Şimdi Ara

Project Denver Nedir ???? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Nvidia x86 kullanabilecek de bunu elinin tersi ile itecek, komik olmayın kusura bakmayın da. AMD vs. geçmişte x86 mimarisine erişim imkanı olan herhangi bi firma şu an satın alınabilir, lisans devri yapılabilir konumda değil. Onu hallederler ayarlarlar tarznda bi yaklaşımı olan varsa dünyadan haberiniz yok kusura bakmayın. 2014'de yenilenecek cross licencing anlaşmaları, var o da sadece teknoloji değişimi ile ilgli. En son AMD-Intel'in 2009'daki anlaşmasının süresi 2019'da dolacak (cross licensing değil). Bu süre zarfında alım satım yönetim devri, %51 hisse devri vs. gibi şeylerin olması mümkün değil.

Parasını verebilen alabilirdi ama Intel karşısına dikilmek istemiyor diye aşırı basite indrgenmiş bakış açıları çok çok yanlış. AMD'nin sahip olduğu patentlerin kıymeti hakkında hiç fikir yok o zman. Intel ile olan anlaşmasının olmadığını varsay, Sen gittin satın aldın, Intel ile olan cross-licencing anlaşmaşı da yenilenmedi (2009'dakinden farklı bu anlaşma). Elinde AVX dahil Intel ile %100 uyumlu mimari var. Bunu yıllar boyunca sorun çıkmadan kullanabilirsin. Temel x86 işleyişinde bozulacak değişecek hiçbi farklılık yok. Şimdi AMD'de AVX2 yok kimin zarar gördüğü var(daha AVX2 kullanan yok)? AMD'de FMA3 yok kim kullanmaya başladı kim zarar gördü (AMD'de de FMA4 var, full kullanınca 3960x'ı geçebiliyor)? Kim kullanıyor bunları daha?

Genel geçer program / geliştirme mantığı ile bakılırsa temel x86 + SSE / SIMD / Vektör uzantıları şeklinde bakacaksınız. Belki 2020'ye kadar hiç ciddi sorun yaşamadan takr takr kullanma imkanı var, AMD'yi biri satın alabilme gibi bi durum olsaydı. Anlaşmalarla ile engellenmiş bu ama alım satım el değiştirme faln olamaz.

İşi bi de mimariye indiriyorsanız, salt mimari açısından yapılan işler "ISA Agnostic"'dir günümzde, mimari temelinden genelde bağımsızdır. x86'nın ARM'ye mesela V7 V8'e mimari anlamda üstünlük kurduğu diyebileceğiniz bazı şeyler var ama esas olan burada direk mimarinin kendisini komut seti / ISA olarak ele alıyorsanız bunun uygulanması tasarımdır. Eline x86 komut setini verdiğiniz bi firmanın AMD / Intel ile rekabet edecek tasarımlara ulaşması yıllar alabilir. Komut seti kavramı ile çipin oluşturan tasarım farkını bilip, ikisini de mimari ismiyle ifade eden varsa kafası karışır doğal olarak. x86 komut setini Intel / AMD ile rekabet edecek şekilde implemente edebilecek firmanın da çıkması pek olası değil bu zamanda. Buna, sadece basite indirgenmiş rekabet gözüyle bakarak çok şeyi kaçırmış olursunz. Yani yapamayacakları tutup işlemci üretip intel amd gibi satmak değil. Intel AMD ile rekabet edebilecek perf seviyesine çıkamazlar, onu gerçekleştirecek tasarımı yapamazlar.

Denver'da Nvidia'nın istediği CPU ve GPU'yu komut seti bazında birleştirmek. x86 ile bunu yapmak istiyordu Intel gibi, Arm ile de aynısını yapmak istiyor. Olayın temeline yanlış gözle bakmayın.

