Şimdi Ara

PWM ile IRLED sürmek..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Pic ile ürettiğim 38 khz lik frekansı IRLED'lere sürünce frekansta bozulmalar meydana geliyor.Transistörlü bir anahtarlama devresi araya koyarak IRLED leri sürmeyi denedim gene bir değişiklik olmadı.Filtre devresinide yaptım fakat sorun devam ediyor.Fikri olan var mı ?

• Frekansın bozulduğunu nasıl anladın? Frekansmetre ile mi ölçtün yoksa normal led bağlayıp ışıktaki düzensizlikleri mi gördün? Frekansmetre ile ölçtüysen devrede yük yokken yine frekans bozuluyor mu?

PWM'yi yazılımla mı üretiyor yoksa donanım modülleriyle mi?

Bunları cevaplarsan ona göre yardımcı olmaya çalışalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Liu Kang

Frekansın bozulduğunu nasıl anladın? Frekansmetre ile mi ölçtün yoksa normal led bağlayıp ışıktaki düzensizlikleri mi gördün? Frekansmetre ile ölçtüysen devrede yük yokken yine frekans bozuluyor mu?

1-) Şemayı ekle

2-) Pic'ten çıkan sinyali IR led'e taşımak için kablo kullanıyorsan kablon bunu yapabilir. Kalonu değiştirerek dene.
  • quote:

Frekansın bozulduğunu nasıl anladın? Frekansmetre ile mi ölçtün yoksa normal led bağlayıp ışıktaki düzensizlikleri mi gördün? Frekansmetre ile ölçtüysen devrede yük yokken yine frekans bozuluyor mu?

quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Elimde Frekans ölcme özelliği olan bir multimetre var.. Onunla ölçüm yapıyorum.Board'da hiçbirseye bağlı değilken 38 khz i görüyorum fakat devreye takınca dediğim bağlantıları yapmama rağmen IRLED lerde göremedim frekansı . PWM i yazılım ile üretiyorum FREQOUT baslığı altında yazmısdım programı.

Teşekkürler.

quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

1-) Şemayı ekle

2-) Pic'ten çıkan sinyali IR led'e taşımak için kablo kullanıyorsan kablon bunu yapabilir. Kalonu değiştirerek dene.

burada 1 ve 2 diye adlandırdığım bağlantıları yaptım fakat olmadı birde filtreli yaptım gene sorun devam ediyor ..

2. sine gelince frekansı ölcmek için direk IRLED in bacaklarına değdiriyorum ve kararsız 5-6 khz arasında gidip gelen bazen daha farklı değerler gösteren bir frekans okuyorum.

Bu arada ; az önce board üzerinde devreden bağımsız olarak pic'i denedim.IR yerine normal LED takınca problem olmuyor yani 38 khz i normal led ile alabiliyorum ..

Teşekkürler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0nury. -- 5 Temmuz 2007; 17:05:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 0nury.

quote:

Elimde Frekans ölcme özelliği olan bir multimetre var.. Onunla ölçüm yapıyorum.Board'da hiçbirseye bağlı değilken 38 khz i görüyorum fakat devreye takınca dediğim bağlantıları yapmama rağmen IRLED lerde göremedim frekansı . PWM i yazılım ile üretiyorum FREQOUT baslığı altında yazmısdım programı.

Teşekkürler.

quote:

1-) Şemayı ekle

burada 1 ve 2 diye adlandırdığım bağlantıları yaptım fakat olmadı birde filtreli yaptım gene sorun devam ediyor ..

2. sine gelince frekansı ölcmek için direk IRLED in bacaklarına değdiriyorum ve kararsız 5-6 khz arasında gidip gelen bazen daha farklı değerler gösteren bir frekans okuyorum.

Bu arada ; az önce board üzerinde devreden bağımsız olarak pic'i denedim.IR yerine normal LED takınca problem olmuyor yani 38 khz i normal led ile alabiliyorum ..

Teşekkürler..

Alıntıları Göster
    Akım sınırlamamışsın. Normal led kullandığında daha yüksek eşik gerilime sahip olacağından olumsuz etkisi daha düşük olacaktır. Lede seri olarak 470 Ohm direnç bağla öyle dene.

