Arkadaşlar sistemi upgrade edeceğim. 7800x3D işlemci ve MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi DDR5 anakart almayı düşünüyorum sistem özelliklerime uyumlu olur mu sizce darboğaz vs. olur mu mevcut ekran kartıyla? Bir de alacağım anakart ekran kartıma oturur mu? Kasa bilgisini de bırakıyorum parçalar sığar mı diye. sistem özellikleri: Ekran kartı: MSI Radeon RX 6750 XT Mech 2X 12g OC 12 GB GDDR6 192bit DX12 Gaming. PSU: Gamepower GX-850 12cm 80+ Gold 850W Power Supply. RAM: Kingston Fury Beast KF432C16BB/8 8 GB (1x8GB) DDR4 3200MHz CL16 siyah Gaming RAM. SSD: Kingston NV2 SNV2S/1000G 1TB 3500/2100MB/s PCI-e NVMe M.2 SSD disk. kasa: BitFenix enso mesh Black +4 ARGB ESM-150-kkwgk-4A ATX mid Tower kasa. RAM'leri DDR5'e yükseltmeyide düşünüyorum RAM tavsiyeside alabilirim. Alacağım ürünler bunlar; Anakart: MSI B650 GAMING PLUS WIFI 6000MHz(OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI DP ATX Anakart | ITOPYA İşlemci: https://www.itopya.com/amd-ryzen-7-7800x3d-42ghz-96mb-onbellek-8-cekirdek-am5-5nm-islemci_u22864 Bu arada Pcbuilds diye bir siteden ekran kartı ve işlemci için darboğaz kontrolü yapıyorum denediğim işlemcilerin hiç birisi uyumlu gözükmedi bir türlü 7800'den başladım 7950x3D'ye kadar bir türlü birbirine uyumlu sistem bulamadım. Ya GPU darboğaz yapıyor yada CPU bu site ne kadar doğru bilgi veriyor? Darboğaz yapmayacak kaymak gibi çalıştıracak işlemciyi bir türlü bulamadım < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdaletNamluda55 -- 25 Kasım 2024; 15:39:1 > |
RX 6750 XT sistemde 7800x3D darboğaz yapar mı?
-
-
uyumlu hersey ,tabi 6750xt için 7800x3d fazla değil mi? ilerde kartı yukselteceksın heralde?
ddr5 ram
https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-patriot-viper-venom-32-gb-2x16-6000-mhz-cl30-pvv532g600c30k-ddr5-fiyati,690675232.html
yukarda 7800x3d yerıne 7950x3d linki atmıssın bu arada.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ddr4 ram'i am5 sokette kullanamazsın. Düşünmekten öteye mecburi ddr5 ram alman gerekir.
Gamepower güç kaynağı? Risk almaya değmez. (Faresi hala çalışıyor ama güç kaynağı olarak tavsiye etmem.)
Bottleneck calculator ya da YouTube üzerinden iki-üç sistemi yan yana koyup basma kalıp video üreterek izleyici kasan yerlerden öğrenemezsin.
O ekran kartına hiç bir ryzen 7000 ve üzeri işlemci darboğaz yapmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
DDR5 alacağım zaten hocam 6000Mhz bir RAM bakıyorum üst yazıda arkadaşın attığı RAM'i listeye ekledim varsa alternatifler bakabilirim. PSU için bir öneriniz var mıdır?
Bir diğer unsun darboğaz konusunda çok fazla bilgim yok nasıl ölçülür vs. gibisine zamanında bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine sistemi kurdum darboğaz yapmaz yaparsa da 1-1.5 sene sonra yapar dedi hakketen de dediği gibi oldu oyunlarda drop yemeye başladım. Yeni alacağım işlemcide uzun bir süre darboğaz yaşamak istemiyorum açıkcası.
-
Aynen hocam niyet o almışken iyisini alayım daha sonra müsait bir zamanda da bir ekran kartı çeker mevzuyu kapatırım diyorum :) RAM'i listeye aldım da kingstondan iyimidir bu?
