Şimdi Ara

Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı
    ARM mimarisinde bugün dominant oyuncu konumuna Apple yerleşmiş olsa da Qualcomm’un gösterdiği yol yadsınamaz. İlk özelleştirilmiş mobil yongalar ile aslında sektörün geleceğini Qualcomm belirlemişti. 

Qualcomm ve ARM

Qualcomm ile ARM arasında yıllarca devam eden sıkı dostluk, Apple’dan ayrılan mühendislerin kurduğu Nuvia girişimi ile bozuldu. Verimlilik odaklı ARM mimarisi geliştiren Nuvia bir süre sonra Qualcomm tarafından satın alındı ve Snapdragon X yonga setlerine hayat vermeye başladı. 

Ayrıca Bkz.Arm ve Qualcomm savaşı başladı: Nuvia’nın yok edilmesi isteniyor

Ne var ki ARM işin peşini bırakmadı. Nuvia girişiminden devralınan lisansların yok edilmesi gerektiğini savunan ARM, yeniden bir sözleşme yapılmasını istedi. Qualcomm mevcut lisans sözleşmesinin geçerli olduğunda ısrar edince konu mahkemeye taşındı.

Mahkemede jürinin Qualcomm lehine karar verdiği ve mevcut ARM lisans sözleşmesinin geçerli olduğuna hükmetti. Böylece ARM mevcut sözleşmeyi keyfi olarak feshedemeyecek ve Qualcomm, Nuvia mimarisi de dahil yonga satışlarına devam edecek. 

Diğer taraftan jürinin Nuvia girişiminin ARM patentlerini ihlal edip etmediğine dair net bir karar vermedi ki ARM bununla ilgili de bir dava açmıştı. Yine de mahkeme her iki tarafın bu konu hakkında uzlaşma sağlamasını ve yeni bir dava açılmasının önüne geçilmesini tavsiye etti. Haber sonrasında Qualcomm hisseleri yükselirken ARM lisans ortaklarının benzer bir durumda hak iddia etmesinin de önü açılmış oldu. 

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2024/12/21/qualcomm-wins-legal-dispute-over-arm-chip-licensing/

• Oooo güzel haber. Ben de gidip bi tane Oryon çekirdekli telefon çakayım.

• Arm aç gözlülük yerine umarım farklı yöntemlerle gelir artırmanın yolunu arar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Karar kesin değil... Kaynakta yazıyor... Zaten tekrardan dava açılmasının da önü açıldı.

• smart1978 kullanıcısına yanıt

Yani ne yapacağız şimdi peki?

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

ARM64 Windows 11 deki yansıması kötü olacaktır. Belli başlı OEM firmaların ürünleri vardı artık bundan sonra zor yeni ürünleri çıkartırlar.

Donanım odaklı 3. parti programlarda esaslı destek yok.

Qualcomm un kendi X-Elite ve X-Plus larda kullandığı malum ekran kartının sürücüleri de inatla iyileştirilmiyor / optimize edilmiyor! Bu durum devam edecektir.

Bu ve nice şeyleri bilsem de bazı hayal kırıklıklarıyla satın aldığımı 2 hafta geçmeden iade ettim yerine tavsiyem Lunar Lake li TSMC de 3nm üretilen Intel ultrabook tercih ettim Asus tan .

Ultrabook ihtiyacımı böyle karşıladım. Surface serisine takılıyordum eskimişti.

Elbette herkesteki yansıması farklı olacaktır.

Düşünsene şuan iyi çalışıyor istediğim birkaç program zaten deyip ya ilerde yarın başka birşeye mecbur kalınsa desteklemezse o zaman elindeki çok hızlı ama yazılımı olmayan bir cihaz olur.

Elinde Lambo var taşra yollardasın misali ....

Neden Intel neden AMD değil?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

En başta Thunderbolt 4.0 ve 5.0 ...

Ben olsam kesinlikle Intel almazdım. AMD işlemci olarak şu an çok daha iyi durumda.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Eski Intel elbette alınmaz. 2024 üretimliler ve sonrası mantıklı.

Ancak intel'in batarya performansı ve bataryadakı performansı hala çok kötü Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı

• Quadro_core Q kullanıcısına yanıt

Sağdaki bendeki pc lerden biridir en son aldığım 2 ay oldu kullanalı.

