Öncelikle bu aslında biraz korkunç gibi geliyor. Tamamen bambaşka bir alana geçiyorsunuz. Tamamen bilmediğiniz bir alana geçip sadece insanların yani iki yılda hazırlandığı bir süreçte siz bir yıllık süreçte hazırlanmış oluyorsunuz. Peki bu o kadar korkunç mu? Eşit ağırlıktan sayısal için aynı durumu söyleyemem çünkü biraz daha zorlayıcı bir süreç ama sayısaldan eşit ağırlığa geçişi bugün size anlatmaya çalışacağım. Şimdi eşit ağırlık kolay bir bölüm. Sözel de ondan daha kolay. Dil biraz daha kolay o yüzden en ağır bölülm sayısal. Burada alınmaca gücenmece yok. Ben sayısal 11. sınıf öğrencisiyken açıkçası okula pek gitmedim. Etkinliklerde, organizasyonlarda veya farklı yerlerde görev aldım. Bazen de yurt dışına çıktım. Eee gezdim, tozdum, öyle diyeyim. Çok da okul yüzünü gördüğünü söyleyemem. Sonra baktım ki çğrenciler yani benim arkadaşlarım bizzat arkadaşlarım sınav için çok harıl harıl çalışan tipler var. Ve benim de o sırada okulda yapılan denemelerde netlerim iyi değil veya kötü. Sonra düşündüm taşındım. Ben aslında ne yapmak istiyorum. Burada biraz kişisel keşife çıktım. Öğrencinin Kendini Tanıması Ne Kadar Önemli İnsanın kendini tanıması bu yüzden çok önemli bence. Kişisel keşife çıktığım zaman baktım ki ben şu ana kadar şunları şunları edindim. Işte şöyle tecrübeler var elimin altında. Ben şunları yapmak istiyorum. Ben geçmişte şunları yaparak zevk aldım mesela. Ticareti yapmaktan inanılmaz zevk almıştım. Bundan dolayı hani ne yapabilirim, ne edebilirim? gibi gibi kendimi keşfimde dedim ki “Ya ben aslında ileriki kariyer planımda şunu şunu istiyorum. Buna giden yolda sayısal bölümü şart değil ve bundan dolayı dedim ki gel eşit ağırlığa geçelim.”. Bundan sonra sayısalı bıraktım. Sayısal senesinde hani hiçbir şey yapmamıştım zaten. 11. sınıf – 12. sınıf yaz tatilini güzel değerlendirdim. Bundan sonra on birden on ikiye geçtiğim zaman on ikinci sınıfa tamamen iştahlılık için çalıştım ama gerçek. Çok çalıştım. Eşit Ağırlığa Geçmenin Dezavantajları Nelerdir? Eşit ağırlığa geçenler için bizi yani bizi nasıl bir kötülük veya dezavantajlar veya nasıl bir avantajlar bekliyor? Öncelikle dezavantajlardan bahsetmek istiyorum. Dezavantajlar kısmında on birinci sınıfta görülen edebiyat, tarih. Ondan sonra sosyal kısımları vesaire görmüyorsunuz. Felsefe yani söz alanına girmek istiyorsanız felsefe gibi şeyleri görmüyorsunuz. Yani onları görmek için bir daha çalışmanız gerekecek. Eee bir de ekstra üzerinden TYT sosyal coğrafya. Eşit ağırlık çalışırsanız daha iyi olarak hazırlanacaksınız ama onlar her türlü kapatılacak şeyler. Ben aslında bunları dezavantaj olarak söylüyorum ama çok da dezavantaj olarak değil. 11. sınıfta sayısal iseniz biraz yorulabilirsiniz. Bu bir dezavantaj olarak belki. Hanenize. Onun dışında eşit ağırlıkta sınıf değiştirmenin belki size bir dezavantajı olabilir. Yani farklı arkadaş çevresinden bir anda farklı bir arkadaş çevresine geçeceksiniz. Onun da size bir yan etkisi olabilir. Eşit Ağırlığa Geçmenin Avantajları Nelerdir? Avantajlara gelelim. Sayısalda on birinci sınıfta dediğim gibi inanılmaz bir rekabet var. Herkes motorunu ısıtmış. Hani çalışıyorlar ondan sonra matematik üzerine daha fazla çalışıyorlar. Fene daha fazla çalışıyorlar. İşte böyle böyle çalışmalar devam ediyor. Bundan dolayı siz zaten orada bir çalışma rutinini edinmiş olacaksınız. İsteseniz de yani çalışmasanız bile mesela bizim okulumuzda sayısalın en inaktif öğrencileri eşit ağırlığın en aktif öğrencileri kadar çalışkan. Sürekli ders çalışmak zorunda hissediyorsunuz. Matematik yine aynı şekilde üzerine biniyorsunuz. Bundan dolayı zaten matematik olarak veya hani o ısınma anlamında zaten siz daha ısınmış bir şekilde sürece gireceksiniz. Aynı şekilde fen kısmı da açık. Benim fen kısmım iyi değildi ama diğer geçen arkadaşların fen kısımları daha iyiydi. Eşit Ağırlığa Geçmeli Miyim? Eğer gerçekten eşit ağırlıktan hazırlanmak istiyorsanız veya kariyer planınızda aaa ben burada çalışırken işit ağırlık bölümünden de mezun olup şuraya gidersem kazanırım ve giderim diyorsanız kesin. Ağırlığa geçin derim ama şunu da belirtmek isterim bir eşit ağırlık öğrencisi olarak eğer ileride hani insanlar bana bölümümden şu şekilde bunu okuyor diye bahsediyor derseniz böyle bana desinler diye güzel gözle. Diyorsanız kesinlikle eşit ağırlığa geçmeyin. Özellikle eşit ağırlık bölümlerindeki insanlara çok güzel gözle bakmıyorlar. Eee bu ben kendim tecrübe ettim. Biraz da aslında üzerime yapılan dış taraf dış insanlar tarafından yapılan bir mobbing olarak da algılayabilir. Bunu o yüzden mühendis olun hani insanlar benim güzel olsun benim eee makamım lakabım gizli olsun diyorsanız eşit ağırlık okumayın. Sayısal okuyun. Size mühendis desinler, doktor desinler vesaire. Ama gerçekten hayallerinizi veya gerçekten kendinizin yapmak istediği. Şeyler Bursa buysa kesinlikle iştahlığa geçin veya söze de geçin veya sayısala geçin yani iştahlısınız sayısala geçebilirsiniz veya sözele geçin yani hiç korkmayın o anlamda. Bu kadar diyeceklerim umarım faydalı olmuştur. 12. Sınıfta Eşit Ağırlığa Geçmek: Kaynak |
Bildirim