HSA Fusion'dan uzaklaşalı çok oldu. HSA düşük seviyeli değil yüksek seviyeli bi çözüm grubu. Denver tamamen düşük seviyeli bi çözüm. CPU GPU'nun aynı komut setinde birleştirilmesiyle ilgili. HSA ortak bi programlama altyapısı kurulmasıyla ilgili. Denver'ın buna ket vuracağı bi alan yok. Hatta Denver'ın bundan faydalanabileceği çok yer var. Nvidia HSA olayına dahil olmak istemez o ayrı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 22 Ekim 2013; 8:43:53 >

• nvidia'nin x86 macerasi ile ilgili transmeta firma lisans ve muhendislerini alip emule etmeye varana kadar husranla sonuclanan macerasi hakkinda zilyon tane link buldum aslinda dun aksam ama muhabbetimiz bozulmasin dedim.

quote:

Şimdi AMD'de AVX2 yok

excavatorda olacakmis hocam.

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20131018224745_AMD_Excavator_Core_May_Dramatic_Performance_Increases.html

• quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

nvidia'nin x86 macerasi ile ilgili transmeta firma lisans ve muhendislerini alip emule etmeye varana kadar husranla sonuclanan macerasi hakkinda zilyon tane link buldum aslinda dun aksam ama muhabbetimiz bozulmasin dedim.

quote:

Şimdi AMD'de AVX2 yok

excavatorda olacakmis hocam.

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20131018224745_AMD_Excavator_Core_May_Dramatic_Performance_Increases.html

AVX2 AMD'ye gelecek zaten (2x 256 bit FPU onunla alakalı zaten, Streamroller için de 256bit FPU olayından bahsediliyordu). Demek istediğim şu an AMD bi şekilde el değiştirmiş olsa ve Intel ile cross licencing olayı bozulsa bile çok çok uzun süre x86 ile devam edip bişeyler yapabilir yeni firma. Intel ile uyumlu olmaya çok uzun süre devam eder. x86 yı bi temel x86 komutları yani işletim sistemini açan çalıştıran programları yükleyen her işi yapan kısımları, bi de SIMD / vektör uzantıları diye 2 gruba ayırmak lazım. Çok çok uzun süre SSE2 üstüne bile çıkılmadı matematiksel işlemler için mesela. Cinebench R11.5 hala SSE2 ile hesap yapar mesela. SSE 4.1'in getirileri olsa da, başlı başına devrim yapacak kadar değil. Üstüne, SSE2'yi kullanıp bu SSE4'deki bazı komutları emüle edip, Sadece SSE2 ile kısıtlı işlemcide SSE4'ü de çalıştırabiliyorsun ama aradaki fark 2x gibi asla olmuyor. Bu SSE faln gibi şeylere temel amaçlar için ihtiyaç yok. O zmn Intel, bu yeni AMD tabanlı firmasının kendisiyle uyumsuz olması için temel x86'yı farklılaştırması yeni komutlar eklemek zorunda kalır. Ama bu yeni komutlar kendi eski işlemcilerinde de çalışmaz. Yani her halükarda, uzuuun bi süre bu yeni AMD tabanlı firma Intel ile %100 uyumlu olarak çalışabilir. Tabi başka sorunlar ile karşılaşır onlar ayrı, sade en basit x86 temelinden bakınca bi şekilde AMD'nin faln ele geçirilme durumu olsaydı uzun süre idare edebilir onu demek istedim.

Olaya, "AMD'yi vs.'yi satın alabilirler isteseler ama Intel'in karşısında rekabet etmek zor ondan bu işe girişmiyorlar" diye bakanlar veya bunun PR'ına kapılanlar yanlış yerdeler onu demek istiyorum. Satın alma olayı olsa illaki Intel'in karşısında AMD'nin şu anki konumu gibi çıkmalarına gerek yok dediğim gibi, AMD nin kendi patentleri faln çok çok değerli şeyler.

Transmeta zaten işi sonradan patent trollüğüne faln vurdu. Belki önceden beri amaçlarında vardı bilmiyorum ama Intelden güzel para koparttı benim teknolojilerimi Intel kullanıyor vs. diye. Dümenin arkasını bilmiyoruz tam ama Transmeta'nın kendi kazandığı paradan fazlasını Intel'den aldı (kar değil gelir). sonrası malum zaten transmeta iptal. Kimileri bazı konularda ısrar ediyor ama Intel buna benzer geçmişten çok fazla ders çıkarmışlığı var, gelecek için de her tür teknoloji vs. için geçmişe göre çok daha sağlam koruma altına alıyor.

