Rica ederim. İlerisi için Momentum TW 4 codeclerini not düşeyim: aptX, aptX Adaptive/Lossless, AAC, SBC, Auracast Broadcast Audio ve LC3. M 11 Plus'ı bluetooth'la ziyan etmemenizi öneririm. Bir dip not olarak da: Standart olmayan codeclerle ilgileniyorsanız, 1- Eşleşmedeki her iki cihazın da o codec'i destekliyor olması gerekir, 2- Her iki cihazda da o codec'in seçili olması gerekir: Kulaklıkla eşleştirdiğiniz karşı cihaz androidse ve özel bir uygulama yoksa cihazın gizlenmiş olarak gelen "developer/geliştirici" seçenekleri menüsünü aktifleştirmeniz ve sonra bu menüden ilgili codec'i seçmeniz gerekebilir. İlgili menü, cihazınızın ayarlar menüsündeki "derleme numarası/build number" yazısına üst üste çok kez basmanız halinde görünür hale gelir. Genelde ayarlar menüsünde: cihaz hakkında - (ve/veya) telefon hakkında-yazılım bilgisi- derleme numarası. derleme numarası seçeneğinin üzerine birkaç kere dokununca zaten kaç kere daha dokunmanız gerektiği geri sayımı ekranda görünecektir Mesela buradaki örnekte Tab S 9 Ultra'da 7 kere bastığınızda ayarlar menüsünün bir yerinde geliştirici seçeneği belirecektir... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmdat Çekici -- 30 Eylül 2024; 12:53:1 > |
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 satışa çıktı (3. sayfa)
-
-
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. M11 plus’ı sadece tw4 ile kullanmıyorum tabi ki 😊 kulaklık merakı var bende bir sürü kulaklık var. Momentum 4 de kafa üstünde yani direk aptx hd çıkıyor. Daha önce başka bir kulaklıkta ldac gördüm ekranda yazıyordu o yüzden bunda göremeyince şaşırdım desteklemiyormuş demek ki. M11 plus ile genelde dt 700 pro x,dt 770 pro,mdr1a ve ibasso it04 ile kullanıyorum. Bu aralar bluetooth kulakları deniyorum. Tw4 satacağım, wf-1000xm5 aldım kargoda şu an. Onda ldac var daha önce başka sony kullanmıştım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bluetooth'larda veri aktarımı ve dijital müzik dosyası veri miktarı konularında kaba bilginiz var mı? Tüm bluetooth codeclerinin yetersizliği (henüz), anlamsızlığı ve pazarlamada kullandıkları kelimelerin ne kadar yanıltıcı olduğu açısından bir kenarda durması belki bazılarının işine yarar... hi-fi/hi-res/audiofile ile bluetooth'un aynı cümlelerde kullanılmasının tezatlığının da altını çizer
-
Evet az çok bilgim var. Kablolu kulaklıkların yanına yaklaşamazlar henüz bluetooth kulaklar aynen. Benimkisi meraktan biraz deneme yanılma. Evet o tezatlık yüzünden tw4 aldım ben de incelemeden tam olarak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kptozan -- 30 Eylül 2024; 15:30:40 >
Bu özet müzik dinlerken 'kaynağa sadık/kayıpsız veya olduğu kadar sadık aktarım' sizin için önemliyse ama henüz hiç bilginiz yoksa anlamlı...önemsizse aşağıdakilerle hiç vaktinizi harcamayın :) Tamamen müzik özelinde. Ama son tahlilde tek işlev, konuşma da olsa, video da olsa, müzik de olsa, dijital verinin aktarımı.
Dijital müzik dosyası dediğimizde müziği dijital veriye çevirmeyi kastetmiş oluyoruz. CD kalitesi dediğimiz bir 16bit/44,1khz dosya hiç dokunulmamış haliyle saniyede 1411 kb bilgi içerir. (bir kanal için 16 bit, çarpı saniyede 44,1 örneklem, 2 kanallı stereo için de çarpı 16x44,1x2= 1411)
Yani siz CD kalitesinde bir dosyayı hiçbir bilgi kaybı olmadan şekilde kulağınıza aktarmak istiyorsanız aktarım hızının veya bant genişliğinin saniyede 1411 kb'a ulaşması şart. (Aynı bağlamda, yüksek çözünürlüklü dediğimiz örneğin 24bit/96kHz bir dosyanın kayıpsız aktarımı için 24x96x2 hesabından saniyede 4608 kb hız gerekiyor)
Bu noktada iki işlem önemli. Birincisi dosyayı kayıplı hale getirmek, ikincisi ise dosyayı sıkıştırmak.
Kayıplı hale getirmenin en yaygın ve bilinen hali mp3 dosyaları. Mesela 320'lik mp3 dosyası dediğimiz dosya, bahsettiğim 1411'lük bilginin sadece 320'sinden oluşturulan bir dosyayı ifade ediyor. Kaynak dosyanın verisini azaltarak oluşturulan mp3, ogg, vs dosyalara kayıplı dosya diyoruz. İkinci yöntem ise, aynı zip veya rar'a benzer şekilde, kaynakta sıkıştırıp, aktarıp, hedefte tekrar açma yöntemi. Mesela 1411'i 700'e sıkıştırıp, 700 olarak transfer edip, dinlerken yine 1411'e çevirme... bunun da en yaygın yöntemi flac ve ape dediğimiz formatları kullanmak ki bunlara da kayıpsız formatlar diyoruz.
