Şimdi Ara

Ramazan Davulu Hakkında. . . (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git

Ramazan Davulu Hakkında. . .

(En Son Oy Tarihi: 17.4.2022)
Giriş

•  Ramazan Davulu Hakkında. . .

• Geleneklerimize sahip çıkalım. Gittikçe daha da geçmişimizden benliğimizden kopuyoruz. Çağdaşlaşmak adı altında öz benliğimizi yitiriyoruz. Yok oluyoruz!

Toplum istediği ve özen gösterdiği takdirde kesinlikle tüm geleneklerimizin yaşatılması mümkündür.

Ramazan davulu devam etmelidir.

Her muhtarlık ramasan gelmeden 1 ay önce davulcusunu belirler. Bu iş için belirli bir ücret teklif edilir. İşi alan davulcuya bir kimlik verilir ve davulcu bu kimlik yanında işini yapar. Geceleyin de polis belirli aralıklarla denetimini yapar. Kimliksiz olan davulcuyu yakalarsa alır içeri atar.
    Davulcuların evlerden para istemesi yasaklanır. Muhtarlık kendisi ramazan başlamadan belirlenmiş olan ücreti ahaliden toplar kasasına koyar. Ramazan bitince de davulcuya verirsiniz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: soldier.

ramazan davulunun günümüzde çalınması için artık hiçbir geçerli sebep kalmamıştır. bana göre insanları rahatsız etmekten başka bir işe yaramamaktadır. kaldı ki artık çalar saatler dururken ve ben onu saat 4e kurmuşken saat 3 te davulcunun geçip beni sahur vaktinden 2 saat önce uyandırması, bana sadece küfür ettirerek daha fazla günaha girmeme sebep olmaktadır. ayrıca oruç tutmayan bunca insan varken, tutanlardan da bir sürü sahura kalkmayan varken davul çalınması insanlara dayatmadan başka bir şey değidir.
    diğer önemli bir noktada ev hali cümbür cemaat evimde otururken kapımın çalınıp çingene kılıklı bir adamın benden bahşiş istemesi, veya aynı adamın ben evde yokken eşimi rahatsız edip bahşiş istemesi beni çileden çıkarmaktadır. bana göre davul olayı tamamen bitmiştir.

Katılıyorum. Gelenekler yaşatılmalı ama kimseye rahatsızlık vermeyenler. Oruç tutmayanlar, hasta olanlar yada farklı bir saatte kalkmak isteyenler de uyandırılmış oluyor. Yaptığım karşılaştırma hoş görülmeyebilir ama gelenklerimizde düğünlerde silah atma da var. İyi bişiy mi?

• pekala ben davul sesi duymak istemediğime göre şöyle bir çözüm düşünelim. davulcuyla uyanmak isteyenlere istedikleri saatte telefola davul sesi dinletilsin. böylece benim gibi davul sesinden hoşlanmayanlar ile davul sesini sevenler mağdur edilmemiş olur.

ayrıca davulcuya karşı olduğuma göre davulcunun bana bir faydası yok. dolayısıyla benden bahşiş isteme gibi bir hakkı da yok. bahşiş vermek isteyen kişiler kapılarına ramazan davulcusuna bahşiş verilir diye yazsınlar. böylece beni ve ailemi hiç tanımadığım ne idüğü belirsiz kişiler kapımda belirip tedirgin etmemiş olurlar.

şaka bir yana gerçekten deli oluyorum şu davulcu olayına. birde sanki yaptıkları işmiş gibi her hafta bahşiş istemezlermi
  • quote:

pekala ben davul sesi duymak istemediğime göre şöyle bir çözüm düşünelim. davulcuyla uyanmak isteyenlere istedikleri saatte telefola davul sesi dinletilsin. böylece benim gibi davul sesinden hoşlanmayanlar ile davul sesini sevenler mağdur edilmemiş olur.

