Şimdi Ara

Project Denver Nedir ????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar konuları gezerken r9 290x in konusunda falan Nvidianın denver projesi diye birşey olduğunu yazmış M@U arkadaşımız , bana anlatabilirmisiniz ? (google dan bak derseniz forumda arkadaşlar kendi yorumuyla yazıyor o yüzden buradan okumayı daha çok seviyorum) şimdiden teşekkürler

• telefonlardaki arm islemci var ya onu ozellestirip maxwell mimari gpu icine ekleyecekmis ama bu isten bizlik bir sey cikacagini sanmiyorum tegra cuda vs deniyor genelde bu olay icin.

http://www.guru3d.com/news_story/nvidia_project_denver_in_2015.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

telefonlardaki arm islemci var ya onu ozellestirip maxwell mimari gpu icine ekleyecekmis ama bu isten bizlik bir sey cikacagini sanmiyorum tegra cuda vs deniyor genelde bu olay icin.

http://blogs.nvidia.com/blog/2011/01/05/project-denver-processor-to-usher-in-new-era-of-computing/

• quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

telefonlardaki arm islemci var ya onu ozellestirip maxwell mimari gpu icine ekleyecekmis ama bu isten bizlik bir sey cikacagini sanmiyorum tegra cuda vs deniyor genelde bu olay icin.

intel hd3000-4000 gibi falan bişey mi ? sonradan güçlendirip 780 seviyesinde ekran kartlarını cpu ile birliktemi sunucaklar o konu hakkında bilgi varmı yoksa sadece mobil mi kalıcak

• quote:

Orijinalden alıntı: BaranBolat1

quote:

intel hd3000-4000 gibi falan bişey mi ? sonradan güçlendirip 780 seviyesinde ekran kartlarını cpu ile birliktemi sunucaklar o konu hakkında bilgi varmı yoksa sadece mobil mi kalıcak

Alıntıları Göster
    cogunlukla cep telefonu tablet gomulu sıstem ve ultra book gıbı az guc ureten sıstemler ıcın uretılecek denıyor yazıda masaustu ıcın belkı ılerkı zamanlarda uretılır

• quote:

Orijinalden alıntı: pegasus1881

cogunlukla cep telefonu tablet gomulu sıstem ve ultra book gıbı az guc ureten sıstemler ıcın uretılecek denıyor yazıda masaustu ıcın belkı ılerkı zamanlarda uretılır

dediğim şey şuan için zor zaten biraz ama güzel olmazmıydı i7 seviyesinde ve 770-780 seviyesinde bir çip olarak ikisi birlikte
  • quote:

quote:

dediğim şey şuan için zor zaten biraz ama güzel olmazmıydı i7 seviyesinde ve 770-780 seviyesinde bir çip olarak ikisi birlikte

i7 seviyesinde arm islemci oldu o zaman biz kalkalim.

intel atomu bildin mi hah iste arm oyle bisi ustelik x86 degil.win8.1 in CE olani yani notebook vs aletlere yukleneni arm destekleyecekti son duyduguma gore ama masaustu icin sanmam ms'nin arm destegi verecegini.hizli olan gpu.cpu'nun icine gpu koyarsin bu adamlar gpunun icine cpu koyacaz diyor.bu sekilde para etse sirf islemciden ekran karti yapacam diyen intel rezil olmazdi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

intel atomu bildin mi hah iste arm oyle bisi ustelik x86 degil.win8.1 in CE olani yani notebook vs aletlere yukleneni arm destekleyecekti son duyduguma gore ama masaustu icin sanmam ms'nin arm destegi verecegini.hizli olan gpu.cpu'nun icine gpu koyarsin bu adamlar gpunun icine cpu koyacaz diyor.bu sekilde para etse sirf islemciden ekran karti yapacam diyen intel rezil olmazdi.

hayır yani dediğim x86 yada x64 te öyle bişey olması, aslında intel nvidia yada amd ile birlikte çalışsa yapabilir ama şimdi kim istemez i7 içinde hd4000*5000 yerine 780 olmasa bile 660ti-7950(sanırım muadili buydu ) falan en azından

• quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

Denver'ın esası Echelon denilen bi CPU sistemi ile, Nvidia'nın GPU altyapısı ile bi tür CPU altyapısını birleştirmek. Bunun öncelikli amacı süperbilgisayarlarda kullanmak. Bu sayede Intel / AMD CPU ve bildiğimiz anlamda server setup'ı yerine tamamen Nvidia'nın kendi CPU/GPU karışımı çipini kullanmak. Yüksek kapasiteli hesaplamalar için CPU ve GPU'yu masaüstündeki APU mantığı ile birleştiremeyiz. Daha büyük işlem gücü için APU tarzı bi yapının gücü yetmiyor. Harici ekran kartları veya hesaplama kartları daha hızlılar. Adamlar da çok uzun vadeli plan yapıyorlar, kendi GPU mimarilerini / altyapılarını bi CPU mimarisi / altyapısı ile birleştirmek istiyorlar. Önceden x86 ile yapabileceklerini zannettiler. x86'yı kullanamayacaklarını öğrendiler, sonra ağırdan ilerlemeye başladı. Tegra onlar için bi tür geliştirme ortamı / deney sahası gibi bişey oldu. Arm ile ilgili geliştirme yapma açısından yol katettiler. Şimdilik öngörülen Arm tabanlı bi mimarinin çok farklılaşmış hali ile CPU-GPU hibrid bi yapı.

