Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.450.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bizim Burada Yapıldı Şu Anda Şehrin Sanayi Elektirigini Bununla Karşılıyorlar
  • buraya bakın isterseniz. küçük ama çok basit yapımı var. isteyenler gönlüne göre büyüğünüde yapabilir.

http://www.windstuffnow.com/main/radial_air_core_alternator.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crainmeerd -- 7 Aralık 2007; 15:43:42 >
  • www.otherpower.com/timsturbine.html - ARKADAŞLAR BENIM BULABİLDİĞİM EN NET ŞEMALAR BURADA MEVCUT SUPER BİLGİLER VAR
  • çok zor yapamassin
  • ya bu alternatörü nasıl yapcaz ya proje güme gidecek bu motor olayı yüzünden ama forumdaki arkadaşların tavsiyeleriyle kendim yapmak için uğraşmıyacam inşallah step motorlarla işimi halledebilecem
  • quote:

çok zor yapamassin

zor diye bişey yok. isteyince yaparsınız. ben bir tane yaptım. otherpower dakinin bir benzeri gayette iyi çalışıyor.
    fakat bu ve benzeri alternatörler sabit mıknatıslı olduğu için voltaj regülasyonunda sıkıntı var. ya sağlam bir firenleme sistemi yapacaksın ve bu sayede istediğin devirde döndüreceksin yada sağlam bir voltaj regülatörü alıp takacaksın. piyasada ki regülatörler genelde dar voltaj aralıklarında çalışıyorlar. mesela 12-18 arasını 12 ye sabitliyor yada 18-30 arasını 24 e sabitliyor ama yüksek aralıklarda çalışanını bulamadım mesela 12-50 arasını 12 falan sabitleyen olsa benim işim görecek.ama yok. benim dinamo ise 90V kadar çıkıyor. kısacası voltaj sabitleme işinde ciddi sıkıntı var. ben bu işi çözebilirim diyen arkadaşlar varsa fikirlerine her zaman açığım. hemen deneyebiliriz.

• STEP motorlar hakkında bildikleriniz nelerdir schumi42
  • nec5 step motorlar hakkında çok bi bilgim yok. bugün harkon adlı şirketle görüştüm 100 watt civarı güce ihtiyacım var step motorlarla elde edebilirmiyim diye sordum. step motorlar kalkışta çok zorlanırlar o yüzden ilk kalkış için iyi bir rüzgar olması gerekir dedi. ama dönmeye başladıktan sonra rahat dönerler dedi. ayrıca 100 wattlıkları varmış. bütün bilgim bu kadar. bu konudaki deneyimli arkadaşların yardımına htiyacım var. kullanacağım motorun çeşidini bir türlü seçemiyorum. kolay dönmesi ve düşük devirde de istenilen gücü üretmesi lazım. bana motor önerecek arkadaşlar olursa sevinirim. veya alternatör yapımı hakkında yardım edebilecek kimse. bide sabit mıknatıslı motor ve diğerleri arasıdna fark ne. hangisi daha iyi ne avantajları var.
  • schumi42

sabit mıknatıslı alternatörlerde rotor mıknatıslardan oluşur. bu şu demektir. dinamonun ürettiği elektirik için manyetik alan mıknatıslardan sağlanır.

alan sargılı alternatörlerde ise rotor bir sargıdan oluşur. buna manyetik alan sağlattırmak için dışarıdan bir voltaj uygulamak ve elektromıknatıs yapmak gerekir.

bu anlattıklarım fırçasız alternatörler için. fırçalılarda tam tersi.

avantaj ve dez avantajlarına gelince;

sabit mıknatıslılarda manyetik alan mıknatıslarla sağlandığı için en küçük bir harekette bile gerilim alınabilir.
    alan sargılılarda ise belirli bir devire ihtiyaç vardır. birde alan sargılı alternatörlerde aşırı yük çekilmesinde firenleme diğerine göre daha fazladır.
    fakat alan sargılılarda üretilmek istenilen voltaj ayarlanabilir. alan sargısına verilen elektirik ile doğru orantılıdır. bir başka deyişle sargıya fazla voltaj uygularsan kuvvetli elektromıknatıs yapar ve ona göre fazla voltaj elde edersin. az voltaj uygularsan zayıf bir elektromıknatıs elde eder ve az voltaj yakalarsın.
    sabit mıknatıslıda ise mıknatıslar sabit olduğu için elde edilen voltaj tamamen devir sayısıyla ilgilidir. hızlı döndürürsen yüksek voltaj yavaş döndürürsen düşük voltaj elde edersin.
    sabit mıknatıslı aternatçrlerdeki tek sıkıntı daha öncede dediğim gibi çıkan voltaj regülasyonudur. başak bir deyişle çıkan voltaj çok düzensizdir. örneğin belli bir devirde 12V alırken voltaj birden rüzgarın artmasıyla 50V çıkabilir. ama alan sargılıda bu öyle değildir. rüzgar hızı artınca alan sargısına verilen voltaj azaltılır ve yine istenilen voltajda elektrik üretilmeye devam edilir.

en basit örneği araba şarj dinamolarıdır. aküden dinamonun dış sargısına akünün elektirik ihtiyacına göre voltaj uygulanır ve elektromıknatıs yapılır. akü dolunca konjektör dış sargıya voltajı keser ve şarj durur. akü boşalmaya başlayınca konjektör tekrar ihtiyaca göre sargıya voltaj uygular ve şarj başlar.

bilmem yardımcı olabildim mi?

• Arkdaşlar önceden tasarladıgım bir rüzgar gülünün çizimi.şuanda parçaların tamamı tornada işlenmiştir,parçalar krom malzemesinden oldugundan argon kaynagı yapılacak.Çalışıp çalışmayacagına gelince manuel olarak denemelerde bulundun gayet güzel çalışıyorEvimize eletrik santrali kuracak degiliz arkadaşlar bukadarıda olsa bişeyler yapmak güzel ve heyecan verici.Tamamen kendinizin tasarladığı bir sistemin çalışır halde size hizmet etmesi yenisinden çokiyiHava yagmurlu ve motor kullandıgımdan işlere devam edemiyorum.
  •  Rüzgar türbünü yapıyorum
  • crainmeerd verdiğin bilgiler için sağol. bugün hurdacılara gittim dc motor baktım. 375 devirde 24 v üreten bi tane varmış onu almayı düşünüyorum. sizlere bişey daha sormak istiyorum. bi bobinajcı ismi aldım onlara sordum sıfır alternatör yaparmısınız diye. yaparız ama hesaplamaları lazım dediler. sargıların tel çapı gücü voltu ve motor sarımı için gerekli bilgiler. benim bu motor sarımı konusunda hiç bir bilgim yok. hesaplamalar konusunda yardımcı olan birisi çıkarsa alternatörü dışarıdada sardırabilirim belki. ankarada bana yardımcı olabilecek varmı.
  • İlk çalışmam catterpıllar kepçe alternatörüydü,gerçekten araba alternatörlerine göre daha verimli bir yapısı var.Hemen sarımlarını degiştirdim,ortasına mıknatısları güzelce dizdim rüzgarlı bir havada 70 volt çıkış ölçtüm 5 wattlık bir araba lambasını güzel yakıyordu,sanırım anladınız nedemek istedigimi,voltaj yüksekti ama yüke bindiginde anca 12v yi zor veriyordu.Sebebini sonradan anladım neodium mıknatıs kullanmamıştım.Mıknatıs fiyatlarından dolayı ve istediğimide bulamadıgım için öylece kaldı.Sonradan daha güçlü olacagını düşündüğüm pratik yollarla elektrik üretmek için dc ve step motorlara yöneldim.Arkadaşlar alternatörlerin stator oluk uzunlıkları çok kısa bundan dolayı çokta verimli olmuyorlar ama yinede neodium mıknatıs kullanırsnız 12voltu hatta 24 voltuda alabilirsiniz ama tabi onlarında güçleri (watt) sorgulanabilir.Bunlar benim o konudaki deneyimimdir ilgilenen arkadaşlarıma duyururum

• arkadaşım seni destekliyorum amaa çok zor ben yaptımda sadece 32 v elektrik aldım birde dc dönüştürme meselesi var
  • http://www.youtube.com/watch?v=QVhxKIux4Hg

arkadaslar ben böyle bişi yaptım. eğer yaptıklarımızın videosunu koyabilsek çok iyi olur
  • Arkadaşlar benim şuana kadar 4 çalışmam oldu 3'ü faal durumda,birisi hazır sadece argon kaynakları yapılacak.Genel olarak bir evin sadece lambalarını yakanda var içlerinde,hem lamba hemde tv gücünü karşılayanda var tabi rüzgarınızın iyi olması gerekiyor.Ayrıca büyük bir sistemde yapabilirim ama maliyet fazla oldugundan fazlacada gerek duymadım.şimdi benden bu sistemleri kendilerine kurmamı isteyen arkadaşlarım var.Tam anlamıyla çalışmalarım bittiğinde ise(dinamo güç arttırma,şarj kontrol devresi ve çeşitli mekanik tasarımlar yapıyorum hangisi daha verimli olursa onunla ilgilenecem.Hayırlısı bakalım :) Sizlerle yazışıp bukonuda bilgi paylaşımına ben hazırım.Bu sistemle ilgili farklı düşünce yada tasarımları olanlar yada sorunları olanlar yazsınlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: XDiscovery

quote:

Orjinalden alıntı: hodja65

pervaneleri PVC den yapabilirsiniz. 100 lük PVC yi dekupaj testeresi ile dörde bölüp pervane yapabilirsiniz.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Sn.Hodja

PVC ile kanatları yapmak kolay ve kurnazca bir düşünce fakat sert rüzgarda dayanacağını sanmıyorum. Çünkü güneşte fazla duran PVC çok kırılgan oluyor. Çabuk kırılır. Ancak yeni iken biraz esneme payı olur tabi ama uzun vadeli olmaz. Belki dışına koruyucu birşeyler yapılıp daha dayanaklı hale getirilebilirse olur. Yinede sonuçta sert plastik. Denemek lazım.

Birde şarz dinamosunu modifiye edenler kimler ? Rotora taktıkları mıknatısı satarlarmı aceba ?

Saygılar...

bu pvc yi kesim açısı 45 derece mi olması gerekir burda biraz takıldım bu konuda daha fazla bilgi verirseniz sevinirim

• arkadaşlar rüzgarın çok olmadığı yerlerde yatay axisli mi yoksa dikey axisli mi daha iyi olur. hangisi daha fazla döner. hangi durumlarda hangisi daha avantajlıdır. anlatabilirmisiniz
  • dikey eksenli rüzgar türbünlerinin yatay eksenlilere göre avantajı rüzgar yönünün önemli olmamasıdır. yatay eksenli türbinlerin çalışması için rüzgarın bir yönden esmesi ve sürekli esmesi gerekirken dikey eksenlilerde yön önemli değildir. hafif bir esintidee bile harekete geçerler. fakat dezavantajına gelince fazla devir almazlar.
  • sağolasın crainmeerd bi tane dikey eksenli yaptım şimdi ona hafif dişli arıyorum. hurdacılardan buldum bi tane bakalım olacakmı. eğer projeyi başarabilirsem buraya da koyarım bitmiş halini ve değerlerini
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.