Şimdi Ara

RAID Card nedir, ne işe yarar!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
1
Favori
7.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir tesadüf eseri bu linkte bir makale buldum. HDMI card'tan falan bahsediyor ama kafamda tam canlandıramadım!
    Bu tam olarak nedir, ne işe yarar?
    http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=998

"One saving grace that’s less applicable to the consumer space is the HDMI output on newer AVCHD camcorders. For small independent filmmakers, they can hook up a computer with a $250 HDMI capture card with very fast RAID storage capable of 1.5 to 3 gigabits per second and capture raw uncompressed HD video"

demiş!!

İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

• RAID, "Redundant Array of independent Disk" birbirinden bagımmsız disklerin disk performansı yada güvenligi artırıcı konfigurasyon ile beraber kullanılmasıdır.. RAID dizesinde, iki veya daha fazla diski tek üniteye baglayarak, disklerin tek başlarına yapamadığı şeyleri yapmanız olanak saglar. RAID'in esas amacı, bir dize içerisinde bulunan ana harddiskin çeşitli yöntemlerle yedegi alınarak, diğer harddisklerin bozuk olduğu zaman, sistemin çalışmama süresini en aza indirgemektir.

RAID benim bildigim RAID'se budur..
    Fotografla olan ilgisini anlayamadım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cloud Nine -- 23 Kasım 2008; 11:47:30 >
  • Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler!

Sony Vegas'ın forumunu karıştırırken, tesadüf karşıma boyuna "raid" lafları çıktı!

Kafamda şunu canlandırmıştım:

Mini dv'den m2t leri aktarırken, 1 saatlik kaset ister istemez gene 1 saatimi alıyor!
    Yeni çıkan AVCHD kameralara HMDI girişi konmuş, hard disc'teki saatler süren kayıtları bilgisarara atması bir kaç dakikada tamamlanıyor, hem de kayıpsız!!!"

Ama olay bu değil herhalde??? Raid'in bunla bir ilgisi yok!!??
  • kameralardaki HDMI giriş değil, çıkıştır. Sözkonusu haberi okumadım ama sanırım HDMI girişli capture kartları ile direkt AVCHD yani kameranın yaptığı gibi kayıt yapmak mümkün oluyor. bu da tabi yüksek hızlı disk ve raid sistemi gerektiriyor. Raid de 2 veya daha fazla diske aynı anda kayıt yapıldığı için hızı tek disklere göre yüksek oluyor.
  • :)
    Arkadaşım saol ya... konuyu ne de güzel özetlemişsin... sanırım anlatılmak istenen buydu yazıda!

Hazır konudan anlayan birilerini bulmuşken bir iki soru daha sormak isterdim!

HC9e ile çektiklerimi blu ray dvd olarak yakıcam diye kafayı takmış durumdayım!
    Biraz araştırdım, soruşturdum. Bana şunu önerdiler :
    SONY VAIO VGN-AW160J/Q (4 GB) NOTEBOOK. Biraz tuzlu ama kredi kartına taksit falan... idare edicez artık..

Sorularım:
    1-Bu vaio'da hdmi port var! Bununla tam olarak ne yapabiliyorum/ne yapamıyorum???
    mesela, HC9e'yi, Bravia'ya HDMİ kablosu ile bağlar gibi bağlayabiliyorum!!??? Ne varsa seyrediyorum??
    2-Vaio'yu Bravia'ya bağlayabiliyorum????
    Hard disk'te ne varsa, mesela HD Divx, vaio'da tıklayınca, Bravia'da seyrebiliyorum!!! mu?
    3-32 bit bilgisayarlarda, 4 GB nin en fazla 3 GB si kullanılabiliyormuş!
    64 bit olanlarda ise 4 GB nin 4 GB sinin tamamı! Bunu hazır mı bulucam yoksa bir ayarlar falan mı yaptırmam gerekecek 4 GB nin tamamını
    kullanabilmem için, 64 bit olanında??
    4-eğer 32 bit olanından alırsam, bu raid olayının bir ilgisi var mı, 4 GB birden kullanabiliyor olmak için?
    Varsa bile, bu masa üstü modeller için mi geçerli!????
    5-yüksek disk hızı, vaio'nun bu modeli 5400 rmp diyor! Bu yeterli bir hız mı HDV işlemek için?
    Sağda solda 7500 rmp falan görüyorum, bu vaio sevdasından vazgeçip de doğru dürüst bir masa üstü mü almam gerek?

