İşte o limit darboğaz zaten. Performansı limitleyecek bir şey olmak zorunda. Konuya yanlış yerden bakıyorsun. Kimse sana 2600K üzerine 4090 tak demiyor. Ama o konfigürasyonda bile darboğazın ekran kartında olabileceği senaryolar ortaya çıkabilir. Oyun oynarken darboğazın ekran kartında olmasını tercih ederiz. Bu ne demek? Ekran kartının %100 kullanılması demek. Protein simüle ediyorsun diyelim işlemcinle, bu defa da darboğazın en son seviye bellekte olmasını tercih edersin. Bu ne demek? İşlemci ve işlemci içerisindeki bütün bellekler potansiyel performanslarına ulaşmış demek. Ama mesela o kadar fazla bellek bandgenişliğin olur ki son seviye bellekte (örneği karmaşıklaştırmamak için önceki seviyelerde de bir darboğaz olmadığını varsayıyorum) işlemcinin FPUsu o bellek bandgenişliğini tam olarak kullanamaz. Burada darboğaz FPUda, bu da kulladığımız son seviye bellek işlemciye fazla demek. Şimdi bak sana konuyu kavratacak soru geliyor: RAM (L1,2,3 diye gidiyor ya, RAM işte son layer aslında) bandgenişliğini artırıp darboğazı FPUya (veya L1, L2, Lx bellekte) "çektiğinde" sisteminin performansı etkilenmiş oluyor mu? HAYIR. Şimdi diyeceksin ki "biz bu darboğaz ifadesini aslında birbirine uyumlu donanımı tavsiye etmek için kullanıyoruz, algılayış şeklimiz teoride yanlış olabilir ama pratikte doğru". Kısmen haklısın, ama RAM hızını transfer/saniye yerine Hertz ile ölçmek gibi bu yaptığınız. Pratikte bazı sorunları çözüyor fakat teoride sistemin bütününü yanlış anlamanıza yol açıyor. Performansı bir şey sınırlamak zorunda. Darboğazın olmadığı bir sistem sonsuz enerji tüketip sonsuz iş üretecektir, evren yok olur o iş olursa, ciddiyim bu konuda. Darboğaz olmak zorunda... |
RX 6750 XT sistemde 7800x3D darboğaz yapar mı? (2. sayfa)
-
-
Ben son zamanlardan GT/s diye kullanıyorum. Zaten bunun sebebi ddr ram'in iki katı bir saat döngüsünde hem yukarıya çıkarken hem aşağıya salınım yaparken veri aktarımı yapabilmesinden dolayı. Yıllardır herkes iki ile çarpılmış halini kullanıyor, öyle yerleşmiş ayrı olay.
Darboğaz olayı "bottleneck" yani şişenin çıkış noktasının şişenin çapından küçük olması.
Darboğaz denilen durum:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Bottleneck.svg
budur. Üç şerit yol varken bir ya da iki şerit kullanım dışı olursa darboğaz olur. Yolun limiti 3 şerittir. Yani limit vardır ama darboğaz olmak zorunda DEĞİLDİR.
Yani limit, limit oluyor. Darboğaz, bir/birden çok parçanın yetersiz olduğu için başka parçanın performansını kısıtlaması durumu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Darboğaz derken mesela ekran kartının işlemci tarafından sınırlandırılması gibi şeyleri kastediyoruz. İngilizce'de de Turkçe'de de mecazi kullanım, dolayısıyla darboğaz sistemin ürettiği kare sayısını sınırlandıran tek şey, dolayısıyla limit.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Senin dediğine göre her şey darboğaz. İşlemci aldın bu darboğaz yapıyor, hız aşırtma yap. Yine darboğaz var. Daha iyi soğutma sistemi tak ve hızı artır. Yine darboğaz var. Anakart izin vermedi, hız aşırtma modeli anakart al. Yine darboğaz var. Bu sefer sıvı azot kullan 7-8 ghz çıkar hızı. Yine darboğaz var. Başka bir işlemcinin silikon kalitesi daha iyidir 8005mhz hıza ulaşır. Bunun da darboğazı var. Silikon üretim teknolojisi ile bu kadar oluyor onu da değiştir.
Böyle bir mantık yok. Her parçanın bir limiti vardır. İşlemcinin en yüksek voltaj sınırını var. Bu voltaj limitinin üzerinde çalıştırmak kullanmaz hale getirmeye yol açabilir.