Sağdaki model ekranı OLED 14" model . Dokunmatik ekran ve kalem desteği vardır. Ek olarak 120 Hz tazelemeye sahiptir.

Görsellerdeki testlerde hangi şartlarda ayarlarda yapılmıştır tam listesi yoktur... Bir anlamı da yoktur.

Ek olarak başka markaların Intel Lunar Lake vs aynı tip aynı model CPU ları da kıyaslanabilir elbette mümkünse benzer form faktörlüler arasında ... Gidipte büyük ekranlılarda kıyaslama küçüklerle bir yapılmaz! ... CEhalet komikliği olur ...

Orada Intel performansı eleştirilecekse ekranın OLED olması ile daha fazla pil tüketeceği hakikatini de hatırlatmak lazım.

Bence Micro LED veya arası Mini LED . Acil ultrabook ihtiyacım vardı günel Lunar Lake CPU lu bir ultrabook baktım Türkiye'de garantili olmalıydı ve Asus inkini buldum. Uluslararası 2 YIL garantili Türkiye cihazı .

BIOS/ UEFI güncellemesi çıkmıştır hatta Buluttan windows kurtarma imajları da güncellenmiştir. Yani Intel odaklı eleştiri olacaksa Microsoft un son yapılı 24H2 de mi bakılmalı.

Lunar Lake kendisinden önceki işlemcilerinde ciddi bir uzun kullanımı sunmaktadır.

Ayrıca OLED panelli olması ile görseller hariç herşey bene siyah veya koyu gri olarak kullanmaktayım. Şahsen OLED/AMOLED lerden hoşlanmam ama Asus OLED ler için ekstra tedbirleri var Lenovo da bile yoktur 10 bit HDR panel 120 Hz .

Birçok sektördeki inceleyenler Lunar Lake te uzun pil ve ultrabook SoC olmasına rağmen şaşırtıcı performansları da herkesin gözüne girmiştir.

Türkiye'deki inceleyenler tek tük ve anlaşılan hazıra konup karar verenler üşengeçlermiş :) :/ ....

Cehaletin resmi....

Attığım tüm fotoğraflar Alex Ziskind'in videosundan alınmıştır :)

Soldaki test balance modunda şarja takılı sağdaki bataryada balance modunda test edilmiştir ayrıca verimlilik grafiği balance modunda video ve günlük kullanım testinin sonucudur ve x plus cihazı daha küçük bir bataryaya sahiptir.

İntel ve Amd gibi x86-64'e bağımlı firmaların bataryadaki performansları hala çok berbat 😜

Intel'un bataryadaki performansı o kadar kötüdür ki Qualcomm bunu lansmanda bir telefon işlemcisi olan 8 elite ile karşılaştırmıştır:

8 elite 124mm2 (12w: 10000) vs Lunar Lake 220mm2 (35w: 10000)

Oryon v1'in pürüzlenmiş versiyonu olan Oryon v2 bile Lunar Lake'e göre çok üstün :) Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı

• Quadro_core Q kullanıcısına yanıt

Bendeki 258V o görsellerde yok...

Ayrıca Intel kendi eski modeline göre Lunar Lake de bir devrim yaşanmaktadır.

Ek olarak, Qualcomm X-Elite li ultrabook ta kullandım 32 GB RAM li CoPilot+PC Windows 11 24H2 ile geliyor. Bayada bekledim çıkalı aylar olmuştu.

Evet şahsen Qualcomm un gelişmesini rakabetin son kullanıcılara hayrı olacağı mutlakiyetini tefekkür etmiş biri olarak maaleef satın aldığım X-Elite li ARM64 Windows PC de uygulamalarda Prism len bile tam uyumlu olmayan yüklenen ama açılmayan uygulamaları gördüm. Uygulama geliştiricilerine özel tam raporlu log larla e-posta ta attım ama geri dönüş 1 hafta içinde yapılmadı yani inceleyeceğiz bakacağız filan dahi yoktu! Ben de diğer aksilikler sürücü desteği kısıtlı olması üstelik oyunlarla aram hiç yoktur ben bu halde bile Qualcomm ın ARM64 PC leri X-Elite serisindeki bir ultrabook u 2 hafta hakkım varken 2. hafta dolmadan iade ettim iade etmeden de Asus ın Lunar Lake Ultrabook unu aldım 14" ... Şuan baya memnunum...