İlgilenenlere tekrar çok teşekkürler?

• Sorularım:
    1-Bu vaio'da hdmi port var! Bununla tam olarak ne yapabiliyorum/ne yapamıyorum???
    mesela, HC9e'yi, Bravia'ya HDMİ kablosu ile bağlar gibi bağlayabiliyorum!!??? Ne varsa seyrediyorum??

C: Hayır, HDMI görüntü çıkışıdır ve sadece TV a bağlamak için kullanabilirsiniz. Kamerayı laptopa bağlamak ancak HDMI girişli bir ekran kartı ile mümkün olabilir.

2-Vaio'yu Bravia'ya bağlayabiliyorum????
    Hard disk'te ne varsa, mesela HD Divx, vaio'da tıklayınca, Bravia'da seyrebiliyorum!!! mu?
    C: Evet aynen

3-32 bit bilgisayarlarda, 4 GB nin en fazla 3 GB si kullanılabiliyormuş!
    64 bit olanlarda ise 4 GB nin 4 GB sinin tamamı! Bunu hazır mı bulucam yoksa bir ayarlar falan mı yaptırmam gerekecek 4 GB nin tamamını
    kullanabilmem için, 64 bit olanında??
    C: 64 bit tamamen işletim sistemi ve yazılımların desteklediği bir olay, 32bit de 4 G kullanılmaz diye birşey duymadım. Sony vaio a has bir özellikse bilmem.

4-eğer 32 bit olanından alırsam, bu raid olayının bir ilgisi var mı, 4 GB birden kullanabiliyor olmak için?
    Varsa bile, bu masa üstü modeller için mi geçerli!????
    C: Sony Vaio ve işletim sistemi uyumluluğu konusunda bilgim yok.

5-yüksek disk hızı, vaio'nun bu modeli 5400 rmp diyor! Bu yeterli bir hız mı HDV işlemek için?
    Sağda solda 7500 rmp falan görüyorum, bu vaio sevdasından
    C: HDV işlemek için çok uygun değil. Hızı yetersiz kalabilir. Video kurgusu yapacaksanız laptop değil masaüstü iş istasyonu olan kuvvetli PC'lerle çalışmak gerekir. Vaio tamamen player özellikleri geliştirilmiş bir multimedya bilgisayarı ama iş kayıda gelince buralarda işlemciye, rama, ekran kartına ve harddiske büyük iş düşmekte.

• Forumnik çok güzel açıklamalar yapmış hemen eklemeler yapmak isterim.

Vista'nın 32 bit sürümü 4 GB ram görmez. Bu Vaio ya has bir durum değildir. 64 Bit sürümü 4 GB görür. 32 Bit sürüme istersen 8 GB ram tak onu sadece 3 GB görür ve okadar kullanır.

RAID in 32 bit veya 64 bit le alakası yok. Her iki sürümde de raid yapabilirsin. Bunun ram e bir etkisi olmaz.

VAIO: Video, Audio, Integrated, Operation kelimelerinin kısaltmasıdır. VAIO bilgisayarlarlar video ve audio işleyebilme özelliğini öne çıkararak tanıtılmıştır. Ancak yinede HD videoların işlenmesi konusunda yeterli performansı gösteremeyecektir. Laptopları genelde "acil durumda camı kırınız" şeklinde kullanırız. Eğer gerçek anlamda bir iş yapmak istiyorsan FORMNİK in de dediği gibi bir workstation urman en mantıklısı olacaktır.

Bu arada FORMNİK in yazdığına bir düzeltme (büyük ihtimalle yanlışlıkla yazdı bunu). Kamerayı laptopa bağlamak için HDMI girişli bir ekran kartına değil HDMI girişli bir capture kartına sahip olmak gerekir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Defrag nedir ne işe yarar ?
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bu arada FORMNİK in yazdığına bir düzeltme (büyük ihtimalle yanlışlıkla yazdı bunu). Kamerayı laptopa bağlamak için HDMI girişli bir ekran kartına değil HDMI girişli bir capture kartına sahip olmak gerekir.

