Şimdi Ara

Ryzen 7 1700 - 1 yıllık kullanımdan sonraki izlenimler (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
312
Cevap
9
Favori
17.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam bende 1600x ile b350 gamimg 3 düşümüyorum corsair ryzen destekli yazdığı 3000mhz lik ram ini alacağım tomahawkda hala ram problemi ve boot sprunları varmış gigbyteda rasladınız mı böyle sorunlara şuanki bios ile durumlar nasıl stabilite var mı ? o.c için erken noctua d14 ile xfr ile 4.0a çıkar ztn bana yeterli gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuppie06 -- 15 Nisan 2017; 16:24:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yuppie06

hocam bende 1600x ile b350 gamimg 3 düşümüyorum corsair ryzen destekli yazdığı 3000mhz lik ram ini alacağım tomahawkda hala ram problemi ve boot sprunları varmış gigbyteda rasladınız mı böyle sorunlara şuanki bios ile durumlar nasıl stabilite var mı ? o.c için erken noctua d14 ile xfr ile 4.0a çıkar ztn bana yeterli gelir.

b350 gaming3 ile noctua d14 ile 4.0ghz çıkarsınız ama vram kısmı 95 dereceyi bulur ve anakart ömrü 8 yılsa 3 yıl olur. Stabilitesinde sorun çıkartır.

4.0Ghz düşünüyorsanız x370 anakartlara yöneleceksiniz.

b350 gaming3 f1 yani ilk biosundan itibaren ram kaynaklı bir sorun yaşamadım. ilk başta profil seçmeyi unutup, ramlerin hızına dikkat etmemiştim. Profil seçtikten sonra otomatik olarak voltaj, zamanlamaları vs ayarladı ve bir sorun çıkarmadı. Şu anda f6 güncel biosu ile sorunsuz kullanım sunuyor ANCAK AMD ekran kartınız varsa son sürücü BIOS'a müdahale ediyor - ki neden olduğunu anlayabilmiş değilim ve ne ram ne de işlemcinin düzgün saat hızlarında çalışmasını sağlayabilir her şeyi allak bullak ediyor.

17.3.3 'tü sanrıım şu anda stabil olarak kullandığım ekran kartı sürücüsü. Kesinlikle son sürücüyü yüklemeyin.

• Knisath kullanıcısına yanıt
    b350 de 4.0 olmaz diyorsunuz o zaman sıkıntı oldu bak. çok masraflı olmaya başladı bu iş :)

• Amd gpu driver ile anakart bios ne alaka? Anlamadığım bunu nasıl başardı Amd.Adamlar kendi ayağına sıkıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -MoDeStUs-

Amd gpu driver ile anakart bios ne alaka? Anlamadığım bunu nasıl başardı Amd.Adamlar kendi ayağına sıkıyor.

Onu bende anlamadım, sırf 2 saatimi neden kaynaklandığını anlamak için harcadım en sonunda driver güncelleştirdiğimi hatırladım. Eski driver'ı kurdum bios'tan tekrar o.c ve ram ayarlarını yaptım sorunsuz çalıştı.
    Arctic freezer 33 işlemci soğutucu kullanıyorum. Overclockum yok. Handbrake ile yarım saat kadar video çevirdim ve hwinfo64 sonuçlarına göre işlemcim 33 dereceyi geçmedi. Buna sevinirken vram dan bahsetmen üzerine anakart sıcaklıklarınada baktım. CPU-Z içindeki işlemci stres testini çalıştırdım. Anakart üzerinde VRM MOS ve VSOC MOS çiplerinden biri 60 dereceyi buldu. Gerçi Hwinfo 4 tane ayrı sıcaklık değeri gösteriyor bazıları düşük ama anakart üzerindeki pasif soğutucuları elle kontrol ettim aşırı değilsede ısınmışlardı. Şu anda havalar çok sıcak değil havalar tam ısındığında bahsi geçenler yük altında 75-80 dereceleri görebilir. Bu tür entegrelerin dayanma sınırı en fazla 105 derece diye biliyorum. Aynı anda pci expresse de yüklenmedim oda ısınmayı arttırabilir. Diğer anakartların ısınma şartları nasıl bilemiyorum ama bu şartlarda heleki yazın ryzen'a overclock atmak sağlam bir iş değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: eskibirkurt