Bilgisayara 4 tane 4K monitör tak, tek rtx 4090 16K çözünürlükte oyun oynatmıyor darboğaz yapıyor mu oluyor? Hayır olmuyor. 4K +60fps için uygun ekran kartı. Ekran kartının gücü, performansı limiti, son noktası bu.16k çözünürlük için değil.
3 şerit yol var ve 3 şerit aktif arabalar gidiyor ise sorun yoktur. Şişenin ağzını gereğinden fazla dar yaparsan akışı engellersin. 3 şeridin birinde kaza olması ya da yol çalışması olduğunda 2 şeride darboğaz yapıyor. Kazalı araç yoldan kalktığında ya da yol çalışması bittiğinde tekrar üç şerit aktif çalışıyor.
Senin dediğin; örnekte olan 3 şeritli yol, 5 şeritli yola göre darboğaz. Şerit çizmenin sınırı yok. Öyleyse yollar 100 şeritli olsun. Bu da 150 şeritli yola göre darboğaz?
Yolun bir limiti vardır 3 şeritli yoldan, hız limitleri içinde gidersen trafik akışında sorun olmaz. Hız limitinin 90km/s olduğu yol olduğunu düşün. Trafik akışı normal. Birden tipi yağdı, hava şartları yüzünden trafik akışı aksıyor. Bu yolu darboğaz yapar, hava düzelince yine trafik normal akar.
Bu 3 şeritli yolun 90km/s hız sınırında 1000 araba kapasitesi olsun. Buraya 1100 araç girmesine izin verip hızı 90'da sabit tutarsan yoğunluk olur. Bu darboğazı kaldırmak için hız sınırını 110 yaparsan araçlar yoğunluk oluşturmaz.
Gen 3=> 4GB/s teorik, 3.5GB/s pratik.
Gen 4=> 8GB/s teorik, 7.5GB/s pratik.
Kingston KC2500: pcie 3.0 x4, 3.500MB/s sıralı okuma, 2.900MB/s sıralı yazma.
Kingston KC3000: pcie 4.0 x4, 7.000MB/s sıralı okuma, 6.000MB/s sıralı yazma.
Bilgisayar parçalarıda böyle, gen 4 nvme slotuna gen 3 nvme takarsan limitinin üstünde band genişliği verirsin. Tam tersi yapıp gen 3 slotuna gen 4 nvme takarsan darboğaz yaptırırsın.
- Durum: Gen 3 slot'a KC3000 => darboğaz var
2. Durum: Gen 4 slot'a KC3000 => darboğaz yok
3. Durum: Gen 4 slot'a KC2500 => darboğaz yok
Bilgisayar bileşeninin performansının bir başka bileşen tarafından kısıtlanması/engellenmesi sadece 1. Durumda gerçekleşiyor. Yani Anakart pci-e 3.0 standartında m2 nvme slot'u olduğu için buraya pci-e 4.0 standartlarında m2 nvme takarsan; anakart, ssd'nin performansına izin vermediğinden dolayı darboğaz olur.
2. Durum idealdir. Hem anakart hem depolama birimi aynı standartlarda.
3. Durumda sorun yoktur çünkü slot gen 4 hızında, montaj yapılan depolama birimi gen 3 hızında. Birbirlerine engelleme yapmıyor.
Hatta anakartta olan m2 nvme slot'u, pci-e 4.0 ama x2 hızında olursa ve buraya gen 4 x4 nvme takmak istersen yine darboğaz olmaz. Bu teknik kısıtlama olur.
Örneğin intel K/KF/KS(hız aşırtmaya uygun model) aldın ama B serisi anakarta taktın. hız aşırtma özelliği yok. Bu yine teknik kısıtlama olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 26 Kasım 2024; 13:55:58 >
-
Kardeş anlayamıyorsun halen.
Diyelim ki oyun oynuyoruz. Bu iş için işlemci ve ekran kartı lazım ya (işlemcinin içinde RAM de şu an) bunlardan hangisi işin kentindeki kısmında daha yavaşsa darboğaz o olur. Tipik olarak ekran kartının darboğaz olmasını isteriz bu senaryo için.
Numaralandorsığın durumların tamamında bazı bileşenlerin performansları başka bileşenler tarafından kısıtlanmakta. Sen mevzuyu bir türlü kavrayamadığın için bu durumla 4090ı 2600K'ya takmak arasında hiçbir fark olmadığını anlayamıyorsun.