aynı şeyi demek istedim. analog ekran kartlarında vivo yani video in video out özelliği olan ekran kartları vardı. HDMI girişi olan kartların da çıkması muhtemeldir diye söyledim. HDMI girişli capture kartı lazım dediğin gibi bir kayıt için. Ama yeni çıkan kameralarda kaset diye birşey yok ve gelecekte bant formatları çöp olacak. Bu yüzden böyle bir ürünün çok kullanışlı olacağını söyleyemeyiz. AVCHD HD formatları içinde en iyisi ve gelecekte de var olacak. Mpeg'e göre bariz üstünlükleri var. Capture derdi de yok direkt olarak kameradan usb ile veya SD kart okuyucu ile video dosyası birkaç dakikada aktarılabiliyor.

Bu arada Sony cilere haber kötü. üst seviye tam profesyonel kamera ve kayıt ortamında Panasonic'ten bayağı tokatı yediler. Panasonic'in P2 formatı piyasayı sildi süpürdü. Consumer'da da patlaması yakındır. HDV balonu söndü artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cervinff -- 24 Kasım 2008; 0:50:35 >

• quote:

Orjinalden alıntı: forumnik

Bu arada Sony cilere haber kötü. üst seviye tam profesyonel kamera ve kayıt ortamında Panasonic'ten bayağı tokatı yediler. Panasonic'in P2 formatı piyasayı sildi süpürdü. Consumer'da da patlaması yakındır. HDV balonu söndü artık.

Ya aslında P2 kamera yöününden kısmen haklısını ama henüz piyasayı silip süpürdüğünü söyleyemeyiz. Büyük avantajlarının yanısıra çok büyük dezavantajları da olan bir sistem P2. Çünkü kaydedici medyası çok çok pahalı. Kampanya dahilinde kameranın yanında bir tane veriyorlar. Uzun süreli çekimlerde ve ham görüntüleri yedekleme konusunda maalesef çok büyük sıkıntı yaratıyor. Sürekli olarak portable okuyucusuyla bir pc aracılığıyla bir HDD e falan kopyalama yapman gerekiyor. Ham görüntüleri saklamak içinse muhakkak kaset benzeri bir ortama aktarman gerekiyor. Yani her halukarda kasete ihtiyaç duyacaksınız bu kamerayı kullandığınız zaman. Üstelik hepsini geçtik kurgunu yayına bir kasetle göndereceksin. Demekki bir Recorder VTR ye ihtiyaç duyuyorsun. Sonuçta bu kameralar asla komple bir çözüm olamaz. Bu nedenle de production şirketlerinin kesinlikle ilk tercihi olmayacak kameralar bunlar. Televizyonlara ise sadece heber merkezlerine satabilirsiniz bu kameraları. O nedenle asla piyasayı silip süpüremez. Ancak gerçekten süper iş yapan kameralar. Ha bu arada unutmadan P2 kameralarda HDV çekim yapıyor. Yani Full HD değil. Bunu nerden biliyorum. Çünkü yaklaşık 3-4 ay önce bu kameraların pazarlığını yaptık. Hatta bir kamerayı demo olarak kullandık. Ancak işletme maliyeti nedeniyle bizi açıkçası yarı yolda bıraktı ve almaktan vazgeçtik. Ancak dediğim gibi özellikle kayıtçı kısmında hareketli parçasının olmaması bir çok alanda büyük avantaj. SONY nin de P2 ye alternatif olarak XDCAM i var. Üstelik kayıt medyası daha ucuz.

• Arkadaşlar, ilginize çok teşekkürler! Bilgiye, özellikle sağlam bilgiye har zaman saygım büyüktür!
    Yalnız sorun şu ki konu derinleştikçe, ben konuya giderek fransız kalmaya başladım:)
    Şimdi, eğer mümkünse, bana aklı başında bir masa üstü önerin!!!
    İçinde BD yazıcı olmasa da olur çünkü bu yazıcılar 2x diye başladı, şimdi 8x'e kadar olanları çıktı piyasaya.

Bu arada, bu adreste, bir masa üstü var! Örnek diye seçtim! Nasıl olsa gelir buralara da!

Açıklamasında :
    "Blu-ray Disc optical drive and 1TB HDD with RAID technology" falan demiş!

Mesela bu da 3.300 dolardan 2.300 dolara inmiş:

Sony'yi kafaya takmış değilim tabi! Toshiba, HP, Dell, her ne olursa....

