Şimdi Ara

Rusya bağlantılı eski ASML çalışanı ticari sırları çalmakla suçlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Rusya bağlantılı eski ASML çalışanı ticari sırları çalmakla suçlanıyor
    Hollanda, teknoloji devi ASML’in eski bir çalışanına yönelik casusluk ve kritik ticari sırların çalınması iddiaları üzerine sert bir karar aldı. Rusya bağlantılı olduğu belirtilen 43 yaşındaki eski çalışan, ASML ve Mapper Lithography’ye ait hayati öneme sahip mikroçip belgelerini çaldığı şüphesiyle tutuklandı.

Hollanda Göç ve İltica Bakanlığı, söz konusu kişiye 20 yıllık ülkeye giriş yasağı koydu. Yerel medya organı NOS’un haberine göre, bu tür yasaklar Hollanda’da nadiren uygulanıyor ve genellikle ulusal güvenlik riski taşıyan durumlar için devreye giriyor. Soruşturma devam ederken şahsın kısa süre içinde mahkemeye çıkması ve sonucun açıklanması bekleniyor.

ASML, çip dünyasının anahtarı konumunda

ASML, dünyanın en ileri düzey litografi makinelerini üreten bir teknoloji devi olmasının yanı sıra bu gelişmiş makinelerin üretimini yapan tek şirket statüsünde. Intel, Samsung ve TSMC gibi büyük çip üreticileri, ASML’in ürettiği litografi makinelerini kullanıyor. Öte yandan ABD’nin teknoloji transferine yönelik sıkı yaptırımları, Çin ve Rusya gibi ülkeler için bu teknolojilere ulaşmayı neredeyse imkânsız hale getirdi.

Ayrıca Bkz.Broadcom’dan yapay zekaya ilaç: Dünyanın ilk 3.5D F2F teknolojisi tanıtıldı

Hollanda savcılığı tarafından açıklanan bilgilere göre, şüpheli, ASML ve iflas etmiş bir başka litografi şirketi olan Mapper Lithography’den çaldığı belgeleri Rusya’daki çip üretimini desteklemek amacıyla sattı. Bu belgelerin, Rusya'nın mikroçip üretim kapasitesini artırmaya yönelik stratejik girişiminin parçası olduğu değerlendiriliyor. Raporda, belgelerin on binlerce Euro karşılığında satıldığı iddia ediliyor. Mapper Lithography, 2018 yılında iflas ettikten sonra ASML tarafından satın alınmıştı.

ASML, yaptığı açıklamada “Eski bir Mapper ve ASML çalışanına karşı açılan davadan haberdarız. Politikamıza uygun olarak biz de bir rapor sunduk. Duruşma süresince daha fazla yorum yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/russian-ex-asml-employee-indicted-for-stealing-critical-trade-secrets-currently-in-custody-faces-20-year-netherlands-entry-ban

• Putin de gençliğinde bizim Tuprs çalışmış.

• Çok ayıp, yakalansa ASMR tadında işkence görür de...

Biraz farklı bakmak istiyorum: Aslında tüm dünyaya iyilik de yapıyor diyebiliriz. Bilgi güçtür. Gücü bütün dünyaya dengeli dağıtmalıyız.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Kim demiş dengeli dağıtmalıyız diye? Nereden çıktı yani bu "denge" işi?

Bugün pembe bir Rolls Royce Phantom 7 gördüm. Pembeydi. Şaka yapmıyorum. O yüzden denge işini geç hocam.

• Çalsın, helal olsun!

Çipte bile soğuk savaşan abedenin uşağı holandanın firması!

Oh olsun!

• İleride Rusya çip üretim teknolojisinde şu kadar ilerleme sağladı gibi haberler göreceğiz

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Kendi sokağından caddenden baktığında bir gün pembe panteri bile görürsün.

Mesele çok daha uzaktan bakmakta yatıyor. Yani uzaydan dünyaya bakarsan, bir an için şirketin vatanın milletin olmadan bakarsan, ne kadar çok kutup o kadar çok denge olduğunu fark edersin ve istersin.

Bu demek değil ki bütün patentleri çalalım vesaire. Ama Robin Hood'u da bileceğiz, anlayacağız.

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    güç tek kişide olması dikta ise bilgide aynısı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.