Şimdi Ara

Programcılığa başlangıç (YARDIM) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Ya siz ne kadar gereksiz şeylere kafa yoruyorsunuz böyle. Bahsettiğiniz şeyler algoritma değilki, sahte kod. Programlama dili öğrenecek kadar algoritma bilgisi gerizekalı olmayan herkeste vardır. Bu kadar kastığınız olay nedir merak ediyorum doğrusu. Bahse girerim algoritma diye sayıkladığınız şey sahte kod ve akış diyagramlarından başka bişey değil. Tekrar söylüyorum; programlama dili bilmediğiniz sürece ancak çok çok basit algoritmaları anlayabilirsiniz ki bunlarda zaten bildiğiniz şeylerdir. Az biraz gelişkin algoritmaları kağıt üstünde öğrenemezsiniz, ancak kodlayarak deneyip, tecrübe edip öyle geliştirirsiniz. Gerçi bunları anlatıyorum ama farklı şeylerden bahsettiğimiz belli.

Sen bu konuda bayağı uzmansın sanırım. Bana da bir kaç ders ver. Ben yanlış biliyormuşum.

Klavyeden girilen iki sayıyı toplayan programın sahte kodu nu bana bir yazsana hiç bir siteye bakmadan. Çok basit ten gittim. Bakam yapabiliyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: By_aTLaNTiS

quote:

Ya siz ne kadar gereksiz şeylere kafa yoruyorsunuz böyle. Bahsettiğiniz şeyler algoritma değilki, sahte kod. Programlama dili öğrenecek kadar algoritma bilgisi gerizekalı olmayan herkeste vardır. Bu kadar kastığınız olay nedir merak ediyorum doğrusu. Bahse girerim algoritma diye sayıkladığınız şey sahte kod ve akış diyagramlarından başka bişey değil. Tekrar söylüyorum; programlama dili bilmediğiniz sürece ancak çok çok basit algoritmaları anlayabilirsiniz ki bunlarda zaten bildiğiniz şeylerdir. Az biraz gelişkin algoritmaları kağıt üstünde öğrenemezsiniz, ancak kodlayarak deneyip, tecrübe edip öyle geliştirirsiniz. Gerçi bunları anlatıyorum ama farklı şeylerden bahsettiğimiz belli.

Sen bu konuda bayağı uzmansın sanırım. Bana da bir kaç ders ver. Ben yanlış biliyormuşum.

Klavyeden girilen iki sayıyı toplayan programın sahte kodu nu bana bir yazsana hiç bir siteye bakmadan. Çok basit ten gittim. Bakam yapabiliyorsun.

Bence sen daha fazla bilmeden yazma.. Yazdıkça batıyosun, sıçtıkça sıçıyosun.. Bilmeyip de sallamak da bi yere kadar arkadaş

• quote:

Orijinalden alıntı: Meniz

quote:

quote:

Bence sen daha fazla bilmeden yazma.. Yazdıkça batıyosun, sıçtıkça sıçıyosun.. Bilmeyip de sallamak da bi yere kadar arkadaş

ben bilmiyorum kardeş açıkla işte bana öğret ne biliyorsan.

• quote:

Ki algoritmada Türkçe karakterler kullanılabilir özelliği ve komut sistemine göre basit olmasına rağmen yeni başlayan için çok zor olur. Bu kodlar ingilizce nasıl anlayacak. Algoritma program yapmayı kodların kullanışı ve matıksal değerin ifadelerini komutla ilgili her şeyi sağlayan bir kodlama sistemidir. Bunun için algoritma öğrenmeden hemen kodlama sistemine geçerseniz yapacağınız şeyler sınırlıdır. İzlediğiniz videolar ve okuduğunu kodlar dışına çıkamazsınız. Bu da pek fayda sağlamaz.

Sen önce şu yazdıklarını bir tercüme et hele.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 8 Ekim 2011; 16:46:15 >
  • quote:

quote:

Ki algoritmada Türkçe karakterler kullanılabilir özelliği ve komut sistemine göre basit olmasına rağmen yeni başlayan için çok zor olur. Bu kodlar ingilizce nasıl anlayacak. Algoritma program yapmayı kodların kullanışı ve matıksal değerin ifadelerini komutla ilgili her şeyi sağlayan bir kodlama sistemidir. Bunun için algoritma öğrenmeden hemen kodlama sistemine geçerseniz yapacağınız şeyler sınırlıdır. İzlediğiniz videolar ve okuduğunu kodlar dışına çıkamazsınız. Bu da pek fayda sağlamaz.

