Şimdi Ara

sarjlı pilin kaç mah oldugunu nasıl ölçerim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
2
Favori
49.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben aldıgım pillirin gercek 2700 oldugunu ögrenmek istiyorum . Bunu nasıl ölcebilirim.Yardımlarınızı beklıyorum
    tesekkurler

• quote:

Orijinalden alıntı: gokhan-ya

bende zaten o digimaxı olçecektim pek anlayamadım ama gercek 2700mu simdi o elimde ampermetre yok olsa zaten kendim hallederdim avometrem var sadece

Alıntıları Göster
    Akım kademesinde ölçü aletinin uçları kısa devredir. Akım kademesinde pilin uçlarına ölçü aletini değdirdiğinizde pilin kutuplarını kısa devre etmiş olursunuz. Pilin üzerinde yazan 2700 mah değeri pilin bir anda vereceği akımı değil belli bir süre boyunca belli bir akımı verebileceğin gösterir. 2700 mah'lik bir pil ile 1800 mah'lik bir pil aynı gerilimleri ve aynı yükte aynı akım çıkışı verirler. Aralarındaki tek fark 2700'lük olanın bu akımı daha uzun süre basabilmesidir. Ölçü aletiyle şarjlı pilin depo ettiği enerjiyi ölçmen mümkün değildir. Ölçü aletiyle bir pilin dolu mu boş mu olduğunu anlayabilirsin ama ne kadar dolu olduğunu anlayamazsın.

Not: kimseye aptal demedim, saygısızlık da yapmadım. herkes kendi bilgi seviyesinde birbirine yardım etmeye çalışıyor. benim senden, seninde benden öğreneceğin şeyler olmasa burada olmazdık. bir konuyu tartışıyoruz senin olur dediğin şeye ben olmaz diyorum. birisi doğru çıkar, yanlış bilen doğrusunu öğrenmiş olur. celallenmeye gerek yok...
    Yapay Zekanın Yanıtı

Pil Kapasitesi Nasıl Ölçülür?

Bir pilin miliamper saat (mAh) kapasitesini ölçmek için şu adımları takip edebilirsin:

• Pil Amperini Ölçün: Bir multimetre kullanarak pilin amperini ölçün. Direnç ölçeğini ayarlayın ve probları pilin pozitif ve negatif terminallerine bağlayın. Çıktı, pilin amper cinsinden akımını sağlayacaktır.

• Boşaltma Süresini Hesaplayın: Pilin mAh kapasitesini hesaplamak için boşaltma süresini bilmeniz gerekir. Pilin terminallerini bir direnç üzerinden bağlayın ve akımı bir multimetre ile izleyin. Pil tamamen boşalıncaya kadar geçen süreyi kaydedin.

• mAh Kapasitesini Hesaplayın: Pilin mAh kapasitesini şu formülle hesaplayın: mAh = Akım (amper) x Boşaltma Süresi (saat)

Örnek:

Bir pilin amper değeri 2 amper ve boşaltma süresi 5 saat ise, mAh kapasitesi 2 amper x 5 saat = 10 mAh'dir.

Bu yöntemler, pilin mAh kapasitesini doğru bir şekilde ölçmeni sağlayacaktır. Pilin kapasitesini bilmek, kullanım süresini ve şarj aralıklarını tahmin etmenize yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ölçme aleti al yada biyerden bul ölçersin ama gerek yok iyi markalardan aldıysan öledir zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: omrrdm

ölçme aleti al yada biyerden bul ölçersin ama gerek yok iyi markalardan aldıysan öledir zaten
    Full doldurun şarj bittiğinde akımı kesen veya trickle şarj a geçen bir cihazla .Ve sabit akım çekerek boşaltın. boşalma süresini kaydedin. mesela 500mA ile boşaltın. atıyorum : 5 saat ise deşarj , 5x500 mA den , 2500mAh çıkacaktır. hesaplama bu. Kesin değer olmayacaktır ama gerçeğe yakın bir done elde etmenizi sağlar.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 30 Eylül 2007; 19:47:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Full doldurun şarj bittiğinde akımı kesen veya trickle şarj a geçen bir cihazla .Ve sabit akım çekerek boşaltın. boşalma süresini kaydedin. mesela 500mA ile boşaltın. atıyorum : 5 saat ise deşarj , 5x500 mA den , 2500mAh çıkacaktır. hesaplama bu. Kesin değer olmayacaktır ama gerçeğe yakın bir done elde etmenizi sağlar.
    Saygılar.

Alıntıları Göster
    tek yol bu ve bu yolla yapılan ölçüm arkadaşın da dediği gibi net bir sonu vermez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emokar

tek yol bu ve bu yolla yapılan ölçüm arkadaşın da dediği gibi net bir sonu vermez.

Alıntıları Göster
    ampermetre ile pilin uçlarını ölç
    yani ampermetre kaç amperi gösteriyorsa gücü o kadardır
    daha ne kadar basit olsunki
  • quote:

Orijinalden alıntı: rondo1194

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

olmaz öyle şey. insanları yanlış yönlendirmeyelim.

• quote:

Orijinalden alıntı: emokar

quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

olmaz öyle şey. insanları yanlış yönlendirmeyelim.