Arctic freezer 33 işlemci soğutucu kullanıyorum. Overclockum yok. Handbrake ile yarım saat kadar video çevirdim ve hwinfo64 sonuçlarına göre işlemcim 33 dereceyi geçmedi. Buna sevinirken vram dan bahsetmen üzerine anakart sıcaklıklarınada baktım. CPU-Z içindeki işlemci stres testini çalıştırdım. Anakart üzerinde VRM MOS ve VSOC MOS çiplerinden biri 60 dereceyi buldu. Gerçi Hwinfo 4 tane ayrı sıcaklık değeri gösteriyor bazıları düşük ama anakart üzerindeki pasif soğutucuları elle kontrol ettim aşırı değilsede ısınmışlardı. Şu anda havalar çok sıcak değil havalar tam ısındığında bahsi geçenler yük altında 75-80 dereceleri görebilir. Bu tür entegrelerin dayanma sınırı en fazla 105 derece diye biliyorum. Aynı anda pci expresse de yüklenmedim oda ısınmayı arttırabilir. Diğer anakartların ısınma şartları nasıl bilemiyorum ama bu şartlarda heleki yazın ryzen'a overclock atmak sağlam bir iş değil.

standart hızda evet dediğiniz sıcaklıklarda yani 3.64-3.70 Ghz'de.

1.176 V ile çalışırken sizin bahsettiğiniz sıcaklıklarda . CPU'ya 1.375 gibi gerilim ( voltaj) verdildiğinde kuzey vram'ler tam 89-90 dereceyi buluyor.

normalde termal sıcaklıkların dayanıklığı fazla ama kimi yerlerde soğuk-sıcak ısırması dediğimiz olay meydana geliyor. Örneğin tam yüke anlık olarak yükselen işlemciler, tam yükten anlık olarak çıkıyor. Güç fazları yani vramler, ısıyı çabuk dağıtmak için kaliteli malzemeden yapılıyorlar ama anakarta olan bağlantılarında kullanılan bileşenler hala anlık sıcak ve anlık soğuma tepkisini duyarlı malzemelerden yapılma.

yani işlemciyi ne kadar çok, fazla voltaj ile anlık tam yüke sokarsanız ve tam yükten çıkarırsanız ömründen exponansiyel şekilde yemiş oluyorsunuz. CPU'nun değil anakartın. Bugüne kadar CPU'nun ömründen yersin diyenler, işi bilmeyenler. CPU'nun ömründen yiyemezsin, eski döküntülerim arasında atari, comodore, Pentium II işlemciler dahi çalışırken, günümüz teknolojisi ile üretilen işlemcilerin ömründen yemek diye bir şey olmaz. Bahsedilen ömür anakart.

Dediğiniz gibi yazın, ryzen işlemcilere, iyi bir kasa soğutmanız yoksa standart hızları dışında o.c yapmak pek akıl karı değil. x370 anakartlardan da iyi soğutması olup, ek güç fazına sahip olanlar tercih edilmeli.

• B zaten hiç düşünmüyordum ben 1700X+X370 Prime Pro olur mu diye düşünüyordum en son. Son birkaç gündür Crosshair ıv/Taichi + 1700'e kaydım. Crosshair'i zamanında İtopya'dan 1000'e almadım şimdi tekrar o fiyata insin chip para ile falan 950'ye getiririm diye düşünüyorum.

Bu arada yayıncılık üzerine bir test görebilme şansımız var mı? Bitwit yapmış gerçi Ryzen ciddi önde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurt Knispel -- 16 Nisan 2017; 12:23:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kurt Knispel

B zaten hiç düşünmüyordum ben 1700X+X370 Prime Pro olur mu diye düşünüyordum en son. Son birkaç gündür Crosshair ıv/Taichi + 1700'e kaydım. Crosshair'i zamanında İtopya'dan 1000'e almadım şimdi tekrar o fiyata insin chip para ile falan 950'ye getiririm diye düşünüyorum.