• quote:

Akım sınırlamamışsın. Normal led kullandığında daha yüksek eşik gerilime sahip olacağından olumsuz etkisi daha düşük olacaktır. Lede seri olarak 470 Ohm direnç bağla öyle dene.

Alıntıları Göster
    + Led leri transistörün kollektörüne taşı. ben seri direnç olarak 47R kullanmıştım.
    quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: melih.yanardağlar

+ Led leri transistörün kollektörüne taşı. ben seri direnç olarak 47R kullanmıştım.
    quote:

Alıntıları Göster
    direnc bagladım fakat gene problem var..

• quote:

direnc bagladım fakat gene problem var..

Alıntıları Göster
    Kullandığın direnç kaç ohm? Ayrıca tek bir direnç değil, her lede ayrı ayrı direnç kullanmalısın yoksa eşit parlaklıkta yanmayacaklardır.
  • quote:

Kullandığın direnç kaç ohm? Ayrıca tek bir direnç değil, her lede ayrı ayrı direnç kullanmalısın yoksa eşit parlaklıkta yanmayacaklardır.

Alıntıları Göster
    ayrıca frekansmetre ile PWM bir sinyali ölçememeniz normal , size bir osiloskop lazım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 5 Temmuz 2007; 18:13:58 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

ayrıca frekansmetre ile PWM bir sinyali ölçememeniz normal , size bir osiloskop lazım...

Alıntıları Göster
    ledler transistörün yanlış yerine bağlanmış ve transistöre gerek yok 2 ledide pic çıkışı rahatlıkla sürebilir eğer ledleri transistör ile süreceğim diyorsan ledleri kollektöre bağla ve yazdığın programı ters yaz pwm deki iş saykılını falan ters yap o şekilde çalıştır
  • quote:

Orijinalden alıntı: mfeker89

ledler transistörün yanlış yerine bağlanmış ve transistöre gerek yok 2 ledide pic çıkışı rahatlıkla sürebilir eğer ledleri transistör ile süreceğim diyorsan ledleri kollektöre bağla ve yazdığın programı ters yaz pwm deki iş saykılını falan ters yap o şekilde çalıştır

Alıntıları Göster
    öncelikle Liu Kang ;

direnci 47 ohm ve 510 ohm denedim fakat gene verim alamadım.Denemek için ilk önce tek IRLED ' i direnc ile şase ye bağladım fakat gene olmadı.

untayk ;

multimetrenin Hz kademesi var ve gayet olumlu sonuc veriyor bolca örneği ile karşılaştım.

mfeker ;

transistörsüz de denedim. fakat bunun direncle ve transistörle bir alakası yok.

Kullandığım IRLED ' ler normalden farklı yani bu koyu bir IRLED değil. Ondan kaynaklanabilir diye düşünüyorum standardını yarın alıp deneyecem..

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0nury. -- 5 Temmuz 2007; 19:30:00 >

• quote:

öncelikle Liu Kang ;

direnci 47 ohm ve 510 ohm denedim fakat gene verim alamadım.Denemek için ilk önce tek IRLED ' i direnc ile şase ye bağladım fakat gene olmadı.

untayk ;

multimetrenin Hz kademesi var ve gayet olumlu sonuc veriyor bolca örneği ile karşılaştım.

mfeker ;

transistörsüz de denedim. fakat bunun direncle ve transistörle bir alakası yok.

Kullandığım IRLED ' ler normalden farklı yani bu koyu bir IRLED değil. Ondan kaynaklanabilir diye düşünüyorum standardını yarın alıp deneyecem..

Teşekkürler...

Alıntıları Göster
    Selam ben bu şekilde yaptım ve bu ürünü sattım. Ticari olduğu için etik olarak tamamını veremem.

PWM ile IRLED sürmek..

• quote:

Selam ben bu şekilde yaptım ve bu ürünü sattım. Ticari olduğu için etik olarak tamamını veremem.

PWM ile IRLED sürmek..

Alıntıları Göster
    Teşekkürler .. 2. IRLED'i 1. ye paralel bağlayınca frekansta problem olurmu ?

• quote:

Teşekkürler .. 2. IRLED'i 1. ye paralel bağlayınca frekansta problem olurmu ?

Alıntıları Göster
    Direnç değerleri tamamsa bu problemi görmezden gelip projene devam etsen daha iyi olacak. Çünkü @untayk abinin de dediği gibi frekansmetreye fazla güvenmemen gerekir. Daha sonra bununla ilgili olabileceğini düşündüğün problemler çıkarsa bu aşamayı tekrar gözden geçirirsin.
  • quote:

Direnç değerleri tamamsa bu problemi görmezden gelip projene devam etsen daha iyi olacak. Çünkü @untayk abinin de dediği gibi frekansmetreye fazla güvenmemen gerekir. Daha sonra bununla ilgili olabileceğini düşündüğün problemler çıkarsa bu aşamayı tekrar gözden geçirirsin.

Alıntıları Göster
    0nury. Elindeki Frekans ölçen alet ne kadar iyi olsada bu ölçüm onu epey aşar bize güven. Bu sinyali ancak Osilaskopla görebilirsin. Devren bu hali ile çalışıyordur.

• quote:

0nury. Elindeki Frekans ölçen alet ne kadar iyi olsada bu ölçüm onu epey aşar bize güven. Bu sinyali ancak Osilaskopla görebilirsin. Devren bu hali ile çalışıyordur.

Alıntıları Göster
    Sanırım bazı şeyler farklı algılandı.Benim söylemek istediğim şey sadece olumlu sonuc aldığım , güvenmeme meselesi değil.Devreyi yarın tekrar deneyecem bu şekilde fakat 2. IR yi nasıl bağlayayım ??

Teşekkürler.
  • quote:

Sanırım bazı şeyler farklı algılandı.Benim söylemek istediğim şey sadece olumlu sonuc aldığım , güvenmeme meselesi değil.Devreyi yarın tekrar deneyecem bu şekilde fakat 2. IR yi nasıl bağlayayım ??

Teşekkürler.

Alıntıları Göster
    0nury. Ben güven derken ölçü aletinin burada sağlıklı ölçüm yapamayacağından bahsetmiştim. 2. Led'i de aynı 1. led'de olduğu gibi takabilirsin.

IR ledler anlık 1A akım çekebilirler bu sebeple Normal Led gibi düşünülüp direk bağlanması PİC in hasar görmesine sebep olabilir.

• quote:

0nury. Ben güven derken ölçü aletinin burada sağlıklı ölçüm yapamayacağından bahsetmiştim. 2. Led'i de aynı 1. led'de olduğu gibi takabilirsin.

IR ledler anlık 1A akım çekebilirler bu sebeple Normal Led gibi düşünülüp direk bağlanması PİC in hasar görmesine sebep olabilir.

Alıntıları Göster
    Pardon o halde :) .. Teşekkürler..

• quote:

Pardon o halde :) .. Teşekkürler..

Alıntıları Göster
    merhaba...
    sinyaliniz PWM olduğundan , Duty-Cycle ı yani darbe - periyot oranı her zaman %50 olmayacaktır. standart bir dalga şeklini mesela sinüs veya karedalga gibi , rahatlıkla ölçebilen bir multimetre , yanlış değerler gösterebilir. Bu olay aynen bir profesyonel frekans sayıcı için de geçerlidir. Bir osiloskopta ise iki peryot aralığını kabaca da olsa ölçebilirsiniz ve buradan da frekansı hesaplayabilirsiniz yaklaşık ta olsa.
    Kastettiğim olay bu idi sadece. Ölçü aletinizizin yanlış ölçtüğünü değil , hatasız olmayan bir fonksiyonu ölçmeye çalışırken sizi yanıltabileceğini belirtmek istemiştim.
    Saygılar.

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

1A lik IRLED i sürmek için 100mA kollektör akımlı BC547 bağlamışsınız.

şaka yapıyorum yanlış anlamayın. çizimi görünce aklıma yaptığım komik bir hata geldi sadece.

saygılar...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.