Merhabalar, dün müsait değildim bakamadım. Msı z690 carbon, 6400mhz ddr5 ram , corsair capellix elite 360mm aio kullanıyorum. İşlemcim 13600kf. Kullandığım hız, P core 5.2 , E core 4.3 , Ring 4.8 R23 5 DK lık testte max sıcaklık 64 derece, v core 1.15 v, işlemci R23 te 139 watt tüketiyor, 150 watt pll1-2 sınırı mevcut. 1.0v ta da bu testi geçtim ama stabilite testini geçemediğim için inebildiğim en ideal hız / sıcaklık dengesi bu şekilde. Mode 1 seçili. |
Intel i5 13600KF & RTX 3090 OC & MSI Z690 Tomahawk DDR5 Sistem (3. sayfa)
-
-
teşekkür ederim
-
CPU lite load ayarı 1 ile 12 arasında, 1 en düşük voltajı verirken 12 ye doğru çıktıkça anakartin verdiği voltaj yükseliyor. Silikon kalitesi iyiyse sadece ayarı mode 1 e alıp, pl1 ve pl2 watt i 181 e getirirseniz ısı sorunu çözülecek.
Tahminimce bu ayarı yaptığınız da c23 skorunuz hem değişmeyecek hem de Max sıcaklık r23 te 80 dereceyi geçmeyecektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oemci32 -- 4 Haziran 2023; 22:42:32 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam biraz araştırdım dünden bu yana, cpu lite load'ı 9 yaptım şu anda bile gayet iyi 85 derece geçmiyor stress testte.
daha fazla düşürmeme gerek var mı ?
-
1 ile 12 arasında hangisini seçerseniz seçin performans aynı kalacak ancakkk, 1 e ne kadar yaklaşırsaniz performans değişmeden sıcaklık ve tüketim değerleriniz düşecek. Mode 1 aynı performansi en düşük sıcaklık ve tüketimle veren mod. Dolayısıyla en iyisi mode 1
tamamdır çok sağolun deneyeceğim
-
Örnek bir tablo ,
intel mode 9 u önermiş anladığım kadarı ile diğer durumlarda stabilite açısından sorun olabilir mi ?
-
İslemcinizin silikon kalitesi iyi ise hiç sorun olmuyor. Intel default halde 181 watt pl ye sahip ve MSI da bu mode 9 a denk geliyor. En düşük mode en yararınıza olacaktır.
Bu işlemciye çok ısınıyor diyen ayar yapmayı bilmiyordur, herhangi bir aio ile rahatça kullanılabilir.
uzun vadede bir zararı olur mu peki ?
-
Aksine faydası var, aynı performansı daha düşük sıcaklık ve voltajla kullanıyor olacaksınız.
Hocam, anakartınız msi olsa detaylı yardımcı olabilirim ama bu nesilde Asus kullanmadım. Bir çok overclock yöntemi var, undervolt yöntemi de var, ne istediğinize bağlı birazda. Paylaştığım son Benchmark ta undervolt + oc var mesela, en düşük voltaj ve sıcaklık ayarında
-
tamamdır yapacağım çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
-
son sorum anakartın kendi oc özelliğini devreye alıp aynı zamanda cpu lite loadı devreye alabiliyor muyuz? bu şekilde yapsam nasıl olur diğer türlü verdiğiniz bilgileri yapabilecek düzeyde oc bilmiyorum.
-
Kendi oc özelliğini kullanmayın, direkt biostan cpu lite load seçeneğine gidip mode 1 seçmeniz ve kaydetmeniz yeterli
-
Lite Load haricinde, CPU calibration load'u da mode 1'e alınca, 13600K'yı 1.2 mv ile çalıştırmayı başardım ben de. Ring bus'ı da 4.8 GHz'e çektim, Intel işlemciler monolitik olduğundan, Ring Bus frekansı stabil olarak yüksek hızlara çıkabiliyor, Infinity Fabric için bu frekans değeri sadece hayal. 1.2 mv ile 5.4 GHz P-Core ve 4.4 GHz E-Core denedim, BF 2042'de donma oldu sonra tekrar 5.2 GHz ve 4.2 GHz'e döndüm, zaten bu hızlar yeterli.
Edit: Donma CPU frekansı değil, Ring Bus frekansından dolayıymış, ben de default olan 3.2 GHz'e aldım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 5 Haziran 2023; 19:14:15 > -
Adamsın hocam, MSI Z790 TOMAHAWK DDR5 anakartım var, kurulumu yapınca CPU Lite Load'dan Mode 1 seçeceğim. Bilmiyordum, sağ olun. Ekstra FPS getirisi ne kadar olur?
-
Mode 9 ve 6 da Ekstra getirisi olmadığını deneyimledim ben, götürüsü de yok ama performansta hiç bir fark göremedim. Ama sıcaklıklar 15 derece kadar daha azdı.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam şuan aklıma takılan şey ekran kartım. Asus Tuf RTX3090 oc var kart oyunlarda 67 dereceyi geçmiyor ayncak vram temp 90-100 arası geziyor. Bu normal mi ?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam en ideal mode kaç acaba? 1 mi?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X