Şimdi Ara

Ramlerde 1T - 2T Command Rate Farkı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
8.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Ramlerde diğer zamanlamaları az çok çözdüm.Fakat bu command rate olayı konusunda pek kaynak bulamadım.

1t mi daha iyidir 2t mi?
    İkisi arasında performans farkı ne civarda olur?

• Tabikede 1T İyidir
  • 2x512 de default olarak 1T çalışan ramlerimi 4x512 de bir türlü 1T calıstıramadım.Bunun bir sebebi var mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sinerfru

2x512 de default olarak 1T çalışan ramlerimi 4x512 de bir türlü 1T calıstıramadım.Bunun bir sebebi var mı?

sisteminde 2 ramden fazla ram varsa 1t olarak kullanamzsın
  • Bende hemen bir soru sorayım o zaman: İşlemciyi 3.0 GHz'e çıkartınca RAM hızlarını düşürmem gerektiğine dair uyarı aldım ve 800MHz de çalışan RAM'leri 667 ye düşürdüm. Default 5.0-5-5-18 2T 1.8V olan ayarlar, şu an 5.0-5-5-18 1T 1.8 olarak görünüyor. Forumdan konu hakkında soru sorduğum bir arkadaş 2T yaparsam RAM'leri o.c. edebileceğimi söylemişti, ancak BIOS'da henüz 1T-2T ayarı yok. Bu yüzden 2T yapamıyorum.
    Şimdi "1T" daha iyi olduğuna göre, ben bu ayara ellemeden (ki zaten elleyemiyorum), ram'lere voltaj versem, zamanlamaları 4.0-4-4-12 olarak kullanabilir miyim?

Sistem imzamda...

NOT: Daha önce hiç RAM O.C. yapmadım kesin bilgi almadan denemekten korktuğum için soruyorum...

quote:

Orjinalden alıntı: knnkln

sisteminde 2 ramden fazla ram varsa 1t olarak kullanamzsın

• Bu basligin uzerine 1T yaptim
    10 dakika sonra sistem goctu :(
    neden 1T de stabil olmuyor acaba?
  • üstteki mesajımdada belirttiğim gibi, ben CPU'yu 3.0 GHz'e çekip DIMM'leri 667 olarak ayarladığımda sistem gayet stabil ve sorunsuz çalışıyor... Defaultta 800 MHz'de 2T olarak çalışan bellekler, O.C.'da 667 MHz'de 1T olarak çalışıyor.. Bu, kartın yaptığı otomatik bir ayar. Şu an BIOS'da command rate ayarı yok... Hatta bende bunu oerdem'den öğrenmiştim.. Benmi göremiyorum acaba diye ona sordum, oda o ayarın henüz BIOSa eklenmediğini söylemişti...

Sorunun cevabını ise bilemiyorum maalesef, belki 1T yaptıktan sonra başka bazı ayarları felanda değiştirmen gerekiyordurda, değiştirmediğin için göçmüştür... M/B ne bu arada? Markayı modeli yazarsan bilenler cevap verebilir?

quote:

Orjinalden alıntı: hwa

Bu basligin uzerine 1T yaptim
    10 dakika sonra sistem goctu :(
    neden 1T de stabil olmuyor acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi majaturump -- 31 Mart 2008; 23:21:39 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ramlerim G.skill 800mhz 4435
    http://newgskill.web-bi.net/bbs/view.php?id=g_ddr2&page=1&sn1=&divpage=1&category=3&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=100

benim biosumda command rate ayari var ama sanirim bu zamanlama ayarlari ile uyumlu olmuyor. :/
  • 1T-2T nin performansa çok etkisinin olmadığını okudum ama stabiliteye çok etkisi var. Onun için 1T yapmaya çok kasma.
    1T, 4lü rem kullanımında olamıyor.
  • Bu muhabbeti defalarca okudum forumda. Genel olarak yazılan 1T daha iyi ama ne hikmetse kimse nedenini yazamıyor...
  • quote:

Command rate is the amount of time in cycles (1T or 2T) ("T" just means cycle/time) when a bank can be selected/chip select is executed, then be issued a command.

