Şimdi Ara

Ryzen yeni sistem kurulumu - amatör kullanıcı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar herkese merhaba. Yeni topladığım sistemimi şimdi kurdum setup şu şekilde

Asus rog c6h anakart
    ryzen 1600x işlemci
    arctic liquid freezer 240 sıvı soğutma
    Samsung nvme 500 gb m2 ssd
    2 x 1 tb (raid için) wd blue hdd
    2x8 gb g skill flare x 3200 mhz ram
    ekran kartı (1080 yolda, geçici olarak bir ekran kartı bulup taktım)
    750w Evga supernova gq Psu

Bir kaç sorunum var:

1) Ryzen işlemci sıcaklığı biostan boşta 60 derece civarı görünüyor. Ryzen master kurdum yaklaşık 32 ile 45 arası değişen dereceler var normal midir?

2) Hdd'lerimden birisini ne yaparsam yapayım disk yönetimi kısmında göremedim. Hatalı mıdır? Farklı sata portlarına taktım, biri çalışıyordu çalışanın kablosunu ve sata güç adaptörünü kullandım onun portuna taktım diğerini ama göremedim yine de yönet kısmından.

3)Bios update'i yaptım. Hdd takılıyken Bios arayüzüne girmek için del tuşuna basın ekranında bir 5 10 sn kalıyor bilgisayar. Eğer hdd'yi sökersem sadece m2 ssd ile girdiğimde şıp diye giriyor. (windows kurulumunu m2'ye yaptım, hdd takılı değilken 4-5 sn sürüyor açılıp kapanma

4) Kasanın power-reset-hdd led kablolarını anakart ile beraber gelen aparat vasıtasıyla üzerinde yazdığı gibi anakarta bağladım. Ama güç tuşuna basınca bilgisayar önce açıp kapanıyor kendiliğinden sonra açılıyor. Reset kablosunu çıkardım yine aynı. Nerede olabilir sorun?

Teşekkürler

• Güncel

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba sisteminiz hayırlı olsun.
    İşlemci sıcaklığı X olduğu için 20 derece fazla gösteriyor. Bununla ilgili bir beta biosu Raja yayınlamıştı. Onu bir deneyin.
    Bir de Mutlaka ama mutlaka Al suitten gelen chipset güncellemesini yapın.
    Hdd olayında ise aynı sata güç kablosunu kullanmayın. Psu dan farklı bir sata güç kablosu ile deneyin.
    Son olarak size tavsiyemdir Clear cmos yapın (Bios update yaptıktan sonra)
  • CagriErcan kullanıcısına yanıt
    Hocam clear cmos yapmadım. Nasıl yapılacağına bakıp yapayım her şey bitince. Hdd'lerden biri çalışanda kullandığım sata kablosu ve güç kablosu ile de çalıştırdım yine görmedi yönet kısmında. Diğerini görüyor. Bugün verdim aldığım yere doğru kargoya.

Chipset güncellemesini yaptım dün kurulumda. Sıkıntı şu, termal macunu biraz kötü sürdüm sanırım, bir de biosta sıcaklıkları 62 derece görünce (ilk açılışta) panik olup tekrar söktüm birazını aldım macunun etraftan ufak taşmıştı onları sildim am3 retention kit ve am3 backplate ile tekrar monte ettim. Baktım yine aynı aratıp gördüğümde biosun yüksek gösterdiğini kurulum yapıp ryzen master'dan bakmam gerektiğini öğrendim.

Boşta sadece altta chrome kaspersky açık bir de dosya kopyalama işlemi yapıyorum. Anlık olarak önce çıkıp sonra iniyor. Çıkarken 45 derece seviyesine çıkıyor ardından 32'ye kadar iniyor. Sonra tekrar çıkıyor. Acaba macundan yana mı bir sorun yaşadım? Bu sıcaklıklar normal mi?

Sırayla ne tavsiye edersiniz?

Bir diğer sorum, ilk açılma anında, power tuşuna basınca bilgisayar önce açılıp kapanıyor ardından açılıyor. Bu neye bağlı olabilir? Şase yapan bir yer göremedim, kasaya değer kablo ucu yok. 1050ti geldi bugün onunla bakıyorum herhangi bir şey farketmedi. Ne yapmak gerekir?

• Ne yaptıysam ilk güç verildiğinde power tuşuna basınca önce reset atıp sonra açmasını değiştiremedim. Acaba psuda mi bir sorun var?

Aio pump ayarlarıyla ilgili tavsiyeniz nedir? Kasa fanlarını akasa pwm ile tek bir headera bağladım. Bu fanlar birbiriyle aynı değil. Nasıl bir yol izlemeliyim? 3 tane chassis fan header var toplamda. Ayarlarına dokunmak gerekir mi? Masaüstü geldiği gibi deli dönüyor. Anakart sıcaklıkları 30 derece vs.