Alıntıları Göster
    şimdi arkadaşım, çok bilmişlik yapmıyorum.
    kimseyede aptalca bişeyde öğretmeye çalışmıyorum,
    saygınızı hemen kaybediyorsunuz.
    evet bende bazen sizin bu durumunuza düşüyorum.
    şunu öncelikle belirteyim.
    ölçü aleti kullanmasını hepimiz biliyoruz, analog olanları,
    eğer kullandığınız varsa, aşağıda benim kullandığım ölçü aletinin bir önceki kullandığım bir modelinde, pil gösterge paneli vardı.
    yani ölçüm seçme anahtarını ( komütatör ) pil, batarya gösterge konumuna getirip pilin artısına artı probu, eksisine eksi probu temas ettirdiğinizde ibre yeşil göstergeye kadar geliyorsa ve geriye doğru gitmeye başlamıyorsa pil doludur,
    eğer yeşile kadar gitmeyip kırmızıda kalıyorsa pil boştur, yada artık verebileceği gücü verememektedir anlamındadır. bu tip ölçü aleti kullanan varsa bunu bilir.
    benim kullandığım ölçü aletide hunc hank 2010 marka aşağıda fotoğrafta gösterdim ve 2700 ma lik bir pili ölçüm yaparak sundum.
    tam olarak 5.8 amperi gösteriyor. bu pilin ampermetre konumunda tam olarak kısa devre durumunu gösterir.
    ve ibre beş on saniyelik bir zamanda geriye doğru bir hareket yapmıyor.
    bu ne demek.
    pil tam dolu ve kullanılabilir durumda, eğer gösterge ibresi üç, beş saniye bekledikten sonra geriye gitmeye başlıyorsa pil gücünü kaybetmeye beşlamıştır,
    ben bunu böyle biliyorum. bu şekilde yaptığım pil ölçümlerinde hiç bir zaman yanılmadım,
    elime aldığım bir pil dolumu boşmu bu şekilde ölçerim, çekirdek yetişme tabir edilen şekilde ben böyle öğrendim. verdiğim fotolarda ölçü aletinin konumlarına bakın, doğru akım 10 amper ölçme konumu
    ikince resimdede düşük güçlü bir pili ölçtüm ölçü aleti ampermetre konumunda iken 1.8 amperi gösteriyor, buda o pilin dolu olduğunu gösterir. bunu nerden anlarız pilin üzerinde verebileceği akım belirtilmiştir. ve pil dolu ise gösterge her zaman bu belirtilen akımın iki katını gösterir,
    yani 2700 ma lik pilde 5800 ma
    800 ma lik pilde 1800 ma ( bu değerler kısa devre konumu için formullerle hesaplanabilir )

yani dikkat edin pilin amperini ölçmüyoruz pilin doluluk ve boşluluk oranını ölçüyoruz burasını iyi anlamanız gerekir. ben arakdaşa bu kadar uzun uzun anlatmaya ve kafasının karışmaması için kısaca ampermetre kaçı gösteriyorsu o dur diye yazıverdim.
    o zaten pilin üzerinde ki değerden fazla okuyacağı için pilin sağlam ve dolu olduğunu istediği akımı verebileceğini anlar diye düşündüm.
    bunları tecrübe ile edinirsiniz.
    kullandığınız bir pili benim anlattığım şekilde ölçün.
    dolu iken boş iken birde boşalmaya başladığı zaman.
    aşağıda ölçümünü yaptığım her iki pilde doludur,boş pil bulamadığım için onun ölçümünü gösteremedim,
    bulunca onuda ekleyeceğim
    birinci foto

ikinci foto

• quote:

şimdi arkadaşım, çok bilmişlik yapmıyorum.
    kimseyede aptalca bişeyde öğretmeye çalışmıyorum,
    saygınızı hemen kaybediyorsunuz.
    evet bende bazen sizin bu durumunuza düşüyorum.
    şunu öncelikle belirteyim.
    ölçü aleti kullanmasını hepimiz biliyoruz, analog olanları,
    eğer kullandığınız varsa, aşağıda benim kullandığım ölçü aletinin bir önceki kullandığım bir modelinde, pil gösterge paneli vardı.
    yani ölçüm seçme anahtarını ( komütatör ) pil, batarya gösterge konumuna getirip pilin artısına artı probu, eksisine eksi probu temas ettirdiğinizde ibre yeşil göstergeye kadar geliyorsa ve geriye doğru gitmeye başlamıyorsa pil doludur,
    eğer yeşile kadar gitmeyip kırmızıda kalıyorsa pil boştur, yada artık verebileceği gücü verememektedir anlamındadır. bu tip ölçü aleti kullanan varsa bunu bilir.
    benim kullandığım ölçü aletide hunc hank 2010 marka aşağıda fotoğrafta gösterdim ve 2700 ma lik bir pili ölçüm yaparak sundum.
    tam olarak 5.8 amperi gösteriyor. bu pilin ampermetre konumunda tam olarak kısa devre durumunu gösterir.
    ve ibre beş on saniyelik bir zamanda geriye doğru bir hareket yapmıyor.
    bu ne demek.
    pil tam dolu ve kullanılabilir durumda, eğer gösterge ibresi üç, beş saniye bekledikten sonra geriye gitmeye başlıyorsa pil gücünü kaybetmeye beşlamıştır,
    ben bunu böyle biliyorum. bu şekilde yaptığım pil ölçümlerinde hiç bir zaman yanılmadım,
    elime aldığım bir pil dolumu boşmu bu şekilde ölçerim, çekirdek yetişme tabir edilen şekilde ben böyle öğrendim. verdiğim fotolarda ölçü aletinin konumlarına bakın, doğru akım 10 amper ölçme konumu
    ikince resimdede düşük güçlü bir pili ölçtüm ölçü aleti ampermetre konumunda iken 1.8 amperi gösteriyor, buda o pilin dolu olduğunu gösterir. bunu nerden anlarız pilin üzerinde verebileceği akım belirtilmiştir. ve pil dolu ise gösterge her zaman bu belirtilen akımın iki katını gösterir,
    yani 2700 ma lik pilde 5800 ma
    800 ma lik pilde 1800 ma ( bu değerler kısa devre konumu için formullerle hesaplanabilir )

yani dikkat edin pilin amperini ölçmüyoruz pilin doluluk ve boşluluk oranını ölçüyoruz burasını iyi anlamanız gerekir. ben arakdaşa bu kadar uzun uzun anlatmaya ve kafasının karışmaması için kısaca ampermetre kaçı gösteriyorsu o dur diye yazıverdim.
    o zaten pilin üzerinde ki değerden fazla okuyacağı için pilin sağlam ve dolu olduğunu istediği akımı verebileceğini anlar diye düşündüm.
    bunları tecrübe ile edinirsiniz.
    kullandığınız bir pili benim anlattığım şekilde ölçün.
    dolu iken boş iken birde boşalmaya başladığı zaman.
    aşağıda ölçümünü yaptığım her iki pilde doludur,boş pil bulamadığım için onun ölçümünü gösteremedim,
    bulunca onuda ekleyeceğim
    birinci foto

ikinci foto

Alıntıları Göster
    bende zaten o digimaxı olçecektim pek anlayamadım ama gercek 2700mu simdi o elimde ampermetre yok olsa zaten kendim hallederdim avometrem var sadece

• quote:

Alıntıları Göster
    Akım kademesinde ölçü aletinin uçları kısa devredir. Akım kademesinde pilin uçlarına ölçü aletini değdirdiğinizde pilin kutuplarını kısa devre etmiş olursunuz. Pilin üzerinde yazan 2700 mah değeri pilin bir anda vereceği akımı değil belli bir süre boyunca belli bir akımı verebileceğin gösterir. 2700 mah'lik bir pil ile 1800 mah'lik bir pil aynı gerilimleri ve aynı yükte aynı akım çıkışı verirler. Aralarındaki tek fark 2700'lük olanın bu akımı daha uzun süre basabilmesidir. Ölçü aletiyle şarjlı pilin depo ettiği enerjiyi ölçmen mümkün değildir. Ölçü aletiyle bir pilin dolu mu boş mu olduğunu anlayabilirsin ama ne kadar dolu olduğunu anlayamazsın.