secilen rame verilen komut arasinda gecen zaman dongusu gibi bir sey anladim ben.

ancak yuksek mhz lerde 1t yapamazsiniz.hatta 1t yapip kullanmak zor bir seydir.bu durumda en guzeli gene ne 1t ne 4-4-4-12 en guzeli yuksek mhz.1t icin efendi degerlerde kalmaniz gerekir 4-4-4-12 icin yuksek voltaj vermeniz gerekir en guzeli 1000mhz 5-5-5-15 tir bence.

su da 1t 2t icin eskiden yapilmis bir test.simdi de yapsaniz sayilar degisse oran degismez bence cunku yuksek mhz de 1t yapan gormedim.everest basliginda eaglenin 1t yaptigini gordum hizi hatirlamiyorum, gorecek olursa bu basligi izlenimlerini yazar.

Ramlerde 1T - 2T Command Rate Farkı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 1 Nisan 2008; 15:16:20 >

• hmm bende bu konuda biraz cahilim ama çok umursadığım bir durum değil, beni sıkıntımda fsb:ram olayını ayarlayamamak. Kullandığım anakartta 1:1 veya 1:2 gibi bir oranlama seçeneği yok, ben fsb artırdığımda ramlarda otomatik o-c oluyor, ama ben ramlara o-c yapmak istemiyorum bunu ayarlamanın yöntemi nedir acaba ?
  • @.45 ACP hocamın verdiği test sonucuna göre fark az ve bbana doğru gelen günlük kullanım için ufak fark elde etmek adına stabilitedewn vazgeçmemek.

@Kumandan, ramlere hız aşırtmamak istememenin nedenini merak ettim, ama illaki istemiyorsan şöyle yapılabilir; Çarpanı kırık bir işlemcin var ise (x2 5000 BE gibi) fsb yerine çarpanı yükseltmeyi tercih edebilirsin, yok sadece fsb arttırabiliyorsan ram hızını biostan 800 yerine 667mhz e ayarlarsın. Yapacağın fsb artışına göre de ram hızı yine 800mhz e yaklaşır. Şuanki bilgimle söyleyebileceklerim bunlardan ibaret.
  • quote:

Orjinalden alıntı: pillout

@Kumandan, ramlere hız aşırtmamak istememenin nedenini merak ettim, ama illaki istemiyorsan şöyle yapılabilir; Çarpanı kırık bir işlemcin var ise (x2 5000 BE gibi) fsb yerine çarpanı yükseltmeyi tercih edebilirsin, yok sadece fsb arttırabiliyorsan ram hızını biostan 800 yerine 667mhz e ayarlarsın. Yapacağın fsb artışına göre de ram hızı yine 800mhz e yaklaşır. Şuanki bilgimle söyleyebileceklerim bunlardan ibaret.

psikolojik olarak ramlara hızaşırtma yapınca nedense içim rahat etmiyor :)

ayrıca ben 500 fsb yapabilecek bir anakrta sahibim ramlarım 800-850 çalışsın yeterli o-c yaptıkça zamanlamayı düşürmem gerekiyor buda işime gelmiyor :)

başka bir konu biostan fsb artırdığımda ram için minumum fsbx2 seçeneği aktif yani 667 veya 800 seçme şansım yok, fsb 500 ise ram otomatik 1000 oluyor

• Ramin 1000 mhz de sorun çıkarmadan çalışıyor yani? Ram hızı zamanlamalardan daha avantajlı diye biliyorum, en azından bunu kendim geçen günlerde yaşadım. Bence Everest'te düşük zamanlama ve hızlı ram hallerini sisteminde bir karşılaştır veya varolan karşılaştırmalara bir bakıver. Ufak farklılıklar olsa da bir sorundan kurtulmak adına 1000 mhz de kullanmayı tercih ederdim, malum anakartında bahsettiğin gibi bir antikalık var..
  • Temel bellek zamanlamaları 101 ( Prerequisite bellek overclock 101 )

Diyelimki 4-4-4-12 1T bir bellek zamanlamamız var.