• İmzamdan da anlaşılacağı üzere ben bir SONY manyağıyım. Ancak çok güzel bir cihaz lmasına rağmen önermeyeceğim nadir sony ürünlerinden biridir bu ürün. Eğer bu kadar para vereceksen kesinlikle HP Workstation öneririm. Mesela:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/tr/tr/sm/WF25a/12454-12454-296719-296721-296721-3432827.html?jumpid=reg_R1002_TRTR

buradaki ürünü bi kontrol et. Çünkü bu kadar para verip bir desktop almayı planlıyorsan ilerde daha prof. işler yapacak gibisin. Eğer böyle bir WS alırsan sonradan AJA falan gibi bir capture kartı eklersin. Al sana profesyonel bir kurgu seti.

• quote:

a aslında P2 kamera yöününden kısmen haklısını ama henüz piyasayı silip süpürdüğünü söyleyemeyiz. Büyük avantajlarının yanısıra çok büyük dezavantajları da olan bir sistem P2. Çünkü kaydedici medyası çok çok pahalı. Kampanya dahilinde kameranın yanında bir tane veriyorlar. Uzun süreli çekimlerde ve ham görüntüleri yedekleme konusunda maalesef çok büyük sıkıntı yaratıyor. Sürekli olarak portable okuyucusuyla bir pc aracılığıyla bir HDD e falan kopyalama yapman gerekiyor. Ham görüntüleri saklamak içinse muhakkak kaset benzeri bir ortama aktarman gerekiyor. Yani her halukarda kasete ihtiyaç duyacaksınız bu kamerayı kullandığınız zaman. Üstelik hepsini geçtik kurgunu yayına bir kasetle göndereceksin. Demekki bir Recorder VTR ye ihtiyaç duyuyorsun. Sonuçta bu kameralar asla komple bir çözüm olamaz. Bu nedenle de production şirketlerinin kesinlikle ilk tercihi olmayacak kameralar bunlar. Televizyonlara ise sadece heber merkezlerine satabilirsiniz bu kameraları. O nedenle asla piyasayı silip süpüremez. Ancak gerçekten süper iş yapan kameralar. Ha bu arada unutmadan P2 kameralarda HDV çekim yapıyor. Yani Full HD değil. Bunu nerden biliyorum. Çünkü yaklaşık 3-4 ay önce bu kameraların pazarlığını yaptık. Hatta bir kamerayı demo olarak kullandık. Ancak işletme maliyeti nedeniyle bizi açıkçası yarı yolda bıraktı ve almaktan vazgeçtik. Ancak dediğim gibi özellikle kayıtçı kısmında hareketli parçasının olmaması bir çok alanda büyük avantaj. SONY nin de P2 ye alternatif olarak XDCAM i var. Üstelik kayıt medyası daha ucuz.

P2 silip süpürdü derken Avrupada kasetsiz kayıt tabanlı sisteme geçen yayın kuruluşları ve prodüksiyon firmalarının %85 i P2 ye döndü. Bu önemli ve gerçek bir haber. P2 kartı bir kaset veya DVD olarak düşünmeyin. P2 kart kameranın ayrılmaz bir parçasıdır. Şu an P2 kameralarda 32GB lık kartlarla 5 adet kart takılıyor. 160dakikalık full HD kayıt imkanı var. Bu da film dizi çalıması için bile yeterli bir süre. Aktarma kolaylığı ve hızında XDCAM boy ölçüşemiyor. Ayrıca XDCAM de yine hareketli bir mekanizma ve periyodik değişmesi gereken bir takım maliyetli parçalar var. Fiyatları net bilmiyorum ama XDCAM fiyatına 5 adet P2 kartlı kamera almak mümkün hatta Panasonic daha da ucuz olabilir. Saklama işine gelince artık kimse kasetlerde bişey saklamıyor. Dolayısıyla kaset ortamına aktarma konusunda size katılmıyorum. Bu tarz ihtiyaçlar artık kalmadı. Tüm içerik HDD'lerde ve server tarzı PC'lere aktarılıyor ve buradan işleniyor. Yayına kaset gitmesi gerekiyorsa en son bitmiş iş hangi kaset isteniyorsa onun recorder'ı ile kayıt edilir ve gönderilir. Bu konuda XDCAM ile yapılacak işlemler daha uzun zaman almaktadır.
    HDV de full HD değildir. Burada kullanıcıların çoğu büyük bir hataya düşmektedir. Ayrıca P2 kamera HDV çekmez.
    Kameranın çözünürlüğü isterse fullHD nin 2 katı olsun. İş bunu kayıt etmeye sıkıştırmaya gelince HDV formatı o aldığı muhteşem HD datanın yarısını zaten işlemeden atar. atmak zorundadır. Çünkü bu veri çok büyük bir datadır. Geriye kalanı da kendi codecine göre 25Mb/s sıkıştırır. Oysa gerçek HD datası 100MB/s dir. Panasonic HVX200 100Mb/s DVCPROHD kayıt eder ve bunun HDV formatına göre 4 katı kaliteli olduğunu söylememize gerek yoktur.
    Çözünürlük fotoğraf için geçerli bir değerdir. Ama video'da hareketli görüntüyü nasıl kayıt ettiği önemlidir. Yan yana HDV ve AVCHD görüntüleri izlendiğinde HDV 'nin bazı karelerde kafayı yediğini görmek mümkün. Size bununla ilgili bir link atacağım bulursam . Mutlaka incelemeni tavsiye ederim.

