|
Rüzgar olmadığı halde bu rüzgar türbinleri nasıl dönüyor? (2. sayfa)
-
-
Birşeylerin gizlendiğini söyleyemeyiz tabi :)
Kırık tek kanat belki sıfırdan dönmeye başlayamaz ama
döner halde kırılmışlarsa, o hareketle devam edebilir böyle,
çıkan gürültüden dolayı da yanına gidilip videosu çekilmiştir.
-
Tek kanat türbin rüzgarla mı dönüyor diyorsunuz?
Dolayısıyla, dişli kutusu kayıpları, iç sürtünme kuvvetleri üstüne altenatörün direnç kuvvetini tek kanada etkiyen rüzgar kuvveti karşılayabilir mi diyorsunuz? -
Görünüşe göre ve mantıken rüzgarla dönüyor tabi ki,
fakat hikayesini bilemem, içerisi sağlam mı, devrede mi, ne olmuş vs.
-
-
Cevap vermeye çalışırsan yakana yapışırlar dikkat et
"hm tm" de geç.
-
Ben kimseyi cevap vermesi için kolundan tutmuyorum. İsteyen yazar, istemeyen yazmaz.
Bu konuya yazma sebebim de, AB ülkelerinden sonra New York'ta doğalgaz kullanımının (özetle) yasaklanıp, ELEKTRİKLİ ısınma kullanımına geçecek olması dolayısıyla açılan şu konuda
https://forum.donanimhaber.com/new-york-tarihi-bir-kararla-dogal-gazi-resmen-yasakladi--155737806
rüzgar türbinlerinin bu şüpheli (rüzgar yokken de dönme) durumunu burada daha detaylı tartışmak için.
sonuçta kimseye "hadi yaz, yazmazsan olmaz " diye tipik Türk ısrarı yapmıyorum. Maruzatım budur.
-
Mantıklı soru. Cevap evet. Ancak şu şekilde açıklamak belki daha doğru:
Bu türbinler, (solar panel, nükleer gibi öteki yatırım kalemlerine ek olarak) enerji alanında yeni bir sektör yaratma girişiminin parçası.
Elektrikli araçlar, elektrikli ısınma (heat pump) , çelik olmadan üretim, hayvan olmadan protein gibi işler de HEP yeni bir sektör yaratma girişimi...
Gelişmeleri okuyunca açıklamam böyle.
Yatırım, işletmecilik konularında bilgim sınırlı fakat sanırım yatırım dünyası böyle işliyor olmalı. Bu süreçte kandırmaca, yalan da olacaktır. Trilyonlarca dolarlık sektörlerden bahsediyoruz. -
Hocam dünya genelinde her an 3 milyar kW elektrik üretiliyor. Karşılaştırma yapabilme açısından: Bunun
35-40 milyon kW'ını Türkiye,
70-80 kW'ını Almanya,
500 kW'ını ABD,
700-800 kW'ını Çin üretiyor.
Maruzatım şudur ki, bu elektriğin fiiliyatta (yani mesela %90'ı belki biraz altı biraz üstü) tamamı atmosferik elektrikten üretiiliyor olmalı.
Bu kadar devasa elektrik, her an termik, hidroelektrik, rüzgar, solar, nükleer vs santral ile, 150 yıldır kesintisiz olacak şey değil.
Enerji kongreleri kimlerce düzenleniyor? Enerji işinin içindeki firmalar. Onların verileri ile esas gerçeğe ulaşabilir miyiz?
Sahaya inerek, esas gerçekleri görelim mi.
Şurada türbin, 3 kanadının 2'si kopmuş tek kanat dönüyor.
WindAndYourWalletyoutubeProven Wind Turbines Problems 15 Kw ? Proven Energy Problems - Blade Failure ukhttps://www.youtube.com/watch?v=ukjnwhNkz4w
Bu fizik kanunlarına aykırı.
Goldwind Thailand:
Ağaçlar hareketsiz göller ayna gibi dümdüz. Türbinler dönüyor.
Türbinler neden yerden bu kadar yüksek yapılıyor? Yerden o yükseklikte meltem var söylemine uydurmak için. Yere yakın yapılsa rüzgar olmadığı halde dönen türbinler için "ne iş?" denilebilirdi, yüksek yapıyorlar ki bir şüphe oluşmasın, sorulmasın.
