|
Bildirim
Uçuşa geçicez dediler uçuruyorlar işte. Bu kafayla yönetildiğimiz sürece her gün bir sonraki güne göre alım fırsatıdır.
|
Ben bunu anlamıyorum arkadaş. Apple harici firmalar -son dönemde çıkardıkları telefonların- fiyatlarını belirtince 'Yok efendim o kadar para veren zaten iphone alır, hangi mantıkla bu paralara çıkartıyorlar, kimse o çöp telefonları almaz iphone dururken' diyorlar. Peki hiç araştırıyorlar mı modellerin fiyatlarını. Bi' iphone mentalitesi yerleşmiş beyinlere en pahalı o olacak ve pahalı bir telefon çıkarsa onun yerine iphone alınacak.
Bakın Samsung S22 Ultra iPhone 13 Pro Max'ın rakibi, Samsung S22 Ultra 128GB modeli Avrupa fiyatı 1270 € iPhone 13 Pro Max 128GB modeli Avrupa fiyatı 1250 € Not: S22 Ultra TR satış fiyatı 22999 TL (Galaxy Watch 4 Hediyeli) 13 Pro Max TR satış fiyatı 23999 TL (hediyesiz) Anlayacağınız bu telefonun fiyatının bu şekilde olması normal (pahalılıktan bahsetmiyorum, günümüz kur ve vergilerin etkisinden dolayı). Eğer Avrupa fiyatı aynı olan iki telefondan iPhone'un fiyatını normal görürken Samsung'a pahalı bu fiyatlara olmaz diyemezsiniz. Mantıken ya Samsung'un fiyatı olabilecek fiyattan çıkmış dersiniz ya da iPhone pahalıya satılıyor, Samsung örn. 18K TL olmalı diyorsanız iPhone da Avrupa fiyatı aynı olduğunda dolayı 18K TL olmak zorundadır. Kısacası Avrupa fiyatı aynı olan iki telefonun ülkemizde birinin diğerinden düşük olmasını beklemek mantıksızlıktır, akıl dışıdır. |
Dolar bazında normal olabilir ama türkiye için çok pahalı. Bu kadar para veren herkes iphone alır zaten.
|
Rakip olarak görmedikleri için, apple markasını zirve olarak gördükleri için öyle diyorlar. Yani marka algısı savaşını apple ülkemizde o şekilde kazandı. Epey bir oturdu. Örneğin senin son model galaxy telefonun olsun, adamda 2-3 nesil eski iphone bile olsa kendininkini daha iyi sanıyor. Ya da samsung ondan 2-3 kat pahalı bile olsa, kendini daha zengin falan sanıyor. Zenginlik göstergesi olarak kıyaslıyor.
Şimdi bakarsak benim için de aynı algının tam tersi var. Yani milyonlarım da olsa iphone a bakmam. Bir yazılımcı olarak zaten iphone 7 lere kadar falan bence piyasadaki en dandik telefonlardı. Ama şaka gibi işte millet o zaman da övüyordu. Ama biz web sitesi yaparken, Monitör, laptop, tablet, akıllık telefonlar için responsive tasarım yaptıktan sonra, iphone'lar için ekstra karınca duası çözünürlükte tasarım yapıyorduk. Çünkü piyasadaki diğer tüm marka telefonların bile yarısı kadar ancak çözünürlüğü vardı. Rezalet yani. Şimdi bir tasarımcı olarak bu bende misal bir algı oturttu. Yine daha ülkede iphone yokken. Biz Amerika'dan iphone 1 lerden 3 tane getirdik. Babam al birini de sen kullan dedi. Açtım, kurcaladım. Hele o zaman daha hiç bir uygulama vs yok. Buna rağmen 3 günde bir çıkan update ler için sürekli jailbreak yapmak gerekiyor. Itunes olmadan hiç bir şekilde çalışmıyor falan. Dedim bu ne böyle. Attım çekmeceye, tuşlu telefonu iphone yerine tercih ettim. O da bir algı yarattı. Etrafımda, aslında o kadar varlıklı olmayıpta, özentilikten iphone almış kişilerin iphone'larının hep ekranları kırık vs. idi. Benim samsung gorilla glass sayesinde korumasız bile betonlara kaç kere düştüğünde çizilmedi bile. Yine etrafımdaki iphone sahipleri, su geçirmiş, şu kadar masraf çıkardı derken, ben havuzda çekim yapabiliyordum vs. Bunlar hep algı oturtuyor. Bu algıları toplayınca ben de mesela iphone sahibi görüğümde içimden yazık falan diyorum. Halbuki sanırım son bir kaç versiyondur iphone'larda su geçirmiyor, gayet kaliteli çekiyor. Çözünürlükleri de normal telefonların seviyesine geldi. Ama öyle bir algı oturdu ki bende, iphone ise çabuk kırılıyordur, su geçiriyordur diye aklıma yerleşti bir kere. |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MPT-76 -- 4 Mart 2022; 16:38:20 > |
|
|
|
|
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Bu bütcelere çıkıldığında zaten iphone var. |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 5 Mart 2022; 11:45:04 > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |