Yok estağfurullah rahatsız olmadım, alınmaca yok. :) Sergen Deveci'yi ben de bir tek Youtube'dan biliyorum, gerçi onun da birkaç kısa videosunu izledim o kadar. Benim aklıma ordaki şakalar geldi, saçma ama insanın aklına takıldı mı çağrışım yapıyor. |
RAM kullanımı olayının abartılması (2. sayfa)
-
-
UEFİ konusunda
wiki sayfasının ingilizcesine gir
eleştiriler kısmını bir gözden geçir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 4 Mart 2021; 9:24:6 > -
:)
Nasıl bir konu bu.
Şimdi hacılar RAM dediğiniz mevzu için ne kadarı optimal dir ne kadarı fazladır falan bunlar için bilgisayarı ne iş için kullanacağınıza bakar. Yani ram boştaysa zaten OS cache için kullanır yani endişe etmeniz gereken bir şey yok. Normal internette takılan 2 chat programı kuran adam için 8 GB yeter artar. Development yapan adam yaptığı developmenta göre değişir ama 16-32 Gb arası makbuldur. Ramdrive falan karışmış içine. Linux'te var hala ram drive (tmpfs)
Konuda ne soru var ne cevap :D
Yeşillendirdim.
-
hdd ve ssd de ki asıl sıkıntı şu !
aslında 2 türlü dosya yapısı vardır.
bir değişken yapılı dosyalar ; exe nin oluşturduğu geçici bellek swap temp save içerikleri
birde sabit yapılı dosyalar ; mp3 mp4
değişken yapılı dosyalar devamlı olarak HDD ve SSD nin yapısını değiştirir.
bu ssd de fazla fark edilmese de SSD nin hücre yazma silme ömrü HDD ten daha kısadır.
örneğin ben neden TCL kullanıyorum sorusuna cevap ! sistem Ram disk üzerinde bir alana
geçici değişken yapıları açıyor. örneğin aylık internet tüketiminiz 100 GB diyelim
yılda 1 TB veri trafiği HDD inizi çiziyor ve aynı şekilde SSD nizin yazma silme ömrünü yiyor.
yani ortada devamlı fark edilmeyen bir performans düşüşü var.
ben burada SSD veya HDD kullanmayın demiyorum bunları daha doğrusu uzun vadeli
sadece okuma işlemi içeren uygulamalarla kullanılırsa sistemlerin daha stabil kullanımı olduğunu ifade ediyorum.
-
Ben de bunu demek istemiştim aslında. RAM ler daha az elektrik çekiyor, çok verimli ve çok sağlam. HDD ler 5 senede bir bozuluyor. SSD ler Samsung çok sağlam ama yine iyi değil yeterince.
Sistemi bu dediğin şekilde nasıl yapabiliriz ki?
-
gömülü sistem tabir edilen bir sistem vardır
daha doğrusu benim anladığım kısmıyla olayı yarım yamalak anlatayım
bunlar disk sürücüsünü üzerine yazılamaz CD-ROM şekliyle ele alır
ben CD ROM yerine veri yazma koruması çeltiği olan SD kartları kullanıyorum :)
TCL de tüm sürücülerin içinde kişiselleştirilmiş ayarları arayan bir sistem var
mesela 1 TB hdd e elleşmiyor dahası linux un sembolink linkleme olayı sayesinde
1-2 kb lık kişisel ayar klasörünü başka bir sürücü üzerinde kullanabiliyorsunuz
-
öncelikle ram alanı sınırlı olduğu için sanal disk sürücüsü yani ram disk konusunda
standart linux dağıtımlarından birini kullanman için 16 GB ve üzeri gerekir
ama TCL sadece gerekenleri yüklediği için 2 gb ram işinizi fazlasıyla göre biliyor.
-
linuxda windows da mac de sadece yeni donanımlar alınsın diye saçma sapan bir harvurup harman savurma düzenine geçti . günlük işlerini halledeceğin kıytırık firefox u çalıştıracağın makina için q8600 işlemciler bile çok çok yeterli ki rem i zaten siz söylemişsiniz .
-
adam sunucu modunda ramin işlem gücünün optimizasyonuna takılmış kalmış
zaten o sistemler ! aynı anda binlerce istemciye cevap veren sistemler
ve bunu disk sürücü üzerindeki swap ta yapsa
hdd çok yavaş kalır ve ssd 2 günde çöp olur.
ev kullanıcısı açısından ram alanı erişimi çok hızlı olduğu için
optimizasyon sorunu yok ama sunucular öyle ev pc si gibi güç tüketimi yok
bu açıdan enerji giderleri ram in tükettiği değil işlemcinin tükettiği formatta
ama bu forumda insanlar sunucu kurmak için değil !
artık linux gibi rahat çalışan bir işletim sistemine geçmek için soru cevap yorum bekliyo.