Not: kimseye aptal demedim, saygısızlık da yapmadım. herkes kendi bilgi seviyesinde birbirine yardım etmeye çalışıyor. benim senden, seninde benden öğreneceğin şeyler olmasa burada olmazdık. bir konuyu tartışıyoruz senin olur dediğin şeye ben olmaz diyorum. birisi doğru çıkar, yanlış bilen doğrusunu öğrenmiş olur. celallenmeye gerek yok...

• quote:

Alıntıları Göster
    ampermetre ile kısa devre edip ölçme deneyi öncelikle çok riskli bir deney.pile zarar verebilir.
    pil sızıntı yapabilir ,patlayabilir.
    pillerin ve ölçü aletinin belli bir iç direnci var. bunlar geçen akımı sınırlar.buna rağmen riskli.
    en iyisi bir ölçme düzeni kurmaktır.pil 1000 ma lik ise bu kadar akım çekecek bir direnç bağlayıp
    zamana göre akımı ve pilin gerilimini ölçeriz.çeşitli pilleri karşılaştırırız.
    voltmetre ile gerilimine bakmakta belli bir fikir verebilir.fakat pil özelliğini yitirmiş ise voltmetre
    1.5 volt gösterse bile pil gerekli akımı veremeyebilir.normal pil kullanıcısının bunları kafasına takmasına
    gerek yok.en yakın markete gidip beğendiği pili alır.
    elektronikçi ise güvenli deney düzeneği kurup çeşitli marka pilleri karşılaştırabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: eloko

ampermetre ile kısa devre edip ölçme deneyi öncelikle çok riskli bir deney.pile zarar verebilir.
    pil sızıntı yapabilir ,patlayabilir.
    pillerin ve ölçü aletinin belli bir iç direnci var. bunlar geçen akımı sınırlar.buna rağmen riskli.
    en iyisi bir ölçme düzeni kurmaktır.pil 1000 ma lik ise bu kadar akım çekecek bir direnç bağlayıp
    zamana göre akımı ve pilin gerilimini ölçeriz.çeşitli pilleri karşılaştırırız.
    voltmetre ile gerilimine bakmakta belli bir fikir verebilir.fakat pil özelliğini yitirmiş ise voltmetre
    1.5 volt gösterse bile pil gerekli akımı veremeyebilir.normal pil kullanıcısının bunları kafasına takmasına
    gerek yok.en yakın markete gidip beğendiği pili alır.
    elektronikçi ise güvenli deney düzeneği kurup çeşitli marka pilleri karşılaştırabilir.

Alıntıları Göster
    musallim kardeş
    tabiki ben senden bilgiliyim diye iddia etmiyorum, benden daha çok bilgili olduğunuzu sizlerin yazılarınızdan anlayabiliyorum. ve sizin gibi elektronik okuyanları hayranlıkla takip ediyorum

akım kademesinde ölçü aletinin uçları kısa devre değildir,
    yük drenci ne paralel ibre bağlıdır, bu drenç genelde 0.47 ohm yada 1 ohm gibi ( aletin imalatçısının dizaynına göre değişir ) wattlı olacak şekilde metalden yapılır, bildiğimiz taş drençlerden değil, ölçü aletinin içini açıp yada aldığınız ölçü aletinin kitabında şemasını incelerseniz bunu görürsünüz,
    ibrede direk dirence paralel değildir arada yine bir direnç vardır, kadranın bobinini korumak için
    fotoları incelemiyorsunuz galiba.
    10 amper ölçme kademesinde biri 4 amperi diğeri 1.8 amperi gösteriyor akşama kadar da tutsanız,,,,,piller bitene kadarda tutsanız ampermetreye bişey olmaz çünkü ampermetre kademesinde zaten bir direnç üzerine düşen akımı ölçüyoruz. yani yük direnci var, dediğiniz gibi bu göstergedeki değerlere o anlık pilin anma gerilimi denilebilir devamlı surette bu akımı çekmek mümkün değildir. zaten ben rakamlara ölçülmüş akım değerleridir demiyorum.
    rakamlara bakarak pilin dolumu boşmu olduğunu anlayacaksınız diyorum, ve pilin üzerinde yazan MA değerine göre tecrübe yolu ile pillerin gerçekten o değeri verebilip veremeyeceğini anlarsınız diyorum.
    yani direnç sizlerinde dediği gibi güvenli devreyi oluşturuyor
    bitik bir pilide ölçtüm, 200 ma i gösteriyor bu pille bişey çalıştıramazsınız.
    tahminen içinde 50 ma lik bir akım var
    analog ampermetre göstergelerini inceleyin anlattığmın aynısı, ( dijitalleri bilmiyorum tabi )
    belki 50 adet ayarlı tam dalga doğru akım kaynağı yapıp sattım,
    üzerine şemasını çizdiğim ampermetre göstergesinin aynısını yaparak monte ettim.
    sabahlara kadar telsizlerle görüşen arkadaşlarım vardı, üç amper akım çekerek telsizlerini çalıştırıyorlar,
    ampermetreye bi şey olduğu yok,
    yeterki ölçüm yapabildiği sınırı aşma
    ben sizlerden bu şekilde olmaz deyip kestirmenizi beklemezdim,
    olmaz dediğiniz anda olması gerekeni göstermenizi ve ben eğer yanlış yapıyorsam doğrusunu öğretmenizi ve diğer arkadaşlara yardımcı olmanızı isterdim
    ben deney yolu ile fotoğraflarla ve mantıklı olan anlatımla öğrendiğimi gösteriyorum ama siz sadece özür dilerim ama biraz bilgiçlik yapmış oluyorsunuz.
    hatta pilin verebileceği akımı, ölçü aleti üzerindeki değerlere göre formullerle bu rakamların ne anlama geldiğini anlatmanızı beklerdim

