Şimdi Ara

Rüyalarda Zaman (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
4.390
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: fofo

madde algısı denilen olay sök beyinı bağla çok teknolojik bi pc tarzı cihaza ver cd den görüntüyü sesi kokuyu masandaki suyun tadını beyine kendini masa başında oturmuş bilgisayarda çalışıyormuş sanırsin ama aslında olay öyle değildir sen sadece bi beyinsindir ve oda bi kavanozun içinde kablolarla bilgisayara bağlı suyun içinde yasıyordur . Aslında maddenin aslina insan hiç bir zaman dokunamaz sadece elektirik sinyallerini beyin algıya çevirir biz ona dokunmuş sanar kendimizi kandırırız.rüya gördüğüm zaman bunu farkediyorum yani zaman olayıda burada kopuyor ne kadar hızlı veri yollarsan beyine o kadar çok şey görürsün kısa sürede.

Tam olarak beyin de değil daha derinde daha küçük bir şey...
    Beyin de çeşitli kısımlardan oluşuyor; görme, duyma gibi bunların da üstünde birşey var işte biz o'yuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: xxPyromaniaxx

quote:

Orijinalden alıntı: Knisath

quote:

Orijinalden alıntı: SSH

Burada Einstein'in göreliliği söz konusu değil. Fofo'nun bahsettiği, insanın uğraşacak bir şey bulamadığı zaman, zamanın yavaş geçtiğini düşünmesi.

Einstein'in göreliliği ışık hızına yaklaştıkça veya büyük bir kütleye yaklaştıkça zamanın daha yavaş akmaya başlamasıdır.

Şayet nette biraz daha araştırma yaparsanız bir çok kişi ve einstein bu şekilde yorumluyor,yani fofo'nun yorumladığı şekilde.

Konu biraz sapmış ama görelilik teorisini insanların geneli o şekilde yorumluyor. Yani sıkıntılı,zevksiz durumlarda zaman sanki akmak bilmiyor da,zevk aldığımız durumlarda zamanın su gibi geçtiğini algıladığımız şeklinde. Söyler misiniz,Einstein bu kadar basit bir teoriyi ortaya atacak kadar basit bir adam mıydı? Boşuna dememiş 'Beni çok az insan anladı..ama onlar da yanlış anladı..' diye..

Görelilik teorisinde anlatılmak istenen,en özetiyle şudur;dünya zamanı,uzay zamanı,ya da diğer gezegenler içinde zaman farklılığı durumu.Örneğin sen şimdi çık dünyadan bir uzay gemisiyle,git uzayda 1 yıl kal,döndüğünde onlardan daha az 'dünya zamanı' geçirdiğini gör. Nitekim bunun deneyleri de var.. Işık hızına ulaşabilen (yada yaklaşabilen) herhangi bir araca bin,atıyorum 2 dakika yolculuk yap..ama durduğunda gör ki aradan 2 gün geçmiş. İşte görelilik teorisi bu durumlarla ilgilenir,algılarımızın nasıl algıladığıyla değil..

Kendi konuma gelecek olursam,çevremde bu yaşadığım durumu kimle paylaştıysam herkesin farklı durumlar yaşadığını görüyorum. Yukarda bir arkadaş da 'Benim ise tam tersi oluyor.Bir melodiyle uyanırsam,o melodi bana aşırı yavaş gibi geliyor' demiş. Bu arkadaşın da rüyalarını 'hızlandırılmış çekim' gibi gördüğü anlaşılıyor. Eşim bu konuda 'Melodi bana aynı ritmle geliyor,bi değişiklik yok.' diyor.

Sanırım belli zamanlarda hızlı çekimli rüyalar,belli zamanlarda ağır çekim rüyalar,belli zamanlarda da normal hızda rüyalar görüyor olabiliriz. Belki de beynimizin o anki işleyiş durumuna bağlı olarak 'zaman'ı da değişiyor..Kimbilir?...

İnsanların genelinin o şekilde yorumlamasının insan genelinin ancak o şekilde anlayabileceğinden kaynaklanıyor da ondan.Yoksa ben einstein'ın,tesla'Newton'un Gauss'un kuramlarını inceleyen bilim dalında okuyorum.

Örneğin kuantum fiziği ve kuantum felsefesi vardır.Yukarıda bahsettim ise göreceliğin bir kişiiçin anlaşılabilir felsefesidir.Einstein oldukça basit (-basitten kastım birşey anlamayan değil,karmaşık görünen bir problemi oldukça basite indirgeyen bir adam manası- ) bir insandı,uzaydan gelmiş ya da paralel evrenlerden zıplamış bir insan değildi.Dediği gibi sadece onu anlayabilen insanlar azdı o kadar.

