Volvo’nun sadece bayanlardan olusan 9 kisilik tasarim ekibiyle gelistirdikleri arac: ‘Your Concept Car, YCC’ in bazi fotograflari:
Ozelliklerinin bir bolumu: - Kolay temizlenen boya - 5 silindirli dusuk emisyonlu ULEV surum 2.5 L 215 hp - 221 lb-ft torka sahip motor - 6 ileri powershift ozellikli (dual wet-clutch transmission) tam otomatik vites - ‘Auto Open’ sistemi: cok fazla paketiniz varsa yuklenmeden once anahtarin bu butonuna bastiginizda aracin sadece yaklastiginiz bolumu otomatik aciliyor (sol kapi, bagaj vs…) - Ergovizyon sistemi: Araci satin alirken bayide vucudunuzu taratiyorsunuz. Ergonomik ozellikleriniz ve en uygun surus pozisyonu dijital anahtariniza kodlaniyor. Bu bilgileri ayrica aracin bilgisayarina da yukletebiliyorsunuz. - Toyota’nin ‘autopark’ sistemine benzer sensorlu otomatik park sistemi
Daha once 2002 senesinde XC90 SUV’yi gelistiriken Volvo (su an Turkiye’de de satilan guncel SUV’si) Kaliforniya’da sadece bayanlarin katildigi focus grup testlerini de dikkate almis. Tuketim aliskanliklarinin gelecekte nasil sekillenecegi acisindan bence YCC Projesi oldukca ilginc ve asil onemlisi epey tartisma yaratacak gibi. Ornegin, Kurumsal Davranis Dersinde Iran kokenli Amerikali Profesorumuz kitabimizda yer alan bu projeyi gundeme getirdi. Sinif epey kozmopolit bir yapiya sahipti. Her kulturden her milletten ve her yastan kisi vardi… Asyalisi, Latin Amerikalisi, Avrupalisi vs… Ama tartisma konusu acilinca hemen gruplasmalar basladi. Konuyu acan profesorumuz sinifi basta toparlamaya cabaladiysa da tartismaya katilarak taraf oldu. Ders bence cok verimli gecti ve herkes olaya farkli acilardan yaklasti.
Peki size gore:
a) Araci kimin tasarladigini goz onune almazsaniz bir tuketici ve/veya otomobil sever olarak YCC’yi begendiniz mi? b) Tasarimin erkek ya da kadin tarafindan yapilmasi satin alma kararini verirken gercekten ne derece onemli? (Ozellikle ailenin ortak kullanimina hizmet veren araclar icin) **Aklima ilk gelen sorulari yazdim. Dusuncelerinizi paylasirsaniz sevinirim
YCC projesiyle ilgili daha fazla bilgi icin asagidaki linklere bakabilirsiniz:
Keşke otomobil kullanmadada bu kadar başarılı olabilseler
masa örtüleri, tavandaki avize ve birkaç saksı eksik...bence...
ama koltuk kumaşı çok hoş....
bayan eli değdiği koltuk kumaşından anlaşılıyor. ayar gerektiren hiçbir düğme yok
erkek işini bayana verirseniz böyle olur işte bence kötü olmuş...
arabanın dışı çok başarılı ancak içi üzerinde biraz daha çalışılmalı oynıycak hiçbir düğme filan olmaması bence kötü. birde o paspas ne öyle.
quote:
Orjinalden alıntı: vasago
arabanın dışı çok başarılı ancak içi üzerinde biraz daha çalışılmalı oynıycak hiçbir düğme filan olmaması bence kötü. birde o paspas ne öyle.
paspaslar banyo paspası gibi koltuklarda süper desenli acaba alırken istedimiz kumaşı werip kaplattırabiliomuyuz
dışına laf yok güzel duruyor ama içi rezalet bi arabayı en çok erkekler kullanır bence erkeklerin ne istediğini iyi blen biri tasarlamalıydı ama kadınların günlerini gerçekleştirmeleri için ideal gibi duruyor komşuları felan çağırıp dedikodu yaparlar
KADIN DİYİP GEÇMEYİN YAW BAYA İYİ YAPMIŞLAR AMA KİM ALACAK BU ARABAYI
Aracin ic tasarimiyla ilgili calismalari da olmus ayni ekibin. Resimdeki cicekli koltuk deseni ve firca paspaslarin hepsi tak-cikar ozellikliymis. Deri, suet vs… pek cok duz ve/veya desenli alternatif tasarlamislar. Bazi fotograflar buldum konuyla ilgili:
Kumas deseni ve paspaslar benimde gozume batti. Ama ozellikle koltuk mekanizmasi ve minimalist bilgisyar paneli hosuma gitti. Bu arada guncel S40 serisinin orta konsolu da bir bayan tasarimcinin eseriymis.
Tek merkez yerine cesitli ulkelerde Volvo’nun bu isler icin tasarim sutudyolari var. Mesela, Ispanya-Barselona’daki studyo tarihi bir binanin normal daire kati ve sehrin icinde. Akdeniz mimarisi ve yasam tarzindan esinlenmek icinmis:
Volvo tasarim studyosu-Barselona
quote:
Orjinalden alıntı: Lord
ben bunun resimlerini görmüştüm daha önce ama bayanların tasarladığını bilmiyordum.Bravo kutlamak lazım onları çok güzel bir tasarımı var bana göre
Bayan calisanlarin agirligi konusunda alysentr haklisiniz. Bunu ben de bilmiyordum: ‘28.159 calisanin %20 gibi buyuk bir orani bayanmis.’