• quote:

musallim kardeş
    tabiki ben senden bilgiliyim diye iddia etmiyorum, benden daha çok bilgili olduğunuzu sizlerin yazılarınızdan anlayabiliyorum. ve sizin gibi elektronik okuyanları hayranlıkla takip ediyorum

akım kademesinde ölçü aletinin uçları kısa devre değildir,
    yük drenci ne paralel ibre bağlıdır, bu drenç genelde 0.47 ohm yada 1 ohm gibi ( aletin imalatçısının dizaynına göre değişir ) wattlı olacak şekilde metalden yapılır, bildiğimiz taş drençlerden değil, ölçü aletinin içini açıp yada aldığınız ölçü aletinin kitabında şemasını incelerseniz bunu görürsünüz,
    ibrede direk dirence paralel değildir arada yine bir direnç vardır, kadranın bobinini korumak için
    fotoları incelemiyorsunuz galiba.
    10 amper ölçme kademesinde biri 4 amperi diğeri 1.8 amperi gösteriyor akşama kadar da tutsanız,,,,,piller bitene kadarda tutsanız ampermetreye bişey olmaz çünkü ampermetre kademesinde zaten bir direnç üzerine düşen akımı ölçüyoruz. yani yük direnci var, dediğiniz gibi bu göstergedeki değerlere o anlık pilin anma gerilimi denilebilir devamlı surette bu akımı çekmek mümkün değildir. zaten ben rakamlara ölçülmüş akım değerleridir demiyorum.
    rakamlara bakarak pilin dolumu boşmu olduğunu anlayacaksınız diyorum, ve pilin üzerinde yazan MA değerine göre tecrübe yolu ile pillerin gerçekten o değeri verebilip veremeyeceğini anlarsınız diyorum.
    yani direnç sizlerinde dediği gibi güvenli devreyi oluşturuyor
    analog ampermetre göstergelerini inceleyin anlattığmın aynısı, ( dijitalleri bilmiyorum tabi )
    belki 50 adet ayarlı tam dalga doğru akım kaynağı yapıp sattım,
    üzerine şemasını çizdiğim ampermetre göstergesinin aynısını yaparak monte ettim.
    sabahlara kadar telsizlerle görüşen arkadaşlarım vardı, üç amper akım çekerek telsizlerini çalıştırıyorlar,
    ampermetreye bi şey olduğu yok,
    yeterki ölçüm yapabildiği sınırı aşma
    ben sizlerden bu şekilde olmaz deyip kestirmenizi beklemezdim,
    olmaz dediğiniz anda olması gerekeni göstermenizi ve ben eğer yanlış yapıyorsam doğrusunu öğretmenizi ve diğer arkadaşlara yardımcı olmanızı isterdim
    ben deney yolu ile fotoğraflarla ve mantıklı olan anlatımla öğrendiğimi gösteriyorum ama siz sadece özür dilerim ama biraz bilgiçlik yapmış oluyorsunuz.
    hatta pilin verebileceği akımı, ölçü aleti üzerindeki değerlere göre formullerle bu rakamların ne anlama geldiğini anlatmanızı beklerdim

Alıntıları Göster
    ayrıca mesajları okudukça cevap vermek durumunda kalıyorum.
    eloko
    örnek....
    pil 2700 ma lik ve bu pil 270 ma lik bir akımla 10 saatte doluyor,
    senin dediğin gibi olursa eğer 2700 ma akım çekecek bir devre tertibat edersek orantı yolu ile 1 saat boyunca bu devreyi çalıştırabilmesi gerek, çünkü 2700 mah yani miliamper/saat yazıyor üstünde 1 saatin altında piterse pil için hımmmmm bu pil adi sahte mi diyeceğiz
    yap bakalım o dediğin olacakmı

• quote:

ayrıca mesajları okudukça cevap vermek durumunda kalıyorum.
    eloko
    örnek....
    pil 2700 ma lik ve bu pil 270 ma lik bir akımla 10 saatte doluyor,
    senin dediğin gibi olursa eğer 2700 ma akım çekecek bir devre tertibat edersek orantı yolu ile 1 saat boyunca bu devreyi çalıştırabilmesi gerek, çünkü 2700 mah yani miliamper/saat yazıyor üstünde 1 saatin altında piterse pil için hımmmmm bu pil adi sahte mi diyeceğiz
    yap bakalım o dediğin olacakmı

Alıntıları Göster
    konuya daldım ama buradaki bir bilgi benim bildiğimle çelişiyor.

atıyorum 2700mAh'lik bir pil 270mA ile 10 saatte değil de 15 saatte dolar diye biliyorum. Yani normalin 1,5 katı sürede. Bu bilgi yanlış mı?

Bu arada ampermetre için haklısın bence çünkü o demirden direnç olayını biliyorum. kesinlikle doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 7 Ekim 2007; 16:28:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: TA2LSM

konuya daldım ama buradaki bir bilgi benim bildiğimle çelişiyor.

atıyorum 2700mAh'lik bir pil 270mA ile 10 saatte değil de 15 saatte dolar diye biliyorum. Yani normalin 1,5 katı sürede. Bu bilgi yanlış mı?

Bu arada ampermetre için haklısın bence çünkü o demirden direnç olayını biliyorum. kesinlikle doğru.

Alıntıları Göster
    evet
    ben rakamları yuvarlıyorum
    bildiğiniz doğru,
    ama şuda var verilen akım pil üzerinde olan değerin en fazla yüzde onu kadar fazlası olabilir. bu durumda fazladan şarj süresi uzatılmaz sanırım yani 2700 ma lik pil için 300 ma civarı bir akımla şarj yaparsanız 10 saat yeterlidir 10 saatten yüzde on fazlalık bir zaman daha şarja gerek yoktur
    ama 10 saatte dolacak şekilde yüzde on kadar bir akımla şarj edersek bunun yüzde on fazla bir zaman daha tampon şarj yapılabilir, sizin dediğiniz bu olsa gerek
    ben bu kadar çok detayını bilemem,

• quote:

evet
    ben rakamları yuvarlıyorum
    bildiğiniz doğru,
    ama şuda var verilen akım pil üzerinde olan değerin en fazla yüzde onu kadar fazlası olabilir. bu durumda fazladan şarj süresi uzatılmaz sanırım yani 2700 ma lik pil için 300 ma civarı bir akımla şarj yaparsanız 10 saat yeterlidir 10 saatten yüzde on fazlalık bir zaman daha şarja gerek yoktur
    ama 10 saatte dolacak şekilde yüzde on kadar bir akımla şarj edersek bunun yüzde on fazla bir zaman daha tampon şarj yapılabilir, sizin dediğiniz bu olsa gerek
    ben bu kadar çok detayını bilemem,

Alıntıları Göster
    Önce yazdığımı tekrarlıyorum : Eğitim şart , ekliyorum, eğitim illa okulda olmak zorunda değil,ama okul iyi bir yol.

