merhabalar, ofiste raid 5 bir sistem kurulu.. 3 x 1,5TB hdd'den 1 tanesi uçtu, yeni taktığım hdd 2tb olduğu için windows 2012 serverda intialize etmek için bir onay istiyor...
ne yapacağımı bilemedim.. raid controller'ın startup daki kendi setyup ın dan mı ayarlamak lazım yeni hdd yi?
butun veriler uçmasın istiyorum..
bilgisi olan??
Merhaba, Oncelikle kullandiniz sistem ve RAID hakkinda daha fazla bilgi verirseniz, size daha fazla yardimci olabiliriz.
Size ilk tavsiyem elinizde imkan varsa bu RAID 5 sistemdeki verilerinizi farkli bir ortama yedekleyin. Olurda yanlis bir islem yaparsaniz RAID5 den geriye donus pek mumkun olmayacaktir (2 den fazla disk kaybinda).
2TB disk konusunda da su tarz bir hatirlatmada bulunayim, RAID 5 sistemde Parity boyutunuz eski diskleriniz sebebi ile 1.5TB oldugundan, yeni diskinde sadece 1.5TB kismini kullanabilirsiniz RAID4 dahil ettiginizde.
Smart Array p212 controller var makinada...
sorun yok hdd yi 1.5 görsün ok ama görsün :) makinada şu anda 1x 500gb 2x1,5tb ve 1x2tb hdd var... 2tb olan yeni...
taktığımda virtual drive ı enable edeyim mi diye sordu.. et dedim.. fakat hala sadece c:'yi goruyor makina...
windows 2012 manager'da disk management bölümüne girince disk0 görüyor (500gb c:) birde disk1 görüyor 2700küsür gb olarak...
ve initialize edeyim mi diye soruyor.. 2 seçenek var mbr ve gptu... gptu seçili...
ne demeliyim??
c dışında bi sürücü görse makina yedek alacagım fakat görmüyor..
Verdiginiz bilgiler halen yetersiz acikcasi. Vede yanlis anlamazsaniz, bu bilgi seviyeniz ile yanlis bir islem yapip raid dizisini bozmus olmanizdan korkuyorum.
Anladigim kadari sunucuda windows Server 2012 uzerinden software raid uygulanmis, buda benim uzun suredir kullanmadigim/denemedigim bir yontem. Yani benimde bilgim kisitli. Elimin altinda, yonetimini ustlendigim 20+ sunucu var ama hepsi Linux. bir kismi Software raid bir kismi ise ust seviye LSI kartlar ile hardware raid yapilmis durumda ama hic Windows Software Raid sunucum yok.
Sizin verdigin bilgilere dayanarak 2700GB bir disk gorundugunu ama tanimlanmamis oldugunu belirtiliyor. daha once 3 adet 1.5TB disk ile RAID5 yaptiysaniz, 2x1.5TB alaniniz olur oda formatlanm vs sonrasi 2700GB civari gorunebilir. Yani elinizde halen bir RAID5 aray var. Ama icindeki veriler ne durumda.
Simdi olayi biraz daha anlayabilmek adina, RAID5 de 1 adet disk bozulursa sistem calismaya devam eder, dosyalara erisebilirsiniz. Sizde 1 adet disk bozuldu ise verinizin bulundugu Virtual Driver (Raid5) halen calisiyor olmali? Siz diskin bozuldugunu nasil anladiniz? Dogru diski soktugunuze emin misiniz? Yani 3 disk var, 1 tanesi bozulursa sistem calismaya devam edecek ama siz disk bozulmus diyip A diski yerine B diskini sokerseniz, RAID5 de 2 disk birden bozuldugu icin ARAY bozulur ve veriye ulasamazsiniz. Normalde Saglam olan B ve C diskini yeniden takip calistirirsaniz sistemin aktif olmasi, yada raid yeniden tanimlama islemi ile raidin calismasi lazim.
Benim korkum bu "taktığımda virtual drive ı enable edeyim mi diye sordu.. et dedim.. " nerede oldu? Hangi ekranda kim sordu bunu? RAID bisoumu? Windows 2012 server mi?
Birde cihaz Sunucu ve HP sunucu olmali, yeni alindi ise yerinde garanti hizmeti olmasi lazim. En kotu bu hizmetten faydalanmanizi oneririm. Uzaktan yardim su asamada biraz zor oalcak sizin icin.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme