arkdaşlar merhaba çizgi izleyen robot yapıyorum, geçen sene yazdığım ama kullananın nasıp olmadıgı programı kullanıcam bu sene. robotun ön kısmındaki 16 sensörden gelen sinyallere göre 16. ve 17. pin lere pwm geliyor. ben geçen sene l298 ıle işi bitiricektim. ama busene cok farklı bısey yapmak istiyorum daha güzel bi robot olsun ıstıyorum. max 1,5 amper çeken 2 adet motorum var. yani öyle bi H köprüsü kurmalıyım kı hem 3 ampere dayanabilsin hemde hemde pwm kullanarak kontrol edebileyim. sensrler, pic ve yazzılıma kafam yatıyo ama motor sürücüden pek anlamıyorum yardımcı olabılecek arkadaslara sımdıden tesekkur ederım kolay gelsin.
H köprüsü kurmak kolay, senin fet voltaj ayarlama kabiliyetine bakar. 4 tane fet, bir tane not gete buffer entegre. Gerisi fetleri çakıştırmayacak şekilde dirençlerle voltajları ayarlayabilmekte.
Daha önce hiç fet voltaj ayarı yaptın mı?
yok hiç yapmadım :/ biraz açarsanız..
PWM için normal transistör kullanmak aşırı ısınma sorunu ortaya çıkartır.
H köprü için FET kullanırken ortaya çıkan sorun köprünün alt alta olan iki fetinin takılarak akımı motor üzerinden değilde fetler üzerinden akması sorununu çözmeye bakar.
PWM sinyalini gönderirken sinyalin verildiği yönden önce akım geçişi kapatılacak, ikinci kısımda akım verilecek şekilde yönlendirmeyi yapma işi için kullanacağın buffer olarak çalışacak not gete entegresine yüklenecek.
FET tetiklemelerinde takılma olmadan her fetin akışının düzenli olması için tetikleme voltajları hassas ayarlanması lazım.
Bilginiz olmadığı için fet sürücü entegresi kullanmanız iyi olur.
Resimde inverter için kullanılan devre var. Motor için de kullanabilirsin.
hocam cok karısık geldı ya anlamaya calısayım dönerım. bu arada ırfz44n ıle yapılbılır mı bu surucu ? ılerı gerı kontrol edebılyorum motoru ama pwm ıle hız kontrolu sıkıntı oluyo
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme