Şimdi Ara

Ryzen 7 1700 - 1 yıllık kullanımdan sonraki izlenimler (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
312
Cevap
9
Favori
17.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Kurt Knispel

X370'de vram sıcaklıkları nasıl?

Kullandığınız işlemci ve anakarta göre değişir.

ortalama 35-40 derece herhangi bir yük olmadan, tam yük altında hemen hemen 55-60 derece oluyor X370 için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Knisath

quote:

Orijinalden alıntı: xtreme28

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: FaRCaN

Hocam Anakart hangi model acaba?

Gigabyte b350

Cf desteği varmı anakartın özellikle cf destekli arıyorum araştırmalarımda gigabyte b350 ve asus b350 prime plus modelinde cf desteği var gözüküyor ama bi kullanıcı olarak giganın cf desteği varmı?

Evet var.

Eyv sagolasın hocam peki oc potansiyeli nasıldır.

1700'ü 3.9'a sorunsuz çıkardım. Kuzey vram'leri 85 derece çıktı. Muhtemelen 4.0 Ghz'ye çıkarsam 93-94'dereceyi bulur.

Pek sağlıklı bir çalışma ortamı yarattığını söyleyemem, çünkü 1-2 yıllık kullanımdan sonra ani sıcaklık artışı ve düşüşü sebebi ile güç fazlarının ömrü tükeneceğinden garantilik olur.

ASUS ile MSI'ın b350 anakartlarının durumu daha felaket . Asrock Gigabyte'tan b350 anakartı olarak daha iyi. X370 serisini bilmiyorum. Onlar hakkında karşılaştırma yapamam.

X370 oc için daha iyi diyorsun ozaman 🤔

Doğal olarak evet ama R7 serisinin O.C potansiyeli 4.2 GHz daha fazlası olmaz. b350 anakart alıp 1800X alsanız da, x370 alsanız da performans ve o.c olarak çok bir şey fark etmeyecek.

Asıl O.C potansiyeli olan işlemciler r3 ile r5 onlar da 4.2 Ghz sınırına dayanır ve üstüne çıkamazsa, x370 anakart alanlar boşuna almış gibi bir şey olacak.

Aslında oc meraklısı değilim işlemci oto 3,8-3,9 civarlarını kendisi görüyorsa kafi b350 almak daha mantıklı lakin benim asıl amacım cf yapmak. Ga-ab350 kart cf için ne kadar saglıklı? Cf yaptıgımızda slotların x durumu 8 mi 4 mü olacak bu önemli performans konusunda 🤔

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Gigabyte b350

Cf desteği varmı anakartın özellikle cf destekli arıyorum araştırmalarımda gigabyte b350 ve asus b350 prime plus modelinde cf desteği var gözüküyor ama bi kullanıcı olarak giganın cf desteği varmı?

Evet var.

1700'ü 3.9'a sorunsuz çıkardım. Kuzey vram'leri 85 derece çıktı. Muhtemelen 4.0 Ghz'ye çıkarsam 93-94'dereceyi bulur.

Pek sağlıklı bir çalışma ortamı yarattığını söyleyemem, çünkü 1-2 yıllık kullanımdan sonra ani sıcaklık artışı ve düşüşü sebebi ile güç fazlarının ömrü tükeneceğinden garantilik olur.

ASUS ile MSI'ın b350 anakartlarının durumu daha felaket . Asrock Gigabyte'tan b350 anakartı olarak daha iyi. X370 serisini bilmiyorum. Onlar hakkında karşılaştırma yapamam.

Doğal olarak evet ama R7 serisinin O.C potansiyeli 4.2 GHz daha fazlası olmaz. b350 anakart alıp 1800X alsanız da, x370 alsanız da performans ve o.c olarak çok bir şey fark etmeyecek.

Asıl O.C potansiyeli olan işlemciler r3 ile r5 onlar da 4.2 Ghz sınırına dayanır ve üstüne çıkamazsa, x370 anakart alanlar boşuna almış gibi bir şey olacak.