Bu arada yayıncılık üzerine bir test görebilme şansımız var mı? Bitwit yapmış gerçi Ryzen ciddi önde.

8/16'nın 2 veya 4 çekirdeğini çekim programını ayırdığınızda performansta zerre düşüş olmuyor.

2/4 ayırıp, ek 2/4'ü de arka planda başka bir programa ayırıp ek olarak 4/8'i de oyuna atadığınızda, teklemeyen bir sistem. Ne FPS kaybınız oluyor ne de herhangi sistemsel sorun oluyor.

• bu vrm isinma olayini fx serisinde kendimce cok guzel cozmustum yaptigim sey ise cok basitti vrm lerin uzerine 8cm bir fan sabitlenmiştm vrm isinmasina bagli frekans droplarini engellemistim.

• quote:

Orijinalden alıntı: jam&jam

bu vrm isinma olayini fx serisinde kendimce cok guzel cozmustum yaptigim sey ise cok basitti vrm lerin uzerine 8cm bir fan sabitlenmiştm vrm isinmasina bagli frekans droplarini engellemistim.

Benim kasada 3 adet 12'lik fan var. 2 adet 14'lük ek fan var. Ona rağmen ryzen 7 için 3.9Ghz civarı tam yükte 90 dereceyi buluyor. Kuzey vramler.

Esaslı bir soğutucu ile beraber daha fazla vram lazım. Yani x370. Lakin burada Gigabyte'ın bir avantajı var. b350'ler arasında en fazla vram'e sahip olan modeli çıkardı. ( ilkler arasında ) ASUS, MSI, ASROCK'ta daha az vram var b350'lerde. Yeni modellerin bazıları gigabyte'ın ki ile eşitlendi, fiyatı da ona göre.

x370'in 3 avantajı var. SLI desteği, fazladan vram ve soğutucusu ve ek kaliteli ses kartı. Kimisi X-fi ile tümleşik kimisi AC1220' idi sanırım ona sahip. Ek bir ses kartı almanıza gerek kalmıyor bu anakartlarla.

O.C konusunda vram sıcaklığı dışında x370'in sunduğu bir artı yok, çünkü Ryzen serisinin O.C potansiyeli belli oldu. 4.2Ghz limiti.

Haklısınız hocam pek tabi x370 çok avantajlı lakin ekonomik sorunu olan b350 almak zorunda kalan arkadaşlar el becerisi ile CPU soğutucusunun hemen soluna sadece anakarta üfleyecek 8cm bir fan sabitleyebilirse çok faydasını görecektir

AB350 gaming 3 ü alma sebeplerimden biride alc 1220 ses çipi olmasıydı. "AB350 gaming" sonu 3 le bitmeyen modelde ise alc 887 var. Ab350 gaming 3'ün ses çıkışı SNR benchmarklarına baktım giriş seviyesi asus xonar ses kartı ayarında ses kalitesi var. Bazı asus anakartlarda alc1220 nin modlanmışı supreme fx s1220 var onun ses kalitesi dahada yüksek iyice pahalı ses kartları ayarında. AB350 gaming 3 ün diğer b350 lere göre fazla vrm olması güzel oldu çünkü yazın yoğun yükte sıkıntı çıkarması riski azalıyor. Overlock yapmayacağım 90 derecede sorun çıkmadığına göre yazın sorun yaşamam büyük ihtimalle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 16 Nisan 2017; 14:30:41 >
  • AB350 gaming 3 ile problem olmasada ilk garipliğimi yaşadım. Cihaz F3 bios ile geliyor ben F6 yı atmıştım. F6 biosunu Gigabyte'ın @bios programıyla windows üzerinden atmıştım. Kendi kendine F3 biosa dönmüş sanırım bir açılış sorunu oldu gigabyte'ın dual biosu biosu F3'e çevirdi. Olayda sanırım şöyle oldu. SMT'yi kapatmıştım. SMT yi tekrar açıp kaydedip çıktığımda cihazın açılışı çok bekletmişti. Ardından yeni bios yüklenmiş gibi windows ilk açılışta tek seferliğine tekrar başlatmıştı (win10). Daha önce SMT açıp kapama sonrası sıkıntı çıkabildiğini windowsun açılan sanal çekirdekleri göremeyebildiğini (bende bilgisayar kapanıp açıldıktan sonra görüyor) okumuştum. Hatta asus bu özelliği ilk bioslarında vermemiş sonra istek olunca yeni bioslara eklemiş.