Yazdıklarım senin yazına değil savunanlara idi.seviyeni bozmadığın için teşekkür ederim.

Soruyu soran arkadaşın cevabını tam olarak @untayk verdi.Bunun ötesinde, neden öyle olduğu falan yazılabilir başka türlü yolları filan değil.

Ölçü aletleri miliAmpermetre olarak yapılır.
    Çok eskiden kalın ve 5-8 sarım teller nüve etrafına sarılır ve geçen akımım oluşturduğu alan şiddetine göre sapma indexlenirdi.Bunlar için Ampermetre demek doğrudur.

Resimlerini koyduğun cihaz döner bobinli miliAmpermetredir.Kalitesine bağlı olarak mili değil mikroAmper ölçenleride olur.Özellikle askı telli tipleri.Eski zaman piyasalarında inilebilen en iyi skala 25mikroAmperdir.

Neden en düşük değerlere inmek isteriz ?
    Bir devrede akım ölçerken ölçü aletinin sistemi etkilememesi için olabildiğince düşük direnci olması gerekir,ideali sıfır olmasıdır.
    Örnek : 1.2 V güç kaynağına bağlı 0.5 ohm direnç = 2.4 A akım çeker.
    Seninki gibi 0.5 (0.47)ohmluk ölçü aleti ile sistem 1 ohmluk empedansa ulaşır ve kaynak bu sistemden 1.2 amper akım akıtabilir.İşte bu durumda ölçü aletimiz sistem rejimini bozmuştur ve yanlıştır.
    İç direnç ne kadar düşükse (ölçü aletinin) sistemi o kadar az etkiler.Düşük değerli direncin üzerinde az gerilim düşümü olur .Bu sistem için iyi alet için zorluk demektir.Düşük gerilim altında yeterli sapma için hassas olmak zorunda.

Şimdi geri dönelim.
    Resimlediğin ve yazdığın deney yazdıklarınla uyuşmuyor.
    Ölçü aletin 0.47 ohm iç dirençli olsa idi ,şarjlı pil 1.24 V olduğuna göre en fazla :
    1.24/0.47=2.63 a gösterirdi.
    Daha yüksek ise iç direnç daha düşük olmalı idi ki öyledir.
    Özellikle digital dediğimiz günümüz en ucuz elektroniklerinde bile amper uçlarında içeride 2.5-4 mmkare kesitinde yani gayet düşük dirençli bakır tel kullanılır .Eskilerde buna "şönt" denirdi (hala kullanıldığı yerler olur).Bir uç ortak diğer uç (içeride) o 3-5 cm uzunluğundaki bakır üzerinde bir noktaya dolanıp lehimlenir , bu kalibrasyondur.O bakır tel yeteri kadar düşük ölçü aleti empedansı (burada dirençi)sağlarken içeride o düşük dirrenç üzerindeki gerilim düşümü ile ölçüm yapar,çünkü illa bir direnci vardır.
    Bendekileri , denilen pile değdirince 14Amper okunuyor.!!!

Bir pil kısa devre edilmemelidir.Bu şarjlılar içinde geçerlidir.
    Ben yaptım oldu demeyin.Bununda uzun uzun açıklamaları yapıldı defalarca.
    Akücüler ,garip büyücek bir alet kullanır.
    İşte onda sözünü ettiğimiz şönt var.Değeri belirli.Aküyü yükleyecek ama kısa devre etmeyecek kadar.Bu yük altında gerilimi ne ,yani Volt ölçmek gibi bir yöntemdir.Kabaca fikir verir.
    Sağlamca denir ama ne kadar dolu ne kadar kalmış ilk yapıldığındaki kadar kapasitesi varmı sorularına cevap vermez.Kısa hızlı basit kaba bir ölçümdür.
    Doğrusu , uygun yük ile @untayk yöntemi kullanılır.

Bir pil patladığında sadece hücre iç gaz basıncı boşalması , parçaların sağa sola mesela göze gelmesi gibi "önemsiz" olayların haricinde de tehlikesi var.Kimyasal reaksiyon devam edebilir (ettiğini çok gördüm)
    dışarı fırlayan iç kısım özellikle kaliteli olanlarda dağılmadan kalabilir ama plakaları kısa devre edebilecek hasar da oluşur.Bu, gittiği-düştüğü yerde kısa devre ısı yangın gibi "basit" olayların kaynağıdır.Ama tabii kağıt naylon gibi kolay yanıcı bir yerlere düşemez diye kuralların olduğu belediyelere bağlı bir yerde iseniz hiç bunları dert etmeyin.
    Böyle güzel hizmet veren belediyelerimiz az da olsa var.Hatta içlerinde en iyisi fay hattını şehir dışına çıkarabilmişti.

Sahi onlar okula gidenlerdenmi gitmeyenlerdenmi idiler ?

• quote:

Orijinalden alıntı: musallim

Önce yazdığımı tekrarlıyorum : Eğitim şart , ekliyorum, eğitim illa okulda olmak zorunda değil,ama okul iyi bir yol.

Yazdıklarım senin yazına değil savunanlara idi.seviyeni bozmadığın için teşekkür ederim.

Soruyu soran arkadaşın cevabını tam olarak @untayk verdi.Bunun ötesinde, neden öyle olduğu falan yazılabilir başka türlü yolları filan değil.

Ölçü aletleri miliAmpermetre olarak yapılır.
    Çok eskiden kalın ve 5-8 sarım teller nüve etrafına sarılır ve geçen akımım oluşturduğu alan şiddetine göre sapma indexlenirdi.Bunlar için Ampermetre demek doğrudur.

