Şimdi Ara

Raspberry Pi 4B ANA KONU (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
17
Favori
5.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Raspberry Pi 4B ANA KONU
    Raspberry Pi 4B ANA KONU

Buda 1990 dan 1690 indi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Fenomenon

hocam pi için 8gb gereksiz. hatta 2gb fazlasıyla iş görür.

bende 4gb olan model var. sistem boştayken 120mb ram ancak harcıyor. ben ram kullanımının 1gb'ı geçtiğini bile görmedim neredeyse.

ice tower da gereksiz gibi. 70 liraya fanlı kasa aldım. işlemci sıcaklığı 50'yi geçtiğini hiç görmedim.

overclock yapılırsa belki gerekli olabilir. ben yapmayı düşünmüyorum.

keza ssd pi için fazla bence. lüzumsuz yani.

haliyle toplamda kasası şusu busu 500-600 liralık bir ürün.

600'e göre hakkını verir. şunu ekleyim bunu ekleyim deyince mantıklı olmuyor.

hocam biraz daha performansı iyi olsun dersen ben olsam chuwi larkbox pro alırdım.

fiyatı amazon'un amerika sayfasında kargo ve vergi dahil 230 dolar. 1750 lira falan yapar.

celeron j4125 işlemci (n4000'lerden daha iyi), 6gb ram, 128gb dahili hafıza + 1 tane ssd slotu var.

dünyanın en küçük 4k bilgisayarı diye geçiyor.

ayrıca win 10 home sürümü lisanlı olarak içinde.

Alıntıları Göster

Ben bunu kullanıyorum soğutucu olarak , stress testinde 53 dereceyi geçemedi 20 dakka çalıştı durmadan

https://www.n11.com/bilgisayar/bilgisayar-bilesenleri/sogutucu-ve-fan?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

• Pi 4 B aldım. Buna Home Asistan kuracağım. Aynı anda pi-hole de çalıştırmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?

• quote:

Orijinalden alıntı: MMistanbul

Pi 4 B aldım. Buna Home Asistan kuracağım. Aynı anda pi-hole de çalıştırmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?

Home assistant da pi-hole eklentisi var. Onu kurup kullanabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sleipnirr

Home assistant da pi-hole eklentisi var. Onu kurup kullanabilirsiniz.

Alıntıları Göster

Teşekkürler, yarın gelecek deneyeceğim.

• TheJudgé kullanıcısına yanıt

i̇yiymiş hocam. ben fanı kapattığımda 60 derecelere çıkıyor. Fanla 40'larda.

• Arkadaşlar selam aranıza yeni katıldım raspberry pi 4 aldım 8 GB lik adaoptoru Yannis gönder misler bu yüzden telefon adaptörü ile çalıştırdım bir türlü ip almadi ipscanner ile tarattım bir kere aldı sonra ağdan düştü. Bir turlu ip almıyor cihaz sıfır ne tür bir problem olabilir LED lerde ise 4 uzun 5 kısa yeşil LED yanil sönüyor surekli bilgisi olan biri varmı hevesle aldık ip bile görmüyor cihaz

• cancancan23 kullanıcısına yanıt

Adaptörun gücü yetmiyor olabilir mi. alakası yok belki ama . 3amper mi olması lazım pi 4 için  5.1V/3A lazım galiba

• quote:

Orijinalden alıntı: cancancan23

Arkadaşlar selam aranıza yeni katıldım raspberry pi 4 aldım 8 GB lik adaoptoru Yannis gönder misler bu yüzden telefon adaptörü ile çalıştırdım bir türlü ip almadi ipscanner ile tarattım bir kere aldı sonra ağdan düştü. Bir turlu ip almıyor cihaz sıfır ne tür bir problem olabilir LED lerde ise 4 uzun 5 kısa yeşil LED yanil sönüyor surekli bilgisi olan biri varmı hevesle aldık ip bile görmüyor cihaz

3 ihtimal var ,

1. telefon adaptörünün gücü yetmiyor , yada adaptörün kablosunda bir sorun var güç iletilmiyor yada ucuna micro usb den type c dönüştürücü taktın o parçada iletim sorunu var

2.Raspberry pi sd kartında bir sorun var en az 16 gb takmalısın , ya sd karta yazdırdıgın bilglilerde bir sorun var yada sd kartın kendisinde ,

3.ihtimal ise boot süresini beklemiyorsun ,bağzı lnx kurulumlarında kurulum yapıldıktan sonra hafıza kartı hızına göre 15-30 dakika kadar ilk kurulum için bekletebilir .

ilk kurulumda ağ bağlantısını kablo ile yapmalısın ,ip adresini modem arayüzünden görebilirsin

modemde mac filtreleme nin kapalı , DHCP serverin açık olduğundan emin ol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 29 Ocak 2021; 17:16:54 >

• Merhabalar pi 4 4gb yada 8 gb almayı düşünüyorum ancak bazı sorularım olacak.