Bluetooth kulaklıklardaki codec'ler de tam olarak bu veri aktarım miktarı ve yöntemi ile ilgili. Yani, konu X isimli bir codecse ve X codec Y miktarda veri aktardığını iddia ediyorsa, pratikte kullanıcının bilmesi gereken, dinlediği dosyanın saniyede Y'den büyük bir hıza ihtiyacı olup olmadığı.
Standart codecler sanırım 300'lü rakamlarda, LDAC gibi 900'lere çıkabilen codeclerde bile bahsettiğim 1411'in 900'ü kulağa erişiyor olacak... Sıkıştırıp gönderilen dosyalarda saniyede 900'ün altına düşürülmüş bir sıkıştırma kaybı ortadan kaldıracak gibi gözükse de codec'in 900'ü kullanmak için kullandığı yöntem (ve mevcut codeclerin tümünün yöntemi) kayıp edip/küçültüp aktarmaya dayandığı için her koşulda kulağınıza kayıplı erişecektir.
'Hi-res' bu rakamların daha da büyük hali olduğu için pazarlanan ve gerçek arasında fark daha da dramatik...dikkat edilmesi gereken 'hi-res desteği' ifadesinin kullanımın..buradaki numara/kandırmaca, hi-res yani yüksek çözünürlüklü yani 16bit/44,1kHz'in üstündeki dosyaları 'desteklemenin' iki anlama gelebiliyor olması. Bir, dosyayı bir şekilde çalma yeteneği, iki, dosyayı aynen iletme yeteneği.
Bluetooth pazarlamasında kullanılan anlam birincisi yani dosyanın çözünürlüğü ne olursa olsun kulaklıktan sesi verebiliyor olması. Bunun pratikte anlamı, codec'in limiti kadar kayıplı hale getirip iletme. Yani dosya hires ve içerdiği bilgi 4608 kbps ama kulaklığınız LDAC veya AptX destekli diyelim. LDAC olsa 4608'in en fazla 990'ını, aptx adaptive 576'sını aktarabilecek...(kabaca böyle,detayda özellikle örneklem yöntemlerinde biraz daha iyi bir yanı var ama teknik olarak karmaşık gelebilir)
Daha da ÖZETLE, kayıpsız bir bluetooth ses aktarımı teknolojisi veya codec'i henüz yok. Bluetooth kulaklık pazarlamasında kullanılan 'lossless/kayıpsız' veya 'HD' veya 'hi-res' gibi terimlerin gerçek anlamlarıyla hiç ilgisi yok, hatta ürünlerin dökümanlarını incelerseniz 'lossless' diye pazarlanan ürünün resmi dökümanlarında küçük harflerle 'near lossless/kayıpsıza yakın' olarak anıldığını dahi görebileceğiniz ambalajlar var.
Tabi ki birey özelinde bunlar çok anlamsız olabilir...kulaklar, tercihler, beklentiler bunların hepsini anlamsız kılabilir. Birinin hazinesi diğerinin çöpü, diğerinin çöpü bir başkasının hazinesi.
Kaldı ki, kayıplar birbirinden farklı belli algoritmalarla sağlanıyor... Aynı kaynak dosya için, 300kbps veri aktaran bir codec'in algoritmasının üreteceği bir müzik dosyası sizin kulağınıza 500kbps veri aktarımı sağlayan bir codec'in algoritmasının üreteceği müzik dosyasından çok daha fazla zevk alacağınız bir şekilde ulaşabilir...
Ama teknik olarak kayıpsız müzik dosyasını kaynağına sadık şekilde (hi-fi'daki fi'nin temsil ettiği fidelity'nin dijital müzikte ifade ettiği anlamlardan biri) dinlemek için bluetooth bir yöntem (kulaklık veya hoparlör) değil ve bu konulara dahil etmek dahi absürd denebilir.
-
Beyefendi teknik bilgi dolu mesajınız için teşekkür ederim üşenmeyip yazmışsınız bu kadar. Az çok konuya hakimim. Deezer hifi ve apple music kayıpsız kullanıyorum. Ldac iyidir 😊 hoparlör olarak da audioengine hd 6 kullanıyorum. O da aptx hd kullanıyor saygılar 😃
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kptozan -- 30 Eylül 2024; 17:32:5 >
Hocam wf-1000xm5 geldi. Siz konuya ilgilisiniz diye haber vermek istedim. Aptx ile ldac arasında ciddi fark var. Tw4 ile de bariz fark var iki kulaklık da elimde olduğu için denedim. Veri aktarımı kaçtır bilemem de Sony gayet başarılı 😊
:) Siz demeseniz de fark vardı zaten. Güzel cihazlarınız var, biraz daha bilgilenirseniz keyfini daha çok çıkarabilirsiniz...
Cihazlara has ses karakteri yüzünden aynı codec'i kullanan marka ve modellerde de fark olduğu bilinen bir gerçek. Buradaki kriter sizin memnun olmanız. Ucuz bir Soundcore modelindeki LDAC ile elinizdeki Sony'nin LDAC'i arasındaki farkın hangisinin sizi tatmin edeceğini bilmenin tek yolu ise ikisinden de dinlemek. Farklı kalitede cihazlarda son kullanıcı tecrübesini tamamen değiştirecek çok farklı özellikler olabiliyor... Daha önceki özet bilgiyi de genele hitap etsin diye not düşmüştüm.
Kişisel zevkler bir kenara, kulağı ayırt edebilen herkes için teknik olarak şu an en önde codec LDAC.
Cihaz olarak da, her ikisinin de detaylı bilgileri ve ölçüm bilgileri var elimde. İkisi arasında çok büyük farklar olmasa da klasik müzik ve akustik enstrümanlara meraklı (kabaca ekolayzırın ortasında yer alan seslerin detayının daha önemli olduğu), sesin ve ses sahnesinin daha doğal üretilmesine dikkat eden biri için Sennheiser biraz daha tercih edilebilir. Diğer tüm türler için, genel anlamda, Sony büyük ihtimalle en iyi cihaz.. Güle güle kullanın.
-
Daha çok bilgilendikçe benim aleyhime oluyor ama kur fiyatları malum 😊 bluetooth olayını tamamladım şimdilik. Souncore anker de vardı bende o da ldac kullanıyordu dediğiniz gibi sony de ki ses ile anker de ki ses farklı. İbasso it 04 dem sıkıldım. Kablolu iem bakıyorum tavsiye edebileceğiniz kulaklık var mı? Alman malı kulaklıkların ses karakterleri hoşuma gidiyor sennheiser beyerdynamic vs
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kptozan -- 2 Ekim 2024; 20:25:44 >
Hareket halinde kullanım ve pratik bir avantajı olması dışında ciddi bir müzik dinleyicisi için bluetooth henüz hazır değil.
Tavsiye için birçok kişisel bilgi gerekiyor. O yüzden bu tür platformlarda pek taraftar değilim. Ağırlıklı dinlediğiniz tür veya türler varsa onların gereksinimlerini öğrenip o yönde araştırma yapmak en doğrusu. Hip-hop dinleyen birinin tercih edeceği iem ile klasik müzik dinleyen birinin iem'i aynı olamaz... Sesin hangi kısmını (bas/tiz/orta) ne kadar doğru verdiği, ses sahnesini canlandırma yeteneği, en yüksek ve en düşük sesi ne kadar ayırt edebildiği gibi 8-10 tane kriterin bilincinde araştırırsanız hem üründen daha çok keyif alırsınız hem de aleyhinize unsuru iyice azdırmamış olursunuz... :)
Mesela resminizdeki Rammstein doğruysa ve kriter olsa bakmaya hem vurucu bası olan hem ortaları hem de inceleri (yani tüm spektrumu) temiz canlandıran ciddi cihazlardan başlamanız gerekirdi...
Benim ana kullanımım kulak üstü ve hem açık hem kapalı 2 Sennheiser kullanıyorum. Şimdiye kadar 10 iem kullandıysam (artık iem kullanmıyorum, galiba bir yerlerde bir hifiman ve bir sennheiser sağlam duruyor) 5 veya 6'sı Sennheiser idi ama iem tarafında fiziken çok narinler ve Türkiye servisini 10-12 yıl önce defterden sildim. 3 Bluetooth'umun biri de sennheiser... Bunun ışığında favori markam olduğu söylenebilir... benim müziğim ve benim kulaklarım için...:) ama dediğim gibi, tavsiye etmiyor da olabilirim...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmdat Çekici -- 2 Ekim 2024; 21:9:43 >
-
Rock metal dinliyorum genelde evet. Fotoğraftaki Rammstein gibi😊 ben çok kulaklık kullandım bu yaşıma kadar. Gördüğüm kadarıyla da hemfikiriz. Ben de sennheiser ses karakterini beğeniyorum. Beyerdynamic de güzel denemediyseniz tavsiye ederim. Sonu yok pek bu yolun. Hifiman re400 vardı fiyatına göre iyiydi sesi. Müzik sitesi vardı bir tane ne güzel kapattılar. Orada bir sürü böyle anlayan arkadaşlar vardı sizin gibi odyofil 😊
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kptozan -- 2 Ekim 2024; 21:18:55 >
Rock ve metalin gereksinimleri birbirinden farklı ama erişiminiz varsa araştırırken listenizde bu da bulunsun:
-
Bu markayı da biliyorum evet bu modeli duymadım bakacağım teşekkürler
arkadaşlar sizce Samsung Galaxy S23 Ultra ile beraber kullanmak için Sennheiser Momentum True Wireless 4 mu yoksa Sony WF-1000XM5 mi? İkisini de kullanmış olan var mı? İlk önceliğim ses kalitesi. Aslında Galaxy Buds 3 Pro istiyordum fakat kulağıma şekli uymadı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wholelottared -- 11 Ekim 2024; 9:36:24 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X