Şimdi Ara

Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı
    ARM mimarisinde bugün dominant oyuncu konumuna Apple yerleşmiş olsa da Qualcomm’un gösterdiği yol yadsınamaz. İlk özelleştirilmiş mobil yongalar ile aslında sektörün geleceğini Qualcomm belirlemişti. 

Qualcomm ve ARM

Qualcomm ile ARM arasında yıllarca devam eden sıkı dostluk, Apple’dan ayrılan mühendislerin kurduğu Nuvia girişimi ile bozuldu. Verimlilik odaklı ARM mimarisi geliştiren Nuvia bir süre sonra Qualcomm tarafından satın alındı ve Snapdragon X yonga setlerine hayat vermeye başladı. 

Ayrıca Bkz.Arm ve Qualcomm savaşı başladı: Nuvia’nın yok edilmesi isteniyor

Ne var ki ARM işin peşini bırakmadı. Nuvia girişiminden devralınan lisansların yok edilmesi gerektiğini savunan ARM, yeniden bir sözleşme yapılmasını istedi. Qualcomm mevcut lisans sözleşmesinin geçerli olduğunda ısrar edince konu mahkemeye taşındı.

Mahkemede jürinin Qualcomm lehine karar verdiği ve mevcut ARM lisans sözleşmesinin geçerli olduğuna hükmetti. Böylece ARM mevcut sözleşmeyi keyfi olarak feshedemeyecek ve Qualcomm, Nuvia mimarisi de dahil yonga satışlarına devam edecek. 

Diğer taraftan jürinin Nuvia girişiminin ARM patentlerini ihlal edip etmediğine dair net bir karar vermedi ki ARM bununla ilgili de bir dava açmıştı. Yine de mahkeme her iki tarafın bu konu hakkında uzlaşma sağlamasını ve yeni bir dava açılmasının önüne geçilmesini tavsiye etti. Haber sonrasında Qualcomm hisseleri yükselirken ARM lisans ortaklarının benzer bir durumda hak iddia etmesinin de önü açılmış oldu. 

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2024/12/21/qualcomm-wins-legal-dispute-over-arm-chip-licensing/

• Oooo güzel haber. Ben de gidip bi tane Oryon çekirdekli telefon çakayım.
  • Arm aç gözlülük yerine umarım farklı yöntemlerle gelir artırmanın yolunu arar.
  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Karar kesin değil... Kaynakta yazıyor... Zaten tekrardan dava açılmasının da önü açıldı.

• smart1978 kullanıcısına yanıt

Yani ne yapacağız şimdi peki?

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

ARM64 Windows 11 deki yansıması kötü olacaktır. Belli başlı OEM firmaların ürünleri vardı artık bundan sonra zor yeni ürünleri çıkartırlar.

Donanım odaklı 3. parti programlarda esaslı destek yok.

Qualcomm un kendi X-Elite ve X-Plus larda kullandığı malum ekran kartının sürücüleri de inatla iyileştirilmiyor / optimize edilmiyor! Bu durum devam edecektir.

Bu ve nice şeyleri bilsem de bazı hayal kırıklıklarıyla satın aldığımı 2 hafta geçmeden iade ettim yerine tavsiyem Lunar Lake li TSMC de 3nm üretilen Intel ultrabook tercih ettim Asus tan .

Ultrabook ihtiyacımı böyle karşıladım. Surface serisine takılıyordum eskimişti.

Elbette herkesteki yansıması farklı olacaktır.

Düşünsene şuan iyi çalışıyor istediğim birkaç program zaten deyip ya ilerde yarın başka birşeye mecbur kalınsa desteklemezse o zaman elindeki çok hızlı ama yazılımı olmayan bir cihaz olur.

Elinde Lambo var taşra yollardasın misali ....

Neden Intel neden AMD değil?
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

En başta Thunderbolt 4.0 ve 5.0 ...

Ben olsam kesinlikle Intel almazdım. AMD işlemci olarak şu an çok daha iyi durumda.
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Eski Intel elbette alınmaz. 2024 üretimliler ve sonrası mantıklı.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.