• Birinci basamak CAS gecikme süresini gösterir.
    • İkinci basamak RAS to CAS ( Trcd ) gecikme süresini gösterir.
    • Üçüncü basamak RAS Precharge ( Trp ) gecikme süresini gösterir.
    • Dördüncü basamak Active To Precharge ( Tras ) gecikme süresini gösterir.
    • 1T / 2T olarak adlandırılan bölüm ise Command Rate'tir.

Bilgisayarımıza taktığımız bellek modülleri bellek çiplerinden oluşmaktadır. Yani o slotlara yerleştirdiğiniz her bellek modülünün içinde bellek çipleri vardır. Sayıları bellekten belleğe, modelden modele değişkenlik gösterir ama bizim için önemli olan varolmaları. Belleği 2 boyutlu bir harita olarak düşünmeliyiz. Bellek üzerindeki herhangi bir veri ( bit ) haritada yer belirtirken kullandığımız enlem ve boylam benzeri yöntem ile bulunmaktadır. Bir verinin nerede olduğunu satır ve sütun dediğimiz adresler belirler. Anakartımız belleklerden veri çekmek istediğinde "şu satır, şu stundaki veriyi getir" der ve bellekler ona göre işlem yaparlar. Tabi olay bu kadar basit gelişmez. Bellekte belli bir noktadaki veriyi çekmek için ilk önce satır, sonrada stün aktif hale getirilir, o satır ve stünun kesiştiği noktadaki veri odacığı aktif olur ve data hattına veri aktarılır. Fakat bunların hepsi anlık olmaz, fizik kanunları yüzünden olamaz. Belleklerimiz aptaldır, etrafında kendisi ile etkileşimdeki diğer bölümlerin ne durumda olduğunu, kendi hızına cevap verip veremeyeceğini bilmez, bu yüzden kontrollü bilgi alımı sağlanamazsa sistem stabilitesini kaybeder ve bumm.. hepimizin iyi bildiği "mavi ekran" yada kilitlenmeler, reset vb..

İlk önce anakartımız belleklere "şu satırı aktif et" ( RAS ) emri gönderir. Fakat bu emir işlenmeden önce stabilite için belli bir zaman geçmesi sağlanır. İşte bu zamana Command Rate ( 1T / 2T ) denir. 1T 1ns, 2T 2ns zaman birimine eşdeğerdir. Bu zaman birimi tamamen anakartınızın kuzey köprüsünden yada işlemci içindeki bellek yöneticisinden sinyalin belleklere ulaşması için bir süre geçmesi gerektiğinden olması gereken bir gecikmedir. Bellekler bir komutu bitirmeden ikinci bir komut gelirse çökerler. Bu gecikmelerin hepsi bunun için mevcuttur.

Satır aktif edildikten sonra stün aktif edilmek istenir fakat satırın aktif olması ile stünun aktif olması arasında bir zaman geçmesi gerekir. Bu gecikmeyide elle ayarlayabilmekteyiz, Trcd dediğimiz RAS to CAS delay bu aradaki gecikmeyi belirten değerdir. Bu gecikmenin olmasının sebebi ise tamamen satırın aktif olması istendikten sonra aktif olabilmesi için bir müddet izin vermektir. Eğerki satır aktif ol emrinden hemen sonra stün aktif ol emri göndersek ve bellekler satır aktif ol emrini tamamlayamamışsa sistem çökecektir.

Bu sürede aşıldıktan sonra sütun aktif edilmiş olur, artık veri odacığımız aktiftir. Bu noktada oku emri gönderilir.. Oku emrinden sonra verinin data hattına aktarılması için belli bir süre geçmesi gerekir, buna CAS gecikme süresi denir.

Veri data hattına aktarıldıktan ve anakartımızın kuzey köprüsü tarafından veya işlemci bellek kontrolcüsü tarafından elde edildikten sonra satırın deaktive edilmesi için RAS Precharge komutu gönderilir. Bu işlemin gerçekleşmesi içinde belli bir zaman geçmesi beklenir. Buna Trp gecikme süresi denir.