Gerçekten zor bir şey değil bu anlattığım...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 26 Kasım 2024; 19:11:57 >
Aynen en doğrusunu sen biliyorsun. Her yerde böyle anlat sen.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kardeş kavrayamiyorsun mevzuyu. Dur biraz isim var sana resim cizerek anlatacagim ilk firsatta.
-
bak simdi oyunlar icin konusalim:
bir render queue var. Islemcide basliyor monitorde bitiyor. Bu siralama icerisinde en "dar" yer neresiyse ekranda gorecegin kare sayisini o belirliyor. Bu nokta bu sistemin bottlenecki.
Sen sadece bir donanim kendisinden cok daha eski bir donanim tarafindan sinirlandirildigi zaman bottleneck oldugunu zannediyorsun. RAM hizini transfer/saniye yerine Hertz ile olcmek gibi bu yaptigin sey. Yanlis fakat olaya baktigin skala dahilinde dogru sonuclar veriyor.
Simdi elimizde iki pc var;
- 2600K ve 4090
- 9800X3D ve 4090
4K cozunurlukte 1. pcde bottleneck CPUda 2. pcde de GPUda
1080P cozunurlukte 1. pcde bottleneck CPUda 2. pcde cogunlukla CPUda
720P cozunurlukte 1. pcde bottleneck CPUda 2. pcde %99 ihtimalle CPUda
cozunurlugu dusurdugumuzde iki islemci birbirine denk mi oldu? Hayir. Yaptigimiz ise gore bottleneckin yeri degisti sadece islemcisi modern olan pcde. 2600Kli pcde de sacma sapan bir render ayariyla darbogazi ekran kartina kaydirmak mumkun.
Lutfen artik anlamis ol. Rica ediyorum kavra artik. Gercekten cok sikildim ben bu isten...
-
Anlamamak için için ısrar eden sensin. Bottleneck kavramını da anlattım, bir çok örnekte verdim. Limit-darboğaz kavramlarını birbirine karıştırıyorsun. Bilgisayar üreticileri, Forum, teknoloji siteleri hepsinde ne anlatıyor okudun mu?
Herkes yanlış biliyor bir senin dediğin doğru 😀 bottleneck olayını senin dediğin anlatan bir örnek üretici, teknoloji forumu atsana buraya
Bir bileşenin bir başka bileşene kısıtlama yapması darboğazdır.
Sana burada double data rate çalışma mantığını da yazdım, tutturmuşsun gigatransfer ile ölçmek yerine mhz ile ölçmek diye
Senin dediğin gibi gigatransfer olarak yazılmaz. Mega transfer olarak yazılır. 7000mhz olarak kabul görmüş ram, 7000MT/s, 7GT/s'dir.
Yanlış bilgiyi savunmayı bırak ve doğru olanı öğren.
-
Bir bileşenin bir başka bileşene kısıtlama yapması darboğazdır.
Tamam iste kardeş onundiyorum ben de tam olarak. Mutlaka bir bilesen bir baska bileseni kisitlamak zorunda, yoksa performans sonsuz olur. Ureticiler hiçbir halttan anlamayan insanlarin dilini konusmak zorundalar. Bak sana bile anlatamiyorum ben bunu rgbli kasa almaya calisan veletlere nasil anlatacagim?
Bir noktada darboğaz olmak zorunda. Sen hiçbir darbogazin niçin olamayacagini kavrayamiyorsun orada senin sorunun.
Performans sınırı ileriye gidemeyecek nokta olması farklı, sistemin birbirine darboğaz yapacak parçalarla birleştirilmesi farklı.
yol 3 şerit, 1 şerit geçici olarak kapandı => Darboğaz çünkü o şerit tekrar açılacak.
corsair'in sitesinden aldım bu görseli. Olay ne? 4800MT/s CAS 40 ramlerin darboğaz yapması. Ramler 6000MT/s CAS 30 oldu. Darboğaz kalktı.
Sana performans limiti yok demedim zaten. Onu da yazdım.13900k aldın, hava/sıvı soğutma ile bir yere kadar hız aşırttın. Sıvı nitrojenle soğutma ile çok çok daha fazla performans alırsın. Bir başka 13900k'nın daha iyi silikon kalitesi vardır, o daha yüksek performans alır. En iyi işlemciyi sen alsan bile yenisi çıkıyor. Limit/sınır vardır. Darboğaz denilen olay performans kısıtlaması oluşturacak parçalar takmak. Sen bu 13900 işlemciye stock fan takarsan ya da fan takmadan çalıştırırsan thermal throttling yapar o da darboğaz yaptırmış olursun. Gider kaliteli çift kule hava soğutma takarsın ya da kaliteli 360mm aio sıvı soğutma takarsın işlemci boost hızlarını rahat görür üstüne hız aşırtma yapabilirsin.