-
Rüzgar türbinin 2 kanadı kopmuş, tek kanat SABİT hızda dönüyor, fizik kanunları geregi, sürtünme sonucu yavaşlayarak dönmesi gerekli. Buna açıklama olarak spekülasyon mu diyorsunuz?
Atmosferik elektrik olayına hiç girmiyorum derken yani atmosferik elektrik yok mu demek istiyorsunuz?
Dünyada bu kadar elektrik her an üretilebilir cunku zaten üretiliyor konu o değil, konu o elektriğin nerde, nasıl üretildiği. Ancak o konuya girmeden üstteki 2 soruyu yanıtlarsanız daha sağlıklı ilerleyebiliriz. -
Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler konusundan cok rüzgar türbinlerine odaklı olduğu için buradan ilerlemenin daha iyi olacagını düşünüyorum.
Başka yerden tıklayanlar için: https://forum.donanimhaber.com/turkiye-gaza-basmali-iste-gunes-enerjisi-potansiyelinin-en-yuksek-oldugu-yerler--155887516-2#155926145 'da @gozcelik 'ın mesajı:
İşime geleni değil olanı söylüyorum. Birisi 15 metrelik türbin, birisi uzaktan çekilmiş kocaman türbin. Bu kanatların karayolunda taşındığını görmüşseniz özel araç ile taşındığını da görmüşsünüzdür. Yaklaşık 3 tır kadar uzunlar evet:)
O motorun haraket ile elektrik üretinine "jenaratör" deniyor. Gönderdiğinz resimdeki mavi şekil. Ama daha öncede dediğim gibi bu o kadar bariz ki başındaki sonundaki "bearing"leri "genarator bearing" olarak gösteriyor ama jenaratöre numara koymamış:) İlla istiyorsanız burada sağdaki resimde 7 numaralı parça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Rüzgâr_türbini_tasarımı
Önce bi sevindim aha bilimsel deney yapacaklar diye sonra detayı anlatınca yine peh dedim. Diyelim ki bu pervaneler motorla döndürülüyor o zaman yine havayı önden alıp arkaya iletecekler. Yani her durumda o duman kanatlara doğru çekilmeli. Bir vantilatörün önüne duman tutup acaba rüzgardan mı dönüyor yoksa motorla mı dönüyor diye bakmak gibi. Ama şöyle bir fark var ki esas önemli nokta da o "yüz ölçüm":
Hafif esintili bir havada kırtasiyeye gidin yarım metre karalik bir mukavva karton alın. Rüzgara dik konuma geldiğinde mukavvayı nasıl hızlı ittiğini göreceksiniz. Oysaki siz sadece hafif bir rüzgar hissediyor olacaksınız.
Benzer olayı burada kanatlar için de düşünün. 4 metre/saniye gibi bir rüzgarda bile dönmeye başlıyor. Çünkü yüz ölçümü kocaman.
Yine bu iddayı bir temele oturtacak açıklama da yok. Yani bize bedava elektriği satıyor olsalar bile bunu gizlemelerine gerek yok çünkü toplama ve iletme parası olarak aynı kazancı sağlayabilirler. İlla canları kandırmak istiyorsa da sağa sola rüzgar türbini dikmeye gerek yok. Kömür santrallerinde ben bu gücü üretiyorum der geçerdi. Düz dünyanın bile "kutupların ötesinde görmemizi istemedikleri maden kaynakları var" gibi saçma da olsa "neden" sorusuna verdiği bir cevap var. Enerji firmaları baraj ve kömür santrallerinden ürettiği enerjiyi basitçe abartmak yerine gidip sağa sola türbinler dikecek, milyon dolarlar harcayacak. Neden?
Düz dünya iddialarını konu alarak bir argüman açıklamaya çalışmıssınız fakat düz dünya beni ilgilendirmiyor.