Resimlerini koyduğun cihaz döner bobinli miliAmpermetredir.Kalitesine bağlı olarak mili değil mikroAmper ölçenleride olur.Özellikle askı telli tipleri.Eski zaman piyasalarında inilebilen en iyi skala 25mikroAmperdir.

Neden en düşük değerlere inmek isteriz ?
    Bir devrede akım ölçerken ölçü aletinin sistemi etkilememesi için olabildiğince düşük direnci olması gerekir,ideali sıfır olmasıdır.
    Örnek : 1.2 V güç kaynağına bağlı 0.5 ohm direnç = 2.4 A akım çeker.
    Seninki gibi 0.5 (0.47)ohmluk ölçü aleti ile sistem 1 ohmluk empedansa ulaşır ve kaynak bu sistemden 1.2 amper akım akıtabilir.İşte bu durumda ölçü aletimiz sistem rejimini bozmuştur ve yanlıştır.
    İç direnç ne kadar düşükse (ölçü aletinin) sistemi o kadar az etkiler.Düşük değerli direncin üzerinde az gerilim düşümü olur .Bu sistem için iyi alet için zorluk demektir.Düşük gerilim altında yeterli sapma için hassas olmak zorunda.

Şimdi geri dönelim.
    Resimlediğin ve yazdığın deney yazdıklarınla uyuşmuyor.
    Ölçü aletin 0.47 ohm iç dirençli olsa idi ,şarjlı pil 1.24 V olduğuna göre en fazla :
    1.24/0.47=2.63 a gösterirdi.
    Daha yüksek ise iç direnç daha düşük olmalı idi ki öyledir.
    Özellikle digital dediğimiz günümüz en ucuz elektroniklerinde bile amper uçlarında içeride 2.5-4 mmkare kesitinde yani gayet düşük dirençli bakır tel kullanılır .Eskilerde buna "şönt" denirdi (hala kullanıldığı yerler olur).Bir uç ortak diğer uç (içeride) o 3-5 cm uzunluğundaki bakır üzerinde bir noktaya dolanıp lehimlenir , bu kalibrasyondur.O bakır tel yeteri kadar düşük ölçü aleti empedansı (burada dirençi)sağlarken içeride o düşük dirrenç üzerindeki gerilim düşümü ile ölçüm yapar,çünkü illa bir direnci vardır.
    Bendekileri , denilen pile değdirince 14Amper okunuyor.!!!

Bir pil kısa devre edilmemelidir.Bu şarjlılar içinde geçerlidir.
    Ben yaptım oldu demeyin.Bununda uzun uzun açıklamaları yapıldı defalarca.
    Akücüler ,garip büyücek bir alet kullanır.
    İşte onda sözünü ettiğimiz şönt var.Değeri belirli.Aküyü yükleyecek ama kısa devre etmeyecek kadar.Bu yük altında gerilimi ne ,yani Volt ölçmek gibi bir yöntemdir.Kabaca fikir verir.
    Sağlamca denir ama ne kadar dolu ne kadar kalmış ilk yapıldığındaki kadar kapasitesi varmı sorularına cevap vermez.Kısa hızlı basit kaba bir ölçümdür.
    Doğrusu , uygun yük ile @untayk yöntemi kullanılır.

Bir pil patladığında sadece hücre iç gaz basıncı boşalması , parçaların sağa sola mesela göze gelmesi gibi "önemsiz" olayların haricinde de tehlikesi var.Kimyasal reaksiyon devam edebilir (ettiğini çok gördüm)
    dışarı fırlayan iç kısım özellikle kaliteli olanlarda dağılmadan kalabilir ama plakaları kısa devre edebilecek hasar da oluşur.Bu, gittiği-düştüğü yerde kısa devre ısı yangın gibi "basit" olayların kaynağıdır.Ama tabii kağıt naylon gibi kolay yanıcı bir yerlere düşemez diye kuralların olduğu belediyelere bağlı bir yerde iseniz hiç bunları dert etmeyin.
    Böyle güzel hizmet veren belediyelerimiz az da olsa var.Hatta içlerinde en iyisi fay hattını şehir dışına çıkarabilmişti.

Sahi onlar okula gidenlerdenmi gitmeyenlerdenmi idiler ?

Alıntıları Göster
    yazdıklarınızın tamamına katılıyorum,
    ancak şemasını verdiğim ampermetre göstergesinde ayarlı direnç sizin söylediğiniz sapmayı ayarlamada kullanılır, yada ben öyle yapıyorum,
    2700 ma lik pili benim ölçtüğüm teknikle ölçüm yaptığınızda 4500 imi gösterdi, ayarlı dirençle skalayı doğru rakam üzerine getir sıfırlamayı yapmış olursun.
    ama,,,, şu dediğinize katılmıyorum demiyorum ama ,
    ölçü aletlerinin içinide açarak incelemiş biri olarak,
    yada benim zamanımda kullandığım ölçü aletleri diyelim,
    şimdikilerde nüve üzerinde bobin olduğunu, ve bu bobin üzerinde geçen akımın indüktansının ölçüldüğünü anlatmışsınız,
    benim gördüğüm aletlerde bakır plaket üzerine 3mm genişliğinde 2cm kadar uzunluğunda bir yol yapılmış ve aleti ampermetre kademesine getirdiğinizde bu kalın yol üzerinden geçen akımı şemasını gösterdiğim şekilde ampermetre ölçüm yapıyordu.
    hatta ilk zamanlar bu ne biçim iş ya burdan akım direk geçiyor kısacık yol bunun üzerinden nasıl oluyorda bu ibre sapıyor diye çok düşünmüştüm,
    sonra bu yolun başka bir ölçü aleti ile omajını ölçünce 0.5 ohm du işi anlamıştım,
    şu kadarını söyleyebilirim,
    okuyun tabiki okuyun,
    çöpçülük bile yapıyorsan işinin uzmanı ol,
    o iş hakkında bir şey sorulduğunda elindeki verilerle kesin ve ikna edici bir şekilde bilgilerini karşındaki ile paylaşırsın,
    gerçekten çok biliyorsan, ve olabileceğini ıspatlayıp bu bu şekilde olursa olur diyerek dediğim gibi elindeki verillerle işe koyuldu isen,
    fay hattı şehrin dışına çıkarılsın diyen belediye başkanının, şehrin gerçek yerleşim yeri olan başka yere taşınarak fay hattının şehrin dışında kalabileceğini anlatmak istediğini sizde anlatabilirsiniz
    untayk,,, evet doğru cevabı vermiş katılıyorum.
    ama 2700 ma lik bir pile 2700 ma çekecek bir devreyi bağladınız ve başladınız zaman tutmaya,
    pilin akımı ve gerilimi birazcık düşmeye başlayınca zaman eğrisi uzayacaktır.
    sizin dediğiniz şekilde olsaydı,
    2700 ma pile 2700 ma lik yük taktığınızda bir saat sonra pilin şak diye bitmesi gerekir,
    o nasıl olacak peki
    o şekilde yapılan işlemde bizi kesin sonuca götürmez o zaman