Bir kereliğine kendi kendine F3 biosa dönmesi büyük problem olmamakla birlikte yeni biosta olası bir sorunda dual biosun devreye girmesi güzel. Gerçi cmos clear ilede cihaz açılabilirdi ama daha farklı birşeyde olmuş olabilir. Bu sefer F6 biosu F8 e basınca gelen bios menüsünden attım.

Sistemde bir sorun F6 bios ile smt yi kurcalayanlar için böyle bir olasılık var buraya not düşeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 17 Nisan 2017; 19:44:19 >

• F3 le F6 arasında bazı benchmarklarda fark oldu. F6 agesa güncellemesi içeriyormuş ki önemli. Cinebenchm r15 te 1420 civarından 1431 e çıktı. Bu önemli değil. Yanlız web browser benchmarklarında mozilla kraken v1.1 de 880 lerden 800 lere düşüş var(Bunda düşük olan iyi). Google octane ise 31000 lerden 32500 lere çıktı.(Bunda yüksek olan iyi)
  • quote:

Orijinalden alıntı: eskibirkurt

AB350 gaming 3 ü alma sebeplerimden biride alc 1220 ses çipi olmasıydı. "AB350 gaming" sonu 3 le bitmeyen modelde ise alc 887 var. Ab350 gaming 3'ün ses çıkışı SNR benchmarklarına baktım giriş seviyesi asus xonar ses kartı ayarında ses kalitesi var. Bazı asus anakartlarda alc1220 nin modlanmışı supreme fx s1220 var onun ses kalitesi dahada yüksek iyice pahalı ses kartları ayarında. AB350 gaming 3 ün diğer b350 lere göre fazla vrm olması güzel oldu çünkü yazın yoğun yükte sıkıntı çıkarması riski azalıyor. Overlock yapmayacağım 90 derecede sorun çıkmadığına göre yazın sorun yaşamam büyük ihtimalle.

AB350 gaming 3'e kabaca bir baktım.Ses olayı, optik çıkış barındırması oldukça iyi.
    Sınıfın oldukça başarılı olan Anakartı gibi duruyor.
    Radara aldım bu kartı.

• Cpu fanına ince ayar yaptım gigabyte'ın smart fan utilitysi (siv system information center utilitysi içinde. bundan önce app centerın yüklü olması gerekiyor. Masaüstünede ikon atmıyor dosyanın yolu: C:\Program Files (x86)\GIGABYTE\SIV\ThermalConsole.exe ) çok işime yaradı. Actic 33 cpu soğutucu kullanıyorum. %40 güç alana kadar dönmez yarı pasif fandır diye geçiyor ama hiç pasif olarak çalışmadı. Smart fan'ın default profillerini kullanınca quite olanıda dahil cpu fanı 950 ila 1250 devir arasında dönüyor. O profiller daha çok stok fana göre ayarlı sanırım. 950 devir gayet sessiz ses ancak 1250 devirlerde ses hafif bir hal alıyor. İşlemci özellikle idle dayken bukadar fan devrine ihtiyacım yoktu smart fan'ın advanced kısmından elle profil ayarladım. Pasif fan fan kapalı olarak çalışmada oldu ancak soğutucu demiri çok olmasada hissedilir ısınıyor. Onun yerine idle da fanı 300-400 devirlere kadar düşüren bir ayar yaptım zaten sesi idle da kulağını koysan duyulmaz hale getiriyor. Smart fan advenced profil ayarlamaları tam çalışma mekanizmasını çözenlere öneririm yoksa kurcalanmasa daha iyi. Misal fixed modları fanı sabitliyor orda fanı tamamen kapatmada var kapatır unutursanız kötü. Yapılan ayarları standartlara döndürmek için smart fan 5 auto seçeneğindeki default profillerden quite seçilebilir misal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 18 Nisan 2017; 13:27:1 >