• Kimsenin beni bir gece vbakti rahatsız etmeye hakkı yok.Ülkede herkes müslüman değil.100 kişiden 99'u bile müslüman olsa 1 kişi istemiyorsa çalınmamalı.Neden mi?Demokrasi çoğunluğun istediğin yapılması değildir.İnsanlara eşit haklar tanınmasıdır.

Davul çalınması benim özgürlüğümü kısıtlamaktır.Kimse kalkıpta davul çalınmamasıda benim özgürlüğümün kısıtlanmasıdır demesin.Demeden önce özgürlük nedir bi araştırsın.Özgürlük başkasının hakları çiğnenmemesi gereken bir durumdur.

Gelenek ve ahlaksız toplum olayına gelince : Sevgili arkadaşlar ilk önce şu ingilizce yazıları,reklamları düzeltelim.Ayrıca yukardada belirtilmiş(silah örneği).İşimize gelen geleneği alıp işimize gelmeyeni terslemeyelim yoksa koparız birbirimizden(namus cinayetleri gibi)
    Neyse ben davul sesiyle uyanmıyorum Allah'tan pimapen var.Bence yanlış bişey.

Unutmayalım Türk Halkının %99'u müslüman olsada Türk Devlet'İ yasalarında herhangi bir Din'e mensup değildir.

• türkiyede oruç tutmayan milyonlarca insan var, ben oruç tuttuğum halde beni bu kadar rahatsız ediyosa onları düşünemiyorum bile...

hiç bir eğitim almadan eline bi davul bi tokmak alıp dan dan dan diye gezmek nasıl bi gelenektir...

eski osmanlıdaki gelenekle tek benzerliği adı kalmış bi eylem, zaten mafyalaşmış bu insanlarda gelenek kisvesi altına sığınıp insanları rahatsız edip sömürüyorlar...

layıkıyla eğitimini alıp güzelcene melodisiyle çalıp manisi sölüyerek davul çalanlara eyvallah fakat şuan yapılan bu değil...
  • Vala genelde millet saati kurup kalkıyor.Burda davulcu ların roli az da olsa var.Bana davulcular gerek yok gibi geliyor ama o kişilerin gelirleri için bu işin kaldırılması pek iyi olmayabilir.Ben gerek yok diyorum.Öle oy verdim
  • quote:

Orjinalden alıntı: derkin
    Gelenek ve ahlaksız toplum olayına gelince : Sevgili arkadaşlar ilk önce şu ingilizce yazıları,reklamları düzeltelim.Ayrıca yukardada belirtilmiş(silah örneği).İşimize gelen geleneği alıp işimize gelmeyeni terslemeyelim yoksa koparız birbirimizden(namus cinayetleri gibi)

Anlıyorum.
    Ben de onu dile getirmek istiyorum.

Namus cinayetleri ya da düğünlerde silah kullanılması sizce gelenek midir?

Gelenek bir toplumun tamamına mâl olmalıdır. Gelenek ananedir. Gelenek saygı çerçevesi içerisinde var olan iz bırakan davranışlar bütünüdür.

Elbette ki yanlışıyla doğrusuyla eksiğiyle fazlasıyla kültürümüzü benimsiyoruz, sahipleniyoruz ama kültürümüzün dairesinde yer almayan bazı davranışların gelenek başlığı altında lanse edilmesi beni rahatsız ediyor.

Terim karmaşasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun da araştırılması iyi olacaktır.
    Bir de olayın bahsettiğiniz boyutu var. Müslüman olmayan insanlarımızın duydukları rahatsızlık göz ardı edilemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimayınkaff -- 25 Eylül 2006; 15:50:59 >

• Ben bu işin düzletilebilip layıkı ile yapılabileceğine inanmıyorum.Eskiden manilerle süslenirmiş.Bir estetik varmış ortada...Saat 5te imsak oluyor saat 2de çalmaya başlıyorlar.Bence miadını doldurmuştur.Anılarda bir güzellik olarak kalması gerekir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: HITM@N

ramazan davulu tabii bir gelenek, ancak bizi rahatsız etmekten başka bir işe yaramıyor.