Qualcomm un X-Elite ( Plus ve daha da kırpılmış modeline hiç girmiyorum bile ) bazı testlerde performanslı ama sadece o bazı uygulamalarda!

Detaylı incelemelerde güç yönetim profilleri bazı ince ayarlarla derin ince ayarlarla performansı beyan edilenlere yaklaşıyor. Son haldeki birçok X-Elite laptopları ultrabook ları fabrika çıkışı performansları berbattır ... BIOS /UEFI güncellemesi ile çözülecek şeylerden de değil ...

Kıyaslamaları tam donanım listesi verilmeli ve hangi bileşenlerde parlaklıkları nelerdir bu da önemli.

OLED/AMOLED te parlaklık artması ille performans ciddi düşer bu her marka model tablet telefon PC hepsi için geçerlidir. Yani arka aydınlatmalı IPS gibi bir ekranı da parlaklık artırılması parlaklık artışının kendisi neyse watt artışı çeker pilden ama OLED AMOLED lerde ek olarak performansı da düşürür! Ek olarak AMOLED / OLED beyaz bir ekranın pil tüketimi ile IPS beyaz bir görselin pil tüketiminde AMOLED/OLED ler bariz daha fazladır!

Evet AMOLED /OLED lerin cezbedici artıları vardır düşük tepki süreleri geniş görüş açıları canlı görseller filan ama olaya tam hakim olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.

Şahsen şuan kullandığım cihazın en azından Tandem OLED olmasını isterdim veya kaliteli IPS panelli ( polarize özelliği de olanlardan Apple IPS li ürünlerindeki gibi ) .

Türkiye'de resmi garantili seçeneklerim böyle idi .

Oryon 2. jenerasyon lu PC ler umarım yakın zamanda piyasaya çıkar. İlkindeki NPU birimi 45 di Intel deki ultra booklar için Lunar Lake te 47 idi :) ...

Intel de doğal olarak yenileriyle cevap verecektir ama en az 9 ay var ... Intel lanse eder etmez modelleri anında piyasaya sunuluyor. Asus Lunar Lake modelleri misal 3 aydır piyasada ! Qualcomm ınkiler geçen yıl tanıtlır tanıtılmaz satın alınabilir olanları yoktu! yani geç piyasaya sundular. Aynısı Oryon V2 dediğin 2. jenerasyonda da olacak gibi o kadar geç gelecek ki Intel in cevabı yakın olacaktır.

Intel önceki nesillerdeki sorunları kökten çözmüştür.

Qualcomm rekabeti Intel i kamçılıyor...

Ortada Prism ile uygulamaların tam manasıyla çalışabileceğini beklemek zordur malum Prism bir tür emülasyondur resmi beyanlara göre %10-15 performans kırpar. Ama istisna bazı uygulamalar emülasyon altında daha başarılı da olmakta. Bu her AMD64 /Intel e derlenmiş uygulamalar için de geçerlidir algısı oluşturmamalıdır.

Şahsi deneyimlerime göre QUALCOMM ın yaygınlık ve uyumluluk native çalıştırmada noksanları yüzünden ideal değildir.

Evet iddia ettikleri gibi hızlı ama sadece o belli sentetik uygulamalar çapında ... Bu da gerçek dünya kullanımına hitap etmiyor sadece potansiyelini ve Microsoft un Windows 11 de ARM64 için ne kadar da anlamlı iyileştirdiğinin emarelerindendir denilebilir. Windows RT li ürünler vardı bunlar resmi olarak Türkiye de satılmadı tam bir felaketti ARM tabanlı idi Nvidia donanımlılardı birkaç yıl rezaleti çekildi ama değişti bir umut var ama şuan hazır değildir.

Bekleyip göreceğiz.

Doğrusu Oryon v3 olucak yeni tasarım armv8.2 yerine armv9.2 yani sme desteği ile yüksek multi core performansı + 3nm + daha büyük core olucak + yeni slices mimariili gpu'lar ve saire.

Ayrıca 8 elite 80 tops'a sahip buda X2 elite'n 100 tops olabileceği ablamına gelir

Ayrıca bu 258v şarjda balance mode vs bataryada balance mode

Diğeride Oryon v3 Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı Qualcomm yeni yıla girmeden müjdeyi aldı, ARM davasında karar çıktı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.