1- Cihazı ilk çalıştırdıgımızda default olarak kurulu bir işletim sistemi çıkıyor mu? Sanırım cevap hayır ama emin olayım.

2- Cihazda gömülü bir disk olmadığı için işletim sistemi kurulumu direkt olarak sd karta mı yapılıyor? Eğer cevap evet ise araştırdıgım kadarıyla 32 gb üzeri sd kartlar exfat formatında geldiği için pi kurulumunda fat32 ye ihtiyaç oldugu için öncelikle sd kartı biçimlendirmek gerekiyor. Peki kurulum sonrasında sd kartı performans için (okuma-yazma hızı) tekrar exfat formatına çevirmek gerekir mi? Eğer gerekmez ise 4 gb üzeri bir dosyayı fat32 de barındıramıyoruz ona nasıl bir çare vardır? (kullanacağım sd kart samsung evo 64 gb)

3- Farzedelim ki elimizde 2 farklı sd kart var ve sırasıyla ilkine ubuntu diğerine ise pi os ya da farklı bir işletim sistemi kurduk. Pi ye hangi sd kartı takarsak direkt olarak o işletim sistemi mi başlıyor? Yoksa farklı bir durum mu söz konusu?

4- Web server için kullanma düşüncesindeyim 8 gb ram abartı mı olur sizce? Ve fan takmaya gerek var mıdır? Fansız kullanım bir sorun yaşatır mı?

5- Görüntü ile işim olmayacağı için hdmi kablosu almayı düşünmüyorum. İşletim sistemi kurulum adımında direkt ssh ile bağlanıp kurmak mümkün müdür yoksa ekran şart mı?

Biliyorum biraz uzun oldu ama cevaplayacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.

@TheJudgé @cancancan23 @Fenomenon @Sleipnirr @MMistanbul

• Gökkubbe G kullanıcısına yanıt

Hocam cihazı ilk aldığınızda doğal olarak hiçbir işletim sistemi çıkmıyor. Herhangi bir Sd kart yada harddiske işletim sistemini kurup cihaza takıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Pi linux tabanlı olduğu için linuxun kendi dosya sistemini kullanıyor. Fat32 değil. Zaten Raspberry Pi Imager programını indirince o bütün işi hallediyor. Siz formatla felan uğraşmıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla dosya boyutlarında bir kısıtlama yok. Bende bir raspi de 128gb SSD, diğerinde 64gb microsd kart var. 3. Soru tam olarak dediğiniz gibi. Farklı kartlardaki işletim sistemlerini dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz. HDMI kablosu şart değil. SSH ile her işinizi halledebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sleipnirr

Hocam cihazı ilk aldığınızda doğal olarak hiçbir işletim sistemi çıkmıyor. Herhangi bir Sd kart yada harddiske işletim sistemini kurup cihaza takıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Pi linux tabanlı olduğu için linuxun kendi dosya sistemini kullanıyor. Fat32 değil. Zaten Raspberry Pi Imager programını indirince o bütün işi hallediyor. Siz formatla felan uğraşmıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla dosya boyutlarında bir kısıtlama yok. Bende bir raspi de 128gb SSD, diğerinde 64gb microsd kart var. 3. Soru tam olarak dediğiniz gibi. Farklı kartlardaki işletim sistemlerini dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz. HDMI kablosu şart değil. SSH ile her işinizi halledebilirsiniz.

Hocam cevap için çok teşekkürler.

"Pi linux tabanlı olduğu için linuxun kendi dosya sistemini kullanıyor. Fat32 değil." demişsiniz ancak fat32 dediğim olay sd kartın dosya biçimi oluyor. Hani harddisklerde ntfs - fat32 oluyor ya o işte.