Birde Alacağım anakartta 4 slot var 8x4 RAM almayı düşünüyorum tüm slotlar kullanılsın diye
-
fp olan bu dıye attım, rami 16*2 al,4 kanal stabil degil
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n201 -- 25 Kasım 2024; 15:55:57 >
Piyasada bulunması kolay ama coil whine sorunu olabilen FSP,
Bulmak zor olan Seasonic.
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/160066971
Mesajın güç kaynağı ile ilgili kısmını okuyabilirsiniz.
Markadan çok modele bakmak lazım aslında, onun içinde tek tek araştırmak gerekiyor. Örnek olarak Seasonic s12 serisinden uzak durmak lazım. Genelleme olarak Core serisi en düşük seri olarak tercih edilmeli. İyi modeller Focus serisinden başlıyor. (kendim Seasonic Core GC kullanıyorum).
Örnek olarak Asus, Msi ya da Corsair güç kaynağı aldın diyelim. Bu modeli kime ürettirmiş, hangi serinin kalitesinde bakmak gerekiyor.
Kullanacağın ekran kartı için 7800x3d almak çok dengesiz olur. Fahiş fiyatlı ürüne para vermek yerine 7500F alıp aradaki 15 bin lirayı, emevcut ekranı satıp yeni ekran kartı almak için bütçeye eklerdim. Ekran kartından memnunsan 7500F çok rahat oyunlarda yeterli performans verecektir (Tabii "oo 540hz monitor aldım, grafik düşürüp hatta 720p çözünürlükte cs atcam bana 700-800 fps lazım" dersen o zaman yetmez).
Ram konusunda KESİNLİKLE 2 slot var gibi düşün. Diğer ikisi süs olarak duruyor :D İlla 4 slot doldurması gerekenlerde (render vs iş amaçlı) 4*48GB ya da 4*32gb kapasiteli 5200-5600MT/s anca görürsün. Yani 4*8GB yerine 2*16GB 6000MT/s CL30/32 özellikli f/p ram alman mantıklı olur.
Patriot 32GB(2x16) Viper Venom EXPO 6000mhz CL30 DDR5 Ram (PVV532G600C30K)
Bu model F/P olarak iyi.
G-Skill Trident Z5 NEO modellerinde 6000 cl 30/32 alabilirsin ama fiyatları bu kadar uygun değil.
Kingston Beast Expo 32GB DDR5 6000MHz CL30 (2x16GB) KF560C30BBEK2-32TR
Düzenleme: Eğer 4*8GB/16GB/24GB yaparsan 6400'e kadar yolu var. Önermem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 26 Kasım 2024; 23:39:47 >
-
Bende hep kaç kanal varsa dolacak Tam performans için zannederdim, öğrenmiş olduk :) 2x16GB'dan yürüyorum o zaman
Bu ürün nasıl uygun mudur?
Patriot Viper mi tavsiye edersiniz Kingstonu mu? RAM'de bütçeyi bir tık arttırabilirim sorun yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdaletNamluda55 -- 25 Kasım 2024; 18:16:51 > -
Hocam öncelikle vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler. PSU konusunu açıkcası hiç anlamam desem yeridir, önemli bilgiler vermişsiniz ama çok anlayamadım da açıkçası, linklere tek tek baktım modeller 1300w üzeri hemde bütçe olarakta psu için fazla pahalı bana daha orta segment "bunu al bu seni götürür" diyebileceğiniz F/P ayarında bir PSU önerirseniz mutlu olurum taş çatlasın 6-7k gibi bi rakam söyleyelim.
İşlemci kısmında da amacım iyi bir işlemci alıp ilerleyen zamanlarda bir ekran kartı çekmek o yüzden bu işlemciyi biraz göze kestirdim. Güzel bir işlemciyle anakart ve PSU'yu aradan çıkartayım diyorum ekran kartı başlı başına büyük masraf elimdekini gittiği yere kadar zorlayayım diyorum. 6750XT'de hiç mi şansı yok bu işlemcinin bir süre götürmez mi sorunsuz beni? İlerleyen zamanlarda RTX yada AMD serisinden kaliteli bir ekran kartı çekmeyi düşünüyorum. Sadece oyun oynarım öyle iş vs. için kullanmıyorum. Oyunlarda grafiğe önem veren insanım.