Son olarak Tras dediğimiz gecikme süresi, bir satırın deaktive edilmeden önce minimum ne kadar süre aktif kalması gerektiğini belirtir. Bu değer CAS + RAS to CAS + RAS Precharge toplamı ile aynı yada daha düşük olmalıdır. Daha yüksek olursa, bellekleriniz veri alımını erken bitirirse, yani örneğin 15ns'de toplam işlemi tamamlamışsa fakat sizin Tras değeriniz 20ns ise 5ns Tras'i tamamlamak için bellekler boşta bekleyecektir. Tras değerini çok düşürmek stabiliteyi bozabilir. Çünkü bu değer aynı zamanda failsafe görevi görür.

Aslında yukarıdaki yazıdan belleklerin ne kadar aptal olduğunu anlıyorsunuz. Bu aynen birisine bir harita vermeniz ve "şu sokağı 15sn'de gececeksin, sola döneceksin ki sola dönmek için 5sn harcayacaksın, sonra şu sokağıda 20sn'de geçeceksin" demek gibi. Kişi ilk sokağı 15sn'de değilde 10sn'de geçebilir fakat sırf 15sn'de geçmesi gerektiği için 5sn bekleyecektir. Bellekler içinde aynısı geçerlidir. Bu yüzden fabrika çıkış gecikme değerlerinden daha düşük değerlere inilebilmektedir. Ayrıca bellek modüllerindeki her çipin içindeki her satırın ve her kolonun ne kadar mükemmel üretildiğine bağlı olarakta aynı marka modelden aldığınız iki bellek modülleri arasında farklar olabilmektedir. Bu yüzden overclock bölümünde bazı arkadaşlar "oem ramim şu değerleri yaptı, ramlere bu kadar para verenlere acıyorum" derken bazıları "bu kadar para verdim birşey yapamıyor ramler" derken bazılar "cas4 1400 MHZ yaptım" diyor.

Buradan çıkaracağımız ders, hepimiz kardeşiz, savaşma barış ( ayaküstü ceza almayalım diye değiştirmek zorunda kaldım ), komşuda pişer bizede düşer, kedi birşey görmüş yara zannetmiş vs.. vs..

• (Bu tebessüm, son satırlara idi). Bilgi için teşekkürler... Bundan daha açıklayıcısı can sağlığı artık...

Tabii insan cahil olunca bu kadar bilgiyle ne yapacağını, bunları nasıl kullanacağını bilemiyor yinede... Ben şimdi nasıl yükseltcem 1.8 voltta 667 MHz de 5.0-5-5-18 1T çalışan bellekleri mi?

FSB'yi 240'a çıkarır çıkarmaz, bellke hızlarımı düşürmem gerekti (800den 667ye). 800MHz yapınca monitöre görüntü hiç gelmior. Artık arkada sistem açılıyormu napıyor bilemiyorum... Isılarda sorun yok... Ne FSB'yi nede bellek hızını artıramıyorum...

quote:

Orjinalden alıntı: AbsoluteZero

Temel bellek zamanlamaları 101 ( Prerequisite bellek overclock 101 )

Diyelimki 4-4-4-12 1T bir bellek zamanlamamız var.

• Birinci basamak CAS gecikme süresini gösterir.
    • İkinci basamak RAS to CAS ( Trcd ) gecikme süresini gösterir.
    • Üçüncü basamak RAS Precharge ( Trp ) gecikme süresini gösterir.
    • Dördüncü basamak Active To Precharge ( Tras ) gecikme süresini gösterir.
    • 1T / 2T olarak adlandırılan bölüm ise Command Rate'tir.