Fat32 biçiminde izin verilen max. tek dosya boyutu 4 gb'dır. Yani misal olarak bir .zip dosyası çekiyorsunuz ve boyutu 4 gb dan buyukse onu fat32 sistem kaydetmez exfat ya da ntfs dosya sistemi gereklidir. Sizde 64 gb sd kartınızda bu dediğimi deneyebilirsiniz. Eğer sd kartınızın fomatı fat32 ise ki işletim sistemi şuan oraya kuruluysa muhtemelen öyledir, 4 gb üzeri bir dosya kopyalayamazsınız içerisine.

Hocam son olarak hdm a gerek yok dediniz ancak kafama bir şey takıldı.

Pi imager programı ile işletim sistemini sd karta yazdığımızda direkt olarak bu işletim sistemi sd karta kurulmuş mu oluyor? Yani windows format için isoyu flash diske yazdırıp sonra ayrıca pc ye takıp install eiyoruz ama burada durum farklı sanırım ? Direkt pi imager sonrası sd kartı taktıgımız an işletim sistemi açılıyor mu pi de?

• quote:

Orijinalden alıntı: Gökkubbe

Hocam cevap için çok teşekkürler.

"Pi linux tabanlı olduğu için linuxun kendi dosya sistemini kullanıyor. Fat32 değil." demişsiniz ancak fat32 dediğim olay sd kartın dosya biçimi oluyor. Hani harddisklerde ntfs - fat32 oluyor ya o işte.

Fat32 biçiminde izin verilen max. tek dosya boyutu 4 gb'dır. Yani misal olarak bir .zip dosyası çekiyorsunuz ve boyutu 4 gb dan buyukse onu fat32 sistem kaydetmez exfat ya da ntfs dosya sistemi gereklidir. Sizde 64 gb sd kartınızda bu dediğimi deneyebilirsiniz. Eğer sd kartınızın fomatı fat32 ise ki işletim sistemi şuan oraya kuruluysa muhtemelen öyledir, 4 gb üzeri bir dosya kopyalayamazsınız içerisine.

Hocam son olarak hdm a gerek yok dediniz ancak kafama bir şey takıldı.

Pi imager programı ile işletim sistemini sd karta yazdığımızda direkt olarak bu işletim sistemi sd karta kurulmuş mu oluyor? Yani windows format için isoyu flash diske yazdırıp sonra ayrıca pc ye takıp install eiyoruz ama burada durum farklı sanırım ? Direkt pi imager sonrası sd kartı taktıgımız an işletim sistemi açılıyor mu pi de?

Alıntıları Göster

Pi imager yada muadil bir iso goruntusu yukleyici kullandiginda (ben balena etcher kullaniyorum ) sistem zaten otomatik olarak karti ext4 formata cevirir , linux sistemler her zamam ext4 formatta calisirlar , senin kartin fat32 destekliyor diye birsey yok her formati destekler o konuda skinti yapma , senin ekstra yapman gereke birsey kalmiyor balena etcher ile direk indirdigin linux kurulum dosyasini karta program ile yukledikten sonra geri kalan her işlemi o halledicek , kurulum bittikten sorna boot kismina girip icine ssh.txt diye boş bir metin belgesi yarattigin anda ssh otomatik acilir , raspberri pi os yukleyeceksin , karta windows yuklenmiyor yada muadil raspberryye uygun isletim sistemleri kurman gerekicek ,

Kartta herhangi bir bios yok bundan dolayi istersen 3 farkli isletim sistemi yukli 3 adet kart kullan , her karti taktiginda o isletim sistemi calisir ,

Kartin sadece boot kismi farkli bir formatta olabilir , onum disinda senin kullanacagin heryer ext4 formatindadir , zatwn baska bir formatta kullanman performansini dusurur ,

Sd karti depolama olarak kullanmani onermem , okuma yazma hizi 45 mb saniyr ile sinirlidir , depolama icin bir usb3 hdd yada ssd takarsan cok daha yuksek 110mb saniye hizlar alirsin

Sogutucu kullanma konusunda yine bu konu icinde verdigim cok ucuz aluminyum parcalar ve fanlar mevcut , maliyeti fan+ sogutucu 15 lira falan onlari kullanmani oneririm , gidip orjinal fana 60,70 lira vermene gerek yok

Neden 8gb aliyorsun ? Ramin hepsini dolduramassin bile , ben 2gb lik versiyonu nas olarak kullaniyorum ustunde 3,4 prigram calismasima ragmen 300 mb flan ram yiyor , zaten kullanacagin program daha cok islemciye yuklenicek 4 gb yeterli bence ama sen bilirsin

Ram ne kadar yuksek olursa olsun islemci dolduracak performansi vermedigi surece islevsiz ..