edit: şimdi bak ben yaptım oldu dememiştim, o topiğe artık cevap yazmıyorum,
    sanırım ordan beni hatırlıyorsunuz,
    tekrar ediyorum
    ordaki iki konuyu sana açıklayayım, bari sen beni anla,
    tam dalga doğru akım kaynağı ile , tam dalga doğrultmaç ayrı ayrı şeyler, birinci anlaşamadığımız konu buydu, ben tam dalga doğru akım kaynağı demiştim
    ben yaptım oluyor demedim, yanlışlıkla yapmışım bir şey olmadı demiştim, yanlışlıkla ters bağladım bişeyde olmadı dedim,
    ben yaptım sizde yapın demedim.
    ben yaptım oluyor da demedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 7 Ekim 2007; 19:10:00 >

• quote:

yazdıklarınızın tamamına katılıyorum,
    ancak şemasını verdiğim ampermetre göstergesinde ayarlı direnç sizin söylediğiniz sapmayı ayarlamada kullanılır, yada ben öyle yapıyorum,
    2700 ma lik pili benim ölçtüğüm teknikle ölçüm yaptığınızda 4500 imi gösterdi, ayarlı dirençle skalayı doğru rakam üzerine getir sıfırlamayı yapmış olursun.
    ama,,,, şu dediğinize katılmıyorum demiyorum ama ,
    ölçü aletlerinin içinide açarak incelemiş biri olarak,
    yada benim zamanımda kullandığım ölçü aletleri diyelim,
    şimdikilerde nüve üzerinde bobin olduğunu, ve bu bobin üzerinde geçen akımın indüktansının ölçüldüğünü anlatmışsınız,
    benim gördüğüm aletlerde bakır plaket üzerine 3mm genişliğinde 2cm kadar uzunluğunda bir yol yapılmış ve aleti ampermetre kademesine getirdiğinizde bu kalın yol üzerinden geçen akımı şemasını gösterdiğim şekilde ampermetre ölçüm yapıyordu.
    hatta ilk zamanlar bu ne biçim iş ya burdan akım direk geçiyor kısacık yol bunun üzerinden nasıl oluyorda bu ibre sapıyor diye çok düşünmüştüm,
    sonra bu yolun başka bir ölçü aleti ile omajını ölçünce 0.5 ohm du işi anlamıştım,
    şu kadarını söyleyebilirim,
    okuyun tabiki okuyun,
    çöpçülük bile yapıyorsan işinin uzmanı ol,
    o iş hakkında bir şey sorulduğunda elindeki verilerle kesin ve ikna edici bir şekilde bilgilerini karşındaki ile paylaşırsın,
    gerçekten çok biliyorsan, ve olabileceğini ıspatlayıp bu bu şekilde olursa olur diyerek dediğim gibi elindeki verillerle işe koyuldu isen,
    fay hattı şehrin dışına çıkarılsın diyen belediye başkanının, şehrin gerçek yerleşim yeri olan başka yere taşınarak fay hattının şehrin dışında kalabileceğini anlatmak istediğini sizde anlatabilirsiniz
    untayk,,, evet doğru cevabı vermiş katılıyorum.
    ama 2700 ma lik bir pile 2700 ma çekecek bir devreyi bağladınız ve başladınız zaman tutmaya,
    pilin akımı ve gerilimi birazcık düşmeye başlayınca zaman eğrisi uzayacaktır.
    sizin dediğiniz şekilde olsaydı,
    2700 ma pile 2700 ma lik yük taktığınızda bir saat sonra pilin şak diye bitmesi gerekir,
    o nasıl olacak peki
    o şekilde yapılan işlemde bizi kesin sonuca götürmez o zaman

edit: şimdi bak ben yaptım oldu dememiştim, o topiğe artık cevap yazmıyorum,
    sanırım ordan beni hatırlıyorsunuz,
    tekrar ediyorum
    ordaki iki konuyu sana açıklayayım, bari sen beni anla,
    tam dalga doğru akım kaynağı ile , tam dalga doğrultmaç ayrı ayrı şeyler, birinci anlaşamadığımız konu buydu, ben tam dalga doğru akım kaynağı demiştim
    ben yaptım oluyor demedim, yanlışlıkla yapmışım bir şey olmadı demiştim, yanlışlıkla ters bağladım bişeyde olmadı dedim,
    ben yaptım sizde yapın demedim.
    ben yaptım oluyor da demedim

Alıntıları Göster
    Düşük değerli direnç ölçerken o iş için yapılmış kaliteli aletler kulanmanı öneriyorum.

Arkadaşım sen yurt dışındamı yaşıyorsun ?
    Adapazarı depreminde yıkılan ve yıkılmayan yerlerin incelemesi sırasında görüldüki yıkılan yerler fay hattıdır ve eski raporlar encümen kararı ile dediğim şekilde değiştirilerek , yapımı yasak yerlere inşaat yapılmış ve insanlar katledilmiştir.Olan kaza değil katliamdır , cinayettir.
    İşte kızdığım bundan , basit şeylerinde vahim sonuçları olabilir.
    Gaflet ve ihanet aynı sonucu doğurur.

Ni-Cd , Ni-MHi , Li-ion, Li-P türü pillerde kapasite sonunda gerilim düşümü gayet hızlı olur.Yani eğrisi dik denir.
    Şak diye ses çıkarmaz ama idare ediyoruz işte.

Löklanşe( yazımını hatırlayamadım),Pb-C (nişadırlı) türü sıradan piller,alkali piller , kapasiteleri sonunda gerilim düşümü yavaş olur.