Yine alakası yok ama, açık GPU projeleri flan var, geçmişte de oldu(OpenGPU şeklinde, bi yere lisansa bağlı kalmamak için). Sadece 2 D için milyonluk kaynak gerekiyor. Öyle kimilerinin zannettiği gibi çocuk oyuncağı işler değil bunların hiçbiri.

Nvidia bi de boşuna OpenPower olayına girmedi, yada Kepler'den başlayarak kendi lisanslarını satacağını açıklamadı. Kepler lisansını satma olayının detayları belli değil, PR reklam vs. ile de alakalı olabilir olmayabilir de, yada driver altyapısı vs. gibi şeylerin detaylarını zaten belli dğeil. Driver altyapısı olmadan sade açık kaynk sürücüler ile Kepler GPU kullanmanın basit amaçları olmadığı sürece önemli bi avantajı olmaz.

OpenPower, IBM Power8 mimarisinden itibaren Power mimarisini lisanslayacağını satacağını açıkladı. bunun için de OpenPower diye konsorsiyum kuruldu. Konsorsiyum da Google, Nvidia, Tyan, Mellanox var. Babasının hayrına Nvidia'nın oraya katılmışlığı yok yani. Nvidia ne yapacak, Intel ile rekabet edemez de gider kendi alanında rakibi olamayan IBM 'e karşı Power mimarisine karşı mı rekabet edebilir? Nvidia x86 hikayesini Nvidia'ya yamamak çok yanlış o yüzden.

Arm mimarisi görece daha basit / rafine. aynı derecede üretim teknolojisine uygulanma tarafında güçsüz. Kimse ticari başarı elde etmek için 3 ghz lik bi çip dizayn edip bundan para kazanma olayına giremedi şimdiye kadar. İster masaüstü bi client olarak düşünsünler ister başka bişey için illaki mobil cihaz omlak zorunda değil. Yada kimse Arm temelli bi konsol yapayım 3 ghz 8 çekirdek olsun, 16 çekirdek PowerVR sgx554 MP16 gibisinden olaya girmedi giremez de. Büyük altyapı büyük arka gerekir onun için.

Nvidia erişilebilir Arm'ı buldu Denver için onun peşinde uğraşıyor diye düşünüyoruz. Zaten önemli olan komut setinin adı türü değil, onun nasıl implemente edildiği nasıl tasarım yapıldığı. Atom da x86 core2 de ama aralarında yeterince fark var en basiti o. Nvidia'nın Denver / Echeleon 'da istediği CPU ve GPU'nun aynı komutseti temelinde oluşması. O noktada o GPU diye ifade ettiğim basite indirgediğim şey GPU olmuyor artık, CPU için olan küçük çekirdek Grubu / paralel işlem çekirdekleri olmuş oluyor. 4 tane büyük çekirdek + 16 tane küçük çekirdek mesela (yada 64 / 128 vs. Echelon için 128 SM core diye gösteriyorlardı eskiden Fermi'deki Cuda Core benzeri). Arm ile olabiliyorsa Arm ile yapsınlar, x86 ile yapabilme imkanı olsaydı onunla yapacaklar. İlerde Power mimarisnin farklı şekliyle yapmayı deneyecekler.

Bi de bunu sanal makina üstünde, performansı düşmeyecek hale getirebilmişler ise (Nvidia GPU'lardakine benzer PTX sanal makinası gibi), o zman en altta çalışan mimariden bile bağımsız hale getirebilir bi noktaya kadar. Mobil alanda o zmana kadar ne olacağı belli olmaz, ama yeterince iyi perf verirse Nvidia'yı başka bi konuma bile oturtabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 22 Ekim 2013; 10:37:18 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.