Şimdi Ara

pwm modülasyon güç tüketimi hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir fan üzerinde uğraşıyorum. Fırçasız motor kullanıyorum, 12 volt ve duty cycle %50 iken 5 amper çekse anlık güç 60watt mıdır ? ve ben bu fanı 12V 5Ah bir batarya ile beslersem bu batarya bana 2 saat kullanım süresi mi verir ?

• Bunlar ölçümlediğin değerler ise 40-45 dk. civarı çalıştırması gerekir.

• goçhisar kullanıcısına yanıt

Nasıl yani, periyodun yarısında enerjilenip yarısında enerjisiz bırakılmıyor mu, %50 duty cycle dediğimizde ?

• 12V 5AH batarya, bir saat boyunca 12voltta sürekli 5 ampere kadar verebilir, 1 saat boyunca 60watt verebilir demek, 5AH = 5 amper/hour. (üstündeki etiketin beyanı bu )

PWM'de haklısınız ama sizin anlatmanza göre %50'de 5 amper çekiyorsa %100'de 10amper, %10'da 1amper çeker, bir yanlışlık yok yani.

Arkadaşın söylediği de doğru bataryalarda yazılan en iyi ve mükemmel şartlarda sağlanacak değerdir,

genelde bu değere ulaşılmaz ve 1 sat yerine 40-45dk gider. Ama aynı bataryadan 15watt çekersen de 3 saat dayanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 25 Aralık 2020; 23:21:5 >
  • oguzkaancom kullanıcısına yanıt

düşük frekansta bu enerjisiz kalma durumu hissedilebilir ama, yüksek frekansta, alternatif akımdaki gibi, boşluk fark edilmez. sadece ortalama gerilim değişir. bunun hesaplaması biraz uğraştırabilir ama hazır programları var. aşağıda 320 volt sitesinde olanı görebilirsin.

https://320volt.com/pwm-period-pwm-duty-cycle-hesaplamasi//

• limbesh kullanıcısına yanıt

Aslında anlatmak istediğim şu şekildeydi. Aşağıda görseldede gösterdim. Sembolik olarak bir periyot gibi göstermeye çalıştım ve powerhour cinsinden yazmak istedim. İlk grafikte 12volt 5 amper harcıyorsunuz %100 duty de ve 1 saat sonra sizin harcamanız 60Wh yapıyor. Daha sonra %50 duty dedim ve 1 saat sonraki toplam enerji harcamam ise 30Wh olmaz mı ? Yani yanlışmı biliyorum acaba. Benım hatırladığım duty yi değiştirerek harcanan enerji zaman tasarufu idi ? Enazından şehirlerdeki led lambalarda vs ?

pwm modülasyon güç tüketimi hesaplama
  • Evet doğru,

üstteki bir saat boyunca durmaksızın 60watt harcar ve 12v 5Ah kapasiteli akü tam bitmiş olur,

alttaki ise arasıra açılıp kapanarak 60watt harcar ve aynı akü yarım bitmiş olur (çünkü bazen çalışmıyordu, bazen 60w bazen 0w, ortalama 30wh).

%25 iş yapan pwm kullansaydınız da akünün %75'i hala dolu kalacaktı.

pwm yüzdesini değiştirmek demek, kaç milisaniye açık kalsın kaç milisaniye kapalı kalsın demektir.

pwm'i tam olarak bilmiyorsunuz galiba.

Örneğin akşam saatinde evin lambalarını, sürekli 1 saat yakıp 1 saat söndürsem %50 duty eder,

ama buna tasarruf denilemez dense dense pintilik denir (;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 5 Ocak 2021; 21:31:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DC Motor Hız Kontrol Devresi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • oguzkaancom kullanıcısına yanıt
    Normalde düz DC ile beslersen pil 60w/h güç verebiliyor. Yani bir saatte 60w güç alırsın. Eğer duty cycle % 50 olursa harcanan güç saatte 30w düşer ve 2 saat çalışır.

Daha da teorikleşirsen normal şartlarda sen devreyi ac pwm le besleyip çalıştırdığın için sarımlar indüktör gibi davranarak reaktif güç çekmeye başlayacaktır. Bu yüzden tam 2 saat çalışmaz. Verdiğim pwm sinyalinin frekansına göre devrede empedans oluşacaktır. O yüzden 2 saatten kısa çalışır. Burda pwmin frekansı da hesaplama için önemli.

Ama frekansı düşük tutarsan ihmal edilebilir gibi duruyor. Ölçüp hesaplamak lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.