Hangi kamera ile demo yaptınız bilmiyorum ama Panasonic kameralarda işletme maliyeti sıfırdır. Üst grup kameralar 5 yıl garantili zaten. ve bakım gerektirmiyorlar. P2 kart ihtiyacını kastetdiyseniz kamera başına 1 asıl ve 1 yedek set tüm işleriniz için yeterli olacaktır. Kayıt süreleriniz çok fazla ise ekstra HDD benzeri yedekleme üniteleri kullanabilirsiniz.
    Biraz reklam gibi oldu ama sizin gibi bir çok Sony manyağı da Panasonic'in bu konudaki teknolojik üstünlüğünü kabul ediyorlar. Prodüksiyon firmalarının ilk tercihi olmaz dediğiniz P2'ler Türkiyenin en büyük HD işlerini yapan firmalarda da boy göstermeye başladı. Türkiyede bir Sony hegemonyası var. Buna rağmen Panasonic varsa demekki gerçekten bunlar iyi. Avrupalı marka tutkunu değil bizim gibi. Televizyon haber merkezi dediğiniz şey TV'nun herşeyidir. Sony'ci KanalD bile P2 ye geçtiyse vardır bir bildiği.

• Burada benim için hayati cümle şu:
    "İş bunu kayıt etmeye sıkıştırmaya gelince HDV formatı o aldığı muhteşem HD datanın yarısını zaten işlemeden atar. atmak zorundadır."

Şunu mu anlamam gerek: HC9e'yi Bravia'ya HDMİ kablosu ile bağlıyorum, görüntüler muhteşem!
    ama eğer bu görüntüleri Blu Ray dvd yapıp da gene bravia'da göstermeye kalkarsam, eskisi gibi olmuyor, doğrudan bağlanmış gibi olmuyor???

Doğrudan bağlanmış gibi bir kalite istersem eğer, o zaman Panasonic P2 ya da benzeri , gerçek bir HD kamera ile çekmem gerek???
    O zaman bu blu ray dvd bişeye benzeyecek ya da kayıpsız olacak???
  • quote:

Şunu mu anlamam gerek: HC9e'yi Bravia'ya HDMİ kablosu ile bağlıyorum, görüntüler muhteşem!
    ama eğer bu görüntüleri Blu Ray dvd yapıp da gene bravia'da göstermeye kalkarsam, eskisi gibi olmuyor, doğrudan bağlanmış gibi olmuyor???

Doğrudan bağlanma ile kasetten kaydı izleme arasındaki görüntü farkını gözle anlamanız çok zor. Bluray DVD yaparken tabi ki bir miktar kayıp olur. Anlamanız gereken bu değil.

quote:

Doğrudan bağlanmış gibi bir kalite istersem eğer, o zaman Panasonic P2 ya da benzeri , gerçek bir HD kamera ile çekmem gerek???
    O zaman bu blu ray dvd bişeye benzeyecek ya da kayıpsız olacak???

