Şimdi Ara

sapphirre 6870 alacağım darboğaz yaparmı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • LGA775 soketli en son q9650 ile orta seviye grafik testlerinde oldukça geride kalıyor. Yalnız burada en önemli ayrıntı şudur: Eski oyunlar var yani Dx9 dx10 youn testleri vardı Anandtech'te.
    Q9400'den biraz geride Q6600'den çok az önde. HD6870 aşağıdan yukarıya doğru eşikte 4. karttır. yani GTX460 ve HD6850'den başlayan yeni mimari kartlarda arada birde 5850 var
    ve onlardan daha yüksek performansı ile 4 sırada yer alır. Yukarıya doğru diğer kartlarıda direk eliyorum. Kartlar: 5870 GTX560 HD6950 hd6970 GTX570 ve GTX580. Sıralama kartların ref değerlerine göre yapılmıştır. Zaten Q8400 için 5970 6990 ve GTX590 gibi X2 kartlar söz konusu bile olmaz.
    Ancak fiyatı çok cazip HD6870'in. Bu da ayrı bir gerçek fakat ekran kartı sayfasında ilerleyen günlerde kartla ilgili sorun ve şikayet konularının da artacağını düşünüyorum. Neden?
    Çünkü PSU ve işlemci önemli iki unsur. PSU konusunda uzun vade için çıtayı biraz daha yükseltmenizi tavsiye ediyorum. Tekrar HD6870'e dönecek olursak oyunları rahat oynarsın PSU yeterliyse pek sorun olacağını sanmıyorum ama darboğaz konusuna gelince 2 şekilde ele alnabilir:
    1- Oynanabilirlik sınırına göre. Bu 30 fps olarak kabul edilir 40-50 arası aslında daha makuldur, benim gözümde 60 fps ve üstüdür. Oyunlara göre değişir ama istisnai durumlar da olur. Witcher 2 ile 30 fps alınan 6990 gibi....
    2-Performansatan ziyade skora düşkünlükte bu işin kötü alışkanlık tarafını ya da biraz da müsrifliği de teşvik eden kısmı. Ama bu işin de cilvesi bu. Yani 2600k ile 2500k arasında bile aslında
    duruma göre darboğazdan bahsedilebilir. Nasıl? Nadir bir durum da olsa mesela SLI ya da CFI testinde oyunların sadece birinde 2600k 110fps alırken 2500k 95fps alırsa aslında yüksek değerler de olsa dahi çoğu video incelemede Mesut Çevik'in bile Core i7 930 ve MSI BingBang üzerinde yapılan testte işlemci limitinden bahsettiği olmuştur. Tabi CF yada SLI testlerinde görülen bir durumdur. Şimdi bu alıntıyı da belirtmesem ortalık karışır, birisi balıklama dalar da sabah ben bunu okursam cinlerim de tepeme çıkabiliyor onun için Mesut Bey'in yaptığı vurgulamayı belirtmekte yarar gördüm. Bu durumda her işlemcinin ekran kartına ya da kartlarına farklı seviyelerde destek verdiği aşikardır. Yüksek çözünürlükte zaten yük kartta olur işlemcinin performansı daha ziyade 1680*1050 gibi seviyelerde ortaya çıkar. Bunlar işini biraz daha bilenlerin farkında olduğu durumlar. Fakar bir de zaman eğrisini ele alırsak q8400 biraz eski bir işlemcidir ve yukarıdaki kartlar hem DX11 ve hem de daha yeni mimariye sahip olan ve günümüzdeki işlemcilerden ayrıca daha fazla destek alan kartlardır. Q9650 gibi güçlü bir işlemci bile Core i5 2400'ün gerisinde kalır. Hatta arada 1. nesil Core i5 750 ve 760 vardır.
    İşlemcin rahat oynatır da kartın hakkını vermez hocam. Ama bu piyasa şartlarında kurların da alıp başını gittiği biryerde HD6850 ve GTX460'tan bile ucuzken de kaçmaz. Ama 500-550w psu konusunda biraz sürüncemede kaldığımı da tekrar belirteyim. Burada bir de şöyle bir durum var konu sadece watt değil yani 800w yerine daha kaiteli bir 700w her zaman birinci tercih olmalıdır. Buna da gerek yok 600-650w civarı iyi bir PSU alırsan işlem tamam olur. Bu konuyu daha fazla açarsam ortalık yine karışır ne demek istediğim umarım anlaşılmşıtır.

Ha bu arada söylemeyi unuttum yukarda bahsedilen düzenekte PSU 700w ve üstü ve çok iyi sınıf bile olsa işlemci 6870CF kaldırmaz. Sakın düşünmeyin tek kart ziyadesiyle yeterlidir.

Son olarak sadece 4ç değil 2ç destekli oyunlarda dahi ben farkını gördüm. Önceki işlemcim kendi döneminde Q9650'yi dahi GTA4 dışında geçen E8500'dü. Daha önce GTX460 vardı. Ben Nisan ayında 2500k aldım ve GTX460 kendine geldi resmen. BC2 gibi 4ç oyunda bayağı farketti ama diğer oyunlarda da %10'a yakın farklar vardı. Bunu sadece çekirdek sayısıyla değil işlemci mimarisi ve oyunun ne kadar eski ya da yeni olduğuyla da ilişkilendirmk gerekiyor. Bir aydır ben de Sapphire HD6870 kullanıyorum ve netteki testlerin çoğunda 2500k yoktur. En iyi core i7 920 ile yapılan testler vardır. Benim yaptığım testlerde daha iyi skorlar vardır bunda sadece işlemcinin payı da yoktur ama. Kart çıkalı nerdeyse 11 ay oldu sanırım şu an en son 11.8 sürücü ile kullanıyorum. Sonradan çıkan Driverlar da biraz da etki yaptı. Bir de sapphire'in bu son ref HD6870 kartlarında OpenGL 4.1 ve TeraScale 4 desteği vardır. Yani biaz daha yenilenmiş gibi de sayabilriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 23 Eylül 2011; 0:56:11 >

• ben de aynı soruyu sormak üzereydim. ayni kartı almayi planliyorum.
    p35ds3r , q6600 kullanicisiyim.
    işlemciyi 2.4 de kullanmayi tercih ediyorum ama. cpu sogutucu almistim 3-4 ay once. thermaltake friohttp://www.vatanbilgisayar.com/products_images/500x500/THERMALTAKE/v2-46882.jpg

yani oc yapabilirim. darbogaz olur mu? veya olmamasi icin kac ghz de çalışmasını tavsiy edersiniz..
  • quote:

Orijinalden alıntı: gregom

ben de aynı soruyu sormak üzereydim. ayni kartı almayi planliyorum.
    p35ds3r , q6600 kullanicisiyim.
    işlemciyi 2.4 de kullanmayi tercih ediyorum ama. cpu sogutucu almistim 3-4 ay once. thermaltake friohttp://www.vatanbilgisayar.com/products_images/500x500/THERMALTAKE/v2-46882.jpg

yani oc yapabilirim. darbogaz olur mu? veya olmamasi icin kac ghz de çalışmasını tavsiy edersiniz..

CPU frenler fakat çok büyük dert yaratmaz... Konu hakkında Setek'in üstteki mesajı konuyu çok sağlam açıklıyor...

Edit: Setek'İn mesajına yönlendirme...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gerginix -- 9 Kasım 2011; 23:51:28 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.