Bu noktadan sonra CPU-GPU diye kavram olmuyor. En alt seviyede tek bi komut sistemi çalıştıran bütünleşik bi yapı oluyor. Bizim masaüstünden faln bildiğimiz APU tarzı yapılarda CPU için farklı mimari var , GPU için farklı mimari var. Bunların komut yapıları geliştirilme altyapıları komut işleme yağıları faln farklı. Nvidia'nın istediği şey, serial kod denilen paralel olmayan işleri az sayıdaki büyük çekirdeklere yaptırmak (fat core). Paralleştirmeye uygun kodları kısımları da daha çok sayıda küçük üstünde yapmak (small core) . Bu tarz hibrid yapılara ACMP deniliyor (asymetric core multi processing) googledan bulabilirsin detay. ÇAlıştırılacak kodda daha seri olan kısımlar fat core üstünde çalıştırılıyor, paralleştirilmeye uygun kodlar küçük çekirdeklerde çalıştırılıyor. Büyük çekirdek için x86 'yı kullanmayı umuyorlardı, olmadı. Şimdilik ARM var, onu kullanma peşindeler. Büyük çekirdek denilen şey 4 çekirdekli x86 arm vs. hepsini düşünebilirsin. Çekirdeklerin L0/L1 L2 L3 diye cache yapıları ve bellek altyapıları olur, kodu önceden tahmin etmek işlemek için dallanma mekanizmaları olur, işlem birimleri boş kalmasın diye süperscalar yapıları olur vs. Bi masaüstü işlemcisi, frekansı düşürsek bile belleğe çok daha hızlı erişebilir GPU'daki işlem birimlerinin belleğe erişme performansına göre. Arada 10 kata kadar uzanan farklar olabilir, 30cycle(cpu) vs. 300-900 cycle (GPU >> global mem) aralığı gibi mesela. Bu denver/echelon da küçük çekirdek denilen şeyler de Nvidia'nın GPU mimarisinde kullandığı cuda core benzeri yapılar olacak. Bunları tek bi mimari altında birleştirecek (CPU ve GPU'daki gibi ayrı farklı mimariler komut setleri omlayack), tek bi komut seti faln olacak. Bütün bunları işletebilmek için üst yapıları faln da kurmuş olacak vs. vs. İşletim sistemi bununla sorunsuz uyumlu çalışacak bide. Ondan sonra ACMP mimarilerin nimetlerinden faydalanabilir olacak.

Bu çipleri büyütecekler, Şimdiki Teslalarda olan network üstünden hesap yapma network üstünden diğer Tesla karta ulaşma özelliklerini faln ekleyecekler, böyleece tek çip içinde arm/tesla karışımı bişey çıkaracaklar. Böylece bildiğimiz PC temelli server altyapısı yerine kendi sistemlerini kullanacaklar süperbilgisayar vs. için. Bunları birbirlerine bağlamak için de kendi özel bağlantı altyapılarını kullanacaklar (kendi interconnectleri var yani).

O tabloda fln gördüğün mobil ile alakalı olan Denver'ın ne olduğu muamma. Yukarda bahsettiklerimle ilgili kısımlar içeriyorsa, bunu Tegra'nın Nvidia için bi tür geliştirme ortamı sunuması, know-how için kullanmaları faln gibi bakarsak Denver da anlattıklarımın küçük ölçeklisi olabilir. 4 büyük çekirdek + 128 küçük çekirdekten oluşan bi CPU veya hesaplama birimi gibi bişey olabilir (böyle söyleyince bana da tuhaf geliyor mobil için nasıl sığdırabilirler diye). Diğer taraftan Logan ile demosunu yaptıkları şeyde çipe heralde 4 çekirdek Cortex A15 eklediler, GPU olarak da 1 SMX içeren Kepler GPU'su var. 1 SMX'de 192 core olduğuna göre ve bunu 28nm'de yaptıklarına göre, ilerleyen zamanlarda bu dediklerim gibi şeyler olabilir. O zmanlara 20nm faln gelir, yada daha ölçekleneibilir bi yapıda olur 2 büyük çekirdek + 16 küçük çekirdek faln gibi.

Varsayım aralığına göre bişeyleri esnetebilirsin de daraltabilirsin de. 2 sene önce Arm'ın big.little olayının full MP modunda kullanılması pek akla yatabilir gibi gelmiyordu. Full MP modda, küçük A7 çekirdekler ile Büyük A15 çekridekler ayrı ayrı bağımsız olarak çalışıyorlar, yani 4 tane küçük çekirdek(a7) + 4 tane büyük çekirdek (a15)'in toplam hesap gücünden yararlanıyor full mp mod. Hani haber falan çıkmıştı, yeni yazılım ile Exynos Octa'ya %10 civarlarında ilave perf geliyor diye. Orda olan şey, işletim sisteminin çalıştırılacak olan her kodu hangi çekirdeğe atayacağına dair doğru / sorunsuz karar vermesi ile ilgili. Eğer yüksek performans gereken bi işi zayıf A7 çekirdeğine verirse kötü olur, perf gerileyebilir bile. Her iş parçacığının, yapacağı işin büyüklüğüne göre nerede çalışacağının dinamik olarak ayarlanması gerekiyor big.little full MP modda.

2-3 sene önce sadece işletim sisteminden ayar vererek bu big.little full MP mod tarzı bi olayı ne kadar verimli yapabiliriz ki diye kuşku içinde olabilirdik (gerçi hala öyleyiz, çünkü işletim sistemi tarafını değiştirsek bile program tarafındaki iş parçacığının bi tür ipucu gibi bişey yollaması lazım bize ben az perf istiyorum yada yapacağım iş şu kdardır diye).

Denver için bunun çok daha fazlasına ihtiyaç var. Çünkü hedefledikleri şeyler farklı. 4 büyük 4 küçük aynı mimari temelde olan, bi nevi birbiri içine yerleşmiş gibi olay var ARM'ın big.little olayında (L2 bellekleri ortak gibi mesela). Nvidia'da ise bambaşka bi mimari oluşturmuş oluyorlar. Bi nevi GPU mimarileirni ARM'a uyarlıyorlar. Sonuçta Linux'ün üstünde çalışabildiği dışarıdaki dünya ile uyumlu, iletişim kurabilen bi sistem olmak zorunda. Bunların hiçbiri kolay işler değil.

Şimdiki yazacaklarım varolan Nvidia GPU'larda yapılan bazı işler ile ilgili, Denver vs. ile ilgili değil. Yukrda 2 paragraf önce, programı oluşturan iş parçacığının böyle bi sistemde bi tür ipucu vermesi gerekir gibi bişey dedim ya gerçek anlamda hangi işin hangi çekirdeğe veya birime atanacağının sorunsuz olabilmesi için (bu yapılacak işin ayarlanmasına çalıştırma zamanının ayarlanmasına ona göre gönderilmesine scheduling deniyor). Onun kısmi parçaları şimdiki Kepler mimarili Nvida'nın GPU'larında var. Önceki mimarisi Fermi GPU'larda, çalıştırılacak komutların birbirleri ile olan bağımlılıklarının değerlendirilmesi, çalıştırma işleminin ne kadar sürecği vs. gibi işlemler donanım üstünde yapılıyordu. Bu, donanım üstünde yapılan bi tür Hardware Scheduling işlemi oluyor, donanım bu komutlar arası ilişkilere göre sıralama değerlendirme faln yapıyor. Bi komutun çalışma süresi uzun ise ona göre başka komutu ayarlıyor işlem birimleri boş kalmasın diye. Veya yapılacak iş ile ilgili bağımlılıklar var ise beklenen sonuç gelene kadar başka iş ile meşgul etmeye çalışıyor. Şimdiki Kepler mimarili GPU'larda bu donanımdan çalışan görev zımbırtısından vazgeçtiler. Yapılacak işler çalıştırılacak komutlra ile ilgli o komutların yanında bi tür ipucu / hint geliyor. Böylece o çalışacak komutun ne kadar zaman ihtiyacı var, bağımlılığı ne seviyede vs. gibi bilgiler iletiliyor. Öncekinde Fermi'de donanımın baya enerji harcayıp yaptığı işi şimdi yazılım destekli ipuçları ile yapıyor Kepler, o yüzden daha az güç tüketiyor bu çalıştırılacak komutları düzenlerken. Biraz yukarda big.little'dan bahsederken ne demiştim? Yazılım tarafından ipucu faln olursa sorunsuz olur, donanım herşeyi kendi ayarlamak zorunda kalmaz demiştim. Bu tarz bişeyi programların içine tıkma imkanı yok, bildiğimiz anlamdaki genel CPU mimarilerinde yok (vliw benzeri mimarilerde var). Direk karşılaştırma değil, ama Nvidia Kepler GPU'sunda GPU'ya bu ipucu olaylarını nasıl iletiyor oyun programcısı mı yapıyor? Cevap hayır. Compiler yapıyor. GPU'da kodlar çalıştırılmadan önce driver/compiler bu bi tür ipuçlarını GPU'ya iletiyor. Önceden Nvidia çalışmış bunları hazırlamış. GPU'da fiziksel olarka çalıştırılacka komut için "şunu şuraya taşıyacam bekleme sürem 5 birim, bağımlılığım yok beni direk al yada direk çalıştırılacaklar sırasına koy" diyor. Yada "A ve B işlemlerine bağımlılığım var, birisinden sonuç çıkarsa direk bana ver ikinci bağımlılık adımına kadar beni çalıştır, bağımlılık gecikmem 100 birim, ilk gelen veriden sonra oluşacak bağımlılığa kadar çalışma sürem 10 birim" diyor driver/compiler. Böylece yazılım destekli ipuçları minik komutçuklar ile GPU bu donanım üstünden sıralama bağımlılık inceleme yapmak zorunda kalmıyor.

