Merhabalar. Öncelikle ps3-ps4 ve Xbox oyun konsolu kullanan oyuncu arkadaşlarımı selamlarım. Ben de bir oyuncuyum ama yaklaşık 2 senedir ilgimi tamamen bahsettiğim tamire yoğunlaştırdığımdan oyun oynamaya fırsatım pek olmuyor. Ama bir oyuna yoğunlaşıp, keyifle oynarken bin anda cihazınızın 3 bip sesi vererek kapanmasının ne kadar iğrenç bir durum olduğunun çok farkındayım.
Sevgili arkadaşlar, Xbox ta 3K, Ps3 te sarı – kırmızı ışık, ps4 te ise mavi ışık hatası denilen sorunun sebebi aslında çok basittir(Tabi normal çalışırken bu duruma düşen cihazlar için geçerli bu). Sebebi; Cihazda ki ana işlemci veya işlemcilerin, anakarta bağlandığı yüzlerce lehim toplarından bir veya bir kaçının anakart ile temasını kaybetmesidir.
UYARI : Arkadaşlar, böle bir cihazınız varsa lütfen ve kesinlikle internette gösterilen, arkasından saç kurutma makinası tutma, termal macunlarını yenileme, soğutucu metallere daha çok bassın diye destek koyma veya anakartı sıkıştırma, cihazın orasına burasına saçma sapan hava delikleri açma, extra soğutma fanları takma, klima ile soğutmaya kalkma, ANAKARTI SÖKÜP ÇİPLERE AYARLI-AYARSIZ ISI VERME gibi daha birçok rezalet, kesin sonucu hayatta alamayacağınız işlere kalkışmayın. Böyle bir durumda çalışır hale getirseniz bile bir müddet sonra cihaz aynı hatayı yine verecektir. Sizde uyguladığınız bu yöntemi birkaç kez daha uyguladınızda cihaz hiç tamir edilemez hale gelecektir…
Kesin çözümü ise maalesef tek bir yöntemdir. O da reball denilen, kesinlikle çok ciddi uzmanlık gerektiren ve artı, uzun tecrübe isteyen bir iştir. Reball işlemi temiz, sağlıklı ve başarılı bir şekilde yapıldığı takdirde cihazınız fabrika çıkışı gibi, hatta daha dayanıklı olur. Çünkü bu işlemde fabrikasyon üretimde kullanılan kurşunsuz lehim topu yerine kurşunlu lehim topu kullanılır. Kurşunlu lehim topunun ömrü kesinlikle kurşunsuzdan daha uzundur. Tabi işlemi yaptıktan sonra soğutmanın kontrol edilmesi, çiplerin üst ve altında ki termal macunların yenilenmesi de şarttır.
Maalesef bazı tamirci arkadaşlar, tamir için verilen cihazı söküp, çiplere lehim pastası ile yüksek derecede ısı uygulayıp, çalışır hale getirerek garanti vermeden 70-80 TL ücret alarak yapıyorlar. Garanti vermezler çünkü belli bir süre sonra tekrar aynı sorunun çıkacağını onlarda bilir.
Ben 2012 den beri üzerinde çalışarak kafa yordum ve çok tecrübe kazandım. 50 ye yakın cihaz reball yaptım ve çok şükür geri dönen olmadı. Yani yaptıracaksanız garanti veren ve BGA cihazıyla reball yapan uzman kişilere yaptırın.
Emin olun elime öyle cihazlar geçti ki; cihazı görünce oturup ağlayasınız gelir. Resmen tecavüz etmişler. Dilim döndüğü kadar anlatmaya çalıştım. Okuyup zaman ayıran herkese teşekkür ederim.