O kadar emin olmayın bu dediklerinizden. İsanlık öyle kolay bitmez ama bazı sektör veya işler çok kolay bitebilir. ChatGPT kullanımı halk arasında 2022 başında yaygınlaştı ve 3 sene olmadan geldiğimiz noktada, traditional eğitimi büyük oranda bitirmiş noktada bence, şekil olarak devam ediyor ama AI'ın yazdığı kodlara, yazılara not veriyor hocalar... Universal Basic Income diye bir şeyin konuşulduğu bir dönemde bence her şey olası artık. Mesela mühendislik işleri insan alımında çok büyük küçülmeye gidebilir, işlerin çoğunu AI'a verebilirler. Yani öyle değişimler oluyor ki gözümüzün önünde insan şaşırmıyor değil. Mesela chegg, bu pandeminin çok güzel kaymağını yedi, eğer AI şu dönemde çıkmasa, eğitim alanında en çok kar eden site olacaktı belki de. ChatGPT çıktı ve chegg olayı bitti, site kendisi AI ile soruları çözüp veriyor artık... Böyle başkasına ödev yapma, yazı yazma, tez hazırlama vs gibi koca bir sektör bitti sayılır. Çeviri işleri büyük oranda bitme noktasına geldi. Önümüzdeki yıllarda AI ile biten çok sektör göreceğiz. |
Sanırım alanımı buldum (Computer Vision) (2. sayfa)
-
-
bahsettiğimiz alan computer vision, çevirmenlik değil ki. çevirmenlik birkaç sene içinde tamamen bitecek bizim hocalar da öyle diyor en azından. developerlar en şanslı grup demişti. developerlar devam edecekse phdli bir researcher nasıl işsiz kalabilir ki yahu
-
Yok dersin büyük ihtimalle de ben yine şansımı deneyecem kop gel ai engineering biz logic uğraşırken adamlar model eğitiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ben 5.800 oldum, hacettepe AI 5.735 ile kapatmış 2022'de sıralamam yetse de gelmezdim zaten.
İlla bir yere geçeceksem, bilkent EE ücretliye geçerim sanırım ama geçiş gündemimde yok. Bölümdeki salakların arasında çok rahat sıyrılıyorum. 1000. olan çocuklar var ama vizyon yok hiçbirinde.
-
AI konusunda tek endişelenen insan benim herhalde. Umarım ben yanılıyorumdur, çünkü AI'ın insanı geçmesi demek herkesi geçmesi demek oluyor. Phd yapan kişi de insan, sadece phdli insan oluyor.
Bu arada computer vision konusunda phd düzeyinde uzman biri arayan kaç iş ilanı var vs backend 4+ yıl deneyimli developer arayan iş ilanıyla kıyaslayın hangisinin işsiz kalması daha olası hesaplayalım.
Deneyimli bir developer şu anki ortamda işsiz asla kalmaz, işsiz kalsa freelance çalışır yine sorun olmaz, size onu söyleyen haklı bence.
-
Bu dediğiniz çok doğru, 20k veya 30k ama hedefi olan birinin yanında salmış ilk 2kdan birinin hiç şansı yok. İstedikleri kadar derece yapsınlar, üniversitede saldılarsa, dersleri geçmekte bile zorluk yaşıyorlar.
-
üni okumadan da backendci olunabiliyor, üni okumadan computer vision researcher veya applied scientist var mı? üniyi geçtim phd'siz bile yok artık. master mezunu da almıyorlar. 5 tane big tech çalışanından teyit ettim. ufak çaplı, cutting egde iş yapmayan, kod ağırlıklı işler için master yeterli dediler.
backendci her yere lazım. benim hedefim niş bir alan her yerde olmaz, bir kere türkiye'de akademi dışında tatmin edici iş yapılacağını sanmıyorum, aselsan'da bile kesmez.
bir de phd'sini almış bir computer scientist backendi veya herhangi bir yazılıcılık işini kısa sürede öğrenir yine işsiz kalmaz ki böyle bi örneğe de rastlamadım.
yav şey gibi düşünelim. yer hastaneye pratisyen lazım ama her hastaneye yan dal uzmanı doktor gerekiyor mu? yan dalcılıar genelde istanbul, ankara'da iyi hastanelerde oluyor, aynı mantık işte.
backendci mesleğinde 10. seneden sonra değersizleşecek, ama applied scientist tecrübe ile değerlenecek.
şimdi backend de kötü demiyorum. biraz kişiyle alakalı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X