Sen önce şu yazdıklarını bir tercüme et hele.

Ders No 1

Klavyeden girilen iki sayıyı toplayan sahte kod

1) Başla
    2) Sayısal; Sayı1, Sayı2, Sonuç
    3) Gir, Sayı1
    4) Gir, Sayı2
    5) Sonuç=Sayı1+Sayı2
    6) Yaz, Sonuç
    7) Bitir

Ders No 2

Şimdi bu komutu Delphi üzerinden deniyelim(Ben tavsiye olarak delphi üzerinden verdiğim için o yüzden delphi üzerinden yazabilirsiniz bu komutu çalışır).
    Delphinin tanımı kitaplardan yazar(Kitap olarak da delphi7)

(Delphi: Borland firmasının, bir nevi pascalın görsel versiyonu olarak geliştirdiği dildir. Bu dilde program geliştirmek, diğer birçok dile göre daha kolaydır. Arayüz, paint de resim çizer gibi geliştirilir. Genelde otomasyon programı ve Hack Tool geliştirirken kullanılır.Testlerde Visual Basic den 10 kat hızlı işlem yapması,onu kullanılabilir bir dil hale getirmiştir (Kitaptan alıtıdır.))

Öncelikle bize lazım olan 2 tane edit 1 tanede button 1 tane de label lazım.

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    sayi1, sayi2, sonuc: real;
    Begin
    sayi1:=strtofloat(edit1.text);
    sayi2:=strtofloat(edit2.text);
    sonuc:=sayi1+sayi2;
    label1.Caption:=floattostr(sonuc);
    end;
    end.

Ders No 3

Üste görüldüğü üzere önce sahte kodunu sonra da delphi kodunu yazdım.

Öncelikle sahte kod ile delphi kodu arasındaki farkı inceleyelim.
    Sahte kod : Komut Türkçe Karakterler kullanabiliyoruz.
    Delphi Kod : Komut Türkçe karakterler Kullanamıyoruz.
    Sahte kod : Başla ile komutun çalışmasını sağlar bitir ile veya son ile komutun çalışmasını sonlandırır.
    Delphi kod : Begin le komutun çalışmasını sağlar end ile komutun çalışmasını sonlandırır.
    Sahte kod : Değerleri başlattıktan sonra tanıtır. (Sayısal; sayı1,sayı2,sonuc )
    Delphi kod : Değerleri komut başlamadan önce tanıtır. ( var sayi1, sayi2, sonuc : real; )

Şimdi görüldüğü üzere sahte kod da gireceğimiz değerleri tanımlamak için "Sayısal" girdim. Delphide de gireceğimiz değerleri tanımlamak için de "real" girdim. Real yerine başka bir değer de girebilirdik(Örneğin "string vs.. "). Ama toplama da küsürlü sayılar olduğu için real olarak tanımlamak daha mantıklıdır sayi1 sayi2 ve sonuc işlemleri için.

sayi1:=strtofloat(edit1.text); tanımladığımız sayi1 değerini edit1.text kutusuna atadım. Edit1.text kutusuna girilen herhangi bir sayı "sayi1" değeri olmuştur. strtofloat real string çevirdim. (bir değeri tanımlarken real olarak tanımlarız. Komut içerisinde ise float olarak komutlarız.)
    sayi1:=strtofloat(edit1.text); sayi2 de aynı şekilde yanlız edit2.text Yani açmış olduğumuz 2 tane edit kutunun 2.'sine atadım.
    sonuc:=sayi1+sayi2; Tanımlamış olduğumuz sonuc değerini klavyeden yazılan sayıların toplanmasını sağladım.
    label1.Caption:=floattostr(sonuc); Sonuc label1 üzerine yazdım. (Caption açtığımız label ismini değiştir.) Ama bu kez bir farkla girilen string sayılar yine küsürlü yani virgüllü sayı çıkabilir ihtimali ile real yani float çevirdim.

Öncelikle bunları kendim yazdım arkadaştan bunu istediğim için cevabını da veremediği için ben yazım dedim üstelik biraz da açıklama yaptım. Tam yapamamış eksik olabilir mazur görün.

Arkadaşın bir yazısını veriyorum

quote:

Programlama dili öğrenecek kadar algoritma bilgisi gerizekalı olmayan herkeste vardır.

