Şimdi Ara

RS 232 portu mu yoksa ben mi delirdim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Allah rızası için birisi bana RS 232 portunun 5 numaralı pininde neden pozitif ceryan olduğunu söylesin. RS 232 ile ilgili internette bulduğum bütün pinout çizimlerinde 5 numaralı pin GND olarak görünüyor. GND negatif ceryan ihtiva etmez mi ?

Meseleye biraz ortadan girdim heyecandan. Problem şu; otomobilimin ECU sundan gelen ALDL datalarını 8192 baud rate ile notebookda görmek istiyorum. Takip eden linki verdiğim yerde bununla ilgili bir devre bulup yaptım http://www.techedge.com.au/vehicle/aldl8192/8192hw.htm

Göreceğiniz üzere devrenin PC tarafına giden data bağlantısı RS 232 için tasarlanmış. Maalesef benimki de dahil bir çok notebook artık bu porta yer vermiyor. Bunu USB ye çevirmenin bir yolu vardır nasılsa diye yola çıkarak bir tane DIGITUS marka USB 2.0 to Serial Convertor satın aldım. Bu cihaz driver ile falan çalıştı çalışmasına da gelen sinyalleri avometre ile ölçtüğümde hüsran oldum. Negatif çıkış olması gereken 5 numaralı pin pozitif. Converter de mi bir numara var acaba diyerekten evdeki desktop üzerinde bulunan RS 232 yi de ölçtüm o da öyle.

RS 232 portunun internet üzerindeki ( buna linkini verdiğim devre de dahil ) bütün uygulamalarında 5 numaralı pin GND olarak verilmişken, pratikte nasıl oluyor da bu pin pozitif oluyor ? Ben 4 veya 7 numaralı pinden pozitif, 5 numaralı pinden de negatif 6 volt alabilmeliyim ki devrem çalışsın. Oysa ölçüm bunun tam tersi. Acaba bu problem software ile veya COM port ayarları ile düzelebilir mi ? Ya da devreye bağlantı yaparken 5. pini pozitif besleme için diyotların anoduna, 4. veya 7. pini de devrenin GND hattına bağlasam bir sakatlık çıkar mı ?

Bu arada ben elektronik ile hobi olarak uğraşıyorum mühendis değilim :) , kullanacağınız dil çok ağır teknik terim içermezse sevinirim.

Şimdiden vereceğiniz öneriler için teşekkür ederim.

Saygılar,

ilker

• aklıma iki şey geliyor ama tamamen tahmini şeyler hiç uğraşmadım RS232 ile belki GND denerek sinyal için GND olduğu belirtiliyodur yani karşı tarafın referans alabilmesi için yada GND de 0 volt görebilmek için bilgisayarın muhakak toprağa bağlı olması gerekiyodur ama senin bağladığın hatta toprak hattı yoktur malesef Türkiyedeki yapıların %50sinde toprak hattı yok denebilir
  • birşey daha aklıma geldi GND negatif ceyran ihtiva etmez mi demişsin de GND ya 0 volt demektir yada referans noktası demektir referans noktası olduğunda 0 volt olması gerekmez, negatif gerilim demek değildir birde sen bu 5.ci pindeki gerilimi ölçerken nereyi referans alarak ölçtün?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkness532 -- 24 Mayıs 2007; 23:40:52 >
  • 1 ve 5 nolu pinleri karistiriyor olmayasin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: darkness532

birşey daha aklıma geldi GND negatif ceyran ihtiva etmez mi demişsin de GND ya 0 volt demektir yada referans noktası demektir referans noktası olduğunda 0 volt olması gerekmez, negatif gerilim demek değildir birde sen bu 5.ci pindeki gerilimi ölçerken nereyi referans alarak ölçtün?

5.pine avometrenin pozitif bağlantı kablosunu 4. pine de negatif bağlantı kablosunu irtibatladığımda okuduğum değer + 6 volt. Tersini yaptığımda okuduğum değer de - 6 volt. GND hattı için söylediğin doğru olabilir. Ben de sadece referans için olabileceğini düşündüm bir an. Ama MAX 232 entegresinin 15 numaralı şase ayağı buna bağlanmış. 16 numaralı Vcc pozitif besleme ayağı da 7805 üzerinden gelen + 5 volt sinyaline. 7805 ise + besleme gerilimini RS 232 nin duruma göre değişim göstereceği belirtilen 4 ve 7. pinlerinden alıyor. Yani hangisinde o anda pozitif ceryan varsa ondan alıyor.

Zaten mevcut hali ile interface i USB konvertöre bağladığımda 15 ve 16 numaralı bacaklar arasında 5 volt ölçemedim. Bu işte bir terslik var ama anlamadım. Hadi adam devreyi dizayn ederken RS 232 nin hangi pininde pozitif mevcut olduğunu karıştırmış diyelim. Benzer bütün devrelerde 5. pin GND. 0 veya referans olsun ama +5 volt nasıl oluyor ?

Besleme gerilimini RS 232 tarafından ayırıp, otomobil tarafından 12 volt üzerinden almak gibi bir çözüm olabilir diye düşündüm. Nasıl olsa gerilim regülatörü var. Ama otomobiller negatif şase oluyor ve bu hattı uzatarak direk RS 232 nin 5 numaralı pinine refere etmişler. Burada + 5 volt ile karşılaşan negatif şase ile her halde ya convertör duman olur, ya USB çıkışı veya komple notebookun kendisi...

I am in a deep trouble !

• quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

1 ve 5 nolu pinleri karistiriyor olmayasin.

Keşke karıştırıyor olsaydım ama hem convertörde hem de interface deki karşılığında pinlerin yanında numaraları yazıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    sata 2 mi 3 mü
    12 yıl önce açıldı
    SATA 3 MÜ YOKSA SATA 2 Mİ?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.