Şimdi Ara

Rehini kaldirmazsam ne olur? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • arkadşım öncelikle arkadaşların dediğin gibi ruhsatı değiştirmezsen bişi olmaz. Sadece satışta sorun olur satacağın zaman bankadan borcu yoktur belgesini al. Noterde ibra edersin. İlla değiştireyim diyorsan arkadaşların dediği işlemleri yaptırcaksın. Ama ruhsat parası ödemeyebilrisiniz arkadaşlar. Ben son iki arabamın ruhsat değişimlerini amnaka emniyet md.lüğünün internet sitesinden ruhsat bilgilerimi netten yolladım. Yani doldurma parası vermedim. Birde netten yapılan işlemler için emniyettte özel bir banko var ve bomboş. Diğer sıralarda 100-200 kişi beklerken siz işinizi 2dk.'da halledip gidiyorsunuz. Bu kıyağımıda unutmayın.
  • Madem bu kadar kişinin canı yanıyor, banka' dan, kredi borcunun bittiğine dair alınması gereken belge ile ilgili biraz daha açıklama yapmak istiyorum.

Bankalar, kredi kullandırım esnasında sizden bir işlem masrafı alırlar. Bu masrafın oranı bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel uygulamada, 100-YTL' den az olmamak kaydıyla, kredi tutarının binde 5' ini talep ederler. Bunun yanısıra, size hayat sigortası ve araca da kasko sigortası yaptırırlar.(Bazı durumlarda kasko sigortası başka şirketten de yaptırılabilir.)

Kısaca toplayacak olursak, en düşük ihimalde dahi 100YTL işlem masrafı+80YTL hayat sigortası bedeli olmak üzere, kasko hariç 180YTL gibi bir işlem masrafını, krediyi çektiğiniz gün ve peşinen ödersiniz.

Sözünü ettiğim işlem masrafı, bankanın işleme ilişkin yazışma ve kırtasiye giderlerine istinaden alınır ki, sözünü ettiğimiz ''borcu yoktur'' yazısı da bu kapsamın içindedir.

Bankaların bu konuda kullandığı yasal açık ise, bankacılık kanunundaki işlem masraflarına ilişkin maddedir. Bu kanuna göre, bankalar işlem masrafı adı altında istedikleri bedeli talep etme hakkına sahiptirler. Bir bankanın ücret talep etmeksizin yaptığı bir işlem için, başka bir bankanın ücret talep etmesi de bu yüzdendir. Bu farklılık, aynı bankanın şubeleri arasında bile gözlemlenebilir. Çünkü sözü edilen işlem masrafının alınması ya da alınmaması, büyük oranda o şubenin müdürünün insiyatifindedir.(Örn.1 Ziraat bankası başka ildeki bir şubeden kendi hesabına para yatırmak isteyen bir müşterisinden bile 10YTL havale masrafı alırken, çoğu banka bu masrafı almaz. / Örn.2Şubelerin büyük müşterileri EFT masrafı ödemezken, aynı şubenin bireysel müşterisi EFT başına 5YTL masraf öder.) Yani, işlem masrafları kesinlikle ve kesinlikle pazarlığa tabidir.

SORU: Peki bu durumda, bankanın ''Borcu yoktur'' kağıdı için para talep etme hakkı da yok mudur?

CEVAP: Hayır yoktur. Çünkü söz konusu kağıt, sizin yaptığınız kredi işlemi dahilinde bir belgedir. Ve siz, kredi işleminize dair işlem masrafını, krediyi çektiğiniz gün ve peşinen ödemişsinizdir. Bu durumda, banka aynı işlem için mükerrer talepte bulunuyor demektir. İşte bu durum, kurallara uygun değildir.

Sizden bu işlem için para talep eden şubeye, olayı bu şekilde izah ederek itiraz ederseniz, sizi müdürün odasına kadar davet edecekleri gibi, 5kuruş da para almayacaklardır.

Şunu unutmayınız, onlar talep etmekte özgür ise, siz de itiraz etmekte özgürsünüz.

• kardeş yardım et noter parası vs diye acayip paralar istiyor benim yeşilköy garanti bankası, benim aracım 99 dan beri rehinli, yıllar önce bir kere gitmiştim, 100-150 ytl arası bir rakam çıkarmışlardı, lanet olsun diyip rehini kaldırmamıştım, rüşvet ister gibi, ya da haraç keser gibi nefret ediyorum bu bankaların abuk subuk işlere para istemesine, kredi kartı yıllık ücreti, havale masrafı için de aynen böyle düşünüyorum

quote:

Orjinalden alıntı: ZMY3435

Bir de eski bankacı olarak şunu söyleyeyim, bu belge için kesinlikle herhangi bir bedel ödemeyin. Banka gerekli evrak masrafını sizden zaten taa kredi kullandığınız gün ve peşinen almıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amdfanatic -- 31 Mart 2007; 19:42:53 >
  • halkbanktan bi agabeyimiz kredi çekmişti yazıyı almaya ben gitmiştim yalanmı söylüyorum yokmuş böyle birşey

yesinler seni
    quote:

Orjinalden alıntı: metinemre

ne bedeli ya? yok öyle bişey. benim kredi borcu bitince adresime postaladılar kağıdı. ben gitmedim hatta istemedim bile. kendileri gönderdi.

bir de bu kağıdın yok süresi var yok bilmemne uyduruyo millet. aradım, biz öyle bişey duymadık ama isterseniz kağıdı yeniden çıkarırız dediler. gittim gerçekten de öyle bişey yokmuş.

arabayı satana kadar ben öyle gezdim o ruhsatla. değiştirmek gereksiz masraf sadece. satınca gittim polisten satılabilir kağıdı aldım rehin kağıdıyla birlikte.

quote:

Orjinalden alıntı: dgo2133

bankaya gider 150-160 ytl civarı bir bedele borcu yoktur yazısı alırısın

sonra trafiğe gider ruhsatını yenilersin

sorun olacagını zannetmiyorum ama bankayla ilişkinin kesilmesi iyi olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DG00 -- 31 Mart 2007; 19:45:49 >

• quote:

Orjinalden alıntı: amdfanatic

kardeş yardım et noter parası vs diye acayip paralar istiyor benim yeşilköy garanti bankası, benim aracım 99 dan beri rehinli, yıllar önce bir kere gitmiştim, 100-150 ytl arası bir rakam çıkarmışlardı, lanet olsun diyip rehini kaldırmamıştım, rüşvet ister gibi, ya da haraç keser gibi nefret ediyorum bu bankaların abuk subuk işlere para istemesine, kredi kartı yıllık ücreti, havale masrafı için de aynen böyle düşünüyorum

quote:

Orjinalden alıntı: ZMY3435

Bir de eski bankacı olarak şunu söyleyeyim, bu belge için kesinlikle herhangi bir bedel ödemeyin. Banka gerekli evrak masrafını sizden zaten taa kredi kullandığınız gün ve peşinen almıştır.

Madem bu şekilde pisleşiyorlar, sizde bankaya gidip olay çıkartacaksınız. Durumu bahsettiğim şekilde anlatıp bedeli ödemeyeceğinizi söyleyin. Bu uygulamadan dolayı Genel Müdürlük' e şikayette bulunacağınızı, aynı zamanda tüketici hakem heyetine başvuracağınızı söyleyerek açıkça tehtid edin. Hatta bunu odada değil, şubenin ortasında, herkesin içinde yapın.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.