Şimdi Ara

Ramlerde 1T - 2T Command Rate Farkı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
8.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ben burayı okuyunca kafam çorba oldu nedense sınavlar başlıyor ondan olsa gerek
    Şimdi dual çalışan iki ram aynı renk slotlara takılı bu command rate 1T mi yoksa 2T mi olacak ?
  • Hımm, yani diyosunki, bakma sitesinde ne yazdığına tırsıcak bişi yok, ver gitsin 2.3 voltu? Peki hocam, verdim diyelim 2.3 voltu, şu anda sistem 225 FSB x12.5 = 2.8 GHz, RAM'ler default.. Şimdi benim BIOS'da RAM hızları için 1066 da seçilebiliyo. Ama seçtiğim zaman bilgisayar açılırken BIOS kendiliğinden resetlenmiş olarak açılıp baştan ayar istiyo. İşlemciyi 3e çıkarınca ram'leri 667 yapmam gerekiyo.
    Şimdi bu durumda ben bu işleci ve ram'leri voltaj vererek ne kadara çıkarsam mantıklı olur hocam? 1066 yı şöyle CL5 li zamanlamalarda felan kullanabilirmiyim acaba? Akşam deneme yapıcamda, bi fikir verebilirsen kendime dahada bi güvenerek girişeyim bu işe diyorum. Voltaj olayı beni biraz endişelendiriyoda!! Malum, cehaletten!! Öğrencem ama, az biraz yardımlarınızla...

quote:

Orjinalden alıntı: AbsoluteZero

@majaturamp

Belleklere 2.3v - 2.4v verebilirsin, cogu zaman oem bellekler bile bu voltajlarda problem cıkarmıyor. Ondan sonra hızları ve timingleri ile oynayabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi majaturump -- 7 Nisan 2008; 12:23:00 >

• quote:

Orjinalden alıntı: AbsoluteZero

Temel bellek zamanlamaları 101 ( Prerequisite bellek overclock 101 )

Diyelimki 4-4-4-12 1T bir bellek zamanlamamız var.

• Birinci basamak CAS gecikme süresini gösterir.
    • İkinci basamak RAS to CAS ( Trcd ) gecikme süresini gösterir.
    • Üçüncü basamak RAS Precharge ( Trp ) gecikme süresini gösterir.
    • Dördüncü basamak Active To Precharge ( Tras ) gecikme süresini gösterir.
    • 1T / 2T olarak adlandırılan bölüm ise Command Rate'tir.

Bilgisayarımıza taktığımız bellek modülleri bellek çiplerinden oluşmaktadır. Yani o slotlara yerleştirdiğiniz her bellek modülünün içinde bellek çipleri vardır. Sayıları bellekten belleğe, modelden modele değişkenlik gösterir ama bizim için önemli olan varolmaları. Belleği 2 boyutlu bir harita olarak düşünmeliyiz. Bellek üzerindeki herhangi bir veri ( bit ) haritada yer belirtirken kullandığımız enlem ve boylam benzeri yöntem ile bulunmaktadır. Bir verinin nerede olduğunu satır ve sütun dediğimiz adresler belirler. Anakartımız belleklerden veri çekmek istediğinde "şu satır, şu stundaki veriyi getir" der ve bellekler ona göre işlem yaparlar. Tabi olay bu kadar basit gelişmez. Bellekte belli bir noktadaki veriyi çekmek için ilk önce satır, sonrada stün aktif hale getirilir, o satır ve stünun kesiştiği noktadaki veri odacığı aktif olur ve data hattına veri aktarılır. Fakat bunların hepsi anlık olmaz, fizik kanunları yüzünden olamaz. Belleklerimiz aptaldır, etrafında kendisi ile etkileşimdeki diğer bölümlerin ne durumda olduğunu, kendi hızına cevap verip veremeyeceğini bilmez, bu yüzden kontrollü bilgi alımı sağlanamazsa sistem stabilitesini kaybeder ve bumm.. hepimizin iyi bildiği "mavi ekran" yada kilitlenmeler, reset vb..