Denver'da adamlara lazım olan şey bunun GPU gibi sadece onların belirlediği kurallarla çalışan bi dünyada değil, herkesin program yazdığı uyumlu bi mimaride sorunsuz olarka yapabilmek. driver >> ipucu >> GPU ile çalışırken driver tamamen onların kontrolünde olduğundan sorun yok. Normal CPU'da çalışacak programlar direk CPU üstünden çalıştığından bu tür "ara iletim ortamı(driver gibi)" bişeyler yok. Bizim kullandığımız programlar nasıl CPU üstünde direk çalışıyor onun gibi.

Bunun Denver ile alakalı olan kısımları, adamlar çok çok çok fazla şeyle uğraşıyorlar uğraşmak zorundalar. Neyi nasıl yaptıklarını bilmiyoruz, ama işleri kolaylaştırmak için driver >> ipucu >> GPU olayına benzer şekilde işletim sistemi ile gerçek donanım altında da bi tür sanal makina gibi olayları vardır. Tıpkı Nvidia GPU'larının PTX denilen bi tür sanal makina üsütnde çalışıyor olması gibi. Donanım >> sanal makina >> işletim sistemi >> çalışan program gibi bi hiyerarşik yapı vardr belki. Normalde biz donanım >> işletim sistemi >> program şeklinde bi yapı kullanıyoruz özel durumlar hariç. Mesela bi Java programını çalıştıracaksak olan şey ne Java program >> Java JIT altyapısı >> işletim sistemi >> donanım. Denver herşeyi sorunsuz işlemek dağıtabilmek için bu tür bi sanal makina altyapısı kullanıyor olabilir.

Daha yukarılara gelirsek ve toparlarsak, özel bi sanal makina üstünde çalışan, tek bi mimariden oluşan CPU ve GPU'daki birimlere benzer yapıları olan bi tür çip olması bekleniyor. Bunu ceptelefonlarından süperbilgisayarlara kadar ölçeklenebilir şekilde kullanmak istiyorlar becerip yapabildikleri zaman (2011'daki Nvidia teknoloji patronunun direk sunumunun adı da o kurduğum cümle gibi, From Cellphones to SuperComputers faln diye başlıor. istersen burdan izleyeblirsin sunumuhttp://mediasite.colostate.edu/Mediasite/SilverlightPlayer/Default.aspx?peid=22c9d4e9c8cf474a8f887157581c458a1d ).

• quote:

Arkadaşlar konuları gezerken r9 290x in konusunda falan Nvidianın denver projesi diye birşey olduğunu yazmış M@U arkadaşımız , bana anlatabilirmisiniz ? (google dan bak derseniz forumda arkadaşlar kendi yorumuyla yazıyor o yüzden buradan okumayı daha çok seviyorum) şimdiden teşekkürler

Denver henüz bizi ilgilendirmiyor. Ancak orta vadede bizi de alakadar edebilir. Çünkü projenin amacı, ARM mimarisi ile GPU mimarisini biraraya getirerek yüksek performanslı ARM çekirdeğini ortaya çıkarmak ve daha çok GPGPU konusunda gerekli olan X86 işlemci çekirdeği ihtiyacını ortadan kaldırmak.

Nvidia G80 ve GT200 GPU'ları ile birlikte çok güzel bir pazar oluşturdu. GPGPU (genel amaçlı GPU kullanımı) denen bu pazarda işlemci yerine GPU'nun yüksek işlem gücünden faydalanmak esas alınıyor. Ancak her sistemin çalışabilmesi için illaki X86 işlemciye ihtiyaç duyuluyor.

Mesela dünyanın en güçlü 2. süper bilgisayarı konumuna düşen Titan'da, binlerce K20 GPU'su kullanıldı. Ancak bu GPU'ların çalışacağı sistemde merkezi işlem birimi olarak X86 işlemcilere ihtiyaç devam ediyordu. Bu sebeple Nvidia'nın sağlanan GPU'nun yarısı kadar da AMD'den işlemci alındı. İşte Nvidia için sıkıntı bu. Onlara kalsa X86'yı komple çöpe atmak lazım.

Intel içinse Nvidia'nın GPGPU pazarında ciddi yükselişe geçmiş olması büyük bir sorundu. Çünkü Nvidia hem daha önceden işlemcilerin yaptığı işi GPU'lara yaptırmaya başlayarak Intel'in bu pazardaki ekmeğiyle oynamış oldu, hem de şuan GPU'ları için gerekli olan X86 işlemcilerin kullanılmamasına yönelik çalışıyor. Bu savaşı başlatan ise Intel'in bilgi-işlem pazarında Nvidia'dan ciddi darbe yemiş/yiyor/yiyecek olduğu görüp Nvidia'ya karşı cephe almış olması. Özellikle 2008-2009 döneminde Nvidia ile Intel birbirlerine girmişlerdi. Hatta Nvidia anakart işinden çekilmek zorunda kaldı. Intel ise GPU üretme işine ciddi yatırım yapmaya başladı (bkz: Larrabe). İşte o dönemde ARM mimarisi ile Tegra'yı da gündeme getiren Nvidia, o dönemden beri salt performansta zayıf olan ARM mimarisi ile güçlü işlemci çekirdekleri yapmaya yoğunlaşmış durumda. Bunu projesini ise yıllar sonra açıkladı.

