Şimdi Ara

sarjlı pilin kaç mah oldugunu nasıl ölçerim? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
2
Favori
49.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Arkadaşlar olay gerçekten amacının dışına kaçmış. birkaç basit bilgiyi vermekte faydamız olacacağını düşünüyorum:
    1. Amper kademelerinde kullanılan şöntler 1Ohm olmaz. belki mA veya uA kademeleri için Ohm lar mertebesinde olabilir ama Amper ler mertebesinde olmaz. Basit bir hesap : 1 Ohm luk bir şöntten 20A kademesindeki 20A in geçtiğini düşünürsek P= IxIxR den 400W yapar. Hangi ölçü aletinin içinde ( veya 0.47 Ohm olsa idi ve atıyorum 10A kademeli bir alet olsa idi bu değer 47W !!! ) 50W lık veya 400W lık bir şönt direnci gördük arkadaşlar ??? Sizce mümkün mü ? Değil. Şöntler 10mOhm , 50mOhm lar mertebesinde , sarı veya bakır ya da pirinç gibi malzemelerden yapılan bildiğimiz tel veya metal plaka gibi görünen malzemelerdir. Yani daha özü itibarı ile SFIR OHM a yaani , kısadevre olarak tanımlanabilecek değerler sahiptir. Bunun neticesi olarak da Amper kademesindeki bir ölçü aletini bir pilin uçlarına direkt bağlarsak KISADEVRE etmiş oluruz. Kısadevre denilen şey , SIFIR OHM ile bağlamak demek değildir. Ne yapacaz yani , süperiletken bir metal bulup pilin uçlarını mı birleştirecez ki kısa devre olsun.Böyle birşey yok.
    2. şarj edilebilen veya edilemeyen pillerin uçları kısadevre edilmemeli. Şarj edilemeyenler sadece ısınabilir ama şarj edilebilen pillerin yapısı , aşırı şarj veya deşarj esnasında patlayabilecek bir tiptedir.İçerisinde kimyasal reaksiyonlar sonucu gaz çıkışı olur. normal kullanımda bu gaz absorbe edilebilirken , aşırı gaz çıkışına sebep olabilecek aşırı şarj , aşırı hızlı şarj veya deşarj durumlarında bu gaz absorbe edilemez ve bir tüpteki fazla gaz gibi dışarı çıkmaya çalışır. pil önce ısınır ve bu patlayana kadar genişleme şeklinde devam eder. İlla patlayacak diyemeyiz ama patlama ihtimali yoktur da diyemeyiz.
    3. Şarjlı pillerin adında geçen mAh denilen değer , o pilin , 1 saat boyunca verebileceği sürekli akımı ifade eder. 2500mAh lik bir pil , 2.5A den fazla veremez demek değildir. bu pil 10A de verebilir ama 1 saat boyunca olmaz da mesela 15 dakika boyunca verebilir. Bu değerler MAXIMUM değerlerdir. üretici kalitesine göre sallıyorum +-% 10 toleransı normaldir. bir de sahtekarların etiketleri var ki bunlar tamamen konumuz dışıdır. 2500mAh lik bir pil , 1000mAh de çıkabilir onlarda.
    3. Fotoğraf makinelerinin bir çoğunda ALKALINE pil kullanılması tavsiye edilir. Bu pillerin kapasitesi yüksek , deşarj eğrisi doğrusal gibidir. Ve en önemlisi bu piller 1.5 VDC dir !!! şarjlı Ni-Mh piller ise 1.4 VDC max. ilk şarjda ve 1.2VDC nominal değerdedir. Makinenin 1.2VDC yi bitik farzetmesi bu bilgiler ışığında düşünülürse gayet normaldir. 1.5VDC bir pil 1.2VDC ye düştü ise bitiyordur. ama bizim piliniz henüz full olduğu halde 1.2VDC de !!! bu durumda 50 foto yu anlmak çok zor olmasa gerek.
    4. Şarjlı pillerin veya bataryaların veya akülerin deşarj eğrisi dik gibidir. uzun süre yatay devam eder ve birdenbire ( tam 90 derece diklitte olmasa da ! ) birden hızla azalır. Bildiğimiz standart piller veya alkalinlerden farkı da budur deşarj esnasında.
    Saygılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

ampermetre ile pilin uçlarını ölç
    yani ampermetre kaç amperi gösteriyorsa gücü o kadardır
    daha ne kadar basit olsunki