Son olarak işlemci soğutum " GamePower Skadi 120 ARGB Cpu Sıvı Soğutma 120mm" bu beni idare eder mi yoksa bunuda değiştireyim mi? Mid Tower kasa kullanıyorum
PSU olarak forumlarda tavsiye edildiğini gördüm bunu tavsiye eder misiniz? Bütçeye göre
veya;
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdaletNamluda55 -- 25 Kasım 2024; 18:35:22 >
-
6000 mhz cl30 expo olan hepsi olur
Tamamdır hocam teşekkür ettim buna karar verdim o zaman
-
Kingston resmi sitesinden satıcı yönlendirmesi mevcut.
Bildiğim kadarıyla hynix marka dram kullanıyorlar.
G-Skill 30 cl değerleri olan benzer şekilde hynix olmalı.
Patriot zamanlamaları ve voltajı göz önüne alarak o da hynix kullanıyor olmalı. Ram hız aşırtma performansında ya da fabrikasyon gelen değerlerde hynix rakipsiz şu an. Hız aşırtma potansiyeli de hynix a-die'da çok yüksek. EXPO profili ile kullanacaksan ya da hız aşırtma (ekstrem düzey hariç) yapacaksan bile f/p olanı söylerim. Ben hep f/p olanı söylerim
Kendim gskill tz 5 neo 5600 cl28 kullanıyorum. Hynix m-die, 6000 cl30 1.35v çalışıyor (ekstra düşük zamanlamalar dahil). Biraz voltaj verip 6000 cl28 ve 5600 cl26 görüyor. test edip expo profiline ayarlı bıraktım.
Kısaca görünüş dışında ve bir yere yazarken/arkadaşına söylerken harici farkı anlayamazsın.
Turuncu çizgili 30-40-40 zamanlamalar, hynix a-die.
Siyah çizgili 36-36-36 samsung zamanlamaları.
Profil 2 uyumluluk için filan eklenmişte mi var yoksa bazıları Samsung dram ile mi geliyor emin değilim. Ram cl 30 diye satılıyor yüksek ihtimal uyumluluk vs için eklenmiştir.
Kinston cl 30-36-36 1.4v ayarlamış.
Patriot alıp Kingston zamanlamalarini biraz voltaj artirimi ile elde edebilirsin.
G-Skill tz5 neo, bu patriot ile benzer 30-40 zamanlama ve 1.35v kullanmış. Bunun kesin hynix a-die olduğunu biliyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Usta baya bilgilisin eyvallah yardımın için. Ben bu kadar teşkaleyle uğraşmayayım hiç kingston alayım bakayım yoluma :D PSU hakkında görüşleriniz nelerdir attığım linkleri kontrol ettiniz mi?
-
7800x3d ile istediğin ekran kartını kullanırsın. Mevcut ekran kartı darboğaz yapmaz.
7500f-i5 13600k gibi işlemciler rtx 4090 ile fhd çözünürlükte darboğaz yapmıyor.
Ben durumu açıkladım gerisi senin tercihin. Fazladan ödeme yapmak sorun değilse 7800x3d çok iyi bir işlemci. Hatta dünyanın, evrenin, galaksinin en hızlı ikinci oyuncu işlemcisi. Sadece fazladan 4 bin lira fazladan fiyatı var.20-30 FPS fazla için 5500 lira yerine 18.000 lira vermek sorun değilse, Bol fps'li oyunlar oynayın, güzel günlerde kullanın
Güç kaynağı konusunda inceleme, tier list, yabancı forum yardımcı olacaktır. Detaylı bilmediğim için öneri yapmıyorum. Seasonic, focus ve üzeri seri bulabilirsen alabilirsin
-
Teşekkürler hocam tavsiyeler için sağlıcakla kalın :)
-
7800X3d işlemciye o kadar para verilmez parana yazık
9700X alabilirsin
-
Sistemde darboğaz olmak zorunda. Performans bir yerde sınırlanmazsa sonsuz olur öyle değil mi? Bu darboğaz olayını anlayamıyorsunuz. Bazı durumlarda işlemci bazı durumlarda ekran kartı darboğaz olur. İşlemci içerisinde mesela bazı durumda FPU, bazı durumda da bellekler darboğaz olabilir, bu yüzden RAMi hızlandırılması prime 95 işlemciye daha fazla güç çektirir, konuyu epeyce basitleştirerek anlatıyorum. Mesela ekran kartı içerisinde de darboğazlar vardır. O elindeki kart bellek bandgenişliğine aç, ve bakalım o 200MHz ekran kartı nasıl 20 Watt daha çekmeye başlıyor.