Sıcaklık değerlerim stokta 3,7 ghzda ortalama 40 derece. Termal macunu bi hafta kullanıp değişeceğim anlık

Ramleri 3200 mhz olarak görüyor ama CAS değerleri 16. Elle mi düzeltmem gerek. Ramler gskill flare x 3200 c14

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-) X serisi bir Ryzen işlemci üzerine güvenlik payı diye +20C daha eklenerek ölçüm yapılır halde üretilmiştir. Asus'un son bioslarında bu sorunun ortadan kalktığı söyleniyor. Ama bu bioslar resmi olmayıp beta versiyonlardır. Ben de Seninle aynı anakarta sahibim ve 1401 Beta bios kullanıyorum. Bu ana kadar ki en stabil bios bu benim gördüğüm. İstersen kurabilirsin. 32 ile 45 arası dereceler de gayet normaldir. Ben de NZXT Kraken X52 soğutma kullanıyorum. İşlemcim R7 1700 OC yokken, 24C'de geziyor. Yüke girdiğinde max 35C görüyor. Ama OC yaptığımda yüksüz halde direk 35C ve yük altında 47C oluyor. Tabii bu biraz da kasa içi havalandırmaya bağlı. Benim kasada Noctua NF-F12 PWM fanlar önden işlemci sıcaklığına baz alarak üflüyorlar. Al Suite'den kendim çizgileri değiştirerek işlemci sıcaklık durumuna göre önden hava üfletiyorum. Arkadan ve üstten Radyatörde bulunan NZXT Aer RGB'ler de çekiş yapıp havayı tahliye ediyorlar. Fanların önü açık olmalı ki bir hava akımı meydana gelebilsin.

2-Sata kablosu bozuk olabilir ya da güç bağlantısı bozuk olabilir. Bunları değiştir öyle dene. Olmuyorsa, HDD arızalı olabilir.

3-)Bu sorun Ryzen sisteme sahip olanların çoğunda var. Özellikle eski bios yüklü anakartlarda sistemin boot süresi çok fazla. 1401 Bios kullanıyorum. Önceki bioslara göre bu bios çok daha hızlı boot ediyor.

4-)Bu sorunun senin kullandığın bağlantı aparatıyla ilgisi yok. Sen 1201 Resmi biosu kullanıyorsun ve bu Agesa 1.0.0.4 güncellemesini içeriyor. Özellikle yüksek frekanslı ram olan sistemlerde bu biosa sahip kullanıcılar, sistemi uzun bir aradan sonra, ya da PSU'nun anahtarını on/off yaptıktan sonra tekrar sistemi açmaya kalktıklarında bu hatayı alıyorlar. Bunun nedeni ramlerin ilk açılışta 3000Mhz ve yukarısında açılmamasıdır. Bu yüzden bios otomatik olarak boot edeceği daha düşük bir frekansta sistemi açıyor. Bu yüzden ilk açılışta önce bir reset atıyor ve sonra frekansları deneyerek sistemi açıyor bu da boot süresünü uzattığı gibi, ramlerin frekansının düşmesine yol açıyor. Bunun için Agesa 1.0.0.6 güncellemesini içeren beta biosları yüklemek zorundasınız. Resmi sürüm bios ise henüz çıkmadı.

Edit: ClearCmos işlemi Biosu ilk ayarına resetler. Biosu anakartı ilk aldığın versiyona resetlemez. Yani kurulu olan biosun ilk ayarına resetler. Bunun için anakartın arkasındaki CLEAR CMOS tuşuna Power açıkken anakartın ışıkları sönene dek bir kere basmak yeterlidir. Bios pili çıkarmaya gerek yok.

Clear Cmos yazan tuşun hemen yanındaki Bios tuşu ise, ola ki, bir bios güncelleme esnasında elektrikler kesilirse, ve işlem yarıda kalıp anakart bir daha açılmazsa, bir USB belleğe C6H.CAP dosya adıyla yüklü olan biosun dosyasını atın. Ve Usb belleği anakartın arkasında kendine özel olarak yapılmış ve bios yazan yere takın. Sonra anakartın arkasında bahsettiğim bios tuşuna üzerindeki ışık yanıp sönmeye başlayıncaya kadar basın ve sonra bırakın. Işık yanıp sönecektir. Bu esnada bios kurtarma yapıyordur. Yanıp sönme bitince , bios yüklenmiş demektir. Yani elektrik kesilirse ne yaparım diye endişeye gerek yok. Tekrar belirteyim bu yöntem, bios güncelleme yöntemi değildir! Bios kurtarma yöntemidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BalistikBomba -- 6 Temmuz 2017; 1:39:16 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: nev20.06

Ne yaptıysam ilk güç verildiğinde power tuşuna basınca önce reset atıp sonra açmasını değiştiremedim. Acaba psuda mi bir sorun var?

Aio pump ayarlarıyla ilgili tavsiyeniz nedir? Kasa fanlarını akasa pwm ile tek bir headera bağladım. Bu fanlar birbiriyle aynı değil. Nasıl bir yol izlemeliyim? 3 tane chassis fan header var toplamda. Ayarlarına dokunmak gerekir mi? Masaüstü geldiği gibi deli dönüyor. Anakart sıcaklıkları 30 derece vs.