Arkadaşdan istediğim sahte kod örneğinin cevabını veremediği için üstelik öyle bir kolay soruki kendine bir sorsun ben neyim diye :)

Bir de benim yazdığımın tercümesini istemiş. Onuda verim. Bakın arkadaşlar bir programı yazmak bir dil kullanmak görüldüğü üzere öyle basit bir şeye benzemiyor. Bu üste verdiğim örneğin binbir çeşit yol ile yapılabilir. Ben bu yolu seçtim başkası başka bir yolu seçer. Neyse konuyu fazla cıvıtmayalım. Bu diller tanımlama işleri işlem işleri veri girme işleri ekrana çıktı alma gibi vs. bilgisayar üzerinden bir gördüğünüz yazılımların hepsini yapabilme özellikleri vardır. (pascal delphi java C# C++ vs.. diye devam eden diller.) Bu diller ve bilgisayar dili ingilizce olduğu için ingilizce değerler gireriz. Ama sahte kod da öyle değil. Sahte kod görüldüğü üzere başla değeri gir sayıları gir topla ekrana çıktı ver bitir olarak basit şekilde yapılıyor. Bu sahte kodlar bize kullanmak istediğimiz herhangi bir dilin akışını yani ne yapmak istediğimiz anlatıyor. Mesala Sayısal bir işlem yapmak istediğimizde sayısal bir değer gir diyor. Önemsiz ben bunları bilmeyen olmaz gibi şeyler diyebilirsiniz. Ama çok önemlidir aslında. Yazılım esnasında neyi nerde kullanacağımıza bize mantığımıza yansıtır. Şimdi bu arkadaşlar yazılıma ilk başladığında direk delphi ile başladığında neyi nerde kullanacağını bilemez. Bir program firkri verelim kullanacağı buttonlar editler label checkbox vs. kodlar hepsini verelim neyi nerde kullanacağını bilemez. Eline alır kodları "bu ne la der" :) Ama sahte kod ile hangisinin nerde kullanacağını öğrenebilir. Dersin hesap makinası yap. Adam eğer tecrubeli ise kafasından oluşturur. Ulan şunu şurda yazım şunu burda yazım. Der onu oraya koyum der. Programı yazar. Ne sahte kod ne akış diyagramına ne de algoritmaya ihtiyacı olur. Çünkü neyi nereye koyduğunu bilmiştir. Şimdi size soruyorum. Siz tecrubesi olmayan bir kişiye ne şekilde bunlar gereksiz bir bilgi direk kodlamadan başla dersiniz. Ben şahsen o kodları bilmeden görsem karşımda bu ne la ben yapamam derim bırakır giderim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi By_aTLaNTiS -- 9 Ekim 2011; 3:32:21 >

• Daha önce de dediğim gibi bahsettiğimiz konular farklı. Yazdıklarınız bir algoritma örneğinin sahte kod ile tasvir edilişi. Gördüğünüz gibi bu çok basit bir algoritma olduğu için kağıt üzerinde çözülebilir ve anlaşılabilir. Gerçi bunda bile "Gir, sayi1" adımı hiç prog. bilmeyen biri için soru işareti oluşturacaktır çünkü bir programa veri girişinin nasıl olabileceği konusunda bir fikri yoktur.

Birkaç mesaj önce bir sıralama örneği vermiştim. Bu algoritma kabaca sıralanacak veriyi parçalara bölüp üzerlerinde rekürsif çağrı yaparak sıralayan ve sonra birleştiren bir sıralama tekniği. Bunu prog. bilmeyen birine haliyle sahte kod ile açıklamak gerekecek. Tecrübesi olanların bile böyle algoritmaları anlayıp uygulamakta zorlandıkları düşünülürse hiç bilmeyen birine nasıl açıklamayı düşünüyorsun acaba? Ha şimdi diyeceksin bunlar yeni başlayan biri için uç örnekler. E bende sana derimki senin örnekler zaten bildiğimiz dört işlemin dışına çıkamıyor, bunları tekrar ettirmenin kime ne faydası var. Bilakis işi zorlaştırır çünkü öğrenecek olan kişide bu işin çok zor olduğunu, en basit algoritmanın bile sahte kodunun çıkarılması gerektiğini düşünecek ki yok öyle birşey.