Yazılanları okuyunca üzülerek konunun fazlasıyla kişiselleştirildiğini gördüm. Aklıbaşında ve konuyu iyi bilen arkadaşların bilimsel temelli açıklamalarına ve önerilerine karşı yukarıda önerisini alıntıladığım arkadaşın hiçbir biçimde genel-geçer olamayacak, belki sadece bir ampermetrenin, belirli bir şönt direncinde bazı yaklaşık değerler alınabilmiş çözümü var. Bilimsel bilgi tezlerle ortaya konulur. Bir teze ulaşmanın ön koşulu hipotezdir;hipotez ise gözlem aşamasından sonra ulaşılan bir aşamadır ki benim burada gördüğüm Rondo adlı arkadaşın 30 yıllık elektronik geçmişimde yüzlercesine rastladığım cehalette evliyalık arama hali sadece ve sadece basit bir gözleme dayanmaktadır. Şimdi yukarıdaki türden bir öneriyi ortaya attığınız zaman , es kaza bu yöntemi uygulamaya çalışıp da kendisine zarar verebilecek arkadaş olabileceği ihtimalini de düşünmelisiniz. Böyle bir ihtimal hiç aklınıza gelmemişse ölene kadar susmak bence yapacağınız en doğru şey olacak. Çünkü bir konuyu hiç bilmemek , o konuda bölük pörçük şeyler bilmekten inanın çok daha evladır.
    Herşeyden önce özellikle şarj edilebilen bataryalar uygunsuz deşarj hallerinde patlamaya oldukça müsaittir ve burada önerilen durumda uygunsuz deşarj durumuna fazlasıyla uymaktadır. Ayrıca diyelim benim elimde 10 Ah'lik bir batarya var. Bunu sözünü ettiğiniz yöntemle test etmeye kalkarsam ölçü aletinin probları ve kabloları muhtemelen aşırı ısınarak yanacak ve ölçü aleti şönt bağlantı noktaları hasar görecektir. Çünkü birçok ampermetrenin 10 ya da 20 Amper ölçüm kademeleri koruma ihtiva etmez.
    Ayrıca çok düzgün Türkçe'nizle bir arkadaşın "eğrisi diktir" sözünü eleştirmiş ve "birşey ya eğridir ya da diktir" demişsiniz. Peki siz hiç hayatınızda "çok dik bir yokuş" sözünü kullanmadınız mı ? Burada da eğimli bir yüzeyin dikliğe yakın olma hali mecazi bir anlamda tanımlanmıştır ve hepimizin kullandığı bir söz dizimidir bu.
    Herşey bir yana benim burada pratikte başka bir tavsiyem olacak. Bir pilin deşarj kapasitesini daha bilimsel ölçebilmek için özellikle o pilin oda sıcaklığı koşullarında( yani 20 - 25 C arasında ) ve üzerinde belirtilen maksimum kapasitenin 1/3'ü (pilin ısınarak deşarj karakteristiğinin değişmemesi için) oranında bir yük ile deşarj edilmesi uygun olacaktır. Bu tür pillerde "end point" olarak tabir edilen 1.0 V eşiğine ulaşıldığında pilin tam olarak deşarj olduğu kabul edilir. Bu eşik geriliminin daha altına inildiğinde ise "over discharge" durumu oluşur ki bu pilin pozitif ve negatif kutuplarının oksijen hidrojen salgılama sıralarının değişmesine neden olarak pilin kutup değiştirmesi ile sonuçlanabilir. Yani pozitif kutup negatif, negatif kutub ise pozitif olur. Bu parametrelerden hareketle yine Untayk'ın önerdiği yöntemle , ama pili 1/3 kapasitesinde, yani 2700 mAh'lik tam şarjlı bir pili 900 ma çekecek bir yükle sonlandırarak ve sürekli olarak pil kutublarındaki gerilimi ölçerek bir düzenek oluşturabiliriz. Bu düzeneğe bir de kronometre ilave edildiğinde elde edilen veriler bize pilin deneysel deşarj kapasitesini verecektir. Basit bir analog girişli mikrodenetleyici kullanarak hem "end point" i, hem de deşarj süresini sürekli olarak gözlemlememiz mümkündür. Program içinde deşarj süresini deşarj akımı ile çarparak elde ettiğimiz sonucu pilin deneysel kapasite çıktısı olarak kullanabiliriz. Biraz mikrodenetleyici bilgisi olan herkesin rahatlıkla yapabileceği türden bir öneri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elitel -- 13 Ekim 2007; 17:35:43 >