Şimdi de deniyor ki; Maxwell mimarisi ile birlikte Denver iyice şekillenecek ve kullanılabilir hale gelecek. Ancak kullanım alanı, 2014-2015'te GPGPU platformu ve 2015-2016 gibi Tegra 6 platformu olacak deniyor. Ne kadar doğru olduğunu da zaman gösterecek. Şimdilik PC tarafına yönelik bir şey görünmüyor. Belki o tarafta da plânlar vardır. Ama artık PC'ye pek yoğunlaşmıyor hiçbir firma.

• quote:

quote:

quote:

quote:

hayır yani dediğim x86 yada x64 te öyle bişey olması, aslında intel nvidia yada amd ile birlikte çalışsa yapabilir ama şimdi kim istemez i7 içinde hd4000*5000 yerine 780 olmasa bile 660ti-7950(sanırım muadili buydu ) falan en azından

nvidia'nin elinde x86 lisansi olsa cok fena seyler yapacak da yapamiyor.gtx780 icine atom gibi islemci koyacaklar yani tam tersi senin dediginin.intel'in yapma imkani olabilir senin dedigini ama nvidia'yi alamadi.nvidia da intelden x86 lisansi alamadi filan hayal oldu.

amd'nin 2014 basinda cikaracagi gpulu islemci eh fena degil dedirtse bile 2015'te icinde cikaracagi gpulu islemci bu hayaline en yakin sey olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: M@U

quote:

Arkadaşlar konuları gezerken r9 290x in konusunda falan Nvidianın denver projesi diye birşey olduğunu yazmış M@U arkadaşımız , bana anlatabilirmisiniz ? (google dan bak derseniz forumda arkadaşlar kendi yorumuyla yazıyor o yüzden buradan okumayı daha çok seviyorum) şimdiden teşekkürler

Denver henüz bizi ilgilendirmiyor. Ancak orta vadede bizi de alakadar edebilir. Çünkü projenin amacı, ARM mimarisi ile GPU mimarisini biraraya getirerek yüksek performanslı ARM çekirdeğini ortaya çıkarmak ve daha çok GPGPU konusunda gerekli olan X86 işlemci çekirdeği ihtiyacını ortadan kaldırmak.

Nvidia G80 ve GT200 GPU'ları ile birlikte çok güzel bir pazar oluşturdu. GPGPU (genel amaçlı GPU kullanımı) denen bu pazarda işlemci yerine GPU'nun yüksek işlem gücünden faydalanmak esas alınıyor. Ancak her sistemin çalışabilmesi için illaki X86 işlemciye ihtiyaç duyuluyor.

Mesela dünyanın en güçlü 2. süper bilgisayarı konumuna düşen Titan'da, binlerce K20 GPU'su kullanıldı. Ancak bu GPU'ların çalışacağı sistemde merkezi işlem birimi olarak X86 işlemcilere ihtiyaç devam ediyordu. Bu sebeple Nvidia'nın sağlanan GPU'nun yarısı kadar da AMD'den işlemci alındı. İşte Nvidia için sıkıntı bu. Onlara kalsa X86'yı komple çöpe atmak lazım.

Intel içinse Nvidia'nın GPGPU pazarında ciddi yükselişe geçmiş olması büyük bir sorundu. Çünkü Nvidia hem daha önceden işlemcilerin yaptığı işi GPU'lara yaptırmaya başlayarak Intel'in bu pazardaki ekmeğiyle oynamış oldu, hem de şuan GPU'ları için gerekli olan X86 işlemcilerin kullanılmamasına yönelik çalışıyor. Bu savaşı başlatan ise Intel'in bilgi-işlem pazarında Nvidia'dan ciddi darbe yemiş/yiyor/yiyecek olduğu görüp Nvidia'ya karşı cephe almış olması. Özellikle 2008-2009 döneminde Nvidia ile Intel birbirlerine girmişlerdi. Hatta Nvidia anakart işinden çekilmek zorunda kaldı. Intel ise GPU üretme işine ciddi yatırım yapmaya başladı (bkz: Larrabe). İşte o dönemde ARM mimarisi ile Tegra'yı da gündeme getiren Nvidia, o dönemden beri salt performansta zayıf olan ARM mimarisi ile güçlü işlemci çekirdekleri yapmaya yoğunlaşmış durumda. Bunu projesini ise yıllar sonra açıkladı.

Şimdi de deniyor ki; Maxwell mimarisi ile birlikte Denver iyice şekillenecek ve kullanılabilir hale gelecek. Ancak kullanım alanı, 2014-2015'te GPGPU platformu ve 2015-2016 gibi Tegra 6 platformu olacak deniyor. Ne kadar doğru olduğunu da zaman gösterecek. Şimdilik PC tarafına yönelik bir şey görünmüyor. Belki o tarafta da plânlar vardır. Ama artık PC'ye pek yoğunlaşmıyor hiçbir firma.

peki hocam nvidia x86 ya hepmi karşıydı yoksa son senelerdemi oldu bu olay ? ,ve nedeni varsa açıklayabilirmisiniz bu arada yazılarınızı okumak büyük zevklerimden birisi Nvidia x86 lisansı alsa ortalığı kırar geçer gibi geliyo bana

• quote:

nvidia'nin elinde x86 lisansi olsa cok fena seyler yapacak da yapamiyor.gtx780 icine atom gibi islemci koyacaklar yani tam tersi senin dediginin.intel'in yapma imkani olabilir senin dedigini ama nvidia'yi alamadi.nvidia da intelden x86 lisansi alamadi filan hayal oldu.

amd'nin 2014 basinda cikaracagi gpulu islemci eh fena degil dedirtse bile 2015'te icinde cikaracagi gpulu islemci bu hayaline en yakin sey olabilir.