-
ram disk kullananlardan biriyim ama şu an için yüksek kapasite değil !
sistem yüklemelerine bakıyorum !
bilmem kaç gb seri üretim işletim sistemi yüklemesi neredeyse herkes aynı sabit veriyi yüklüyor
veriler neredeyse %99.9 u sabit içerkli olduğu düşünülürse
kişiselleştirilmiş sistem ayarlarının kaydı dışında sistemler sabit
uzun lafın kısası olası zararlı yazılımların bir çoğunun
var olan sabit dosya yapısında bir yerlere yerleştiği düşünülür ise
işin doğrusu ortada nintendonun veya 16 bitlik kartuş sistemlerinin
hafıza bili ile çok ufak save dosyası kaydediği kartuş sistemlerini düşünürseniz
şu an ki PC alt yapısı bile bu seviyede bile değil !
çünkü makinenizde yapacağınız en büyük kişiselleştirme ayarlarınız
toplasınız 1 MB alan bile tutmuyor.
HDD yapısalı sıralı arşivleme odaklıdır. daha sonra yapılan bir güncelleme olası sırayı bozar
HDD te olması gereken yere değilde boş bulduğu en sonlara bir yere ekler çıkartır vs. vs. kendi yapısalını bozar
SSD ye gelincede kullanım ömrü sınırlı bir elektro-kimyasal bir yapı zaman içinde
HDD ten bile veri kurtarma yapılırken SSD de ise veri kurtarma konusu ciddi noktalarda imkansızdır.
burada veri kurtarmadan kastı çöp kutusuna altılıp silinenleri geri kazanma işlemi değil !
özetle ileride MS un bile SSD soket yuvaları üzerine bir ROM yapısıyla işletim sistemi süreceğini düşünüyorum.
aslında buna rom demek mantıklı değil çünkü büyük bir ihtimalle fiziksel yazma koruması olan bir rom sürücü
bunun üzerinden ileride dünyanın en hızlı ve en sorunsuz işletim sistemi adıyla sunulacağını düşünüyorum.
çünkü var olan SSD ve HDD yapısı üzerine bir işletim sistemi inşa etmek için sağlıklı bir platform olmadığı ortada.
SSD ve HDD her zaman bir şekliyle var olacaktır.
ama kesinlikle bir işletim sistemi yüklenmesine uygun birer fiziksel platform olmadığı gerçeği ortada !
-
ramle güzel iş başarırsınız zaten . ama konuson kullanıcıdan çıkar. yoksa 128 gb remle bile bir programı çalıştırın farkı görürsünüz . piyasada son kullanıcının elinde gezen işlemcileri kullanacak son sınır 256gblik anakartlardı bir ara . sunucu sınıfında 512 var ama çok çok fantastik. 128 iyidir.
-
SSD den önce ram vardı.
dahası HDD ten öncede ram vardı.
mevzu sisteme 1TB ram takmak değil aslında.
ram alanı pahalı bir alan olduğu için öyle herşeyi rast gele konulamıyor.
HDD ve SSD aslında sistem yüklemek için uygun formatlar değil
çünkü sistem alt dizinleri bir kerede yüklenip her zaman daim olarak kullanılsa gene iyi
var olan dosya partışınları sistemi düzene sokmak yerine sistemi çok farklı bir kaos a çeviriyor.
anlık erişim login sisteminin olması başta olmak üzere
dahası bir güncellemede silinen dosya ile onun yerine konulan dosya bire bir olmadığı için
sistem içinde sonsuz bir yapboz tahtasına dönen bir dönme dolap.
ssd ler ilk çıktıklarında zaman içinde düşen erişim hızları
bu sorunların eseri. hızlar neredeyse 10x 100x artsada
donanımlar bu kaçınılmaz yapıdan bir türlü kaçamaz.
özellikle devamlı güncelleme isteyen dosya yapılarının
HDD de ve SSD de kullanılması zaman israfından başka bir şey değil.
zaten sunucuların canı ciğeri ram üzerine kurulan sistemler
zaten ram disk olmasaydı. sunucular hiç bir zaman bu kadar verimli olamazlardı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X