• Öncelikle tüm arkadaşların bayramlarını kutlarım, unutmayın ki bayramlarda küsler barışır ve insanlar birbirlerini üzmemenin daha kıymetli bir şey olduğunu anlarlar,
    şimdi, Emokar arkadaşa şunu söylemek isterim.
    Bir başkasının sözünü alıp buraya koyarak çok büyük bir söz söylediğini sanıyorsun. Ama yanlış yapıyorsun.
    Hayattan aldığın tecrübeleri ve yaşadıklarınla kendi sözünü söyle ve yaz, bu yaptığın zaten benim tasvip etmediğim bir davranış, başkaları nasıl düşünür bilemem, ona sözüm yok. Seni kınamıyorum ama usulen esprili bi şekilde sana anlatmaya çalıştım, tabi sen benim gibi ilkokul mezunu dediğin kişi ile muhatap olmazsın. İçinde ATATÜRK fligranı olan ama sahte olan bir sürü insan var, olmayan zaten dünya üzerinde milyarlarca var. Şimdi neyi anlatmak istiyorsun. Atatürk ü tanımayan ve Türk milletini bilmeyen bir insana bu sözünü söylesen her halde sözlükleri ansiklopedileri karıştırır durur. Bu cümleyi anlamak için. Benim bu şekilde düşüncemi istediğin Türkçe öğretmeni ile görüş kanaatimce aynısını söylerler.. Diyeceksinki dünya milletleri tarihinde böyle sözler söyleyen bir çok düşünür ve bilge kişiler vardır. Ama onların hiçbirinde kendi milletleri için bir isim koyarak insanları değerlendiren ve ayıran ben görmedim. A ları büyük yazıp ve cümle yapılarını daha dikkatli kurdum. Mutlu oldunmu?

"Görünce midenin bulanacağı kurtçuklara yem olacak bedeninle,,
    Altında çürümekten kurtulamıyacağın topraklar üzerinde böbürlenerek yürüme,
    Kainatın sonsuzluğunda küçücük bedeninle, günahlarınıda küçük sanma"

" Okulların gerçek öğretmenlerin ellerine geçeceği günü beklemek,
    Hapishanelerin birer mabet haline geleceği günü beklemek kadar beyhudedir"

" Küçükleri küçük görmenin cezası; Büyük olur "

" Dönme dolap gibidir hayat, yükselir zirveye çıkarsın, sonra inişe geçersin, işte acı olanda budur. Tekrar yükselemizsin. "

Gördüğün gibi hepsi evrensel bir anlam ihtiva ederler. Ve dördüncü cümle benim kendi yazdığım bir sözdür. İstediğin yerden ara bu cümleyi bulamazsın. Sana anlatmak istediğim şeyi anlatabilmek için bunu buraya yazdım. Daha da çoğaltılabilir. Ben bunu söylemek istemiştim.

Elitel kardeş. Kimseye evliyalık yaptığım yok. Yukarıda verilen bilgilerin tamamına katılıyorum. Ama her söylediğiniz bilginin karşılığında, ben yada bir başkası mutlaka size küçük bir ayrıntıda olsa bile " öyle diyorsunuz ama söyledikleriniz kağıt üzerindeki formüllerde kalıyor " diyen çıkacaktır.
    Araç akülerinde bende dahil tüm oto tamircileri kısa devre yaparak çıkan kıvılcımın mavimi yoksa kırmızımı olduğuna bakarak akünün gücünü anlarlar. Bu kuru akü de olsa sulu akü de olsa yapılır.
    İtirazı olan varsa formüllerle anlatsın. Onlar evliya oluyor o zaman öylemi. Kaç yıllık elektronik hayatınız vardı. Bir daha söylermisiniz şimdi.