Aslında oc meraklısı değilim işlemci oto 3,8-3,9 civarlarını kendisi görüyorsa kafi b350 almak daha mantıklı lakin benim asıl amacım cf yapmak. Ga-ab350 kart cf için ne kadar saglıklı? Cf yaptıgımızda slotların x durumu 8 mi 4 mü olacak bu önemli performans konusunda 🤔

CF yapacaksanız x370 alın.

b350 x4 iken ikinci slot, x370 anakartlarda ( özelliklerine bakmak gerekli ama çoğu öyle ) x8 oluyor.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Gigabyte b350

Evet var.

b350 x4 iken ikinci slot, x370 anakartlarda ( özelliklerine bakmak gerekli ama çoğu öyle ) x8 oluyor.

Ozaman b350 ler cf için uygun değil desek yeridir sanırım. Düşük bi b350 alıp ilerde cf yerine 1080 veya üstü kart almak lazım demekki 🤔 X4 ile x8 arasında performans farkı cok olsa gerek.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Gigabyte b350

Evet var.

Ozaman b350 ler cf için uygun değil desek yeridir sanırım. Düşük bi b350 alıp ilerde cf yerine 1080 veya üstü kart almak lazım demekki 🤔 X4 ile x8 arasında performans farkı cok olsa gerek.

Bant genişliği sebebiyle, b350 ile cf yapmak boş olur elbette.

b350 ile tek kart kullanmak mantıklı.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Gigabyte b350

Evet var.

Bant genişliği sebebiyle, b350 ile cf yapmak boş olur elbette.

b350 ile tek kart kullanmak mantıklı.

Teknoloji ve oyun dünyası hızlı gelişiyor malum cfyi oyun için düşünüyordum hali hazırda rx470 4gb kartım var. Bilgiler için sagolasınız hocam.

• Knisath kullanıcısına yanıt
    B350'de yüksek vram sıcaklıkları yerine 370 almak daha iyi(makul fiyatta) gibi kartı ele almak var işin sonunda.
  • Ben şeyi anlamadım bu Ryzen'larda millet hep 4 ghz'e getirilirse performansı artıyor diyor. 3.5-3.7 ghz gibi değerlerden 4.0'a getirmek neden zor ki? Normalde voltajsız bile 4 ghz'e ulaşması gerekmiyor mu kolay olarak? Amacım trollemek değil bilmediğimden soruyorum intel 4690k kullanıyorum bunda stok 3.5 ghz, gözüm kapalı voltajsız 4'ü görebiliyorum. Çoğu intel kullancısı da zaten 4'ü çok rahat görüyor. Neden Intel kadar kolay değil Ryzen'da bu durum, fark ne teknik olarak? Bilmek, öğrenmek için soruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frozzy45 -- 11 Nisan 2017; 16:11:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kurt Knispel

B350'de yüksek vram sıcaklıkları yerine 370 almak daha iyi(makul fiyatta) gibi kartı ele almak var işin sonunda.

Teknik olarak olarak. Termodinamik olarak anakart üstündeki vramlar, ek olarak voltaj alıp soğutucusuz olarak 90 dereceyi bulduğunda, bu sıcaklık herhangi bir işlem yaptıktan yani tam yükten kurtulduktan sonra 50-60 derece gibi bir sıcaklığa ani olarak düştüğünde anakart için oldukça zararlı. Zararlı derken, bu tip döngüler ile anakartın ömrü 7 yıl ise, en fazla 3-4 yıla indirmiş olursunuz. Hatta 2 sene üstünü görmesi, yapılan iş durumuna bağlı.

x370 alınca bundan sıyrılırım düşüncesi yanlış. x370'lerde vram kısmında soğutucular var ama soğutucuların gerçekten iyi bir şekilde yerleştirilmiş olması lazım. mesela, termal pad, macun vb gibi noksanı olup soğutucu koyan markalar var. Asus ve MSI'da bu durum yaşanıyor çokça.

• quote:

Orijinalden alıntı: Frozzy45

Ben şeyi anlamadım bu Ryzen'larda millet hep 4 ghz'e getirilirse performansı artıyor diyor. 3.5-3.7 ghz gibi değerlerden 4.0'a getirmek neden zor ki? Normalde voltajsız bile 4 ghz'e ulaşması gerekmiyor mu kolay olarak? Amacım trollemek değil bilmediğimden soruyorum intel 4690k kullanıyorum bunda stok 3.5 ghz, gözüm kapalı voltajsız 4'ü görebiliyorum. Çoğu intel kullancısı da zaten 4'ü çok rahat görüyor. Neden Intel kadar kolay değil Ryzen'da bu durum, fark ne teknik olarak? Bilmek, öğrenmek için soruyorum.

