Qualcomm Snapdragon X serisi hali hazırda 850$-1200$ arasında dizüstü bilgisayarlarında yerini almıştı. Firma daha fazla kitleye ulaşabilmek adına Windows dizüstüler için daha uygun fiyatlı bir yonga hazırlığında.
Sızdırılan bir sunum görseline göre 850$-600$ aralığında Windows dizüstülerde kullanılacak bir Snapdragon X yongası planlanıyor. Bu yongada diğer modellerdeki nöral işlem biriminin aynısı yer alacak ve Copilot+ PC standardı geniş bir şekilde kullanılabilecek.
CES 2025 tüketici elektroniği fuarında tanıtılması beklenen yeni yonganın nasıl bir fedakârlık yaptığı bilinmiyor ancak işlemci ve grafik birimi hızlarında bir miktar kırpma muhtemel. Yine görsel ve ses işlem birimlerinde de kısıntı yapılabilir.
X-Elite li ultrabook alıp ARM64 tam yaygınlaşmaması ve olgunlaşmaması emülator Prism ile %15 e varan performans kayıplarıyla çoğu şeyin çalışacağı söylense de oyun olmayan basit uygulamalarda bile çalışmaması ile pes ettim iade ettim! ARM64 anca sene sene sonuna doğru bakılır ...
Birkaç ay önce tanıtılan Core Ultra 200V serisinden bir ultrabook Türkiye'de görünce şaşırdım hatta geç fark ettim ve alarak kafam rahat artık.
Intel 3nm lik ultrabook işlemcisi TMSC ye üretmesi ve cpu gpu ram vs birçok bileşen birbirine yakın yekpare oluşu da hızlına engel oldurmuyor.
Sonra öğrendim ki, Qualcomm meğerse TSMC hakkında rahatsız edici açıklamalar yapmış SoC başına ciddi indirin yüzdesi fırsatını da kaçırmıştır. Esasında piyasadakiler fabrika çıkışı alışından pahalı ve bu pahalı Qualcomm SoC leri hangi markada firmada görseniz aşırı yüksektir.
Kafadan X-Elite ve X-Plus ve çıkacaklar alınmaz... Yeni seneye 2. jenerasyonlar için de eğer ki durum aynı olursa Qualcomm aşırı pahalı rekabeti de olmayan SoC leri ortalıkta olacak.
Burası Türkiye 3 hatta 4.dunya ülkesiyiz. Ucuz laptop derler 1)Ekran soluk çöp TN görmek için parlaklığı en sona almanız gerek!! 2) Ram Tek slot ekleme değişim olmaz! 3) sadece 8gb basit modeller olabilir buda günümüz şartlarında nereden baksanız 30-35.000₺ aşağı olmaz!! Yani kimse ucuz laptop hayali kurmasın!!