Her darboğaz var mı? sorusuna senin mantığına göre "zaten darboğaz her türlü oluyor." dersen nasıl çözülecek sorun? Hadi bana bunu açıkla. Senin mantığına göre 14900KS'de rtx 4090'a darboğaz yaptırıyor, i7 2600k'da darboğaz yaptırıyor. her türlü darboğaz oluyor. Sen kasanı böyle mantıksız biçimde mi topluyorsun?
Senin mantığına göre su şişesinin ağzını, şişe çapından daha büyük yapmak lazım. Onda da darboğaz olur mu? Trafik sıkışıklığını çözmek için 30-40 şerit yol yapalım öyle mi çözülecek. Ama yok illa darboğaz olmak zorunda ya 300 şerit 3000 şerit yol olsun.
Performans limiti olmak zorunda, darboğaz olmak zorunda DEĞİL. Bunu kavra önce ondan sonra benim kavramam ile ilgili yorum yap.
Senin dediğin mantığa göre buraya bir inceleme, makale bırak. Sana 7 tane "bottleneck" anlatan link verdim. Merakla bekliyorum.
-
corsair'in sitesinden aldım bu görseli. Olay ne? 4800MT/s CAS 40 ramlerin darboğaz yapması. Ramler 6000MT/s CAS 30 oldu. Darboğaz kalktı.
Işte oradan kalkti baska yere gitti. Anlatmaya calistigim olay bu. Lütfen anla artik kafayi siyiracagim.
Performans limiti olmak zorunda, darboğaz olmak zorunda DEĞİL. Bunu kavra önce ondan sonra benim kavramam ile ilgili yorum yap.
Performans limiti işte zaten darboğaz. Hiçbir fark yok ikisi arasinda. Tek bir sey var bütün pipeline icerisinde performansi o anki haliyle sinirlayan, o da darboğaz. O kalkinca baska bir sey darboğaz oluyor, o kalkinca baska bir sey.
Her darboğaz var mı? sorusuna senin mantığına göre "zaten darboğaz her türlü oluyor." dersen nasıl çözülecek sorun? Hadi bana bunu açıkla. Senin mantığına göre 14900KS'de rtx 4090'a darboğaz yaptırıyor, i7 2600k'da darboğaz yaptırıyor. her türlü darboğaz oluyor. Sen kasanı böyle mantıksız biçimde mi topluyorsun?
Hayır ben kasami yapacagim ise gore topluyorum. Mesela kisisel bilgisayarimda 5800X3D, 16G RAM ve 3090 var. 4K monitorle kullaniyorum darboğaz ekran kartinda, oyun bilgisayarinda bunu istiyoruz zaten. Ama homelab serverimda xeon gold 6148, 64G RAM ve A4000 var. Eğer oyun oynamaya kalkarsam o islemci cok acayip darboğaz yapar o ekran kartına, ama mesela LLM calistirirken hiçbir şekilde darboğaz yapmiyor, AI ve ML islerinde darboğaz GPUda. Ama 5800X3D uzerine taksam o A4000i ve orada LLM calistirsam en iyi ihtimalle RAM darboğaz yapar.
Allah rizasi icin artik anla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 27 Kasım 2024; 1:11:22 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
"Darboğazlar bir süreci yavaşlatan veya geciktiren aksaklıklar veya engellerdir. Bir darboğaz, tüm sistemin performansının veya kapasitesinin tek veya sınırlı sayıda bileşen veya kaynak ile sınırlı olduğu bir olgudur."
"Senin dediğin mantığa göre buraya bir inceleme, makale bırak. Sana 7 tane "bottleneck" anlatan link verdim. Merakla bekliyorum."
Performans limiti => Parçanın en üst düzeyde ortaya çıkaracağı sonuç.
Darboğaz => Parçanın performans limitine ulaşmanı engelleyen başka bir parça.