Bilgisayarımıza taktığımız bellek modülleri bellek çiplerinden oluşmaktadır. Yani o slotlara yerleştirdiğiniz her bellek modülünün içinde bellek çipleri vardır. Sayıları bellekten belleğe, modelden modele değişkenlik gösterir ama bizim için önemli olan varolmaları. Belleği 2 boyutlu bir harita olarak düşünmeliyiz. Bellek üzerindeki herhangi bir veri ( bit ) haritada yer belirtirken kullandığımız enlem ve boylam benzeri yöntem ile bulunmaktadır. Bir verinin nerede olduğunu satır ve sütun dediğimiz adresler belirler. Anakartımız belleklerden veri çekmek istediğinde "şu satır, şu stundaki veriyi getir" der ve bellekler ona göre işlem yaparlar. Tabi olay bu kadar basit gelişmez. Bellekte belli bir noktadaki veriyi çekmek için ilk önce satır, sonrada stün aktif hale getirilir, o satır ve stünun kesiştiği noktadaki veri odacığı aktif olur ve data hattına veri aktarılır. Fakat bunların hepsi anlık olmaz, fizik kanunları yüzünden olamaz. Belleklerimiz aptaldır, etrafında kendisi ile etkileşimdeki diğer bölümlerin ne durumda olduğunu, kendi hızına cevap verip veremeyeceğini bilmez, bu yüzden kontrollü bilgi alımı sağlanamazsa sistem stabilitesini kaybeder ve bumm.. hepimizin iyi bildiği "mavi ekran" yada kilitlenmeler, reset vb..

İlk önce anakartımız belleklere "şu satırı aktif et" ( RAS ) emri gönderir. Fakat bu emir işlenmeden önce stabilite için belli bir zaman geçmesi sağlanır. İşte bu zamana Command Rate ( 1T / 2T ) denir. 1T 1ns, 2T 2ns zaman birimine eşdeğerdir. Bu zaman birimi tamamen anakartınızın kuzey köprüsünden yada işlemci içindeki bellek yöneticisinden sinyalin belleklere ulaşması için bir süre geçmesi gerektiğinden olması gereken bir gecikmedir. Bellekler bir komutu bitirmeden ikinci bir komut gelirse çökerler. Bu gecikmelerin hepsi bunun için mevcuttur.

Satır aktif edildikten sonra stün aktif edilmek istenir fakat satırın aktif olması ile stünun aktif olması arasında bir zaman geçmesi gerekir. Bu gecikmeyide elle ayarlayabilmekteyiz, Trcd dediğimiz RAS to CAS delay bu aradaki gecikmeyi belirten değerdir. Bu gecikmenin olmasının sebebi ise tamamen satırın aktif olması istendikten sonra aktif olabilmesi için bir müddet izin vermektir. Eğerki satır aktif ol emrinden hemen sonra stün aktif ol emri göndersek ve bellekler satır aktif ol emrini tamamlayamamışsa sistem çökecektir.

Bu sürede aşıldıktan sonra sütun aktif edilmiş olur, artık veri odacığımız aktiftir. Bu noktada oku emri gönderilir.. Oku emrinden sonra verinin data hattına aktarılması için belli bir süre geçmesi gerekir, buna CAS gecikme süresi denir.

Veri data hattına aktarıldıktan ve anakartımızın kuzey köprüsü tarafından veya işlemci bellek kontrolcüsü tarafından elde edildikten sonra satırın deaktive edilmesi için RAS Precharge komutu gönderilir. Bu işlemin gerçekleşmesi içinde belli bir zaman geçmesi beklenir. Buna Trp gecikme süresi denir.

Son olarak Tras dediğimiz gecikme süresi, bir satırın deaktive edilmeden önce minimum ne kadar süre aktif kalması gerektiğini belirtir. Bu değer CAS + RAS to CAS + RAS Precharge toplamı ile aynı yada daha düşük olmalıdır. Daha yüksek olursa, bellekleriniz veri alımını erken bitirirse, yani örneğin 15ns'de toplam işlemi tamamlamışsa fakat sizin Tras değeriniz 20ns ise 5ns Tras'i tamamlamak için bellekler boşta bekleyecektir. Tras değerini çok düşürmek stabiliteyi bozabilir. Çünkü bu değer aynı zamanda failsafe görevi görür.