İlk önce anakartımız belleklere "şu satırı aktif et" ( RAS ) emri gönderir. Fakat bu emir işlenmeden önce stabilite için belli bir zaman geçmesi sağlanır. İşte bu zamana Command Rate ( 1T / 2T ) denir. 1T 1ns, 2T 2ns zaman birimine eşdeğerdir. Bu zaman birimi tamamen anakartınızın kuzey köprüsünden yada işlemci içindeki bellek yöneticisinden sinyalin belleklere ulaşması için bir süre geçmesi gerektiğinden olması gereken bir gecikmedir. Bellekler bir komutu bitirmeden ikinci bir komut gelirse çökerler. Bu gecikmelerin hepsi bunun için mevcuttur.

Satır aktif edildikten sonra stün aktif edilmek istenir fakat satırın aktif olması ile stünun aktif olması arasında bir zaman geçmesi gerekir. Bu gecikmeyide elle ayarlayabilmekteyiz, Trcd dediğimiz RAS to CAS delay bu aradaki gecikmeyi belirten değerdir. Bu gecikmenin olmasının sebebi ise tamamen satırın aktif olması istendikten sonra aktif olabilmesi için bir müddet izin vermektir. Eğerki satır aktif ol emrinden hemen sonra stün aktif ol emri göndersek ve bellekler satır aktif ol emrini tamamlayamamışsa sistem çökecektir.

Bu sürede aşıldıktan sonra sütun aktif edilmiş olur, artık veri odacığımız aktiftir. Bu noktada oku emri gönderilir.. Oku emrinden sonra verinin data hattına aktarılması için belli bir süre geçmesi gerekir, buna CAS gecikme süresi denir.

Veri data hattına aktarıldıktan ve anakartımızın kuzey köprüsü tarafından veya işlemci bellek kontrolcüsü tarafından elde edildikten sonra satırın deaktive edilmesi için RAS Precharge komutu gönderilir. Bu işlemin gerçekleşmesi içinde belli bir zaman geçmesi beklenir. Buna Trp gecikme süresi denir.

Son olarak Tras dediğimiz gecikme süresi, bir satırın deaktive edilmeden önce minimum ne kadar süre aktif kalması gerektiğini belirtir. Bu değer CAS + RAS to CAS + RAS Precharge toplamı ile aynı yada daha düşük olmalıdır. Daha yüksek olursa, bellekleriniz veri alımını erken bitirirse, yani örneğin 15ns'de toplam işlemi tamamlamışsa fakat sizin Tras değeriniz 20ns ise 5ns Tras'i tamamlamak için bellekler boşta bekleyecektir. Tras değerini çok düşürmek stabiliteyi bozabilir. Çünkü bu değer aynı zamanda failsafe görevi görür.

Aslında yukarıdaki yazıdan belleklerin ne kadar aptal olduğunu anlıyorsunuz. Bu aynen birisine bir harita vermeniz ve "şu sokağı 15sn'de gececeksin, sola döneceksin ki sola dönmek için 5sn harcayacaksın, sonra şu sokağıda 20sn'de geçeceksin" demek gibi. Kişi ilk sokağı 15sn'de değilde 10sn'de geçebilir fakat sırf 15sn'de geçmesi gerektiği için 5sn bekleyecektir. Bellekler içinde aynısı geçerlidir. Bu yüzden fabrika çıkış gecikme değerlerinden daha düşük değerlere inilebilmektedir. Ayrıca bellek modüllerindeki her çipin içindeki her satırın ve her kolonun ne kadar mükemmel üretildiğine bağlı olarakta aynı marka modelden aldığınız iki bellek modülleri arasında farklar olabilmektedir. Bu yüzden overclock bölümünde bazı arkadaşlar "oem ramim şu değerleri yaptı, ramlere bu kadar para verenlere acıyorum" derken bazıları "bu kadar para verdim birşey yapamıyor ramler" derken bazılar "cas4 1400 MHZ yaptım" diyor.

Buradan çıkaracağımız ders, hepimiz kardeşiz, savaşma barış ( ayaküstü ceza almayalım diye değiştirmek zorunda kaldım ), komşuda pişer bizede düşer, kedi birşey görmüş yara zannetmiş vs.. vs..