Rüzgar türbinlerini sağa sola dikmelerinin bir nedeni, yeni bir sektör yaratmak olmalı. Rüzgar enerjisi milyarlarca dolarlık bir sektör ve son yıllarda bu sektör büyük oranlarda büyüyor. Kömür santrallerinde ben bu gücü üretiyorum diyerek geçmemelerinin sebebi de bununla ilgili olabilir: Bir sektör yada bir dönemi kapayıp yeni bir sektör / döneme geçmek. Tony Seba adında bir Amerikalının 2020 de yayınladığı enerji sektörü üzerine odaklanan "Rethinking Humanity" adlı raporunda gördüm, enerji sektörünün yeraltından petrol, gaz, kömür çıkarmasına ilişkin "doğal kaynakları tüketme" iması ile "age of extraction" dönemiydi 2030'a dek rüzgar, güneş ile "age of extraction" sona erecek yeni bir çağ başlacak diyor. Siz elektriğin atmosferden bedava üretilmesi iddiasına ilişkin "bunu neden gizlesinler" "sağa sola türbinler dikecek, milyon dolarlar harcayacak. Neden?" sorunuza muhtemel açıklama olabilir. Tony Seba nın referans gösterdiğim rapounun başlığı
dikkatinizden kaçmamıştır umarım: Rethinking Humanity. Ne enerji, ne rüzgarsantrali ne elektrikli araçlar, ne milyarlarca dolarlık yeni sektörler bunlar değil, "insanlığın yeni dönemi" gibi ima içeren bir başlığa sahip.
Bunlar kesin olmayan düşüncelerdi. Ben kesin olan bilgilerden yanayım. Bu vesile ile konuya dönecek olursak:
Rüzgar santrallerinde bir "şey" var. Kesin açıklayamadığımız konular için bazen şeyyy" deriz ya o anlamda "şey" Rüzgar yok yada hadi sizi kırmayalım, sinirlendirmeyelim, "meltem rüzgar" var diyelim, türbinler dönüyor, meltem rüzgarla dev türbinler nasıl döner, HADİ DÖNDÜ DİYELİM, 2MW - 15 MW arası güç 7x24 nasıl üretir "meltem rüzgar" böyle güçlere kadir midir? Gibi sorular soruyorum. Bu esnada gerçek çekim video, videodan alıntı görüntüler, bilgiler ile bakıp kontrol edip gerçek haliyle inceleyebileceğimiz kaynaklar göstererek soruyorum.
İşte 2 video daha.
Bu çok ilginç. Tayland ta plato üzerinde bir göl. Göl sanki donmuşçasına, ayna gibi dümdüz. Belli ki rüzgarsız. O plato gibi gölün altında konumlanmış rüzgar türbinler (tabi ki) dönüyor. türbinlerin yüksekliği, 3 aşağı 5 yukarı göl ile aynı irtifada. Videoyu çeken tabi ki bu soruyu sormaz, eğlence amaçlı cekmiş yüklemiş. Rüzgarsız günde çekim rahat olur, drone bi oraya bi buraya sallanmaz.
Bu da ağaç ve arkasındaki türbinler. Agaç üst yaprakları kımıldamıyor.
Birkaç yüz m arkadaki türbinler dönüyor. Şimdi siz o türbinler 5 km uzaktadır diyebilirsiniz ancak bu mantıksız olur cunku bir koşuda dibine gidilebilecek gibi görünüyor. Bu rüzgar çiftliklerini uydu görüntüsünden bulup bakmak gerekli ancak hiç o meşakkate girmeden, görünen manzara üzerinden değerlendirdiğimizde bu türbinler hangi rüzgarla dönüyor? sorusu gündemde.
-
Yok ben ikna etmekten vaz geçtim kardeş
Zaten diğer bir konuda haber de çıktı "havadaki nemden elektrik üretmeyi başardılar" diye.
Demek ki büyük oyunu bozdunuz sonunda ki enerji üreticileri yeni teknoloji adı altında da olsa itiraf etmek zorunda kaldılar
Artık bu motorlu rüzgar güllerini de şehirleri havalandırmak için kullanırız.
-
"ikna etmek" ifadesinin bu konuda pek yeri yok. rüzgar türbinlerinin yerden 30m yüksekte 3 ince kanatı türbin ile, speklerde geçen 2MW veya daha büyük, yerden 30 değil de 50m yüksekte türbinin speklerde geçen 5MW, 10MW güç ürettiğini itiraz edilemez netlikte gösteren bilgi (foto, yerine göre video) gönderin, ben o bilgiye göre düşüncelerimi değiştiririm, kuşkunuz olmasın.
