Şimdi Ara

Şarj Akımı Hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
7.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar şarj akımı tam olarak nasıl hesaplanıyor ?Ben şöyle hesaplıyorum.mesela 800 mAH lık seri iki ni-cd pilimiz var.piller 1,2 voltluk seri bağlamada 2,4 volt eder.Bunları şarj ederken 3 volt kullanalım.şarj akımı 800/10=80 miliamper.kullanacağımız direnç ise
    3/0,08=37.5 Ohms olmalıdır.bu hesap doğru mu ?yanlışsa nasıl olmalıdır ?voltaj ne olmalıdır ?cevaplayan arkadaşlara çok teşekkürler.herkese iyi çalışmalar.

• evet bu hesap doğrudur zaten en iyi şarj düşük akımla ve uzun süreli yapılan şarj 10 saati geçmemeli tabiki ( devrende bir anormallik olursa piller aşırı ısınır pillerin aşırı ısınması tehlikelidir.)
  • Işarjakımı=(Vbesleme-Vpil)/R
  • bu hesap yanlış olup doğrusu r2d2droids arkadaşın dediği gibidir. şarj devresi yapmak istiyorsan sabit akım kaynağı kullanarak şarj etmeni tavsiye ederim. bunun için aşağıdaki linki kullanabilirsin...

http://www.antrak.org.tr/gazete/012000/serdar.htm

veya daha değişik bir sabit akım kaynağı devresini de kullanabilirsin. (örnek olarak LM317 regülatörünün datasheet ini ineceleyebilirsin....)
    tabi sabit akım kaynağı kullanırken; overcharge olmasını önlemek için pilin gerilim seviyesini devamlı kontrol edecek ve belli bir seviyeyi geçtikten sonra şarj devresini kapatacak bir devre yapman veya pilleri gerekli süre sonunda kendin çıkarman gerekmektedir. kolay gelsin.

• bişey daha ekleyelim. madem basit bir şarj devresi ile işi bitirmek istiyorsunuz bu arada pillerin şarj durumlarını devreye bir ampermetre koyup izleyebilirsiniz.
  • TEORİDE EVET PRATİKTE HAYIR.KULLANDIĞIN ADAPTÖRTE YÜKTE VOLTAJ DÜŞMESİ OLACAKTIR UNUTMA!
  • aslında amacım gelişmiş bir şarj cihazı yapmak.picle kontrol edilen akıllı türlerden.ama şimdilik basit birşeyle yetinmek istiyorum.denenmiş güzel bir picli şarj devresi varsa gönderirseniz çok memnun olurum.tabiki hex koduda olmalı.çünkü piyasada satılan şarj cihazlarının çoğu beş para etmez pil bozmaktan başka bir şeye yaramaz.benim felsefem olabildiğince de kendi işini kendin yap şeklindedir.dandik bir cihaz aldım pilleri içinde unuttum piller ateş gibi olmuş.(KONTROLSÜZ GÜÇ,GÜÇ DEĞİLDİR)
    Birde Vpil 1,2 alınıyor değil mi ?Bazı yerlerde bunu değişik alıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 12 Mart 2005, 23:47:48 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hocam PIC den ziyade bu iş için özel IC ler var akım sınırlamalı, fast charge vs vs bunlar araştırılabilir artı şarj sırasında batarya gerilimi değişir sizde fark etmişsinizdir tamamen şarj almış bir bataryanın gerilimi 1,2V den daha yüksektir.
  • Hocam o IC lardan söyleyebilir misin ?Bende duymuştum onu.belki özel üretim IC lar vardır.
  • MC33342
    http://www.onsemi.com/site/products/summary/0,4450,MC33342,00.html
    zamanında onsemi den sample istemiştim şimdi işi paraya dökmüşler aklıma gelen şimdilik bu belki piyasada da satılanlar vardır bilemiyorum araştırmak gerek...
  • eğer akıllı bir şarj aleti yapmak istiyorsan aşağıdaki linki bir incele. tam da istediğin gibi pic ile kontrol yapılmış. üstelik basit de. ama çalışıp çalışmadığını bilmiyorum.. eğer bu devreyi beğenmezsen kontrol devresini kendin yapman gerekir. çok zor olacağını tahmin etmiyorum. kolay gelsin...

http://www.antrak.org.tr/gazete/022004/yazi13.html
  • Pilin tipine göre deiğişir. Ama hassas bir hesap gerekli değilse arkadaşlar formülü vermiş.
  • http://www.antrak.org.tr/gazete/022004/yazi13.html
    Burdaki hesapla
    Işarjakımı=(Vbesleme-Vpil)/R bu hesap uymuyor hangisi doğru.
    Antrakta RX = 1.25 / Isarj verilmiş.Mesela 2000 mAH iki pilimiz var
    Antraka göre direnç RX direnci ise : RX = 1.25 / 0.200 = 6.25 Ohm
    Acaba orda pic var diye mi öyle voltajı pic mi hesaplıyor ?
    -----------------------------------------------------------------------------------
    r2d2droids hocama göre
    Vbes=5 volt alalım.
    0,2=(5-2,4)/R
    0,2R=2,6
    R=13 Ohm
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Başka bir yerde de şöyle hesaplanmış
    Vbes=5 volt iki pil için 2000mAH pil gerilimi için 1,41 alınmış.
    R=5-(2x1,41)/0,2=10,9 Ohm çıkar.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Bu işin doğrusu ne ?

• quote:

Orjinalden alıntı: silicon

http://www.antrak.org.tr/gazete/022004/yazi13.html
    Burdaki hesapla
    Işarjakımı=(Vbesleme-Vpil)/R bu hesap uymuyor hangisi doğru.
    Antrakta RX = 1.25 / Isarj verilmiş.Mesela 2000 mAH iki pilimiz var
    Antraka göre direnç RX direnci ise : RX = 1.25 / 0.200 = 6.25 Ohm
    Acaba orda pic var diye mi öyle voltajı pic mi hesaplıyor ?
    -----------------------------------------------------------------------------------
    r2d2droids hocama göre
    Vbes=5 volt alalım.
    0,2=(5-2,4)/R
    0,2R=2,6
    R=13 Ohm
    Başka bir yerde de şöyle hesaplanmış
    Vbes=5 volt iki pil için 2000mAH pil gerilimi için 1,41 alınmış.
    R=5-(2x1,41)/0,2=10,9 Ohm çıkar.
    Bu işin doğrusu ne ?

iyi güzel de arkadaşım şarj akımı formülü tasarladığın devreye göre değişir dolayısı ile her şarj devresinin formülü aynı değildir. verdiğim formül aşağıdaki şema içindir!!!!

• Tamam hocam şimdi anladım devreye göre formül var.
  • merhabalar...
    MAXIM in de kaliteli şarj entegreleri var... incelemenizi tavsiye ederim...
  • sağol
  • arkadaşlar bi sorum olacak.bir devreyi (picli mesela dijital saat devresini) enerji kesintisine karşı koruya bilecek bir devre şemsı yapabilirmiyiz.aslında kesintisiz güç kaynağı devresi oluyor bu. bunun basit ilkel halini yapmak istiyorumda.şarjlı piller kullanarak enerji kesilmesi halinde devremin 1-kaç saat çalışması için
    şema yada bilgi yada fikir verebilecek arkadaşlar varmı.
    teşekkürler.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.