AMD Fx'lerden örnek vermek gerekirse mesela, 6 ya da 8 serisi çok rahat voltajsız 4 - 4.7 GHz görebiliyor. Intel de öyle.

R7 işlemcilerin mimari tasarımları sebebiyle voltajsız 4.0 GHz'e ulaşmak zor. ( 1700 için ) hatta 1700X için dahi. 1800X için ise 4.2Ghz'e ulaşmak için oldukça fazla voltaj vermek zorunda kalıyorsunuz.

Bunda en önemli etken, işlemcinin tasarımı. Hemde r7'lerin 8 çekirdek 16 izlek olması. 4 çekirdek / 8 izlek olsa 4Ghz voltajsız çıkılabilir. En azından öyle düşünüyorum. R5 testleri ile göreceğiz.

Çok çekirdek demek daha fazla enerji, daha fazla enerji demek daha fazla sıcaklık. Daha fazla sıcaklıkta işlemci içerisinde elektron kaybına sebep oluyor. Bunu da dengelemek için daha fazla enerji gerekiyor.

Ryzen'ların 2. revizyonlarında 4.0 Ghz barajı muhtemelen voltajsız aşılır belki de daha az voltaj ister. Ancak şu anda 4.2Ghz Ryzen 7 işlemcileri için üst sınır diyebiliriz. Anakartınız X370'de olsa fark etmiyor.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Frozzy45

Ben şeyi anlamadım bu Ryzen'larda millet hep 4 ghz'e getirilirse performansı artıyor diyor. 3.5-3.7 ghz gibi değerlerden 4.0'a getirmek neden zor ki? Normalde voltajsız bile 4 ghz'e ulaşması gerekmiyor mu kolay olarak? Amacım trollemek değil bilmediğimden soruyorum intel 4690k kullanıyorum bunda stok 3.5 ghz, gözüm kapalı voltajsız 4'ü görebiliyorum. Çoğu intel kullancısı da zaten 4'ü çok rahat görüyor. Neden Intel kadar kolay değil Ryzen'da bu durum, fark ne teknik olarak? Bilmek, öğrenmek için soruyorum.

AMD Fx'lerden örnek vermek gerekirse mesela, 6 ya da 8 serisi çok rahat voltajsız 4 - 4.7 GHz görebiliyor. Intel de öyle.

R7 işlemcilerin mimari tasarımları sebebiyle voltajsız 4.0 GHz'e ulaşmak zor. ( 1700 için ) hatta 1700X için dahi. 1800X için ise 4.2Ghz'e ulaşmak için oldukça fazla voltaj vermek zorunda kalıyorsunuz.

Bunda en önemli etken, işlemcinin tasarımı. Hemde r7'lerin 8 çekirdek 16 izlek olması. 4 çekirdek / 8 izlek olsa 4Ghz voltajsız çıkılabilir. En azından öyle düşünüyorum. R5 testleri ile göreceğiz.

Çok çekirdek demek daha fazla enerji, daha fazla enerji demek daha fazla sıcaklık. Daha fazla sıcaklıkta işlemci içerisinde elektron kaybına sebep oluyor. Bunu da dengelemek için daha fazla enerji gerekiyor.

Ryzen'ların 2. revizyonlarında 4.0 Ghz barajı muhtemelen voltajsız aşılır belki de daha az voltaj ister. Ancak şu anda 4.2Ghz Ryzen 7 işlemcileri için üst sınır diyebiliriz. Anakartınız X370'de olsa fark etmiyor.

Eyvallah hocam şimdi oturdu kafama bu bilgiler sayesinde.

• AMD yeni GPU sürücüsünü yükledikten sonra bazı anakartlarda gigabyte'da dahil olmak üzere o.c yapmanıza izin vermiyor. O kadar aptal bir sorun ki, yahu neden oldu demeden sorunun son AMD sürücüsünden kaynaklı olduğunu belirteyim.
  • Dostum 12.04.2017 - Ekleme 2 # diye bir ek paylaşmıssın voltaj dalgalanmasından ve resetten bahsetmişsin. Bahsettiğin durum overclock halinde mi oluyor ? Vray, mental ray, handbrake benchmarklarını bulamadım ama tüm çekirdekleri kullanan cinebench r15'in cpu render benchmark'ını kullandım ve reset v.b. ile karşılaşmadım. Reset attıran benchmarkların linklerini paylaşırsan çok sevinirim.