Sıcaklık değerlerim stokta 3,7 ghzda ortalama 40 derece. Termal macunu bi hafta kullanıp değişeceğim anlık

Ramleri 3200 mhz olarak görüyor ama CAS değerleri 16. Elle mi düzeltmem gerek. Ramler gskill flare x 3200 c14

Termal macun olarak her ne kadar kötüleseler de Noctua'nın termal macununu kullanıyorum işini gayet iyi yapıyor tavsiye ederim. Ama sürerken çok ince bir zar halinde sürmeye özen gösterin. Fazla sürerseniz, zaten yeterince ağır bir yapısı olduğu için, tam tersi yönde bir etki yapar. Tavsiyem çok az bir damla işlemcinin tam ortasına şırıngasından dök ve direk soğutucuyu monte et. Yaymanın bir mantığı yok. Sen soğutucuyu monte ettiğinde zaten boşluk varsa, macun o tarafa doğru kendisi basınçtan dolayı gidecektir.Macun kendi yolunu bulur yani, ona yol gösterme.

Senin işlemcin X serisi bir işlemci olduğu için zaman zaman XFR ve Turbo devreye girer ve o esnada anlık sıcaklık artışı olur ama bu son derece doğaldır ve sistemi ısıtacak kadar bile bir etki yapmaz. Bunu kafaya takma. Belirttiğin sıcaklıklar gayet normal.

Gelelim fanlara, bazı kasalarda default olarak gelen fan çoklayıcılara çok güvenme. Fanların kontrolünü direk anakarta ver. Mesela fanlarını gruplandır. Diyelim ki ön tarafta 3 adet taze hava veren fanlar var. Ve bunlar 4pin PWM yapısındalar. O zaman 2 adet Y connector PWM çoklayıcı kabloya ihtiyacın olacaktır. İlkiyle 2 adet fanı birleştireceksin, diğeriyle de bu birleştiridiğinden çıkan tek uç ile 3. fanı birleştirip ondan da çıkan ucu anakart fan başlığına takacaksın. Bu şekilde gruplandırarak yaparsan kasa içi hava sirkulasyonunu AL Suite kendisi ayarlar zaten.

Ramleri önce stabil olarak 3200 Mhz'de çalıştırabiliyorsan, Biostan elle 14-14-14-14-34 DEĞERLERİNİ GİRİP F10 yapıp kaydetmen yeterli olur. Sistem açılmazsa Clear Cmos tuşuna basarak Bios reset ile tekrar sistemi açabilirsin. Ama 1201 Bios ile CL14 zamanlamalarında çalışır mı emin değilim.

• BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba. 2. kez sök tak yaptığımda (soğutucunun paneli işlemciye tam oturup oturmuyor mu görmek için), sanırım fazlalık olan zaten benim silmemle kalktı biraz. İnce bir zar şeklinde kaldı. Yine de ikinci sınıf bir işçilik olduğu için arctic mx4 aldım. Müsait bir zamanda tekrardan silip takıcam ama gerekliliğini sorguluyorum çünkü silmesi de mesele :)

O zaman anlık sıcaklık yükselmelerini umursamazsak gayet mantıklı.

http://www.hepsiburada.com/akasa-flexa-p5-5-cikisli-ozel-kilifli-pwm-coklayici-kablo-ak-cbfa03-45-p-BS300043

Aldığım fan çoklayıcı bu. Öndeki iki adet 14lü , arkadaki tek 14lü ve üstteki tek 14lü fan yani toplamda 5 adet fan, çoklayıcı vasıtasıyla bu aparat ile anakart üzerindeki tek fan çıkışına bağlı. Alttaki iki fan ise birbirine uç uca geçiyor, o şekilde geçirip tek uç olarak başka bir porta taktım. Radyatör soğtucusu olan fanlar ise cpu fan portuna takılı. Pompa ise aio pump'a.

Eğer otomatikte bırakırsam çok güçlü çalışıyor bu fanlar. AI suite ile bir şeyler yapınca sistem bugda kalıyormuş gibi geliyor sonuçtan memnnun kalamıyorum diye kaldırdım benzer ayarları biostan yapıyorum. Silent modda şu an kasa mesela. 2 saatlik kullanım sonrası boşta 40 derece. O yüzden silent mod şu an kafi gibi. Aşırı bir yük binmiyor zaten. Sadece test yapacağım zaman orta-tam yük arası çalıştırıyorum. Ne olur ne olmaz diye. Bunların bu pozisyonda kalması bir sorun teşkil etmez herhalde ?

Bir de bu kasa fanları cpu sıcaklığı kıstas alsın diye ayarlayarak yanlış yapmış olur muyuz? 70 derecenin üstüne yüzde 80, 60'ın üstünde yüzde 70, 50'nin üstünde yüzde 60 olarak ayarlamak çok mu agresif kullanım olur kasa fanları için.

• Hayırlı olsun sistem
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.