Şimdi Ara

Raspberry Pi yi kullanmak. Lynx tarayıcı, deluged, BIND server vs.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Güncelleme: Bu konu Raspberry'de Lynx haricinde başka programları da konuşmak üzere genişletilmiştir.

Orjinal konu:
    2012 model Raspberry Pi'ye Internetten dosya indirmek için bir süredir Lynx Browser (son versiyon olan 2.8.9) kullanıyorum. Lynx sorunsuz çalışıyor ve dosyaları da indirebiliyor fakat direkt indirilebilir (Save As seçeneği çıkan) dosyaları indirmede problem yaşıyorum örneğin GNU OS repertuarındaki bir tarball'ı indirirken dosya üstüne tıkladığımda Save As seçeneğini sormadan direkt indirmeye başlıyor.

Direkt indirilebilir olmayan dosyalarda bu sorun yok, onlarda (D)ownload? (C)ancel? şeklinde soruyor ve D'yi seçtiğimde Lynx'i açtığım dizine dosyayı indiriyor. Direkt indirilebilir dosyalarda ise XXX adlı tmp klasörüne indiriyor sadece indirip bıraksa iyi onu bir de default app ile açıyor örneğin SS'teki tar.bz2 'yi indirdiğimde Xarchiver adlı bir GUI ile onu açıyor ve bu da uzun sürüp komut satırındaki çalışmayı bölüyor. Doğru yol Lynx 'tan hiç cıkmadan dosyayı indirmek. Bu sorunu nasıl halledebilirim?

Raspberry Pi yi kullanmak. Lynx tarayıcı, deluged, BIND server vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 14 Ağustos 2019; 12:24:35 >

• TCL kursan daha sorunsuz olur
  • TCL nedir, bir browser mı?
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    TCL 'yi açıklarsa iyi olur.

Links 'e baktım fakat o grafik özellikli normal bir tarayıcı Lynx ise tümüyle metin tabanlı o yüzden tercihim cunku Rasppi'ye uzaktan SSH ile bağlandığımda kullanılabiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

TCL 'yi açıklarsa iyi olur.

Links 'e baktım fakat o grafik özellikli normal bir tarayıcı Lynx ise tümüyle metin tabanlı o yüzden tercihim cunku Rasppi'ye uzaktan SSH ile bağlandığımda kullanılabiliyor.
    TCL aradığın şeyle alakalı değil hocam bir linux dağıtımı.

Birde yanlışın var hocam linkste metin tabanlı bir tarayıcı terminal üzerinden kullanılan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Toriko -- 29 Haziran 2019; 21:49:16 >
    Oh 2012 model Raspberry Pi'ye her Linux olmaz zaten; toplam 256MB RAM var ve buna grafik RAM'i dahil :)

Links'e tekrar bakayım; Duck.com 'da wiki kutusunda baktığımda text and grahic web browser dediği için öyle dedim fakat dediğin gibi SSH penceresinden çalışan birşey. Şimdi o 2012 Rasppi'de çalışacak mı ona bakacağım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • TLC, Tiny Core Linux demektir. Grafik arayüzü ve minimal yapısı nedeniyle minimum sistem kaynağı isteyen son derece küçük bir dağıtım. Raspi için olanı da var, PiCore sanırım adı. Ama siz dağıtımdan ziyade browser arıyorsunuz. O dediğiniz türden browser PiCore'de var mı, varsa dağıtımı sevecek misiniz, muamma.

Kolay gelsin.

Not: Arkadaşlar birbirinize hakaret etmeyin. Kendi görüşünüze uymuyorsa muhattap olmazsınız olur biter. Geçmişte de söyledim ama gençlik tesiriyle sanırım, birbirinize çok sataşıyorsunuz ağırbaşlı olun biraz. Başkalarının görüşüne saygı duymayı öğrenin demeye utanıyorum, siz bilirsiniz artık.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim Rasppi 2012'de çıkan ilk model 256MB RAM grafik bunun 56MB'ını grafik çipi kullanıor, 200MB ile sistem çalışıyor. Tiny Core Linux bu kadar RAM ile çalışır mı bir kontrol etmek gerekli fakat dediğiniz gibi bir browser için tümden başka bir sürüme geçmek de overkill olurdu :)

Arkadaşın önerdiği Links adlı tarayıcıyı denedim; sorunsuz çalıştı ve Lynx a göre biraz daha hızlı çalışması dikkatimi cekti. Yani şu anda metin tarayıcı ile direkt dosya indirme sorunum çözüldü. Bir tek Lynx 'te metinlerin cok renkli olabilmesi ve altta mevcut URL göstermesi var, Links te yok fakat sanırım onlar konfigürasyon dosyasından ayarlanabilir.
  • Raspiye benim de merakım var. Ama elimde hdmi monitör yok. Filimdir müziktir kitap okumadır böyle angaryadan işler için kocaaa amdli bilgisayar har har har faturayı şişirdiçe sinir oluyorum. Halbuki sadece ağır işleri büyük bilgisayarda ufak tefek durumları da raspide yapsam ciddi elektrk tasarrufu demek. Eğer ilerde alabilirsem direk Lubuntu-pi kuracağım.

