Nvidia GeForce 940M 2gb ekran kartım var. 16gb ram var, 8gb paylaşılan bellek var. Oyun oynarken ekran kartı %100 kullanılıyor ram %50 civarı. Fakat paylaşılan bellek hiç kullanılmıyor. Neden olabilir? Gpu nasıl kullanır bu belleği? |
Paylaşılan Bellek Nasıl Kullanılır?
Paylaşılan bellek, birden fazla uygulama veya işlem tarafından aynı anda erişilebilen ve paylaşılan bir bellek alanıdır. Paylaşılan bellek kullanımı, uygulamaların verileri paylaşmasını ve iletişim kurmasını kolaylaştırır, böylece performansı artırır ve kaynak kullanımını optimize eder.
Paylaşılan GPU Belleği Nedir?
Paylaşılan GPU belleği, birden fazla uygulama veya işlem tarafından paylaşılan ve grafik işleme birimi (GPU) tarafından kullanılan bir bellek alanıdır. Paylaşılan GPU belleği, özellikle oyun ve video düzenleme gibi grafik açısından yoğun uygulamalarda performansı artırmaya yardımcı olur.
Paylaşılan Bellek Türleri
Farklı paylaşılan bellek türleri vardır, bunlar şunları içerir:
- Paylaşılan sistem belleği: İşletim sistemi ve tüm uygulamalar tarafından paylaşılan bir bellek alanıdır.
- GPU paylaşımı: GPU'nun kendi ayrılmış belleğiyle birlikte sistem belleğini veya VRAM'i paylaşma yeteneğidir.
Paylaşılan Bellek Kullanmanın Faydaları
Paylaşılan belleğin kullanımı, aşağıdakiler gibi bir dizi fayda sağlar:
- Performans artışı: Uygulamaların verileri paylaşması, veri kopyalama ihtiyacını azaltır ve genel performansı artırır.
- Kaynak kullanımını optimize etme: Paylaşılan bellek, birden fazla uygulama tarafından paylaşılarak kaynak kullanımını azaltmaya yardımcı olur.
- Uygulama iletişimi: Paylaşılan bellek, uygulamaların verileri paylaşması ve iletişim kurması için güvenli ve verimli bir yol sağlar.
Paylaşılan Belleğin Kullanımı
Paylaşılan bellek, işletim sistemi tarafından yönetilir ve programcılar tarafından uygulama koduna özel işlemler yaparak erişilebilir. Paylaşılan belleğin kullanımını daha da optimize etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- En uygun bellek türünü seç: Uygulamanın gereksinimlerine bağlı olarak paylaşılan sistem belleği veya GPU paylaşımı arasından seçim yap.
- Bellek kullanımını dikkatle yönet: Paylaşılan bellek sınırlı bir kaynaktır, bu nedenle bellek kullanımını optimize etmek için dikkatli bir şekilde yönetmek önemlidir.
- Paylaşılan bellek için sistem ayarlarını optimize et: İşletim sistemi seviyesinde paylaşılan bellek için ayrılan belleğin miktarını ayarlayarak performansı artır.
Paylaşılan GPU Belleğini Kapatma
Bazı durumlarda, paylaşılan GPU belleğini kapatmak faydalı olabilir. Örneğin, GPU'nun tüm ayrılmış belleğine ihtiyaç duyan grafik yoğun bir uygulama çalıştırıyorsan, paylaşılan GPU belleğini kapatmak ekstra performans sağlayabilir.