Onun için önce basitte olsa bir dil öğrenilmeli, mesela python. Prog. dilleri sadece kurallar bütünüdür, öğrenmek için herhangi bir önkoşul gerektirmez. Problemin nasıl kodlanacağı kişinin yeteneğine kalmış. Kimisi fikri en ince ayrıntısına kadar kağıda döküp sonra kodlarken kimisi direkt kodlamaya çalışır (bende arasıra böyle yapıyorum, kod spagettiye dönünce sil baştan oluyor tabi ). En iyisi bir ortayol bulmak. Mesela fikri kabaca kağıt üstünde sağlam bir şekilde tasarlayıp ayrıntıyı koda bırakmak. UML gibi zımbırtılarda var ama ben pek sıcak bakmıyorum bunlara. Ekran karşısında beyin fonksiyonlarının tam olarak çalışmadığına dair bir teorim var da.

Neyse çok yazdık, ama son bir not daha. Prog. dilleri ingilizce değildir. Anahtar sözcükler vs. bunlar sadece sembol. Ben C ile bütün anahtar sözcükleri türkçe yazıp kodlayabilirim. Ne oldu şimdi C türkçemi oldu?

• Öncelikle bizim kapışmamız çok iyi oldu en azından bu konuda bilgisi olmayanlara bildiğimiz kadarıyla bilgilerimizi sunmuş olduk. Şahsen ben teşekkür ederim. :):):):)

quote:

Daha önce de dediğim gibi bahsettiğimiz konular farklı. Yazdıklarınız bir algoritma örneğinin sahte kod ile tasvir edilişi. Gördüğünüz gibi bu çok basit bir algoritma olduğu için kağıt üzerinde çözülebilir ve anlaşılabilir. Gerçi bunda bile "Gir, sayi1" adımı hiç prog. bilmeyen biri için soru işareti oluşturacaktır çünkü bir programa veri girişinin nasıl olabileceği konusunda bir fikri yoktur.

Aslında kime ne sorarsanız sorun birisi der direk kodlamaya diğeri der algoritma bilgisi olmadan kodlama olmaz. Aslında her ikiside doğru. Şimdi kimisi kavrama yeteğini çok iyidir hemen kavrar. Kimiside yıllarca kodlara baksa hiç bir şey anlamaz algoritma bilgisi ister. Yani programlama bakacak olan arkadaşların önce kendilerine baksınlar ondan sonra yollarını seçsinler. Neden böyle diyorum. Bir tane üniversite bilgisayar öğrencisi ( Aslında bu bir tane değil daha fazla), Bilgisayarın sadece monitörden olduğunu sanıyorlar. Ne işlemci ne ram ne başka bir şey yok. Adamın bilgisayarı göçtü yaptırmaya götürüyor. Adam monitörü yüklenmiş bilgisayarım çalışmıyor diye bize getirdi. :):):) Şimdi elektro güzel diyorsunda bu adam da yazılım öğreniyor. Sen bu şekilde adam nasıl
    quote:

python. Prog. dilleri
    öğreteceksin. Bu şekilde insanlar çok var yazılımcı olmayı isterler.Hepte sorarlar. Bu yüzden algoritma bilgisi isterim ben. Bu yazdıklarımı bu arkadaşlar bu şekilde olduğunu bilemem. Ben ne gördüm ne de bu arkadaşların bilgisayar bilgilerini biliyorum. Arkadaşlar soruyor diyorum ben algoritma bilmen şart. Çünkü bu adamın bilgisayar hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu bilmiyorum. Bilsem derim sen başla direk kod dan önce şunu yap kolay dan git kasma sonra açılırsın.

quote:

Neyse çok yazdık, ama son bir not daha. Prog. dilleri ingilizce değildir. Anahtar sözcükler vs. bunlar sadece sembol. Ben C ile bütün anahtar sözcükleri türkçe yazıp kodlayabilirim. Ne oldu şimdi C türkçemi oldu?

Şimdi C# üzerinden (ŞşĞğÜüİıÖöÇç) gibi harfleri kullanıldığını görmedim. Eğer iyi okuduysan Bilgisayar dilleri ve Programlama dilleri ingilizce olduğu için ingilizce değerler gireriz. Delphi üzerinden de farkettiysen sayi1 sayi2 sonuc ibarelerini görecen. bunlar Türkçe karakterlerdir. Bunları bizim bu şekilde girmemizin sebebi bizim Tükçe program yaptığımızdandır. Alacağımız Çıktıları Türkçe olarak almak istediğimizdendir. Şimdi sen C# tamamını Türkçe olarak yazabilirmisin. İlla ingilizce karakterler kullanıyoruz. Bu yüzden programlama dilleri ingilizce olarak kabul ediyorum. Ama ne kadar doğru bilmiyorum.