• quote:

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

madde algısı denilen olay sök beyinı bağla çok teknolojik bi pc tarzı cihaza ver cd den görüntüyü sesi kokuyu masandaki suyun tadını beyine kendini masa başında oturmuş bilgisayarda çalışıyormuş sanırsin ama aslında olay öyle değildir sen sadece bi beyinsindir ve oda bi kavanozun içinde kablolarla bilgisayara bağlı suyun içinde yasıyordur . Aslında maddenin aslina insan hiç bir zaman dokunamaz sadece elektirik sinyallerini beyin algıya çevirir biz ona dokunmuş sanar kendimizi kandırırız.rüya gördüğüm zaman bunu farkediyorum yani zaman olayıda burada kopuyor ne kadar hızlı veri yollarsan beyine o kadar çok şey görürsün kısa sürede.

Tam olarak beyin de değil daha derinde daha küçük bir şey...
    Beyin de çeşitli kısımlardan oluşuyor; görme, duyma gibi bunların da üstünde birşey var işte biz o'yuz.

Iste o ben dediğimiz şey ruh oluyor yani ben dediğimiz şey et parçası değil .özetle wındows yüklü yani her canlıda kimisi üst sürüm oluyo kimine virüs giriyo ama sonuçda hepimizi temizleyen bir yöntem mutlaka var insanlar kötü yaratılmamis neyse gece gece çok saçmaladık)

• Konu hakkında çok bilgim yok ama hatırladığım kadarı ile bilimsel kaynaklar 3-5 sn demiyor ama rüyada algıladığımızdan kesinlikle çok daha kısa sürdüğünü söylüyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

Anlattığın bana da öyle geliyor. Mesela uyurken telefon çaldığında bazen duyarız ama ondan çok uzun süre sonra uyanırız. Uyandığımda çok normal hızda geliyor. Ama eğer kalkıp hala aynı uyku halinde bir şeyler yapıp tekrar yattığında eğer o zamanı hatırlarsan yine yaptıkların müthiş derecede hızlı geliyor.

Bana bazen de hayatı yavaş algılama oluyor. Mesela uzun süre bilgisayar başında durunca en hızlı şarkılar bile yavaş gelebiliyor.

Burda çok önemli bir ayrıntı yakaladım. Siz uykudan hemen uyanamadığınızdan bahsetmişsiniz..oysa ki ben kelebek çırpıntısına uyanan tabirde bir insanımdır.En derin uykuda bile olsam,ufacık bir sese 'zınk' diye gözlerim açılır... Eşimin uykusu da ağır,hemen uyanamaz. Ona da,şarkının ritminin gayet normal gelmesi olağan o zaman. Uykusu hafif insanlar herhangi bir melodiyle uyanmayı denesinler lütfen. Bu çok ilginç bir durum. Şarkının normal ritm hızı 90 ise,algılarımız ilk uyandığımız anlarda,140'ta çalıyor gibi hissettiriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxPyromaniaxx -- 10 Eylül 2010; 15:40:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xxPyromaniaxx

quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

Anlattığın bana da öyle geliyor. Mesela uyurken telefon çaldığında bazen duyarız ama ondan çok uzun süre sonra uyanırız. Uyandığımda çok normal hızda geliyor. Ama eğer kalkıp hala aynı uyku halinde bir şeyler yapıp tekrar yattığında eğer o zamanı hatırlarsan yine yaptıkların müthiş derecede hızlı geliyor.

Bana bazen de hayatı yavaş algılama oluyor. Mesela uzun süre bilgisayar başında durunca en hızlı şarkılar bile yavaş gelebiliyor.

Burda çok önemli bir ayrıntı yakaladım. Siz uykudan hemen uyanamadığınızdan bahsetmişsiniz..oysa ki ben kelebek çırpıntısına uyanan tabirde bir insanımdır.En derin uykuda bile olsam,ufacık bir sese 'zınk' diye gözlerim açılır... Eşimin uykusu da ağır,hemen uyanamaz. Ona da,şarkının ritminin gayet normal gelmesi olağan o zaman. Uykusu hafif insanlar herhangi bir melodiyle uyanmayı denesinler lütfen. Bu çok ilginç bir durum. Şarkının normal ritm hızı 90 ise,algılarımız ilk uyandığımız anlarda,140'ta çalıyor gibi hissettiriyor.

pempe yazı yazınca ne oluyor mrak ettim

• quote:

pempe yazı yazınca ne oluyor mrak ettim

Meraklarının devamını dilerim fofo.Hiç birşey olmuyor gördüğün gibi..Kendi yazılarım gözüme hemen çarpıyor,rahat bulabiliyorum.Ayrıca çok sevdiğim bir renk pempe.

=)
  • Ben bazen sil sesimi de rüyama katıyorum.

Zil sesim olarak çalan müziği, rüyamda, bilgisayarda dinliyormuş gibi görmüştüm bi kere. :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maykıl.

Ben bazen sil sesimi de rüyama katıyorum.