imsak saat 5 te iken
    davulcu saat 2:30 civarlarında davulunu çalıyor, bir de üstüne para istiyor.

katılıyorum utanmasa ikindide kaldıracak öyle bişey ya evet rahatsız ediyor ve suanda genel olarak insanlar evinde pimapen kullaniyorlar camlar cok fazla ses gecirmiyo adamlar yeni taktik bulup zile basacaklar apartman sakinleride aşagiya inip bi güzel dövecek sonra istanbulda davulcu katliyami apartmanın ziline saat 1 de basan davulcu apartman içinde linc edildi ve davulunu PATLATTILAR saldırganların 2si daha yeni yattigi için davulcunun davulunu PATLATTIKLARI söyleniyor.

• halan gunumuzde davul sesiyle uyanan kişiler var ayrıca o ramazan davulunun sesini duymadan ramazan piskolijisne girmek zor sizde avrupa da çalışırsanız bunu anlarsınız.Her gelenegimizden bir sebepten dolayı uzaklaşıyoruz taviz tavizi doguruyorve sonunda muallakta olacak butun herşiyimiz 2 asırlık geçmişi olan abd bile yok covboyuydu yok bilmem neyiydi diyor gelenklerine sahip çıkıyor tv'de folklar çıkınca ya da turku kanal değiştiren zihniyet halina geldik şu konunun bile açılması gosteriyorki sonumuz hiç iy değil hacivat karagoz gibi yok oluyp gitmeyiz inş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PrinceOfPersia -- 25 Eylül 2006; 16:00:43 >
  • Şu anda davul bi gelenekten çok bütün arkadaşların bahsettiği gibi para istismarına dönüştü. Ben açıkcası davul sesini duymuyorum bile. Telefon çalıyor kalkıyorum. Bi kaç defa duydum davul sesini oda erken kalkarsam eğer. Davulu dinledim hiç bir mana yok. Kafasına göre vuruyor davulu bir ritim bir melodi kesinlikle yok. Ve bunun yanında mani falan kesinlikle okunmuyor. Ayrıca birde utanmadan bayramda aynı arkadaşların tabiriyle çingene kılıklı bi herif pis pis sırıtarak bahşiş istiyor. Kaldıki birine vermiyosun yarın başkası geliyo. Hangisine inanacaksın. Birde vermedinmi cins cins konuşurlar hatta dahada ileriye giderek kapının önündeki ayakkabıları çalmaya kalkanlar bile oluyo. Hal böle olunca da artık davulculuğa gerek kalmıyo.
    Misal imsak ve iftar vakitlerinde de ne güzel top atışı yapılıyo. Bu çok güzel bir gelenek hala sürdürülüyo. Ve hala iftarı balkonda bekleriz top atışını...

şu anda bence bu davul ile alakalı bir düzenleme yapılıp belediyeye yada muhtarlıklara bağlanması gerekir.

• arkadaşlar gelenek olmayı bırakın kanun olsa yine sorgulanması gerekir.derkin e katılıyorum.tamam belli koşullarda insan belki rahatsız olsa bile saygıdan tahammül edebilir ama hastası var,oruç tutmayanı var,ateisti var.gramofon örneği vermişsiniz ama kim gramofonunu bak ne güzel çalıyo ben çok seviyorum diye başklarına zorla dinletebilir?
    Özgürlüğe saygı...
  • -vaktinde calınması şartı ile davul
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: çaaari

ramazanı ramazan yapan değerlerdendir davul

bence devam edilmeli sonuna kadar

gelenektir !

gelenekler toplumu bir arada tutan en önemli etkenlerdendir.

hocam sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir ?

bu geleneğin ortaya çıkış sebebini iredelemek gerekir. bu geleneğin ortaya çıkması sahur vaktinin haber verilmesi olduğuna göre, ve artık sahur vaktini haber vermenin de bir gereği kalmadığına göre, ben davulun sesi uzaktan hoş gelir diyorum

@Soldier.'a bende katılıyorum.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.