Dostum ellerin dert görmesin....

• Çok az bir fark var. Ben bizzat denedim. Şuan sistemim imzadaki gibidir ve günlük olarak kullanıyorum. 2T'ye göre çok az bir fark var. Everest ile yaptığım testte gecikme sürelerinde 2T ile 79 ns gibi bir sonuç alırken 1T ile 74 ns alıyorum. Okuma yazma hızlarında pek bir fark yok.

Belirtmem lazım gerek diye düşünüyorum. Asus anakartlarda Comman Rate değil de Adressing Mode olarka geçiyor. Dediğim gibi pek bir fark yok ama hız hızdır. Overclock'taki amaç elde edilebilecek en yüksek performans artışını elde etmek olduğuna göre mümkünse 1T'de kullanın derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hacker683 -- 7 Nisan 2008; 20:09:31 >
  • quote:

Overclock'taki amaç elde edilebilecek en yüksek performans artışını elde etmek olduğuna göre mümkünse 1T'de kullanın derim.

1t icin 1000 kullanacagin rami 800 de kullaniyorsun yahu ne anladim o oc den?1t den uzak durun derim karsit gorus olsun.
  • Arkadaşım beni yanlış anladın. Olay şu. Artık benim sistemimin o/c konusunda limitine dayandım. Yani 3600 Mhz Cpu ve 4-4-4-12 720 Mhz Ram hızlarından daha yükseğe çıkamıyorum. Emin ol stabil olmuyor. 1T - 2T olayı benim için minnacıkta olsa bir performans artışı getiriyor. 1T ile kullanıyorum ve şuan sistemim teknik olarak daha hızlı. Ama diğer yandan potansiyeli yüksek bir sistemi 1T'ye mahküm etmekde yanlış.

Durumu benim gibi olanlar için 1T tavsiyemdir.
  • AbsoluteZero nikli arkadaşa 2yıl sonrada olsa verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim ne demişler bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum ilim çinde de olsa bul oku ALLAH ın adıyla oku gibi ama pekte okuyan toplum değiliz inanın yazılanları bilmediğimden baya problem yaşamışım 1t 2t yüzünden
  • Rica ederim, iki sene önce yazdığım bir yazının bugün birisine yardımcı olmuş olması bile paylaşmanın ödülü oldu
  • quote:

Orijinalden alıntı: AbsoluteZero
    Rica ederim, iki sene önce yazdığım bir yazının bugün birisine yardımcı olmuş olması bile paylaşmanın ödülü oldu

Ellerin sağlık sayende zamanlamaları ve T olayını öğrenmiş oldum.
    bende linkteki ramleri kullanıyorum 5-5-5-12 2T de 1.80 ve 2.0 da çalışabiliyor.max kaça çıkabilirim bu ramlerle.
    www.patriotmem.com/products/detailp.jsp?prodline=5&catid=2&prodgroupid=38&id=593&type=1

• hocam yazilarinizi okudum ellerinize saglik faydali bilgi olmus.

fakat biosda CR veya command rate bolumunu bulamadim.ben 4gb kingston hyperx kullaniyorum 800mhz 5-5-5-15 2T. bunu 1T nasil yapabilirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZAGROSs
    hocam yazilarinizi okudum ellerinize saglik faydali bilgi olmus.

fakat biosda CR veya command rate bolumunu bulamadim.ben 4gb kingston hyperx kullaniyorum 800mhz 5-5-5-15 2T. bunu 1T nasil yapabilirim

Anakartın ne?gigada oc menüsünde.
  • ASUS M3A78-CM
  • @AbsoluteZero

Hocam bilgilerinden halen faydalanıyoruz tekrar tekrar tesekkurlerimi sunarım cok faydalı hatta gelecek nesillere aktarılacak bir yazı olmus

Saygılarımla...
  • Hort ama hem komut hızını azaltıp hem cpu ya oc atıp hemde frekans yükseltmek istiyorsanız unutun. Ram'lere o.c yapmayın yapan zaten amacı var rekor vb. İşlemciye o.c yapacaksanız frekansı indirmenizde fayda var ramin.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.