7800X3D o ekran kartına büyük. Fakat darboğaz işlemcide olabileceği pek çok senaryo halen mümkün. 1080Pde valorant oynamak için mükemmel mesela o konfigürasyon, 500Hz monitör tadabilirsiniz mesela. Ama CP2077 oynayacaksan o ekran kartı işlemciyi boşa harcamış olur.
Not: SAKIN ÇÖP PSU ALMA.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 25 Kasım 2024; 23:28:40 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
kastettiğim genel performansı etkileyecek darboğaz olması. 1080p için i7 2600k yanına rtx 4090 eşleştirmek gibi darboğaz. İşlemci kullanımının %100 olduğu ve ekran kartının %40-50 civarında kalması.
8GB vram'li ekran kartı alıp 2K çözünürlükte bütün ayarları en yükseğe çekersen ve o oyun 8GB üstünde vram gereksinimi istiyor ise çok güzel darboğaz yapar.
Gidip am5 sistem kurup ramleri JEDEC standartlarında çalıştırırsan ya da 5200GT/s cl46 micron dram kullanan ram alırsan gereksiz darboğaz oluşturursun.
Sentetik testlerde öne geçelim diye yüksek tdp olarak kullanırsan ryzen 7000 işlemciyi, üstüne voltajı oto ayarda gereksiz derecede yukarıya çıkmasına izin verirsen çok ısındığı için hızlarını kısar thermal throtling olur. 1-1.1v ayarlı olarak pbo dahil sorunsuz çalışacak işlemciye stock hızda 1.4v verirsen bunu yaşarsın üstüne 95°C'ye çıkar. Boost hızlarını limitler.
Verdiğin ekran kartı örneği gibi belirli bi optimum nokta ötesine çıkmak için fazladan voltaj verirsin, götürüsü getirisinden fazla olur.
Yetersiz güç kaynağı takarsın, gerekli gücü sağlayamaz performans kaybedersin.
Sata hdd takarsın oyun yuklemesi, sahne geçişlerinde dakika bulur bekleme süresi.
Ddr4'lü intel 13.-14. nesilde, ddr5'li olanlara göre %10 fps kaybı oluyor diye hatırlıyorum. Ddr4'lü olan anakart çok uygun fiyatlıdır, ddr4 ram ucuzdur kullanıcı onu tercih edebilir.
Ben darboğazı buna göre anlatıyorum. Sen neye göre anlamadığımızı düşünüyorsun?
Yoksa aynı test sisteminde sadece işlemci 7800x3d'den 9800x3d'ye değişince ortaya çıkan FPS farkı, 7800x3d'nin 9800x3d'ye göre daha fazla limitli çalıştığını gösteriyor. Yeni çıkacak işlemciye göre de 9800x3d limitleyecek zaten...
Düzenleme: yani darboğaz olmak zorunda değil. Bileşenlerin izin verdiği kadar, limitine kadar kullanmak gerekiyor. Limit olmak zorunda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 26 Kasım 2024; 1:12:56 >
Benzer içerikler
- hotfix nedir
- exen smart güvenilir mi
- i3-12100f alınır mı
- ssaa nedir
- gürcistan media markt
- intel 15. nesil
- snapdragon 8 gen 2
- snapdragon 8 elite
- tpm 2.0
- ekran kartı güncelleme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X