Raspberry pi ye web server kurmak yerine bence hostingden alsan daha saglikli olur ama sen bilirsin yinede , evdeki tum aygitlarin saldirilara acik olucak ip adresin sabit oldugu icin , birde ip adres sabitlemesi icin her ay telekoma para vericeksin 10,20 lira ,

Evet hocam mesajı yazdıktan sonra disk partition meselesi aklıma geldi siz yazarken bende onu araştırıyordum. Haklısınız dediğiniz gibiymiş. Ancak kullanacağım sd kart samsung evo plus 64 gb modeli olacak o da bana 100/ 60 mb/sn okuma yazma hızı verebiliyor benim için yeterlidir.

Statik IP noktasında da ngrok kullanarak tünel oluşturacağım böylece statik ip ye gerek kalmadan diğer güvenlik meseleside çözülmüş olacak.

Bende 8 gb ile 4 gb arası kararsız kalmıştım sanırım 4 gb olanı tercih edeceğim :)

Tekrardan yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

yazıda belirtmeyi unutmuşum , burda sd kartın maksimum hızı 45 mb/s derken raspberry pi sd karra bundan daha fazla hız veremiyor demek istedim , yani saniyede 100-200 mb yazan bir sd kart da taksan raspberry pi 4 maksimum 45-50 mb saniye okuma yazma yapabiliyor karta , bu da yeterli zaten kartın gücüne göre

ama usb3.0 arayüzünden bağladığın hdd/ssd ler ağ bağlantısının son hızı olan 1gbps yani saniyede 110mb saniye kadar veri aktarım yapar , bu hızı almak için harddisk/ssd leri ext4 formatında kullanmak gerekir , raspberry pi üzerinden ext4 formatına formatlayıp kullanabilirsin hdd ni

eğer ben ntfs format kullancam dersen bu durumda maksimum hız 45 mb saniye kullanırsın cunki linux sistemi bir çevirici program kullanacağından maksimum bu kadar hız veriyor rp4 de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 8 Şubat 2021; 23:42:23 >

Anladım hocam teşekkür ederim

1- Çıkmıyor. Pi imager ile sd karta işletim sistemi kurabilrsiniz.

2- Hocam kurulum sonrası kartı exfat'a çeviremezsiniz. Çünkü biçimlendirmek demek kartı sıfırlamak demek. nasıl olacak ki o iş :)

64gb ve üstü kartlar için fat32 biçimlendirme işini pi imager yapıyor. Önce biçimlendirip sonra işletim sistemini kurmanız gerekir. Aksi halde işletim sistemi kurulur ama pi 4 açılmaz.

3- Evet

4- Hocam 8gb kesinlikle abartı olur. Hatta 2gb bile fazlasıyla işinizi görebilir.

Hocam ben fanlı kasayı 70 liraya aldım kargo dahil. Ben fanlı kasa alınması taraftarıyım. Fansız kasalar ile arasında fiyat olarak fark yok.

• Fenomenon kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam.

Alternatif olması açısından kullandıgınız fanlı kasaynın lınkını bırakabilirseniz sevinirim.

Bazı fanlı modellerde sadece işlemciye ped konmuş bazı modellerde 3 parçaya birden ped konmuş tümüne temas ediyor sizdeki nasıl acaba?

• quote:

Orijinalden alıntı: Gökkubbe

Teşekkürler hocam.

Alternatif olması açısından kullandıgınız fanlı kasaynın lınkını bırakabilirseniz sevinirim.

Bazı fanlı modellerde sadece işlemciye ped konmuş bazı modellerde 3 parçaya birden ped konmuş tümüne temas ediyor sizdeki nasıl acaba?

• Selam,bu raspberry sistemler mini pc oluyor sanırım linux ile çalışan..ve bunlara windows da yüklenmiyor sanırım..peki largebox windows 10 farklı mimaride mi bir cihaz mıdır ,aşağıda resmini eklediğim 2gb raspberry ilgimi çekti,örneğin bunu alsak günlük pc kullanım vs..netflix falan kullanabilir miyiz..bir de anlamadığım bu küçücük kartta neden işlemcilerin fanı var acaba,işlemci mimarisi farklı olduğundan mı..zira intel atom serisi cpu'lar fansız çalışıyorlar..
    Raspberry Pi 4B ANA KONU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bella Ciao -- 15 Şubat 2021; 1:24:3 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.