Sonradan edit: Handbrake'in benchmarklarını video dosyası hazırlatarak yapıyorlarmış.https://forums.anandtech.com/threads/benchmark-your-computer-with-handbrake.2327881/ Buradan baktım. Bende test etmek için 200 küsür mb bir hevc dosyasını 720p mkv hevcye çevirttim. Yaklaşık yarım saat sürdü. İşlemci sıcaklığı 33 derecenin üstüne çıkmadı ve kilitlenme reset gibi bir durum olmadı.
    http://forum.hwbot.org/showthread.php?t=167605
    Burda FMA3 kullanan flops benchmark testinin ryzen işlemcili makineleri kitlediğinden bahsediyor.https://github.com/Mysticial/Flops/tree/master/version2/binaries-windows buradaki x64-13-Haswell.exe dosyasıyla dedikleri gibi işlemciyi test ettim. Forum linkinin sonlarındada bazı anakartların bazı bioslardan sonra kilitlenmediğinden bahsedilmiş. Bende test ettim bendede kilitlenme v.s. hiçbir problem olmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 14 Nisan 2017; 17:19:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: eskibirkurt

Dostum 12.04.2017 - Ekleme 2 # diye bir ek paylaşmıssın voltaj dalgalanmasından ve resetten bahsetmişsin. Bahsettiğin durum overclock halinde mi oluyor ? Vray, mental ray, handbrake benchmarklarını bulamadım ama tüm çekirdekleri kullanan cinebench r15'in cpu render benchmark'ını kullandım ve reset v.b. ile karşılaşmadım. Reset attıran benchmarkların linklerini paylaşırsan çok sevinirim.

Sonradan edit: Handbrake'in benchmarklarını video dosyası hazırlatarak yapıyorlarmış.https://forums.anandtech.com/threads/benchmark-your-computer-with-handbrake.2327881/ Buradan baktım. Bende test etmek için 200 küsür mb bir hevc dosyasını 720p mkv hevcye çevirttim. Yaklaşık yarım saat sürdü. İşlemci sıcaklığı 33 derecenin üstüne çıkmadı ve kilitlenme reset gibi bir durum olmadı.
    http://forum.hwbot.org/showthread.php?t=167605
    Burda FMA3 kullanan flops benchmark testinin ryzen işlemcili makineleri kitlediğinden bahsediyor.https://github.com/Mysticial/Flops/tree/master/version2/binaries-windows buradaki x64-13-Haswell.exe dosyasıyla dedikleri gibi işlemciyi test ettim. Forum linkinin sonlarındada bazı anakartların bazı bioslardan sonra kilitlenmediğinden bahsedilmiş. Bende test ettim bendede kilitlenme v.s. hiçbir problem olmadı.

bahsettiğim durum overclock halinde oluyor. Daha doğrusu turbo boost vs kapatıp 3.7Ghz'e işlemciyi çektiğimde.

Eğer 3.70 Ghz'e işlemciyi çekersem, ek voltaj vermeden, hiçbir oyun ve aşağıda saydığım programlar dışında hiçbir program yüzünden reset atmıyor.

Reset attıran ve ek voltaj ile reset sorunu ortadan kalkan programlar;

Handbrake,
    Corona Render,
    Vray benchmark 1.01

Bu üç programı test ederken sorun oluyor. Handbrake ile video render yaptığım için beni ciddi biçimde etkiledi. +0.018 ile +0.024 voltaj vererek sorunu çözdüm. Çok ciddi voltaj değil ve ek bir soruna yol açmıyor.

Voltaj kullanmak istemeyenler için 3.64 Ghz'e çekerlerse işlemciyi voltaj vermeden, yukarıdaki programları da kullanabilirler, test ettim reset atmadı.

yani 50-60Mhz için 0,018 ile 0,024 arası ek voltaja ihtiyaç duyuyor.

Redditte birkaç kullancıda da rastladım, guru3d incelemesi yapan editörlerle de yazıştım doğruladılar.

• Knisath kullanıcısına yanıt
    Dostum bu konuda senin kadar bilgili değilim. Sana karşıt olmadan düşündüğüm bazı şeyleri yazayım. Şans yada aynı model işlemcide sürüm farkları vardı. Örneğin bazı g3258 ler düşük voltajla yüksek mhz'e çıkarken bazıları yüksek voltajla bile yüksek mhz lere çıkamıyordu. Teyit ettiğin konuya inanıyorum ama yinede aklımdan geçenleri istişare etmek istedim.