Aslında yukarıdaki yazıdan belleklerin ne kadar aptal olduğunu anlıyorsunuz. Bu aynen birisine bir harita vermeniz ve "şu sokağı 15sn'de gececeksin, sola döneceksin ki sola dönmek için 5sn harcayacaksın, sonra şu sokağıda 20sn'de geçeceksin" demek gibi. Kişi ilk sokağı 15sn'de değilde 10sn'de geçebilir fakat sırf 15sn'de geçmesi gerektiği için 5sn bekleyecektir. Bellekler içinde aynısı geçerlidir. Bu yüzden fabrika çıkış gecikme değerlerinden daha düşük değerlere inilebilmektedir. Ayrıca bellek modüllerindeki her çipin içindeki her satırın ve her kolonun ne kadar mükemmel üretildiğine bağlı olarakta aynı marka modelden aldığınız iki bellek modülleri arasında farklar olabilmektedir. Bu yüzden overclock bölümünde bazı arkadaşlar "oem ramim şu değerleri yaptı, ramlere bu kadar para verenlere acıyorum" derken bazıları "bu kadar para verdim birşey yapamıyor ramler" derken bazılar "cas4 1400 MHZ yaptım" diyor.

Buradan çıkaracağımız ders, hepimiz kardeşiz, savaşma barış ( ayaküstü ceza almayalım diye değiştirmek zorunda kaldım ), komşuda pişer bizede düşer, kedi birşey görmüş yara zannetmiş vs.. vs..

• @AbsoluteZero hocam teşekkürler gerçekten çok mükemmel derecede açıklayıcı olmuş, verdiğiniz örnek zaten olayın tam kendisi gibi olmuş en azından kendi adıma gayet iyi anladığımı söyleyebilirim

Yalnız bende şöyle bir durumda var ki ;

2 gb ramın 1 gb olan bir tanesi twinmos twister diğer 1 gb olan ise Kingston ve her ikiside 800 Mhz ama Twister tabi çok daha kaliteli zamanında 165 $ vermiştim

Neyse şimdilik her ikisi Dual olarak 900 Mhz ye kadar gayet stabil bir şekilde çalışabiliyorlar. 1000 Mhz olunca stabilite bozuluyor 5-5-5-18 2T @ 2.30 V ile. Twister 1 tane daha alacağım fiyatıda düşmüş sanırım 60 $ civarına ama stoklarda bulamadım bir türlü çokta üzerine düşmedim çünkü ben 800 Mhz de çalışsın yeterli diyorum bench kasan biri değilim. İşlemcimi geçen bir fırsatla değiştirip E8200 aldım çarpan sayısı düşük olunca mecbur fsb asılmak gerekti fsb asılınca ramların 1:1 oranında yükselmesi canımı sıkıyor. Ben istiyorum ki ramlar 800 Mhz de dursun fsb 500 olsun x 8= 4.0 Ghz booool boool yeter. Ama şu 1:1 oranı işime taş koyuyor

• @majaturamp

Belleklere 2.3v - 2.4v verebilirsin, cogu zaman oem bellekler bile bu voltajlarda problem cıkarmıyor. Ondan sonra hızları ve timingleri ile oynayabilirsin.

@Kumandan

Eyvallah sağolasın.

Ramlerin ikisinin ayrı olması dual çalışırken performans kaybına sebep olabilir. Dual kitler birbirleri ile dual çalışırken en az hata veren ram çiftlerinden oluşur. Zaten dikkat ederseniz dual kit paketlenen belleklerin çoğunun seri numaralarıda arka arkaya gelir. Üretim açısından birbirine en yakın iki ram paketlenir. Ramlerin ayrı ayrı overclock kapasitelerini bul. Kingstonı çıkar, twinmosu tek başına overclock yap, twinmosu çıkar kingstonı tak onu tek başına dene. İkisinden birisi darboğaz oluşturuyor bence, 1000 MHZ 2.3v 5-5-5-18 2T oem ramler için bile çok düşük değer..
  • benim ramler 1t ama o.c yaparken asla 1t de durmuyorlar. bende 2t ye cekiyorum 960 mhz yi gördüm ama yukarısı icin eski işlemcim (x2 3800) izin vermemişti. şimdiki ondan da beter cıktı. saygılar :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.