• Şu Agesa mayıs güncellemesi gelse de sistem stabil olsa! Ramlerimi 3200 Mhz'de çalıştırdım. CL14 1.35V ile çalıştılar. Sistem reset bootu ediyor, onda sorun yok! Ama PSU'nun powerini arka anahtardan kapatıp açtığımda ise bir daha boot etmiyor. Ancak biosu sıfırlamak gerekiyor. O zaman tekrar açıyor haliyle! Yani bir stabilite yok.

Ama şunu kesin söyleyeyim: Ram hızı 2133 Mhz'de Far Cry 4'te 1080p, ultra ayarlarda, SSAO SSCB ayarda ortalama 40 Fps verirken, 3200Mhz'de aynı ayarlarda Ortalama 75 FPS veriyor! Bu da gösteriyor ki, Ryzen'lerin verimi, Ram hızıyla birebir doğru orantılı! Ram alacaklar buna mutlaka dikkat edip, yüksek frekanslı ve mümkünse düşük CL değerli Ram alsınlar!

Dipnot: Ekran kartım MSI RX460 4GB'dir. Vega'lar gelene kadar idareten aldım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BalistikBomba

Şu Agesa mayıs güncellemesi gelse de sistem stabil olsa! Ramlerimi 3200 Mhz'de çalıştırdım. CL14 1.35V ile çalıştılar. Sistem reset bootu ediyor, onda sorun yok! Ama PSU'nun powerini arka anahtardan kapatıp açtığımda ise bir daha boot etmiyor. Ancak biosu sıfırlamak gerekiyor. O zaman tekrar açıyor haliyle! Yani bir stabilite yok.

Ama şunu kesin söyleyeyim: Ram hızı 2133 Mhz'de Far Cry 4'te 1080p, ultra ayarlarda, SSAO SSCB ayarda ortalama 40 Fps verirken, 3200Mhz'de aynı ayarlarda Ortalama 75 FPS veriyor! Bu da gösteriyor ki, Ryzen'lerin verimi, Ram hızıyla birebir doğru orantılı! Ram alacaklar buna mutlaka dikkat edip, yüksek frekanslı ve mümkünse düşük CL değerli Ram alsınlar!

CL14-CL15-CL16 arasında 3000Mhz ise çok fark yok. Hatta yüksek hızlı olup yüksek gecikmeli diye düşünmenize gerek yok.

2133Mhz CL14 yerine 3200Mhz CL14-CL15-CL16 tercih edilebilir ama 3000Mhz CL16 alıp keşke CL14-CL15 alsaydım demek yanlış olur.

Vega'yı bende bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Knisath

quote:

Orijinalden alıntı: BalistikBomba

Şu Agesa mayıs güncellemesi gelse de sistem stabil olsa! Ramlerimi 3200 Mhz'de çalıştırdım. CL14 1.35V ile çalıştılar. Sistem reset bootu ediyor, onda sorun yok! Ama PSU'nun powerini arka anahtardan kapatıp açtığımda ise bir daha boot etmiyor. Ancak biosu sıfırlamak gerekiyor. O zaman tekrar açıyor haliyle! Yani bir stabilite yok.

CL14-CL15-CL16 arasında 3000Mhz ise çok fark yok. Hatta yüksek hızlı olup yüksek gecikmeli diye düşünmenize gerek yok.

2133Mhz CL14 yerine 3200Mhz CL14-CL15-CL16 tercih edilebilir ama 3000Mhz CL16 alıp keşke CL14-CL15 alsaydım demek yanlış olur.

Vega'yı bende bekliyorum.

Hocam, Asus mu kullanıyorsun anakart olarak?

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.