Ampermetre içerisinde pillerin uçlarına yük veren mutlaka bir eleman mecvuttur bunda sizde benimle hemfikirsiniz.
    Yazdıklarınız ve verdiğiniz örnekler bunu gösteriyor.
    Bu yük pillerin uçlarına verildiği müddetçe kısa devre demek imkansızdır.
    Bir çiviye beş on tur sargı sararak pilin uçlarına temas ettirdiğinizde kısa devre yapmış oluyormusunuz. Yada 1 ohm luk bir dirence ulaşıncaya kadar sardığınız çivi üzerindeki tel ile aynı şeyi yapsanız kısa devremi olmuş oluyor. Anlatmak istediklerinizi büyük bir kızgınlıkla ve bilgilerinizi öğretmek için değil de ben en iyisini biliyorum dercesine anlatıyorsunuz. Tabi bir kaç arkadaşımız hariç.
    Unutmayınızki öğrendikleriniz zaten başka insanlardan size aktarıldı. Sende bana öğreteceksin. Bu, bu kadar basit, bunun övünülecek bir tarafı yok.
    Arkadaşlarım, ben sizleri gerçekten seviyorum küçük büyük ayrım etmeden.
    DC 10 amper kademesinde bir ampermetreye bitik bir pili, yarı yarıya boşalmış bir pili ve tam dolu bir pili, sizin söylediğiniz tabirle bir anlık kısa devre yaparak göstergenin hareketini ve gösterdiği değerleri bir bakın ve hangisinin bitik, hangisinin yarı yarıya dolu, hangisinin tam dolu olduğunu bana söyleyin.
    Siz sadece bunu yapın, aynı zamanda 6 volt 10 watt lık şu araba ampulleri ilede aynı üç pili kıyaslayın, Sonuç aynı. Tam dolu pil fazla ışık verecek, az dolu pil az ışık verecek, bitik pil ışık vermeyecek. Tıpkı ampermetredeki ibresinin gösterdiği değerler gibi. Untayk kardeşimiz her zaman bilgisini en akla uygun ve anlaşılır şekilde anlatmış. Ve birinci şıkkında anlattığı gibi sıfıra çok yakın olarak verdiği bir ohm değerini ifade ederek aslında kısa devre diye bişeyin olmadığını anlatmış. Dediği gibi süper iletken bir metal mi bulmamız lazım.
    Ben tekrar söylüyorum. Yukarıda ampermetre fotoğraflarının gösterdiği değerlerden yola çıkarak bir pilin bitik vasat veya tam dolu olduğunu görsel olarak anlayabiliriz. Tabi ampermetreye uzun süre bağlamamak kaydı ile.
    Yoksa pil çok hızlı bir şekilde reaksiyona girerek hızlı bir deşarj yapacağından size sinirlenip patlar
    Evet hayatımda çok dik bir rampa deyimini kullandım.
    Bu konuda güzel bir örnek vermişsiniz. Ama böyle bilimsel bir şey anlatılırken Untayk ın anlattığı gibi yüzdelik değerler nişadırlı, alkalin, ni.cd, ni.mh pilleri kıyas vererek yüzdelik değerler vererek anlatılsa idi, zaten bu tartışma bile olmazdı

yeni bir veciz sözüm,
    Öğrendiklerinle övünüp böbürlenip, karşındakinede öğrettiğin için övünüp böbürlenme,
    Zira o bilgiler zaten başkalarına öğretebilmen için sana emanet olarak verildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 13 Ekim 2007; 22:45:13 >

• konuşulan şey , "pili ampermetre ile uçlarından kapadığımız zaman bize belli bir fikir verip vermeyeceği"
    değil.bu ayrı bir tartışma konusu.
    yapılan iş riskli.bunu sende kabul etmişsin.
    "tamircilerin aküleri test etmesi akü hakkında belli bir fikir verebilir.fakat bu onların sağlıklı bir kontrol yaptığını göstermez.
    eskiden tüpçüler kibritle kontrol yaparlardı.bu yaptıkları tüpte kaçak olup olmadığı hakkında bize fikir verir mi?evet, verir.ama yapılan iş sağlıksız.
    ilk mesajında şöyle demiş olsaydın:"ben bu şekilde kontrol ediyorum ve pil ile ilgili belli bir sonuca varıyorum.ama bu şekilde kontrolu tavsiye etmem". buna kimse itiraz etmezdi sanırım.
    pillerin iç direnci hiç kullanılmasa bile zamanla artar.""kısa devre deneyi" ile bu direnç hakkında
    bilgi sahibi olunabilir.
    ben pilleri voltmetre ile kontrol ederim.zayıflayan pillerin gerilimi düşük çıkar.bu kontrol bana yeterli geliyor.
    "bayat" tabir edilen piller ise normal gerilim verdiği halde akım çekemezsin.ama bu durum pek sık ortaya çıkmaz.
    bazı kişiler varki, elektronik ile fazla ilgili değiller ama evlerine bir şekilde ölçü aleti almışlar.
    bu tür meraklı kişiler için bu kontrol şekli riskli olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 14 Ekim 2007; 11:28:03 >

• quote:

Elitel kardeş. Kimseye evliyalık yaptığım yok. Yukarıda verilen bilgilerin tamamına katılıyorum. Ama her söylediğiniz bilginin karşılığında, ben yada bir başkası mutlaka size küçük bir ayrıntıda olsa bile " öyle diyorsunuz ama söyledikleriniz kağıt üzerindeki formüllerde kalıyor " diyen çıkacaktır.
    Araç akülerinde bende dahil tüm oto tamircileri kısa devre yaparak çıkan kıvılcımın mavimi yoksa kırmızımı olduğuna bakarak akünün gücünü anlarlar. Bu kuru akü de olsa sulu akü de olsa yapılır.
    İtirazı olan varsa formüllerle anlatsın. Onlar evliya oluyor o zaman öylemi. Kaç yıllık elektronik hayatınız vardı. Bir daha söylermisiniz şimdi.