Neyse. Hallettiyseniz güle güle kullanın.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yakında 3 aylığına ofisimden uzakta kalacağım için Mac mini server'da çalıştırdığım uygulamaları teker teker Rasppi'ye aktarıyorum. Elektrikler bazen bir gidiyor 3 saat. Mac mini 10W civarı harcadığı halde UPS 3 saat karşılayamaz. O yüzden elektriği koklayan Rasppi 'yi hazırlıyorum. Nginx, MySQL, PHP, Torrent server, FTP server, VNC server, DNS server bunları süper sorunsuz çalıştırıyor, 1-2W arası harcıyor. CPU'ya 100% yüklenen birşeyi çalıştırdığımda CPU ısınmıyor, parmağımla CPU'nun üstüne bastırdığımda parmağımı yakmıyor o derece yani.
  • tinycorelinux.net
    Downloads Tiny Core Linux
    http://tinycorelinux.net/ports.html
    şikayet butonu çalışıyor mu bakalım !
  • sistem nedir !? ne tüketiyor !?
    ve fatura ne kadar geldi !?

aylık 50 TL internet ödüyoruz zaten birde 20 TL elektriğe gidiyor ! her ay :(
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Yakında 3 aylığına ofisimden uzakta kalacağım için Mac mini server'da çalıştırdığım uygulamaları teker teker Rasppi'ye aktarıyorum. Elektrikler bazen bir gidiyor 3 saat. Mac mini 10W civarı harcadığı halde UPS 3 saat karşılayamaz. O yüzden elektriği koklayan Rasppi 'yi hazırlıyorum. Nginx, MySQL, PHP, Torrent server, FTP server, VNC server, DNS server bunları süper sorunsuz çalıştırıyor, 1-2W arası harcıyor. CPU'ya 100% yüklenen birşeyi çalıştırdığımda CPU ısınmıyor, parmağımla CPU'nun üstüne bastırdığımda parmağımı yakmıyor o derece yani.
    256 mb ram ile bu kadar şeyi sorunsuz çalıştırması gerçekten inanılmaz. Arm mimarili işlemci kullandığı için hem ısınmaz hemde elektrik kullanımı çok düşüktür. Size kolay gelsin hocam, linksi beğenmenize sevindim.

256MB'da o kadar program çalışabilmesinin bir sebebi programı tarball 'dan derlemek ki o sayede gereksiz özellikleri devre dışı bırakabiliyorsun örneğin DNS (BIND) server'ı derlerken python seçeneğini devre dışı bıraktım. Diger sebebi dediğin gibi ARM'ın RISC mimarisi, oluşan binary'ler Intel 'e göre daha düşük RAM kaplıyor. Bir de Apache Web Server her biri 5-6MB kaplayan 4 binary birden çalıştırıyor, bağlantı olursa bu daha da artıyor Nginx biri 0'a yakın 2 binary calıştıyor.
  • UPS 220 ye ayarlıdır !
    sen 10W çeken bir sistem de kursan
    veya 1W çeken bir sistemde kursan
    UPS mantığı şu şekilde !
    12V ( yükseltici => 220 ) adaptör 220=>10 W a şeklinde
    ayno mantık ! 1W tüketen zımbırtıda koysan aynı !
    burada önemli olan çıkışı ayarlana bilir anlamıyla
    tüketime uygun UPS
  • 220 Volt sadece bir ayrıntı, sonuçta Watt degeri belirleyici. Elektrikler kesildiğinde 10W'lik bilgisayar 30dk dayanabiliyorken, 1W'lık Rasppi 5 saatten fazla dayanıyor o yüzden Standart UPS dışında çıkışı ayarlanabilir UPS 'ye cok gerek kalmıyor.
  • verdiğiniz örnekte hatalı bir kullanım olduğunu anlamak zor değil !

ortada cep telefonu powerbankıyla bile çalışan bilen bir sistem var

Raspberry Pi UPS diye aratırsanız daha verimli çözümler bulabilirsiniz !
  • çalışıyor muş güzel :)
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.