Doğrudan konuya gireyim. Sony marka VPC - EB3M1E model dizüstü bilgisayarımda 4 GB ram var.
Cihazı alırken 1066 MHZ 2x2 GB DDR3 olduğunu bilerek aldım.
Cihazın ram miktarını artırmak için üzerindeki 2 GB olan belleklerden birini çıkarıp yerine 4 GB ya da 6 GB belleğe sahip yeni bir modül almak istiyorum fakat bir soru var aklımda. CPU-Z ve Everest Ultimate isimli üçüncü parti programlarla anakart ve ram özelliklerine bakmak istedim. Ram için her iki programda da DDR3 ve 1333 MHZ yazdığını gördüm. Anakarta baktığımda ise Everest isimli programda anakart isim olmaksızın chipset ilgili bilgiler yazıyor ve Intel HM55 olduğu görülüyor. Aynı programda bellek yolu hakkında etkin saat 1067 MHZ yazmakta. Buradan anlıyorum ki anakartım en fazla 1066 MHZ belleğe izin veriyor ve 1333 MHZ olan ramlerim daha düşük hızda çalışıyor.
Hülasa anlayamadığım şey Sony, en fazla 1066 MHZ bellek destekleyen bir anakarta neden 1333 MHZ hızında ramleri takmış. Bu durumda Sony'den kuşku duymadığım için bilgisayarımda sorun var diye düşünüyorum. Belleği 1066 MHZ (diğer durumları eşit varsayıyorum, DDR3 vs.) alsam 1333 MHZ hızındaki ram ile sorun yaşatır mı?
Zaten şu anda takılı olanlar 1333 olsa da 1066 çalışıyor. Senin takacağın yeni 1066'lar da bu durumu bozmaz. Belleğin genel uyumsuzluk sorunu çıkarma ihtimalinden başka sorun olacağını sanmıyorum.