Şimdi Ara

Seri porttan osiloskop yardımıyla sinyal okuma? Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.021
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Üniversite bitirme projesi değerinde bir proje ile uğraşmaktayım.

Assembly dilinde yazmış olduğumuz kod 1 saniye aralıklarla clock(darbe) sinyal gönderimi yapması istenmekte ve bizde bunu bilgisayarın com1 portundan osiloskop ile kare sinyal olarak almamız gerekiyor.

Bizim ölçümlerimizde üçgen sinyal var nasıl olacak yardımlarınızı bekliyorum..

(Ve bu devresiz olarak windows olmadan bilgisayarın başlangıç anında ms dos programıyla kodumuzu çalıştırmaktayız...)

• Bootloader olarak kendi assembly programınınızı PC de çalıştırıyorsunuz. Seri port pinlerinden de 1Hz'lik kare dalga gönderecek doğru mu anladım ?
    Yahut 1 sn aralıkla TX pininden 10 bit süresince 0x55 veya 0xAA göndereceksiniz ( 1 0 1 0 dizisi ) baud rate bağlı olarak 10 pulse lık bir kare dalga
    dizisi görmeyi hedefliyorsunuz ?

Aklıma gelenler :

- Kare yerine üçgen dalga görüyorsanız rise/fall time lar çok uzuyor demektir. Başka bir yerde dert yok ise PC nin RS232 pinine ya çok büyük bir
    kapasitif yük geliyor yahut bir şekilde buradan akım çekiliyor olabilir. Yahut ölçüm hatası vardır, scope ayarlarında yada probe da sorun olabilir.
    PC nin RS232 çıkışına sadece scope bağlı değil mi? Başka bir cihaz, kart vs. yok ?

- RS232 sinyalleri (idealde) +-12V tur, standart sanırım 3 ~ 12V arası da olur diyor. Laptoplara takılan USB-RS232 çeviricilerde saçma
    sapan seviyeler gördüğüm oldu. Bilgisayar desktop değil mi?

- Öncelikle windows altında basit bir program yazıp ölçüm sisteminizin ve donanımınızın ( PC anakart RS232 bağlantıları, port sağlam mı vs.) doğru çalıştığından emin olun.

- Seçtiniz baud rate donanım olarak uygun değildir. 1200 baud gibi düşük ama standart bir hızda sn de bir 0x55 göndererek deneyin.
    Osiloskobun modeli nedir bilmiyorum ama trigger modunu normal e (auto veya single kullanmayın) ve negatif edge e alın, timebase i de
    ekranda 20 pulse görebilecek bir değere ayarlayın, dikey kazancı da 12V , tepeden tepeye 24V görebilecek seviyeye alın. RS232 de
    5 numara GND, 2 RX, 3 TX. 5. ve 3. pin arasına bakıyor olmanız lazım.

- Bazı chipsetlerde DTR DCE vb. çok kullanılmayan handshaking sinyallerini aktive etmeniz gerekebilir ama böyle bir problem bence çok düşük
    bir ihtimal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 12 Aralık 2013; 16:05:55 >

• Evet masaüstü bilgisayar ile ve de herhangi bir devre kullanmaksızın çalışmaktayım yalnız şunu belirteyim ki bu sadece projenin bir parçası normalde rn-42 bluetooth modül ile bilgisayarın seri portu aracılığla haberleşmesi sağlanacakdı.

İşin belli aralıklarda clock sinyal yollama kısmına gelince yazılmış olan kodları buna göre düzenledik gerekli giriş çıkışları yaptık ve de sadece kod ile pc nin çıkışından sinyal okumak nasıl olacak bilmiyorum ama kaç gündür bununla uğraşmaktayım.

Ve elde ettiğim sinyalin gürültü sinyali olma ihtimali de ayrıca çok yüksek belki de bundan belki ötürü bir sinyal elde ediyorum.

Ben tavsiye ettiğiniz işlemleri uygulamam gerekiyor sonrasında sonuçları yine yazarım.

Dilerseniz yazmış olduğum asm kodunuda yollayabiir (80386DX mikroişlemcisi)
  • PC ye en son assembler ile kod yazdigimda 386DX islemciler en guncel CPU idi, aradan nereden baksaniz yirmi yil gecmis. Pek birsey hatirlamam artik. Biosta COM1 i acma kapama secenegi de olabilir ona da bakin.

Olctugunuz sey gurultu mu emin olmanin en kolay yolu PC nin TX - GND ( pin 3 - 5 ) 10K bir direnc baglayin yuk olarak. Eger gurultu ise sinyal kaybolur, gercekten ucgen dalga var ise degisen pek birsey olmaz.

Bluetooth modulunun userinde bluetooth stack i yok ise isiniz zor, assembler ile bluetooth stack i yazmak akil kari degil. Bu odevin mantigi nedir ? Hocaniz neyi ogretmek istiyor ? Gerek assembler gerekse 386 embedded uygulamalarda bile gecerliligini yitirdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğiniz yöntemlere baktım şuan bir takım ayarlamalarla rs232 nin 2. bacağından kare dalga sinyal okuyabiliyorum.Şöyle programı çalıştırdığımda klavyeden herhangi bir

tuşa basıldığında bu şekilde sinyal gönderimi gerçekleşiyor ve osiloskopta bunu okuyabiliyoruz ama programı otomatik olarak '101010' gibi sonsuz döngü içinde ilerlemesini

nasıl gerçekleştirebiliriz acaba..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lehrymut14 -- 19 Aralık 2013; 23:23:05 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.