Nvidia enayi değil. Intel gibi dev bir firmanın tekel olduğu X86 piyasasına girmek istemez. Zaten istemediği için 2007-2008 döneminde ARM mimarisini tercih etti ve firmanın geleceğini bunun üzerine şekillendirdi. Yani Nvidia X86 lisansı alamadı diye bir şey yok. Bilakis GPU'yu kullanabilmek ve her alana yayabilmek için X86'yı almadı. Adamlar bunu 787875838534 kere falan açıkladılar. Kaldı ki bir dönem Nvidia'nın her iki lafından biri "X86 öldü artık, gelecek GPU'da laflarıydı". Intel'den lisans alana kadar, gidip VIA'yı satın alırlardı. En azından deneyimi de olan bir firmayı bünyelerine katmış olurlardı. Ama Nvidia yıllarca "bilindik anlamda X86 mimarili bir işlemci üretmek gibi bir amacımız yok" diye de defalarca açıklama da bulundu. VIA'yı alacağı söylentilerine karşılık yine benzer açıklamalarda bulunup bu söylentileri yalanladılar.

Zaten hepsinden öte, Intel CPU ile GPU birleştirme projesi olan Larrabee'yi duyurduğunda, Nvidia'dan çok kısa bir açıklama geldi: "Larrabee yalnızca bir powerpoint sunumundan ibaret olacak!". Aynen öyle oldu. Çünkü Intel'in yaptığı şekilde CPU ile GPU'nun birleştirilmesinin imkansız olduğunu söylüyordu Nvidia. Zaten Nvidia orada bir pırıltı görmüş olsa, büyük ihtimal bir şekilde X86 lisansı alıp bu birleştirme işini uygulamaya koyardı. Ancak tıpkı Nvidia'nın söylediği gibi CPU ile GPU'yu homojen olarak birleştirme işi yalan oldu. En azından Intel, düşündüğü şekilde bir birleşimin imkansız olduğunu anladı ve onun yerine X86 çekirdeklerini güçlendirme yoluna gitti.

Mesela AMD'nin Fusion'ı veya devamı olan HSA platformu için Nvidia'dan böyle bir açıklama geldiğini görmedim hiç. Demek ki Nvidia da bu işin olabileceğini düşünüyor. Çünkü AMD'nin GPU+CPU atılımı biraz daha farklı, uzun süre gerektiren ve adım adım ilerlenen bir süreç. Kaveri ile bunun hayata geçtiğini görebiliriz. Ancak bu durum bile üzerinden 7-8 yıl geçtiğini gösterir. Ciddi bir süre maliyet demek bu. Zaten AMD'nin yıllardır zarar açıklıyor olması, mali açıdan sürünür hale gelmiş olmasının temel sebebi de bu iş. Ancak olursa, baya da kazanabilir tabi.

Nvidia'nın Denver Projesi ile ortaya çıkaracağı ARM+GPU ürünü ne kadar tutar, onu da zaman gösterir. Ancak bir şekilde pazarlamaya çalışacaktır. Gerçekten işe yarar bir şey sunarsa, AMD'nin HSA'sına en büyük taşı koyan da bu Denver olabilir.

• quote:

quote:

Nvidia enayi değil. Intel gibi dev bir firmanın tekel olduğu X86 piyasasına girmek istemez. Zaten istemediği için 2007-2008 döneminde ARM mimarisini tercih etti ve firmanın geleceğini bunun üzerine şekillendirdi. Yani Nvidia X86 lisansı alamadı diye bir şey yok. Bilakis GPU'yu kullanabilmek ve her alana yayabilmek için X86'yı almadı. Adamlar bunu 787875838534 kere falan açıkladılar. Kaldı ki bir dönem Nvidia'nın her iki lafından biri "X86 öldü artık, gelecek GPU'da laflarıydı". Intel'den lisans alana kadar, gidip VIA'yı satın alırlardı. En azından deneyimi de olan bir firmayı bünyelerine katmış olurlardı. Ama Nvidia yıllarca "bilindik anlamda X86 mimarili bir işlemci üretmek gibi bir amacımız yok" diye de defalarca açıklama da bulundu. VIA'yı alacağı söylentilerine karşılık yine benzer açıklamalarda bulunup bu söylentileri yalanladılar.

Zaten hepsinden öte, Intel CPU ile GPU birleştirme projesi olan Larrabee'yi duyurduğunda, Nvidia'dan çok kısa bir açıklama geldi: "Larrabee yalnızca bir powerpoint sunumundan ibaret olacak!". Aynen öyle oldu. Çünkü Intel'in yaptığı şekilde CPU ile GPU'nun birleştirilmesinin imkansız olduğunu söylüyordu Nvidia. Zaten Nvidia orada bir pırıltı görmüş olsa, büyük ihtimal bir şekilde X86 lisansı alıp bu birleştirme işini uygulamaya koyardı. Ancak tıpkı Nvidia'nın söylediği gibi CPU ile GPU'yu homojen olarak birleştirme işi yalan oldu. En azından Intel, düşündüğü şekilde bir birleşimin imkansız olduğunu anladı ve onun yerine X86 çekirdeklerini güçlendirme yoluna gitti.