Doğrudan bağlanmış gibi kalite aynı medya üzerinden izlerseniz olur. Ama format dönüşürse kayıp artar. Kayıpsız kayıt diye birşey sözkonusu değil. kamerayı şöyle düşünün 1920x1080 çözünürlükte kareler çekiyorsunuz her bir kare 1 frame ve 25 frame arka arkaya gelince 1 saniyelik video oluşuyor. Ortaya çıkan datanın büyüklüğünü hesaplayın. Bunu kayıt etmek için sıkıştırmak zorundasınız. Ya mpeg2 HDV yapacaksınız, ya raw DV yapacaksınız (DV formatı HD olmayan kameralarda tabi), ya DVPROHD yapacaksınız ya AVCHD yapacaksınız gibi. Siz TV ye bağladığınız zaman kayıt yapmasanız da zaten bu indirgenmiş görüntüyü görüyorsunuz. Muhteşem dediğimiz görüntü kayıt edilen görüntüdür. yani sıkıştırılmıştır.

• FORUMNİK çok güzel açıklamalar yapmışsın eyvallah. Ancak ben bazı şeyleri sana anlatırken sanırım hata yapmışım veya sen yanlış anladın. Neyse aslında onlar çok önemli değildi.

Şimdi Öncelikle benim bir SONY manyağı olmam Sony'e gözü kapalı bağlı olduğumu göstermiyor (Sen böyle bir ifadede bulunmadın ama ben yinede açıklama yapiim istedim) Benim depomda SONY, Panasonic ve JVC kameralar ve onların diğer ürünleri de mevcut. Benim şu anda P2 ye karşı çıkmamın işletim maliyeti yüksek oluyor dememin sebebi tamamen P2 kartlardan kaynaklanıyor. Panasonic in Türkiye distrübütörü olan firmanın yetkilileri arkadaşlarım. Benim programlarımın çekimi esnasında onlarla ortak karar verdik P2 nin bize uymayacağına. Çünkü 5 kart 160 dakika kayıt alıyor dediğin gibi. Bu süre bana yeterli olmuyor işte. Ama bak en baştan da söylediğim gibi P2 nin avantajlarını kesinlikle küçümsemiyorum. Hatta herifler 10 numara yapmışlar ama hala biraz pahalı geliyor işte. Bak şimdi sana bir örnek veriim. Bir production firması düşün. Cihazlarını kiraya veren. Bu firma böyle bir kamerayı kiraya verdiği zaman ham görüntüleri kendi havuzunda tutamaz. Mecburen kasete basmak zorunda. Müşteri hamları istiyor çünkü. E naapıcaksın bu durumda mecburen kaset. Ben hala söylüyorum. P2 kesinlikle komple çözüm, nihai çözüm olamaz henüz. İlerde belki evet ama şu an için mümkün değil bu

• sony manyağı tabirini açıkçası samimiyetinden dolayı kullandım imzanda bile yazıyor. Gözü kapalı bağlısın anlamında algılamadığına sevindim. Ama genelde Türkiyede gözü kapalı Sony'e endeksli çok kullanıcı var. Bunların önüne bakın bu kamera da var şöyle iyi böyle iyi dediğin zaman adamın sana cevabı "peki güzel de bunun sony olanı yok mu" oluyor.
    İşin prodüksiyon tarafıyla pek ilgilenmiyorum anlamam çünkü, ilgi alanım kameralar sadece. prodüksiyon firmaları sanırım sizinki de bunlardan biri, Kiraladığı ekipmanın ham kaydını saklamak zorunda mı? müşteri bunları kendi sistemine aktarıp montajını kendi yapmıyor mu? verilerin saklanması gerekiyorsa bu ekstra bir maliyet getirir doğal olarak. "İlerde belki evet" dediğiniz yaklaşım şimdiden kullanılıyor. Kasetsiz sisteme geçiş böyle birşey değil mi zaten. Kaset arşivi ve kasetli kameraları kullananlar şu an çoğunlukta olmasına rağmen bunlar da yavaş yavaş kasetlerini PC ortamına aktarıp VTR'lerini çöpe çıkarmıyorlar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cervinff -- 26 Kasım 2008; 15:52:19 >

• Yav arkadaşlar; bu ne bilgi derinliği, bolluğu böyle:) Allah daim etsin! Bizlerle paylaştığınız için tekrar çok teşekkürler!
    Konuyla ilgilenip de bu başlığı okuyanların hemen hepsinde, eminim, önlerinde yeni ufuklar, yeni pencereler açılmıştır!
    Herşeyi tam olarak anlamasalar bile, en azından bazı nesenelerin ve kavramların dünyadaki varlığından haberdar olmuşlardır!