"Her darboğaz var mı? sorusuna senin mantığına göre "zaten darboğaz her türlü oluyor." dersen nasıl çözülecek sorun? Hadi bana bunu açıkla. Senin mantığına göre 14900KS'de rtx 4090'a darboğaz yaptırıyor, i7 2600k'da darboğaz yaptırıyor. her türlü darboğaz oluyor. Sen kasanı böyle mantıksız biçimde mi topluyorsun?
Senin mantığına göre su şişesinin ağzını, şişe çapından daha büyük yapmak lazım. Onda da darboğaz olur mu? Trafik sıkışıklığını çözmek için 30-40 şerit yol yapalım öyle mi çözülecek. Ama yok illa darboğaz olmak zorunda ya 300 şerit 3000 şerit yol olsun. " Bunlara da cevap veriver sana zahmet.
-
Arkadaşlar özetle Msi mpg a850g işimizi görür mü:)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
4K çözünürlükte rtx 3090 verebilecek olduğu performansı veriyor. Ekran kartının gücü bu kadar zaten. Darboğaz yok bu yüzden, ekran kartı limitinde çalışıyor. Gidip 720p çözünürlüğe ayarlarsan çok yüksek miktarda işlemcine yüklenir, anca bu durumda ekran kartın darboğaz yapar. Anlamalısın artık bunu.
Ayrıca 24GB VRAM'li ekran kartı ile 16GB sistem Ram'i kullanmak :D
Ek olarak dediğin gibi ram'e kaydırırsan 768GB desteği var. Bu kapasiteye kadar ram takıp darboğazı engelleyebilirsin ama daha üstü ram ihtiyacı olduğunda engelleyemezsin çünkü limiti o kadar.
5800x3d'nin en fazla ram kapasite desteği 128GB, şuan ki "homelab" dediğin kurulumundan daha fazlasını destekliyor. Darboğazı engelleyebilirsin.
"Ama 5800X3D uzerine taksam o A4000i ve orada LLM calistirsam en iyi ihtimalle RAM darboğaz yapar."
Ama nasıl a4000 ekran kartın varken xeon işlemciye iş yaptırmıyor ya da 5800x3d gibi oyun işlemcisine makine öğrenmesi-derin öğrenme- büyük dil modelleri işi yaptırmaya çalışmıyorsan parçayı bile bile darboğaz yapacak duruma getirmiyorsan böyle.
Senin mantığına göre hepsi darboğaz yapıyor ya a4000'i kişisel bilgisayarına tak. Nasıl olsa her türlü darboğaz yapıyor :D
"Senin mantığına göre su şişesinin ağzını, şişe çapından daha büyük yapmak lazım. Onda da darboğaz olur mu? Trafik sıkışıklığını çözmek için 30-40 şerit yol yapalım öyle mi çözülecek. Ama yok illa darboğaz olmak zorunda ya 300 şerit 3000 şerit yol olsun. " Bunlara da cevap veriver sana zahmet."
"Senin dediğin mantığa göre buraya bir inceleme, makale bırak. Sana 7 tane "bottleneck" anlatan link verdim. Merakla bekliyorum."
-
https://www.msi.com/blog/recommended-psu-table
Tabloya göre ryzen 7 7800x3d - 4080/s için yeterlidir.
düzenleme:yazım hatası.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 27 Kasım 2024; 2:13:25 > -
Alıntı
metni:4K çözünürlükte rtx 3090 verebilecek olduğu performansı veriyor. Ekran kartının gücü bu kadar zaten. Darboğaz yok bu yüzden, ekran kartı limitinde çalışıyor. Gidip 720p çözünürlüğe ayarlarsan çok yüksek miktarda işlemcine yüklenir, anca bu durumda ekran kartın darboğaz yapar. Ekran kartı işlemciye darboğaz benim senaryomda. Darboğaz var. Senin sorunun ekran kartı merkezli düşünmen sanırım. Şu an 3090ı söküp yerine 4090 takıp 4090a bütün TDPsini çektirebileceğim bir sürü oyun var 4K çözünürlükte. Darboğaz şu an ekran kartım. Tekrar ediyorum, darboğaz var, sadece işlemcim değil. Oyun oynarken gördüğün kareleri işlemci ve ekran kartı beraber üretiyor.
Ben şu anki konfigürasyonlardan bahsediyorum zaten orada. 3950X üzerine 128 GB RAM takarsam mesela 6148in içinden geçer akla gelebilecek her senaryoda, I/O hariç yani.