Zil sesim olarak çalan müziği, rüyamda, bilgisayarda dinliyormuş gibi görmüştüm bi kere. :D

Aynen bu olay bana çok oluyor dış sesleri rüyamda bi şekilde yorumlayıp onun bir parçası haline getiriyorum böylece uyanmıyorum.
  • Konuyu açan arkadaşın dedikleri bana mantıklı geldi açıkcası
  • Rüyamda hela veya ağaç dibi artık neresi müsait olursa olsun idrarımı yapıyorum. İlginç olan ise idrar yapma sonrası o rahatlığı hissediyorum. Ama sonrasında hemen uyanıyorum ve helaya gidiyorum. Genellikle uyku esnasında hela ihtiyacı duyduğumda bu tür rüyalar görüyorum. Beyin durumu çözmüş olmalı ki kontrolü elden bırakmıyor yoksa altıma kaçırabilirdim. Muhtemelen yaşlandığım zaman beynim zayıflayacak ve kontrolü sağlayamayacak :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalok

Rüyamda hela veya ağaç dibi artık neresi müsait olursa olsun idrarımı yapıyorum. İlginç olan ise idrar yapma sonrası o rahatlığı hissediyorum. Ama sonrasında hemen uyanıyorum ve helaya gidiyorum. Genellikle uyku esnasında hela ihtiyacı duyduğumda bu tür rüyalar görüyorum. Beyin durumu çözmüş olmalı ki kontrolü elden bırakmıyor yoksa altıma kaçırabilirdim. Muhtemelen yaşlandığım zaman beynim zayıflayacak ve kontrolü sağlayamayacak :)

Kesinlikle katılıyorum.

• Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi zaman göreceli bir şey. Yani bir kişi 1 sn bekleyip buna 1 sndir demiş. Siz iki saniye bekler bunu 1 elma kabul eder, 60 elma bir armuttur, 24 armuttan bir karpuz olur gibi kendi takviminizi yaratabilirsiniz.

Rüyada bilinç kapandığı üzere ve zaman ölçme kavramının sonradan uydurma bir şey olduğu için algıda değişiklik söz konusu. Hatta ben zamanın kişisel bir kavram olduğunu düşünüyorum. Herkesin yaşadığı zaman farklı. Mesela canımız sıkıldığında "zaman" bir türlü geçmek bilmezken sevdiklerimizle olduğumuzda vakir akar, ne çabuk geçti deriz.

O açıdan zamanın ölçüm için ya da hayatımızı düzenlememiz için bir standart olduğunu düşünüyorum. Yani yaşadığımız zaman ile akıp giden standart zaman farklı olabilir.

Bu rüya için de aynıdır, ayık halimiz için de aynıdır ki rüyada zaman kavramı tamamen kayboluyor. İnsan gece yatıp sabah kalktığında 4 saat 52 dk. uyudum diyemiyor. Önce saatine bakıyor sonra bu karara varıyor. Yani kendini zamana uyduruyor.

Vesselam

• banada uyku sersemi olduğumda bağrıyolarmış gibi duyuyorum
  • Rüya gören adamın uyurken göz kapaklarının altından gözleri kıpırdar. Dikkatli bakılınca bu fark edilir. Bende dikkatimi çekmiştir mesela bu kıpırdama olayını farklı insanlarda dakikalarca sürdüğüne şahit oldum. Bu 3 saniye olayı nasıl oluyor anlamıyorum. Bence bu bir şehir efsanesi. Rüyadada zaman filimlerdeki gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: garipgenc81

Biri bana rüyaların 3 saniye sürdüğünü kanıtlasın.

kamyon şöförleri bu konuda seni aydınlatacaktır.
  • Rüyalar hakkında hiçbir bilgim yok. Ama bana göre rüyalar her şey gibi ikiye ayrılır :

1) Kaynağı Çevre Olan Rüya

Yukarıda CastingFailed. nickli arkadaş da bahsetmiş. Bazen bir film eşliğinde uyursanız, filmde olanları duyarsınız ama içine siz de girersiniz, filmin konusunu değiştirirsiniz vs. Yani rüyanın kaynağı doğrudan 'canlı' çevredir.

2) Kaynağı ? Olan Rüya

Uzmanların rüya 1 sn. sürüyor vs. derken bahsettikleri rüyaya aktarılan ana bilgi kaynağının? o kadar sürmesi olabilir. Örneğin rüyanızda bir saniyede kedi ısırması görüyorsunuz. Bu ana olayı aldıktan sonra tıpkı bir öykü yazarcasına onu kendiniz geliştiriyorsunuz. Ama bilginin geldiği bir kaynak olmalı. Kendimizi kandırmayalım, çoğu zaman günlük yaşantımızla hiç alakası olmayan rüyalar görüyoruz. O gün hiç aklınıza gelmeyen bir kişiyi rüyanızda görüyorsunuz, bir olayı yaşıyorsunuz vs. Yani o kaynakta oluşan olay bir saniyede üretiliyor ama biz onu saatlerce işliyoruz.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.