EDİT : Yolladıktan sonra gördüm.
    Dediğiniz başlığı hatırlamıyorum.
    Çekişmek için değil bilgi paylaşımı için forumları izliyorum.Hem almak hem vermek için.
    Teknik konularda tartıştığım kişiye öfke değil saygı duyarım.Tartışma anının kelimeleri orada kalır.Önemli olan olumlu sonucun çıkmasıdır.
    Yazıları farklı kültür ve huyda insanlar izliyor.Herkesin tepkisi kendine göre.
    Ama sonuç genelde tektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 7 Ekim 2007; 19:34:38 >

• quote:

Düşük değerli direnç ölçerken o iş için yapılmış kaliteli aletler kulanmanı öneriyorum.

Adapazarı depreminde yıkılan ve yıkılmayan yerlerin incelemesi sırasında görüldüki yıkılan yerler fay hattıdır ve eski raporlar encümen kararı ile dediğim şekilde değiştirilerek , yapımı yasak yerlere inşaat yapılmış ve insanlar katledilmiştir.Olan kaza değil katliamdır , cinayettir.

Ni-Cd , Ni-MHi , Li-ion, Li-P türü pillerde kapasite sonunda gerilim düşümü gayet hızlı olur.Yani eğrisi dik denir.

Löklanşe( yazımını hatırlayamadım),Pb-C (nişadırlı) türü sıradan piller,alkali piller , kapasiteleri sonunda gerilim düşümü yavaş olur.

Çekişmek için değil bilgi paylaşımı için forumları izliyorum.Hem almak hem vermek için.
    Teknik konularda tartıştığım kişiye öfke değil saygı duyarım.Tartışma anının kelimeleri orada kalır.Önemli olan olumlu sonucun çıkmasıdır.

Alıntıları Göster
    quote:

Sanırım Coulomb Kanunu'ndan başlayarak elektronik bilgini tazelemeye ihtiyacın var.

• quote:

Alıntıları Göster
    musallim kardeş
    mirim
    pil şarj devresi topiğindeki konuyu tam olarak ve üstüne basarak " yaptım oldu " demek cümlesini kullanmışsın.
    bu oradaki bipekkan ile benim aramdaki tartışma idi, ve işin aslı yukarıda açıkladığım gibi idi,
    kusurlar, ben orayı takip ettiğini ve oradan bana ithaf la tekrar böyle bi şey yazdığını sandım. ama sana herhangi bir kötü sözüm olmadı dikkat edersen
    bak ben burdur da yaşıyorum,
    öyle konuşmussunki,
    fay hattını şehrin dışına kaldıralım diyen belediye başkanı cümlesini kullanmışsın.
    bu cümle benim memleketim olan aydın/kuyucak belediye başkanının trt spikeri ile yaptığı röportajda geçmişti, bizim başkan , kuyucak içinden geçen fay hattını dışarı alalım gibi bişey konuşmuştu, haberlerdede cahil başkan diye baya bi konu olmuştu. tabi sonra adam açıkladı ne demek istediğini,,,,,
    bende sandımki benim aydınlı olduğumu profilimden inceledinde hani siz aydınlılar böyle yanlış şeyler konuşuyorsunuz demişsin gibi geldi,
    neyse,
    deprem konusu bizim konumuz değil.
    piller şak diye ses çıkarmaz ya, oda nerden çıktı,
    abartılı bir benzetme ile pilin aniden bitmesi gerektiğini anlatmak istedim.
    istediğin pili getir düzeneğini kur,
    şak diye, ( eğrisi dik ) bitmez.
    eğrisi dik e yakın biter. buna kabul
    KULLANDIĞIM FOTOĞRAF MAKİNASI ni.mh pillerle çalışıyor batarya zayıf föstergesi göründüğü zaman en az 40-50 foto daha çekiyorum. hani dik bir eğri ile aniden bitiyordu. kendim defalarca pilleri tam boşalması için araba park lambalarına bağlayıp bitmesini sağladım
    lambaların hiç aniden söndüğünü görmedim,
    hep ışık şiddeti azalarak bitiyor piller
    bak şöyle yapalım,
    sen de benim gibi nasıl bir düzenek kuracaksan kur bana göster.
    yada sana bu pil olayına benzer şu soruyu sorayım,
    eline bir hoparlör geçti,
    watt ını bilmiyosun etiketi filan yok
    kaç watt lık hoporlör olduğunu nasıl anlarsın,
    hadi omajını ölçtün watt ını nasıl ölçcen
    bu pil olayıda buna benziyor.
    ben kesinlikle bu şekilde ölçülüyor hiç demedim.
    sadece pillerin gücünün yeterli olup olmadıklarını benim yaptığım metodla diğer yaptığınız ölçümlerle tecrübe ederek öğrenebilirsiniz dedim.
    eline al 1500 ma lik bir pil dolu iken ampermetre kademesinde ölç, yap yahu denemesi para ile değil,
    senden para pul isteyen yok.
    bunun gibi değişik güçlerdeki pilleri ölç bitik pilleri ölç.
    iki ayrı marka ama aynı güçte iki dolu pili bu şekilde ölç.
    ikiside aynı değeri veriyorsa,
    aynı ölçü aletinde,
    benim dediğime çıkarsın.
    yani ben senin dediklerine katılıyorum
    sen benim dediklerime katılmak zorunda değilsin,
    ama ben diyorumki bi dene bak sonuca

birde " eğrisi dik " ne demek nasıl bir türkçe kullanıyorsunuz anlamıyorum ortada bir eğri var ve buna dik diyorsun,
    ben anlamıyorum, eğri eğridir dik diktir,
    dike eğri denilmez, şunu söyleyebilirsin, diğer eğrilere göre daha fazla dik e yakın de yada ona benzer bi şey

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 8 Ekim 2007; 12:00:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kzengin

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    teorik! olarak ölçü aletiyle anlık sığa ölçümü imkansızdır boşuna tartışılmasın çünkü zaten ölçülecek değer adı üzerinde MiliAmper ÇARPI SAAT!! değil mi? sorunun amacından sapması kötü olmuş burası insanların bilgi yarıştırdığı değil bilgiyi paylaştığı yerdir çok iyi bilen bi insanlar bile basit ayrıntıları kaçırabilirler bence bu da böle bi durum ha pilin dolu olup olmadığı veya ölü olup olmadığı ölçülür ama sığası ölçülemez
    bu konuda da en doğru ve en oturaklı cevabı @untayk abim vermiş bence boş tartışmaların yeri burası değil bence
    İyi forumlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zoptrik -- 13 Ekim 2007; 23:39:48 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.