yukarıda bahsettiğimiz durumlarla iptal edildiyse benim anlamlandırabildiklerim kadarıyla bana biraz mantıksız geldi. Ya twitter baskısı ya seçim yatırımı ya da başka bir kumpas olabilir gibi geliyor.
Bu arada sınavda bir şeyler dönse emin olun iptal olmazdı. Bu kadar kısa sürede devlet erkanı üstüne düşmezdi. 2011 YGS’ye giren ve hakkı yenilen biri olarak böyle düşünüyorum.
Tabii bu benim kendi fikirlerim. Benim de yanlış anladığım veya atladığım şeyler olabilir.
Havaalanında bagajda alkol götürebilir miyim?
|
|
Yeni bir parti çıkabilir mi?
|
|
Tümgeneralin oyunu
|
Araplar bu konuda daha cevval çıktı.
YSK'dan MHP kararı
|
|
Türk'ün Basat gibi çoktur arslanı,
Mustafa Kemal'dir baş kahramanı! Ziya GÖKALP |
ATATÜRK[/center]e675520d59462aa82889e3e153c421a66.jpg |
Son Giriş: 6 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 6 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 6.820
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 21.799 (Bu ay: 697)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 4.166 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Spor