RAMin 16GB olmasının sebebi dual rank b-die kit bulamıyor olmam. RAM kitim işlemcimin I/O dieının gidebileceği yere kadar overclocklu. Yoksa 16 artık oyun oynamaya da yetmemeye başladı. Muhtemelen bütün sistemi upgrade ederim bir ara.
Performans bir yerde sınırlanmak zorunda. Benim mantığıma göre su şişesi su şişesidir ve nasıl üretildiyse ona göre kullanılır. Su şişesini itfaiye hortumuyla değil bahçe hortumuyla doldururum. 3000 şerit değil 300000 şerit olsa yol 40000 şeritli yola bağlarsan o yolun darboğazı olur, yani yeterli araç debisi olduğu durumda.
Bak ben sana 2600K üzerine 4090 takılması mantıklı bir şey olabilir demiyorum, son derece salakça bir iş olur.
Daha önce de anlatmıştım, 6700XT bellekle sakatlanmış ve dizginlenmiş bir kart. 6800'ü cannibalize etmesin diye yapmışlar bunu. Az biraz OC yapabiliyorsun belleğine. Yapınca ne oluyor biliyor musun? Çekirdek %15 falan daha fazla güç çekmeye başlıyor ve neredeyse bu çektiği güç nispetinde daha fazla kare üretiyor ekran kartı. Neden? Çünkü darboğaz o kartta bellekte. Eğer kartın BIOSu müsaade etse ve belleği daha da OClayabilsek bir noktada göreceğiz ki bellek OCu daha fazla kare ürettiremiyor. O zaman darboğaz çekirdeğe kaymış olacak. Darboğaz ortadan kalktı mı? Hayır, çekirdeğe kaydı.
Benim bu konu hakkında sana herhangi bir inceleme falan kaynak göstermemem gerek yok bu arada. O kaynak olarak gösterebileceğin youtuberlardan falan daha iyi biliyorum bu işleri. Corsair'in PR ekibi tarafından yazılmış darboğaz makalesine bilimsel veri gözüyle de bakmayacağım kusuruma bakmazsan.
-
Kaynak gösteremezsin çünkü öyle bir durum yok. Darboğaz sadece bilgisayar için kullanılan bir kavramda değil.
Mantık hatası düşünüyor olmanı da bana kabul ettirmeye çalışma.
Corsair PR ekibi olup olmaması da önemli değil, diğer linkler ya da herhangi bir yerde tanımı bu.
Bir yere odaklı yazdığımı nereden çıkarabildin? İslemci, ram, ekran kartı, bellek, güç kaynağı, depolama üzerinden örnekler yazdım.
Bir kez daha diyorum: performansın bir yerde sınırlanması gerekiyor. Bu 3090'nın en performanslı halini 100fps düşün. Güç kaynağı yeterli amper veremediği için haliyle ekran kartının talep ettiği watt'ı veremediği durumda 80FPS'e düşsün. güç kaynağı darboğaz yapmış olur. Kullanıcı, yeterli düzeyde güç sağlayabilen güç kaynağı takarsa 100FPS alacak. Ekran kartının limiti bu kadar. 1600w güç kaynağı olsa da 2600w güç kaynağı olsa da 100 FPS alacak. Niye? Çünkü ekran kartını kısıtlamıyor, bütün performansını üretebiliyor. Sana göre rtx3090, 2600w'lık güç kaynağına darboğaz yapıyor herhalde😀 yani darboğaz olmak zorunda değil. Bütün performansı sergiliyor ise darboğaz yoktur. Çok basit bir açıklama: bir parça, bir başka parçanın performansını kısıtlıyor ise darboğaz yapıyordur. Bu durum yoksa darboğaz yoktur.
Düzenleme: Darboğaz, bu konuda kavram değil terimdir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 27 Kasım 2024; 3:41:31 >
-
''Performansı bir şey sınırlamak zorunda. Darboğazın olmadığı bir sistem sonsuz enerji tüketip sonsuz iş üretecektir, evren yok olur o iş olursa, ciddiyim bu konuda. Darboğaz olmak zorunda.''
Darboğaz konusunda kurulabilecek en iyi cümle budur. Tebrik ediyorum. Youtube'da, orada burada yazanların dahası şaşaalı firmaların yetkililerinin 'x bileşen y bileşenle birlikte kullanılırsa darboğaz yaratmaz' minvalindeki söylemlerin tümü laf-ü güzaf. Fiziğin kuralları, en azından Newton evreninde, bellidir. Darboğaz da bu evrenin olmazsa olmaz bir kısıtlamasıdır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X