Ampermetre içerisinde pillerin uçlarına yük veren mutlaka bir eleman mecvuttur bunda sizde benimle hemfikirsiniz.
    Yazdıklarınız ve verdiğiniz örnekler bunu gösteriyor.
    Bu yük pillerin uçlarına verildiği müddetçe kısa devre demek imkansızdır.
    Bir çiviye beş on tur sargı sararak pilin uçlarına temas ettirdiğinizde kısa devre yapmış oluyormusunuz. Yada 1 ohm luk bir dirence ulaşıncaya kadar sardığınız çivi üzerindeki tel ile aynı şeyi yapsanız kısa devremi olmuş oluyor. Anlatmak istediklerinizi büyük bir kızgınlıkla ve bilgilerinizi öğretmek için değil de ben en iyisini biliyorum dercesine anlatıyorsunuz. Tabi bir kaç arkadaşımız hariç.
    Unutmayınızki öğrendikleriniz zaten başka insanlardan size aktarıldı. Sende bana öğreteceksin. Bu, bu kadar basit, bunun övünülecek bir tarafı yok.
    Arkadaşlarım, ben sizleri gerçekten seviyorum küçük büyük ayrım etmeden.
    DC 10 amper kademesinde bir ampermetreye bitik bir pili, yarı yarıya boşalmış bir pili ve tam dolu bir pili, sizin söylediğiniz tabirle bir anlık kısa devre yaparak göstergenin hareketini ve gösterdiği değerleri bir bakın ve hangisinin bitik, hangisinin yarı yarıya dolu, hangisinin tam dolu olduğunu bana söyleyin.
    Siz sadece bunu yapın, aynı zamanda 6 volt 10 watt lık şu araba ampulleri ilede aynı üç pili kıyaslayın, Sonuç aynı. Tam dolu pil fazla ışık verecek, az dolu pil az ışık verecek, bitik pil ışık vermeyecek. Tıpkı ampermetredeki ibresinin gösterdiği değerler gibi. Untayk kardeşimiz her zaman bilgisini en akla uygun ve anlaşılır şekilde anlatmış. Ve birinci şıkkında anlattığı gibi sıfıra çok yakın olarak verdiği bir ohm değerini ifade ederek aslında kısa devre diye bişeyin olmadığını anlatmış. Dediği gibi süper iletken bir metal mi bulmamız lazım.
    Ben tekrar söylüyorum. Yukarıda ampermetre fotoğraflarının gösterdiği değerlerden yola çıkarak bir pilin bitik vasat veya tam dolu olduğunu görsel olarak anlayabiliriz. Tabi ampermetreye uzun süre bağlamamak kaydı ile.
    Yoksa pil çok hızlı bir şekilde reaksiyona girerek hızlı bir deşarj yapacağından size sinirlenip patlar
    yeni bir veciz sözüm,
    Öğrendiklerinle övünüp böbürlenip, karşındakinede öğrettiğin için övünüp böbürlenme,

Rondo usta,
    Sana kızdığımı da nereden çıkardın anlayamadım. Ben sadece cehalete mutlak bir biçimde karşıyım. Seninle kişisel bir alıp veremediğim olamaz, olmayacak da. Konu ile ilgili birkaç şey söyleyip , daha fazla yer işgal etmemek üzere ayrılacağım.
    Herşeyden önce , bu konuyu açan arkadaşın sorusu , "anlık olarak bir bataryanın kaç amper verebileceği ya da dolu mu, boş mu olduğunu nasıl anlarız" değildi.Şimdi dönüp dolaşıp buraya gelmişsin. Çünkü bir ampermetre ile yapabileceğin tek şey budur zaten. Sence dünya üzerindeki bütün şarj edilebilir pil üreticileri neden pillerin üzerine "mAh" birimi ile değerler yazarlar. Anlık olarak 5 amper verebilen bir batarya 10 dakika sonra bitebilir. Zaman içerisinde kapasitesi azalmış olabilir, iç direnci aynı değeri veren bir başka bataryaya göre farklı olabilir vs. Burada "mAh" derken bir amper/zaman grafiğinden ve bir deşarj eğrisinden söz edilmektedir, o pilin anlık olarak bir ampermetrenin şönt direnci üzerinde vereceği akım değeri eğer bilimsel bir anlam ifade etseydi, inan hiç kuşkun olmasın her pilin üzerinde bu değer de evrensel bir birim olarak yer alırdı. Dedim ya konu fazlasıyla sapmış durumda.
    Benim söylediklerimin kağıt üzerinde kaldığını söylüyorsun bir de kendi üslubunca benim 30 yıllık kariyerimle tabir yerindeyse dalga geçmişsin. Öncelikle haddini bilmen gerekir. Ben bu uzun yılların önemli bir bölümünü elektronik konusunda eğiticilik vasfıyla geçirdim. Bilgin olsun. Bununla da hiçbir zaman övünmedim, övünmem de. Çünkü hala öğrenecek o kadar çok şey görüyorum ki baktıkça. Bilgilerimin bana emanet verildiğine gelince; yine kendince olaya felsefi, ruhani bir boyut katmışsın. Şu kadarını söyleyeyim, bilgilerim, tamamen benim yer yer gece gündüz demeden araştırarak, son kuruşunu elektronikle ilgili yayınlara yatırarak geçen yıllarımın birikimidir. Kimse tarafından bana emanet verilmedi, bilesin.
    Son olarak çözüm önerimde , pilin end point'ini göz önünde bulundurarak yapılacak mikrodenetleyicili elektronik devreyi istersen kısa bir sürede hazırlar ve vereceğin adrese gönderirim. Sen de test ederek sonuçları burada arkadaşlara açıklarsın. En azından söylediklerimin safsata ya da sadece kağıt üzerinde şeyler olmadığını görmüş olursun.
    Ama pardon, siz arkın renginden akünün kapasitesini anlayan bir ekolden geliyorsunuz.;böyle bir devre ne işinize yarayabilir ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elitel -- 14 Ekim 2007; 13:55:40 >

