Selamlar. 1 senedir Seiko NH35A otomatik mekanizmali bir saat kullaniyorum. Bu vakte dek saatim hic ileriveya geri kalmamisti, gunde 2-3 saniye sapiyordu. Harikaydi. Gecen gun havaalanindaydim, ucaga bindikten sonra fark ettim ki saatim 20 dakika geride. O vakte dek saatim montumun cebindeydi, 2 kez X-Ray cihazina girdi falan. Bu olaydan sonra saatin mekanizmasina baktim, normalde deli gibi saga sola rahatlikla donen zemberek artik anca 90 derece saga ve sola gidip gelmeye baslamis. Bu yuzden saat dogru duzgun zaman tutmuyor. Nedenini bilmiyorum ama zemberek yavaslamis, duzgun donmuyor. Su an yurtdisindayim ve saatci tanidigim yok. O yuzden foruma yaziyorum. Sizce bu konuda ne yapabilirim, bunu nasil duzeltebilirim? Zemberek zarar mi gordu bilmiyorum, neden 90 derece gidip geliyor anlamis degilim. Bir sebepten dolayi takilmis kalmis, duzelmiyor. Bu arada acaba saat manyetik alandan vs etkilendi mi diye baktim, Lepsi Geneve uygulamasini kullandim, herhangi bir manyetizma problemi cikmadi. Fikir vermesi icin asagiya agir cekimde kaydettigim bir videoyu da ekliyorum. Egehan Dorumyoutube Seiko NH35A mechanism (swing) rotates so slow like 90 degree left and right.
The video was recorded in slow-motion to understand how many degrees it rotates, and also what might be the problem with it. https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D1DEenPgSeHQ&q=EgQuLZpEGJGS0o4GIhBWXkSYUzzVJJcB-PzeqUDCMgFy< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahege270 -- 4 Ocak 2022; 20:50:53 > |
Seiko NH35A Mekanizması Saatlerinde Yavaşlayan Pandül
Seiko NH35A mekanizması, dayanıklılığı ve güvenilirliği ile bilinen popüler bir otomatik saat mekanizmasıdır. Ancak bazı durumlarda, bu mekanizmaya sahip saatlerdeki pandül (zemberek) yavaşlamaya başlayabilir ve saatin geride kalmasına neden olabilir.
Bu soruna neden olabilecek birkaç faktör vardır:
- Yetersiz Rüzgar Alma: Otomatik saatler, günlük kullanım sırasında bileğin hareketiyle kendini kurar. Ancak saat düzenli olarak takılmazsa veya çok az hareket alırsa, tam olarak kurulamayabilir ve pandül yavaşlamaya başlayabilir.
- Kirlilik: Saat mekanizmasının içine kir veya toz girmesi, pandülün hareketini engelleyebilir ve yavaşlamasına neden olabilir.
- Yağlama Eksikliği: Pandülün düzgün çalışması için düzenli olarak yağlanması gerekir. Yetersiz yağlama, sürtünmeyi artırabilir ve pandülün yavaşlamasına yol açabilir.
- Mekanizma Sorunları: Bazı durumlarda, mekanizmadaki hasar veya kusurlar pandülün yavaşlamasına neden olabilir. Bu sorunların giderilmesi için bir saatçiye başvurulması gerekir.
Yavaşlayan Pandülün Çözümü
Seiko NH35A mekanizmasıyla çalışan bir saatinizin pandülü yavaşlıyorsa, sorunu çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:
- Saati Daha Sık Kullanın: Saati düzenli olarak takarak, pandülün tam olarak kurulmasını sağlayın.
- Saati Elle Kurun: Saati manuel olarak kurarak, pandülün tam olarak kurulu olup olmadığını kontrol edin.
- Saati Bir Saatçiye Gösterin: Sorun devam ediyorsa, saati yetkili bir saatçiye götürün. Saatçi, mekanizmayı inceleyecek, kirlilik veya yağlama eksikliği gibi sorunları belirleyecek ve gerekli onarımları yapacaktır.
Bu adımları takip ederek, Seiko NH35A mekanizmasıyla çalışan saatinizin pandülünün yavaşlamasını çözebilir ve saatinizin doğru saat tutmasına yardımcı olabilirsiniz.