Bu HD, HDV, AVCHD ve benzeri konularda, piyasada rastladığım ilk kitap, İlker Canikligil'in kitabı idi. Digital Video ile Sinema.
    Ama piyasada, Türkçe'de, bu tür kitapların çok daha fazlasına ihtiyaç var!
    Sizler, ister bireysel olarak, isterseniz ortaklaşa, harika bir kitap çıkartabilirsiniz! Veya bir kaç tane...

Elimde, konuyla ilgili 4-5 tane kitap var, bu yaz amazon'dan getirtmiş olduğum, onlardan çat pat bir şeyler anlamaya çalışıyorum ama konu, kavramlar tam olarak bilinmeyince... pek de verimli olmuyor yani!

• Arkadaşlar,

Gündüz çok karıştırdam da bulamamıştım! Ama şimdi buldum!
    http://www.sonycreativesoftware.com/forums/ShowMessage.asp?MessageID=622359&Replies=3
    Burada, en son cevapta, "(Nero 8 limits to 14mbps, DVD A5 is 40mbps)" demiş!
    Anlıyorum ki 40 mbps daha kalite? Ya da bu ne kadar yüksekse o kadar kalite!!!

Soru şu : mesela aynı projeyi 14 mbps olarak yakınca ne oluyor, 40 mbps olarak yakınca???

Cevap şu mu: kalite daha artıyor ama tuttuğu yer çok daha fazla artıyor! 2 saatlik bir dvd olacakken, 1 saatlik bir dvd olabiliyor ancak??
    Doğru ise, daha başka? Oluşabilecek farklar açısından yani?

Şimdiden teşekkürler.

• quote:

Orjinalden alıntı: forumnik

sony manyağı tabirini açıkçası samimiyetinden dolayı kullandım imzanda bile yazıyor. Gözü kapalı bağlısın anlamında algılamadığına sevindim. Ama genelde Türkiyede gözü kapalı Sony'e endeksli çok kullanıcı var. Bunların önüne bakın bu kamera da var şöyle iyi böyle iyi dediğin zaman adamın sana cevabı "peki güzel de bunun sony olanı yok mu" oluyor.
    İşin prodüksiyon tarafıyla pek ilgilenmiyorum anlamam çünkü, ilgi alanım kameralar sadece. prodüksiyon firmaları sanırım sizinki de bunlardan biri, Kiraladığı ekipmanın ham kaydını saklamak zorunda mı? müşteri bunları kendi sistemine aktarıp montajını kendi yapmıyor mu? verilerin saklanması gerekiyorsa bu ekstra bir maliyet getirir doğal olarak. "İlerde belki evet" dediğiniz yaklaşım şimdiden kullanılıyor. Kasetsiz sisteme geçiş böyle birşey değil mi zaten. Kaset arşivi ve kasetli kameraları kullananlar şu an çoğunlukta olmasına rağmen bunlar da yavaş yavaş kasetlerini PC ortamına aktarıp VTR'lerini çöpe çıkarmıyorlar mı?

Öncelikle Hemen şunu söyleyeyim o tabiri samimiyetten söylediğini çok iyi biliyorum dediğin gibi ben kendi imzamda bile öyle yazmışım. Sakın çekincen olmasın ben asla alınmam böyle şeylerden. Burada her nekadar birbirimizi tanımıyor olsak bile aynı ortamda birşeyler paylaşıyoruz. Bu da bizi çaktırmadan da olsa arkadaş yapar. Zaten birbirimize alınacak, gereksiz kaprisler yapacaksak buralarda hiiç takılmayalım. Sorun yok yani.

