|
Hap Boğazda Kalırsa Ne Yapmalısınız?
Bir hap veya kapsül yutarken boğazınızda kaldığını fark ederseniz, panik yapmayın. Çoğu hap ve kapsül, boğazınızda kalıp orada çözünerek erir. Ancak, bazı durumlarda hapın veya kapsülün boğazınızda kalması rahatsızlık verebilir veya tıkanıklığa neden olabilir.
Hap Boğazda Kalırsa Ne Olur?
Hapın veya kapsülün boğazınızda kalması genellikle ciddi bir sorun teşkil etmez. Bununla birlikte, aşağıdakiler gibi bazı semptomlara neden olabilir:
- Boğazda rahatsızlık veya ağrı
- Yutma güçlüğü
- Öksürük
- Nefes darlığı
Hap Boğazda Kalırsa Ne Yapmalı?
Hap veya kapsül boğazınızda kaldığında, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Sakin kalın: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir. Sakin kalın ve aşağıdaki adımları dikkatlice uygulayın.
- Su için: Birkaç yudum su için. Bu, hapı veya kapsülü aşağı itmeye yardımcı olabilir.
- Ekmek yiyin: Bir parça yumuşak ekmek çiğneyin ve yutun. Ekmek, hapı veya kapsülü sararak boğazınızdan aşağı kaymasına yardımcı olabilir.
- Sirke için: Bir yemek kaşığı sirkeyi bir bardak suyla karıştırın ve için. Sirkenin asidik yapısı hapı veya kapsülü çözmeye yardımcı olabilir.
- Tıbbi yardım alın: Yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa veya hap veya kapsül boğazınızda birkaç saatten fazla kalırsa tıbbi yardım almalısınız.
Boğazda Kalan Hap Erür mü?
Çoğu hap ve kapsül, boğazınızdaki neme maruz kaldığında çözünerek erir. Ancak, bazı haplar ve kapsüller boğazda erimeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, hap veya kapsül boğazınızda kalırsa, çözünüp eriyip erimeyeceğini eczacınıza veya doktorunuza danışmanız önemlidir.