• Bir de senin şu akü kablolarını birbirine değdirerek yaptığın test bana eskiden tanıdığım , marangozluktan elektrikçiliğe geçen bir ustanın hazin hikayesini hatırlattı. Bayram günü, fıkra niyetine okursun.
    Bu arkadaşımız üç fazlı şebeke sistemlerinde fazların aynı mı yoksa farklı mı olduğunu fazları birbirine çarptırarak anlıyordu. Malüm, fazlar farklı ise sigorta atıyor, aynıysa birşey olmuyor. Yine aynı arkadaş bir gün, bir binanın elektrik sistemi ile uğraşırken aynı yöntemi denemişti. Lakin bu kez , yine kendisi gibi çekirdekten elektrikçi bir başka arkadaşın kurbanı oldu. Çünkü diğer çekirdekten elektrikçi arkadaş , binanın gardisindeki bıçaklı sigortaların birisinin yerine parmak kalınlığında tel sarmış , o an elinde sigorta olmadığından. Tabi sonuç belli. Kablolar arkadaşın elinde patlıyor ve bu sarışın mavi gözlü kardeşimiz bir anda kapkara saçlı, kara gözlü yağız bir delikanlıya dönüşüyor. Akabinde yaklaşık bir hafta hastanede yanık tedavisi gördü ve mesleği derhal bıraktı. Şimdilerde yine marangozluk yapıyormuş
    Affınıza sığınarak bu olayı aktarmak istedim, lütfen siz de dikkatli olun.

• evet sonunda baklalar çıkarıldı,
    kariyer, statü bunları anlatma ihtiyacını niye hissediyorsunuz. Yoksa forumda da mı kariyer arıyorsunuz
    ben bu konuyu fazla uzatmayayım en iyisi, paranızla veya uykusuz kaldığınız geceler için öğrendikleriniz sizin yanınızda kalsın.
    zira okudum öğrendim diyorsunuz o okuduğunuz mecmualardaki bilgiler havadan gelmedi,
    son noktayı şöyle koyalım.
    sorunu olan arkadaşa ne öğrettiniz,
    yada ne yapmalı bunu anlatabildinizmi,
    yüz kerede bin kerede söylerim yüz kerede bin kerede yapın 2 saniye yada üç saniyeliğine bir pili ampermetre kademesinde kısa devre yapın ne pil patlar nede ampermetre patlar.
    yeterki ölçülecek ampermetre değeri göstergenin altında olsun ve çok kısa bir zaman süresi ile bu ölçümü yapın.
    niye yapmıyorsunuz şu deneyi,
    bitik bir pil ve dolu bir pil, bu kadar basit
    patlayacak diye korkuyormusunuz yoksa,
    kimseyle dalga geçtiğim yok,
    siz ne kadar hırçınlaşıp katı olmak isterseniz karşınızdakide aynı hararetle karşılık verir,
    yoksa sizden not alma peşinde koşan bir öğrenci gibimi düşünüyorsunuz insanları,

• Arkadasım tek yapacagın avometren varsa pılın herhangı bır ucuna bır dırenc bagla (degerı fark etmez) dırencın uzerındekı akımı avo metre ıle ölc.
    Nasıl olcecegını bılıyorsun degıl mı?
    not:Pıl full dolu olsun.
    Bunun ıcın kavga etmeyelım.