Diğer risen anakartları 3.7 lere hiç voltaj vermeden rahatça çıkabiliyor mu bilemiyorum. Hiç voltaj vermeden 3.64'e çıkıyor yazmışsın. Anakart otomatik olarakta voltajı değiştirmiyor dimi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 15 Nisan 2017; 1:19:21 >
  • gta 5 te 45 50 fps az değilmi ? benim 2012 çıkışlı fx 8300 de aynı fps yi veriyor 55-60 da oluyor average fps rx 470 ile...Ee ne anlamı kaldıki benim ryzene geçmemin ? ben zaten ryzene gta 5 te yaşadığım darboğaz yüzünden geçmeyi düşünüyorum diğer oyunlarda doom olsun bf olsun vs zaten darboğaz yok.Valla ryzene çok hevesliydim ama oyun testleri hayal kırıklığına uğrattı beni böyle giderse karar değiştirip i5 e geçebilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erenfb1907 -- 15 Nisan 2017; 0:59:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: eskibirkurt

Dostum bu konuda senin kadar bilgili değilim. Sana karşıt olmadan düşündüğüm bazı şeyleri yazayım. Şans yada aynı model işlemcide sürüm farkları vardı. Örneğin bazı g3258 ler düşük voltajla yüksek mhz'e çıkarken bazıları yüksek voltajla bile yüksek mhz lere çıkamıyordu. Teyit ettiğin konuya inanıyorum ama yinede aklımdan geçenleri istişare etmek istedim.

Diğer risen anakartları 3.7 lere hiç voltaj vermeden rahatça çıkabiliyor mu bilemiyorum. Hiç voltaj vermeden 3.64'e çıkıyor yazmışsın. Anakart otomatik olarakta voltajı değiştirmiyor dimi ?

Voltaj otomatik ayarlanıyor. Gigabyte'ın anakartında olan bir sorun. Asus, msi, asrock vs de görülmemiş şimdiye kadar. Muhtemelen Gigabyte bios ile tam ayarlayamadı.

• quote:

Orijinalden alıntı: erenfb1907

gta 5 te 45 50 fps az değilmi ? benim 2012 çıkışlı fx 8300 de aynı fps yi veriyor 55-60 da oluyor average fps rx 470 ile...Ee ne anlamı kaldıki benim ryzene geçmemin ? ben zaten ryzene gta 5 te yaşadığım darboğaz yüzünden geçmeyi düşünüyorum diğer oyunlarda doom olsun bf olsun vs zaten darboğaz yok.Valla ryzene çok hevesliydim ama oyun testleri hayal kırıklığına uğrattı beni böyle giderse karar değiştirip i5 e geçebilirim

Merhaba, bazı sorunları giderdikten sonra ki testlerde 75-80 FPS ortalama alıyor. Ana sayfada eski oran kalmış, şimdi düzelttim.

Herhangi bir sorun yok yani
  • quote:

quote:

gta 5 te 45 50 fps az değilmi ? benim 2012 çıkışlı fx 8300 de aynı fps yi veriyor 55-60 da oluyor average fps rx 470 ile...Ee ne anlamı kaldıki benim ryzene geçmemin ? ben zaten ryzene gta 5 te yaşadığım darboğaz yüzünden geçmeyi düşünüyorum diğer oyunlarda doom olsun bf olsun vs zaten darboğaz yok.Valla ryzene çok hevesliydim ama oyun testleri hayal kırıklığına uğrattı beni böyle giderse karar değiştirip i5 e geçebilirim

Merhaba, bazı sorunları giderdikten sonra ki testlerde 75-80 FPS ortalama alıyor. Ana sayfada eski oran kalmış, şimdi düzelttim.

Anladım hocam teşekkürler :) peki rx 470 için hangi ryzeni tavsiye edersiniz bana ?

• quote:

quote:

quote:

Anladım hocam teşekkürler :) peki rx 470 için hangi ryzeni tavsiye edersiniz bana ?

1500X için günümüz ve 1-2 yıl sonrası için yeterli olur. İmkan varsa 1600X alınırsa daha iyi olur ama 1500x de beklediğiniz performansı verecektir rx 470 ile.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.