Bu konu hakkında da bana biri bilgi versin. Araştırma imkanım olmadı. Tamamıyla Türkçe program çıktımı. Nerden duyduğumuda ne kadar doğru olduğunuda bilmiyorum. Bir ara Bir Türk Yazılım Firması hangisi olduğunu bilmiyorum adamlar Tamamıyla Türkçe yazılım dili geliştiriyorlar diye duygum bir yerde de makale okudum gibi geliyor ya yanlış hatırlıyorum yada karıştırıyorum ama rast da gelmedi bilen varsa çıktıysa bana göndersin bir ben de bakım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi By_aTLaNTiS -- 9 Ekim 2011; 11:18:41 >

• Unutmadan yukarıda verdiğim üniversiteli öğrenci ile dalga geçmek değildir amacım. Olabilir Herkezin her şeyi bilecek diye bir şart yok. Veya bu şekilde konu acan arkadaşlarla da geçmem. Benim ne haddime dalga geçmek. Ben ne biliyorum ki onlara alay konusu yapım. Ama yukarıda anlatmak istediğim bu şekilde insanların çok olduğunu söylemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi By_aTLaNTiS -- 9 Ekim 2011; 11:29:55 >
  • quote:

Merhaba daha önce bu konu hakkında konu açtım ama aldığım cevaplar hep çelişkiliydi.LÜTFEN KONUNUN EHLİ OLMAYANLAR CEVAP VERMESİN.

Programcılığa başlamak istiyorum.Yaşım 21.Sakarya Üniversitesi bilgisayar Programcılığı (Uzaktan eğitim) 2.sınıf öğrencisiyim.Ama uzaktan eğitim olduğu için hiç verim alamadım.Hiçbişi bilmiyorum programlamaya dair.Ama donanım bilgim yeterli programcılığa başlamak için.

Programlama nerden hangi dilden yada algoritmadanmı başlamam lazım.Kimileri algoritma diyor kimileri şu dilden fln başla diyor.Ayriyetten öneri yapacak arkadaşlar kendime nasıl bi çizelge hazırlamam lazım.yani atıyorum (a) dilinden başla dediniz.Ardından (b) ye geç ondan sonra (c) ye geç fln gibi.

Birde bana önereceğiniz dillerin görsel eğitim setleri fln varsa linkleri pm atabilirmisiniz.

Biliyorum çok şey istiyorum ama şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Konu ne kadar dallanmis ya, sorulan soru disina mi cikmis ben mi ters bakiyorum. Hangi dil demis, bir yol gosterin demis. Nese kendi anladigim sekilde cevap vermeye calisayim.

Benim tavsiyemde algoritmalardan yana olacak baslangic icin cunku insana o sayi gir topla dediginiz tarzdaki basit sorunlar icin programci mantigiyla cozum onerisi sundugundan sizde ogrenmis oluyorsunuz. Bu bir matematik problemi cozme gibi birsey. Zamanla o sekilde degilde bu sekilde dersiniz ama onemli olan bir sekilde sorunu cozmek.Kendinizde bakis acisi olusacak ha algoritmayla veya sahte kodla veya pseudo kodla neyle olursa olsun.

Simdi gelelim programlama diline. Kardesim bir tanesinden basla. Java C# C/C++... Cunku programla dili olacagindan temelleri ayni(Dongu, degisken, switch vs).Bir dile asiri bir sekilde bagli olmak mantiksiz. Eger bir bilgisayar/yazilim muhendisi gozunden bakiyorsaniz. Cunku onemli olan sizin programlama diline taraftarliginiz degil, probleme ne kadar hizli/efektif/optimum cozum uretebildiginizdir.Bknz buyuk sirketlerin (Microsoft, IBM vs) mulakatlarinda size sorulan sorularda, "En sevdiginiz programla dili nedir?" burada cevap x veya y degil hangisi kolayiniza geliyorsa veya proje yoneticiniz hangi teknoloji veya programlama dilini kullanmak isterse olacak cevap. Boylece sizin bir projeden baska bir projeye aktarmak kolay olur yoneticiniz tarafindan. Eger asiri taraftarliginiz olsa karsi cikacaksiniz ve isvereninzn elini baglayacaksiniz.

Daha yazilacak seyler var da baslangic olarak fikir verir diye umuyorum..

Not: su turkce karakter meselesinide anlamadim ya, C# da veya baska dilde kullanilabilir, musteriniz isterse commentleri veya degisken adlandirmalarini turkce istiyorum diye sizde yaparsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venomvenom -- 10 Ekim 2011; 0:40:38 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.