Sedat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SDaaaT -- 15 Ekim 2007; 10:51:20 >
  • arkadaşlar çok ayrıntılı yazmışsınız okuyamadım hepsini..pilin kaliteli olmasına göre ve pilin karakteristiğine göre ve çektiğimiz akıma göre pilin devreye verebileceği enerji değişir..yani basit bir şekilde anlatacak olursak sen 2700mah pil kullanıyorsan ve 15 dakikada pili harcasan tam kapasitesini kullanabilmiş olamayabilirsin(ısı kaybı).. çünkü bu devamlı olarak 10amperin üstünde akım çekmen gerektiği manasına gelir ki bu da zor bir ihtimal..vartanın 15 dakikada şarj olan pilleri vardı ama kaç amper akım verebileceğini denemek lazım..neyse kısaca 1 saat boyunca 2.7a akım çekersen 2700lük iki saatte 1.35a çekersen yine 2700lük 10 saatte 270ma çekersen de yine öyledir..ama akım pratikte lineer olmaz..hesap yap ortalama al integreal filan al vs uzun iş

• quote:

Öncelikle tüm arkadaşların bayramlarını kutlarım, unutmayın ki bayramlarda küsler barışır ve insanlar birbirlerini üzmemenin daha kıymetli bir şey olduğunu anlarlar,
    şimdi, Emokar arkadaşa şunu söylemek isterim.
    Bir başkasının sözünü alıp buraya koyarak çok büyük bir söz söylediğini sanıyorsun. Ama yanlış yapıyorsun.
    Hayattan aldığın tecrübeleri ve yaşadıklarınla kendi sözünü söyle ve yaz, bu yaptığın zaten benim tasvip etmediğim bir davranış, başkaları nasıl düşünür bilemem, ona sözüm yok. Seni kınamıyorum ama usulen esprili bi şekilde sana anlatmaya çalıştım, tabi sen benim gibi ilkokul mezunu dediğin kişi ile muhatap olmazsın. İçinde ATATÜRK fligranı olan ama sahte olan bir sürü insan var, olmayan zaten dünya üzerinde milyarlarca var. Şimdi neyi anlatmak istiyorsun. Atatürk ü tanımayan ve Türk milletini bilmeyen bir insana bu sözünü söylesen her halde sözlükleri ansiklopedileri karıştırır durur. Bu cümleyi anlamak için. Benim bu şekilde düşüncemi istediğin Türkçe öğretmeni ile görüş kanaatimce aynısını söylerler.. Diyeceksinki dünya milletleri tarihinde böyle sözler söyleyen bir çok düşünür ve bilge kişiler vardır. Ama onların hiçbirinde kendi milletleri için bir isim koyarak insanları değerlendiren ve ayıran ben görmedim. A ları büyük yazıp ve cümle yapılarını daha dikkatli kurdum. Mutlu oldunmu?

"Görünce midenin bulanacağı kurtçuklara yem olacak bedeninle,,
    Altında çürümekten kurtulamıyacağın topraklar üzerinde böbürlenerek yürüme,
    Kainatın sonsuzluğunda küçücük bedeninle, günahlarınıda küçük sanma"

" Okulların gerçek öğretmenlerin ellerine geçeceği günü beklemek,
    Hapishanelerin birer mabet haline geleceği günü beklemek kadar beyhudedir"

" Küçükleri küçük görmenin cezası; Büyük olur "

" Dönme dolap gibidir hayat, yükselir zirveye çıkarsın, sonra inişe geçersin, işte acı olanda budur. Tekrar yükselemizsin. "

Gördüğün gibi hepsi evrensel bir anlam ihtiva ederler. Ve dördüncü cümle benim kendi yazdığım bir sözdür. İstediğin yerden ara bu cümleyi bulamazsın. Sana anlatmak istediğim şeyi anlatabilmek için bunu buraya yazdım. Daha da çoğaltılabilir. Ben bunu söylemek istemiştim.

yeni bir veciz sözüm,

Bu müthiş özlü sözlere karşı söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bravo!!!
    Bir özlü sözde başrol oynadım ya , artık ölsem de gam yemem..

Ya şaka bir yana çok uzatmışsın bu tartışmayı, yazık sana. Yıpratma kendini bu kadar.

Bir de ben kime ilkokul mezunu demişim, kimi hor görmüşüm onu anlamadım. Karıştırdın sanırım yukarıyı bir daha oku istersen...