Şimdi şöyle düşünelim. Benim elimde çok iyi bir projem var ve bir program yapmak istiyorum. Ama cihazlarım yok. Senin de bir production şirketin var. Ben geliyorum senden kamera kiralıyorum ve montajı senin şirketinde yaptırıyorum. İş bittikten sonra ham görüntülerimi geri almak istiyorum çünkü bunlar arşiv niteliği taşıyan görüntüler. (Bunu dizi film veya sinema için düşünme röportajlı falan program için düşün). Ve benim bir havuz sistemim yok. Kaldı ki emin ol genelde yok. Bu durumda benim kaset kullanmam gerekli. Sen işin en olması gereken şeyi söylüyorsun. En pratik en doğru çözümü seçiyorsun ama şöyle bir olay var. Hala IT ciler görüntüleri sadece böyle bir havuz da tutmaktan kaçınıyorlar. HDD lere bir şey olursa korkusu hala IT cilerde var ve patronlarına karşı bu sorumluluğu almak istemiyorlar. Şu an Türkiye'nin en büyük teknolojisine sahip kanallarından bir olan Kanal D bile hala salt böyle bir havuz kullanmamaktadır. Bütün görüntülerin bir kaset kopyası var. Şu anki mantıkla kimse böyle bir maliyet karşısında böyle bir riski göze almak istemiyor. Hatta bak ülkemizdeki mantığı sana farklı bir noktadan açıklamaya çalışayım. TRT dış yapımlardan kasetlerini Digital BetaCam ister ancak yapımcılar maliyetten kaçmak için DvCam çeker programın finalini Digital BetaCam a kaydeder ve kana öyle teslim eder. Çünkü DvCam a 180 dakika bile kayıt yapılırken Digital BetaCam kameralar 40 dakikalık kasetler kullanır. Bu maliyetten bile kaçan yapımcılar olduğu müddetçe P2 kameraları bu adamlara kabul ettirmek büyük başarıdır :):):)

Şimdi gelelim MIND GAMES arkadaşa.

Güzel iltifatların için teşekkürler arkadaşım. Kitaplar konusunda çok haklısın. Sıkıntı çekiliyor ülkemizde. Bilgi almak istediğin ne olursa yaz elimizden geldiğince cevap vermeye çalışırız. Zaten senin açtığın başlıklar ve sorduğun sorular gerçekten çok hoşuma gidiyor. Ancak hepsine cevap yazmıyorum çünkü bazılarına gerçekten çok acaip cevaplar yazılmış oluyor ve ben orada bişiiler yazarsam gereksiz polemikler olacaktır. Maalesef herkes FORUMNİK veya NODAR gibi gerçekten bilinçli ve bildiğini anlatmaktan zevk alan kişiler değil. Bu arada NODAR nerelerde yahu. Ne zamandır rastlayamıyorum kendisine. Hani biz FORUMNİK'in dediği gibi artık samimiyete güvenerek bazı şeyler yazıyoruz ancak aldığımız cevaplar ukalalık bilinçsizlik ve anlama kıtlığı çektiğimize dair oluyor. Sorularını bekliyoruz...

Soruna gelince evet görüntü kalitesi artar buna bağlı olarak kapasite de artar. Şunu unutmamakta fayda var. Ne kadar sıkıştırma o kadar taviz.

• contrabas arkadaşım öncelikle memnun oldum. bahsettiğim karşılaştırmalar için aşağıdaki linki inceleyebilirsin. balıklar fotoğrafını aç ve AVCHD ile HDV nin codec farkını gözlerinle gör.

http://digitalcontentproducer.com/hdhdv/depth/affordable_hd_formats_0922/index4.html

www.ilkercanikligil.com sitesinde de çok faydalı incelemeler bulabilirsiniz. Hem Sony hem panasonic'in yeni çıkan modelleri Dpreview tarzında inceleme yazıları ve yorumları ile bence çok başarılı bir yönetmen.

Konu başlığından çok uzaklaştık ama bilen ve/veya öğrenmek isteyenlere anlaşmak kolay, ortak noktalarda ve doğru bilgide eninde sonunda buluşulur. Daha çok otomobilimle ilgili takıldığım donanımhaberde 2. konu olarak dijital video bölümünü izlemeye çalışırım. Ama dediğiniz gibi saysak 5 kişi çıkar mı gerçekten ilgili bilmem. İsterseniz yeni bir konu başlığı açalım Broadcast adı altında merak eden bu işin uç noktalarını sorsun paylaşsın. Belki de elindeki handycamle çekim yapmaktan sıkılan ve profesyonel olarak bişeyler yapmak isteyen potansiyeli de uyandırırız ne dersiniz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.