Mesela AMD'nin Fusion'ı veya devamı olan HSA platformu için Nvidia'dan böyle bir açıklama geldiğini görmedim hiç. Demek ki Nvidia da bu işin olabileceğini düşünüyor. Çünkü AMD'nin GPU+CPU atılımı biraz daha farklı, uzun süre gerektiren ve adım adım ilerlenen bir süreç. Kaveri ile bunun hayata geçtiğini görebiliriz. Ancak bu durum bile üzerinden 7-8 yıl geçtiğini gösterir. Ciddi bir süre maliyet demek bu. Zaten AMD'nin yıllardır zarar açıklıyor olması, mali açıdan sürünür hale gelmiş olmasının temel sebebi de bu iş. Ancak olursa, baya da kazanabilir tabi.

Nvidia'nın Denver Projesi ile ortaya çıkaracağı ARM+GPU ürünü ne kadar tutar, onu da zaman gösterir. Ancak bir şekilde pazarlamaya çalışacaktır. Gerçekten işe yarar bir şey sunarsa, AMD'nin HSA'sına en büyük taşı koyan da bu Denver olabilir.

ben ilk başta cpu içine gpu sanıyordum tam tersimi yani? denver projesi başarılı olursa x86 nın önemi kalmicak yani fazla ?

• quote:

peki hocam nvidia x86 ya hepmi karşıydı yoksa son senelerdemi oldu bu olay ? ,ve nedeni varsa açıklayabilirmisiniz bu arada yazılarınızı okumak büyük zevklerimden birisi Nvidia x86 lisansı alsa ortalığı kırar geçer gibi geliyo bana

Bildiğimiz anlamdaki merkezi işlemci olan CPU, X86 mimarisine dayanıyor ve bu Intel'in çocuğu. GPU dediğimiz grafik işlemci ise Nvidia'nın çocuğu. Nvidia GPU'daki geleceği ve potansiyeli görmeden önce X86 ile ilgili bir sıkıntısı yoktu. Bilakis, X86 platformu olarak kullandığımız PC'lerimize GPU satmaya çalışıyordu. Yani CPU'nun olması, Nvidia için hayati önem taşıyordu, zira CPU olmadan GPU çalışmaz.

İşte Nvidia G80 mimarisi ile birlikte GPU'nun potansiyelini ortaya koydu. Artık GPU'nun yalnızca oyun için kullanılması gibi bir durum söz konusu değildi. O günden beri de yüksek bilgi-işlem platformlarında CUDA yazılımını ve Tesla mimarili GPU'larını satmaya başladı. Daha öncesinde orada yalnızca Power PC, X86 gibi işlemci mimarileri ile Intel, IBM gibi devler yer alıyordu. Bir anda Nvidia, kimsenin aklına bile gelmeyecek şekilde bu alan girdi ve başarılı oldu. Zaten 2007 yılında en başarılı teknoloji firması olarak gösteriliyordu Nvidia. Çok büyük bir patlama yapmıştı bu iş ile.

Nvidia her ne kadar bu hamle ile iyi bir çıkış yakalamış ve iyi kazanmaya başlamış olsa da, buranın da pazar abisi olan Intel, bu işten hoşlanmadı ve bir yandan Nvidia'yı sıkıştırmaya, diğer yandan da GPU tabanlı yeni bir yonga üretmeye çalıştı (Larrabee). Nvidia'yı sıkıştırma işi tuttu. Kendi yongalarından SLI desteğini çıkarttı ve daha sonrasında da Nvidia'yı yonga üretiminden çıkartmayı başardı. Nvidia da boş durmayıp Intel'e sataştı devamlı. Ancak Nvidia'nın yaptırım gücü daha az olduğu için PR çalışmalarından öte bir şey yapamadı (mesela karikatür hadiseleri meşhurdur). Yine de bu çatışma durumu Intel'e de zarar verecekti, zira Nvidia'dan patent ihlalleri yapıldığı konusunda davalar açılmış ve bunların kaybedileceği anlaşılmıştı. Bu sebeple, Intel Nvidia'ya ciddi bir lisans ücreti ödeyerek anlaştı. Sonucunda da SLI desteği geri geldi, ancak yonga üretimine devam etmedi Nvidia. Onun yerine Tegra ve yeni GPU mimarilerine yöneldi.

Her iki taraf da görünür de anlaşmış olsa da iki taraf için de soğuk savaş devam etmekte. Zira Nvidia, gerektiğinde Intel'in ne kadar sert olduğunu ve tekelci bir tutumla yaklaşabildiğini gördü. Bu sebeple de bir an önce X86'ya olan bağımlılığını ortadan kaldırmak istiyor (bkz: İlk paragrafta yazdığım gibi, CPU olmadan GPU çalışmaz). İşte bunu da elindeki ARM lisansı ile yapmak istiyor. "E ARM ile zaten Tegra'yı üretemiyor mu? Yani işlemci de üretiyor" derseniz, Tegra'daki işlemci çekirdeklerinin çok zayıf ve tamamen güç tasarrufuna yönelik olduğunu belirtmek isterim. Yani Nvidia'ya çok daha güçlü işlemci çekirdekleri lazım. Zira enerji verimliliği konusunda taşınabilir platformlar için ARM mimarisi mükemmel olsa da salt performansa gelince hâlâ X86 tek seçim durumunda. İşte Denver denen hadise, yüksek performanslı ARM çekirdekleri yapmayı hedefleyen bir proje. Yaparsa, satacağı Tesla GPU'ları (K20 gibi), X86 işlemcilere gerek duymayacak ve bu sayede Nvidia GPGPU konusunda kendi platformunu sunarak yalnızca kendisinden alınan ürünlerle süper bilgisayarlara güç verebilecek. Yapamazsa ciddi bir darbe yemiş olacak.

• quote:

ben ilk başta cpu içine gpu sanıyordum tam tersimi yani? denver projesi başarılı olursa x86 nın önemi kalmicak yani fazla ?

X86'nın önemini yitirmesi için salt performans konusunda karşısına bir rakip çıkması lazım. Henüz bu yok. İşte Nvidia'nın iddiası ve isteği, Denver ile bunu gerçekleştirebilmek. Eğer yaparsa ve kullanışlılık ile verimlilik konusunda da ARM mimarisinin niteliklerini bünyesinde barındırıyor olursa, o zaman X86 ciddi darbe alır. Ancak tüm bunların hepsinin birden olması gerekir. Yoksa 40 yıldır ekosistemini oluşturmuş X86'yı öyle kolay kolay ortadan kaldıramazlar. Şöyle düşünün; farklılık arayışındaki konsol üreticileri bile X86'ya döndü. Neden? Çünkü X86 üzerinde çalışmak çok daha kolay, çok büyük bir ekosisteme sahip ve performans konusunda da yeterlilik sunuyor.

O nedenle Denver sunulduğunda bile X86 karşısında ne kadar başarılı olacağı şüpheli. Dediğim gibi, ARM mimarisinin avantajları umut vaadediyor. Ancak çok performanslı yapalım derken bu avantajları elde tutmak mümkün olacak mı, onu ilerde göreceğiz.

• quote:

quote:

X86'nın önemini yitirmesi için salt performans konusunda karşısına bir rakip çıkması lazım. Henüz bu yok. İşte Nvidia'nın iddiası ve isteği, Denver ile bunu gerçekleştirebilmek. Eğer yaparsa ve kullanışlılık ile verimlilik konusunda da ARM mimarisinin niteliklerini bünyesinde barındırıyor olursa, o zaman X86 ciddi darbe alır. Ancak tüm bunların hepsinin birden olması gerekir. Yoksa 40 yıldır ekosistemini oluşturmuş X86'yı öyle kolay kolay ortadan kaldıramazlar. Şöyle düşünün; farklılık arayışındaki konsol üreticileri bile X86'ya döndü. Neden? Çünkü X86 üzerinde çalışmak çok daha kolay, çok büyük bir ekosisteme sahip ve performans konusunda da yeterlilik sunuyor.

O nedenle Denver sunulduğunda bile X86 karşısında ne kadar başarılı olacağı şüpheli. Dediğim gibi, ARM mimarisinin avantajları umut vaadediyor. Ancak çok performanslı yapalım derken bu avantajları elde tutmak mümkün olacak mı, onu ilerde göreceğiz.

peki şunu soriyim o zaman eğer Denver gerçekten başarılı olursa normal kullanıcılara bir faydası dokunurmu bilgisayardan bahsediyorum mobilde illaki olucaktır faydası

• quote:

peki şunu soriyim o zaman eğer Denver gerçekten başarılı olursa normal kullanıcılara bir faydası dokunurmu bilgisayardan bahsediyorum mobilde illaki olucaktır faydası

O konuda inşallah demekten öte bir şey söyleyemem.
  • quote:

quote:

hayırlısı diyosunuz , hocam konuyla alakası yok ama bir türlü karar veremedim ben 1080p de ekran kartı seçicem 4-5 aydır alamadım bir türlü

3 şey düşündüm

1) 770 SLI
    2)780 SLI (birini alıp bir ay sonra diğerini alıcam)
    3) yada SLI falan bırakıp Titan
    ek seçenekte r9 290x i beklemek

ve bu 4 kartlı sistemler kaç watt psu ister her biri ?

• quote:

quote:

quote:

hayırlısı diyosunuz , hocam konuyla alakası yok ama bir türlü karar veremedim ben 1080p de ekran kartı seçicem 4-5 aydır alamadım bir türlü

3 şey düşündüm

1) 770 SLI
    2)780 SLI (birini alıp bir ay sonra diğerini alıcam)
    3) yada SLI falan bırakıp Titan
    ek seçenekte r9 290x i beklemek

ve bu 4 kartlı sistemler kaç watt psu ister her biri ?

Alıntıları Göster
    290'ları görmeden kart falan alınmaz.

Alacağınız karta, kuracağınız sisteme göre güç kaynağı bakarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 21 Ekim 2013; 21:01:40 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.