• ölçme kardeşim ölçme
    ne yapacaksın ölçüpte
    o öyle demiş bu böyle demiş,
    konu sapmış da sapmış
    sen bizden kimden ne öğrendiğini anlat
    salla gitsin,
    herkez herşeyi herkezden iyi bilir,
    de kimseye bi şey öğretemezler,
    cevap verirkende ben de dahil ortada kül bırakılmaz,
    sen en iyisi aldığın pille konsantre ol,
    onunla iletişim kur,
    ona sor kaç amperliksin diye
    sen bize sorma,
    yanlız sorarken onu zorlama, kalbini kırma,
    ince ve nazik ol
    genelde bütün piller bu iletişimin sonunda sana cevap verirler
    üf ya
    püf ya
  • Soruyu düzeltmeliyiz öncelikle. Şarzlı pilin saklayabildiği enerjiyi nasıl ölçeriz. olmalı soru. Yani pilin kaç mah olduğu değilde kaç wh olduğu ölçülmeli. Sonuçta bize pilin saklayabildiği enerji miktarı lazım.

Sorunun hala cevaplanamamış olması bir yana konunun bu kadar dağılmış olması bu topic in amacı dışına çıkmış olduğunu gösteriyor. Ayrıca soruyu soran kişi de zaten ortada yok. Soru aslında hiç de yabana atılacak bir soru değil. Bunu ölçecek bir cihaza da ihtiyaç var bence. Çünkü sonuçları oldukça işe yarayacak bir cihaz olurdu. Pil üretici şirketlerin de kesinlikle böyle bir cihazları vardır kalite kontrol için. Ölçme dersi için iyi bir proje konusu bence. Ancak kullanılacak dirençten tutun da gerilimi ve akımı ölçerken kullanılacak malzemelere kadar tüm malzemelerin hassas seçilmesi lazım. Daha doğru sonuçlar için.

• arkadaslar ben sunu oğrenmek istiyorum 1.5 voltluk pil kaç amperdir?
  • sadocanni S kullanıcısına yanıt
    1.5 voltluk alkalin pil 2000 mAH ve çinko pil 1500mAH gösterir.1Amper=1000mAH bilgidir...Selam.
  • Forum üyelerine selam;

Paylaşmak ve sormak istediğim şey konuyla alakalı.

6V/55W bir halojen lamba var, bu lamba en fazla 9A akım çekebilir. Hem AC hem de DC akımla çalışıyor. Ben bu lambayı 6V/4A bir aküye bağladığımda ve çektiği akımı ölçtüğümde 4,5A gördüm. 12V/2,6A bir aküye 6V lambadan iki adet seri bağladığımda da 4,5A civarı bir değer gördüm.

Bu her iki akü de 4,5A’den fazla güç veremiyor mu? Aküden çekilen anlık amper miktarı epeyce fazladır diye düşünüyorum ya da lambanın üzerinde yazan değer yanlış yazılmış olabilir.

- Bu lambaların ve akülerin niye böyle davrandıklarını açıklar mısınız? 9A’e yaklaşması gerekmez mi?
    - Lambanın, AC’de ve DC’de çektiği güç aynı mıdır? Muhtemelen aynıdır, güç güçtür.
    - DC kademesinde ve AC kademesinde okuduğumuz amper değerleri eşitlenmiş midir? DC’de 10A okuyorsak AC’de de 10’dur değil mi?

Saygılarımla…

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 9 Mart 2014; 15:03:38 >

• Üretirken pilleri mah değerini neye göre veriyorlar o zaman
  • Konu haala güncel ise video incelenebilir.İyi forumlar.
    Video
  • Pili direk ampermetreye baglarsan kapasiteyi olcmezsin. Sadece c maks degeri olculur. Bu da bir isinize yaramaz. Kapasiteyi bir dokunusta olcen bir alet yok. Zmana karsi akim kaydi yapan. Cihazlar var ama oldukca pahalilar. Tam aarj ettiginiz pili devrein kullandigi akimi bilsigini bir sisteme baglayin. Ara ara da voltaji.olcun. 1 volt civarinda sistemi kapatin ve gecen sure ile akimi carpin. En dogru deger boyle bulunur. Pilin dolulugu da uygun bir yuk altindaki voltaj olculerek bulunur ama nikel pillerde tam bir dolukuk olcumu zordur. pilbilgi.blogspot.com adrrsinde bu ve benzer konularda bol miktarda bilgi var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefon bataryasını değiştirme vaktim geldi mi gelmedi mi sadece bunu öğrenmek istiyorum, elektrik elektronik okumadan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefonun şarjı bitince mesela output'u 1 Amper olan şarj aletiyle 3 saatte doluyorsa 3000 miliamper kapasiteye sahip pilin vardir diye dusunuyorum. Elektronikci degilim sadece bir tahmin, dogrumudur degilmidir bilmiyorum ama bana mantikli geldi. İsin ehli birisi bunun dogru olup olmadigi hakkinda yorum yaparsa hepimize faydali olur sanirim.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.