Konuya mantıklı yorumlar iletmeniz sevindirici ilen, fotograf, video olmadan sadece yorumlar ile "ikna edeyim" modunda düşünmeniz üzündürücü, söz meclsten dışarı.
"havadaki nemden elektrik ürettiler" haberi nedir? Enerji üzerine nerdeyse hergün yeni bir ütopik haber cıkıyor.
rüzgar türbinleri rüzgar olmadan dönüyor iddasındaki amacım hayal dünyasını zenginleştirmek, eğlence değil, enerjideki kazığı araştırmak, onun da sebebi, işyeri tarifesinden elektrik, d.gaz faturları ödeyen biri olarak enerjiden kazık yiyoruz o yüzden.
bahsettiğim duman düzenekli drone'u 7x24 dönen rüzgar türbini yanında uçurarak, rüzgar olmadığı halde türbinin döndğünü gösteren video çalışması yakında gelecek. benim maruzatım "ikna etmek", inandırmak değil, benizm maruzatım "bilmek"
-
Herkes etiketledi seni "havadaki nemden elektrik üretme" konusunda. Nasıl görmedin? Meşhur oldun konu içinde
Böyle şeylerde kanıt video resimle falan olmaz. Matematik ve bilimsel verilerle olur. Yoksa tepenin bir yanından video çekip öteki tarafındaki türbin nasıl dönüyor diye merak eden adamların video kanıt(!)larına kalır işin.
Beni ya da sizi kazıklamak için sağa sola türbin dikmelerine hele bir de bunlara enerji harcayıp döndürmelerine gerek yok diye belirttim. Yüz ölçümün önemini, 30 metre yüksekteki hava akımının farklı olabildiğini, jenaratörün aslında bir motor olduğunu vb. bir çok şeyi anlattım.
Ama hala aynı "bizi dolandırıyorlar", "o ince kanatlar nasıl döner" gibi şeyler söylüyorsun.
O yüzden ben "ikna oldum";)
Drone videosu falan beklemene gerek yok. Google amcaya sor sana en yakın rüzgar gücü firması nerede diye. Sonra git onlara de ki "ben bir türbin yatırımı yapmak istiyorum ama bunun çalışır bir şey olduğuna ikna değilim. Bana anlatın." Sonra aç onlara o videoları göster, gerçek bir türbinin yanına gidin, "ben rüzgardan uçmuyorum ama bu koca kanatlar nasıl dönüyor" falan diye sor. Olan biteni kendi gözünle gör.
-
forumda yorum gönderdiğm konulara gelen yeni yanıtları gösteren "Cevaplar" linkini tıklıyorum genelde. Senin dediğin olaya baktığımda "Bildirimlerim" linkinde cıktı fakat o linki hiç tıklamıyordum. Baktığımda, birileri etiketlemiş ancak mesajlarına baktığımda bir içerik göremedim. Konuyu görmemekle pek birşey kaybetmemişim.
Mesajında 2 yanlış var.
tepenin bir yanından video çekip öteki tarafındaki türbin nasıl dönüyor diye merak eden adamların video kanıt(!)ları demişsin. O adamlar rüzgar türbinlerinin güç ürettiğine inanıyor.O videoları dikkatle incelediğinde "rüzgar türbinleri güç üretmiyor, üretiyormuş gibi görünüyor" biçiminde bir söylemleri olmadığını görebilirsin. O videoları çekenler benimle değil, seninle aynı tarafta
2. yanlış: Ben türbin yanında duman çıkararak rüzgarın yönünü gösteren bir drone deneyi yapılmalı diyorum, sen Google amca diyorsun
-
CambsFireRescueyoutubeWind turbine on fire, Doddington, Fenlandhttps://www.youtube.com/watch?v=i9n1JXZu9Xo
Türbin yanmış duman direk yukarı yükseliyor yani rüzgar yok -türbinin bulunduğu yükseklikte- fakat hemen arkadaki türbin dönüyor. Rüzgar yok , nasıl dönüyor?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X