Merhaba arkadaşlar. Öncelikle belirtmeliyim ki, forumda aktif biri değilim. genelde en son çare olarak burayı görüyorum ve çoğunlukla sorunumun çözümü de sizde oluyor, herkese yardımcı oldukları için teşekkür ederim.
Sorunum basitçe şöyle arkadaşlar. Lisede denizcilik eğitimi aldım ancak mesleğimden hiç hoşlanmıyorum. Bilgisayarla uzun zamandır ilgileniyorum; ailem ile birlikte. Amcam programcı, asp ve delphi kullanıyor yanılmıyorsam. Halam teknik ressam, babam ise reklamcı, photoshop, illistrator ve coral temelli çalışıyor. Ailem bilgisayar konusunda uzun zamandır çalışıyor yani. Bende programcı olmak istiyorum; özellikle web programlama konusu ilgimi çekiyor. Aklımda asp.net ve PHP var; daha sonra tam profesyonel olmasa da, HTML ve android/ios programlama düşünüyorum. bunu düşünme sebebim ise, gelişime açık bir olan olduğunu görüyorum ve kendi geliştirdiğim projeleri kolaylıkla gerçekleştirebileceğim alanlar olduğuna inanıyorum.
Lafı uzattım, okuyanların zamanını çalmayayım. benim sorum şu; bu kursları alırken "asp.net vb." hangi sertifikaya dikkat etmem gerekir? Örneğin Asus'un programcılık eğitimi verdiğini ve verdikleri sertifikanın CV'de gayet güzel durduğunu, insanların bir adım önüne geçmene olanak sağladığını duydum. Aynı zamanda Microsoft'da çalışabilmek için de belli bir sertifikaya ihtiyaç duyuluyormuş, sonra microsoft'un açtığı sınavlara girerek bu dereceni yükseltebiliyormuşsun diye duydum ama gerçekten çok bir bilgim yok.
Aranızda gerçekten bu işe yıllarını vermiş mühendisler, programcılar, yazılımcılar olduğunu biliyorum. Umarım zamanınızı çalmadan güzel bir sonuca ulaşabilirim. Şimdiden teşekkür ederim..
Amaç programcılıkta başın ağrımadan iş çıkartmak ve para kazanmaksa sertifika tamamen 2. planda kalıyor. CV'de güzel görünüyor sadece bir zevk meselesi. Bir adım öne çıkarıyor ise sertifika eğitimi veren kursların jargonundan fırlamış gibi. Başlangıçta ilk işi alırken işverene kendini ispatlamak için sertifika alınıo ki yıllar önce 2002'de ben de almıştım: MCSD. Ancak dikkat, hiçbir kursa gitmeden 4 sınava girerek aldım. Çok gerekli birşey olmadığını bildiğim halde birkaç ay uğraştım ve aldım. Ancak sadece bir tanede bıraktım. Kâfi. Kimisi vardır bir sürü sertifika almıştır bence onlar hem kendileri hem de işverenleri açısından faydasız. CV'de güzel görünüyor ona birşey diyemem.
Bu açıdan deneyim daha önemli. aslında deneyim de cok cok önemli değil, bilhassa 6 ayda ustalaşılmış aynı işi 4-5 sene boyunca yapmaya tekrar etmek 4-5 senelik deneyim değildir, 6 aylık deneyimin 8-10 kere tekrar etmişidir.
6-12 aylık gerçek bir deneyim en iyi sertifikadan daha iyidir.
quote:
Orijinalden alıntı: revivo72
Amaç programcılıkta başın ağrımadan iş çıkartmak ve para kazanmaksa sertifika tamamen 2. planda kalıyor. CV'de güzel görünüyor sadece bir zevk meselesi. Bir adım öne çıkarıyor ise sertifika eğitimi veren kursların jargonundan fırlamış gibi. Başlangıçta ilk işi alırken işverene kendini ispatlamak için sertifika alınıo ki yıllar önce 2002'de ben de almıştım: MCSD. Ancak dikkat, hiçbir kursa gitmeden 4 sınava girerek aldım. Çok gerekli birşey olmadığını bildiğim halde birkaç ay uğraştım ve aldım. Ancak sadece bir tanede bıraktım. Kâfi. Kimisi vardır bir sürü sertifika almıştır bence onlar hem kendileri hem de işverenleri açısından faydasız. CV'de güzel görünüyor ona birşey diyemem.
Bu açıdan deneyim daha önemli. aslında deneyim de cok cok önemli değil, bilhassa 6 ayda ustalaşılmış aynı işi 4-5 sene boyunca yapmaya tekrar etmek 4-5 senelik deneyim değildir, 6 aylık deneyimin 8-10 kere tekrar etmişidir.
6-12 aylık gerçek bir deneyim en iyi sertifikadan daha iyidir.
Yorumunuz için teşekkür ederim. Tecrübe çok önemli o konuda haklısınız elbette. özellikle son zamanlarda herkesin kendine "web master" dediğine bakarsak gerçekten önemli. aslında "bir adım öne çıkarıyor" gibi jenerik cümleler kullanmak istememiştim ama nasıl anlatacağımı bilemedim. Peki sizin almamı önerdiğiniz bir sertifika var mı? Çünkü bilgisayar konusunda freelance çalışmış olsam da, maaşlı bir işte de çalışmadım, sertifikam da yok. sizde bu işte yeni olan birinin en azından kendini "işe alınabilir" sınıfına çıkarması için hangi sertifikaları alması gerekir?
İlla ki bir sertifika önerecek olsaydım MCSD 'yi tavsiye ederdim cunku web / masaüstü / kurumsal (enterprise) yazılım temelleri kapsıyor. Benim aldığım dönemde MCSD 'ye bu 3 alan birden dahildi nitekim o yüzden cok etkili sertifikaydı şimdi 6 farklı alana bölmüşler galiba:
MCSD: Windows Store Apps MCSD: Web Applications MCSD: SharePoint Applications MCSD: Azure Solutions Architect MCSD: Application Lifecycle Management MCSD: Universal Windows Platform
Ancak Microsoft cok yaygın olsa da sonuçta onlarca platformdan sadece biri olduğunu unutmamak gerekli. Ruby on Rails, Node.js, React.js, PHP Laravel, bunlar da bağımsızlıklarını ilan etmiş platformlar. Java, Python zaten 20 yıldır öyleydi. Ancak son yıllarda Scala, Elixir, Golang gibi yeni diller ve Redux gibi ufak frameworkler dahi kendi ekosistemlerini oluşturdu, o yüzden Microsoft sertifikası iyice marjinal kalmaya başladı. Bir zamanlar Microsoft devdi diğerleri yanında marjinal deney gibiydi şimdi tersi bi durum sözkonusu o yüzden MCSD sertifikası tavsiyemi ona göre değerlendir. Alternatif olarak son yıllarda yaygınlaşan "badge" sistemi var yani kendini bi konuda geliştiriosun sonra o konuda badge yani rütbe alıyosun, http://openbadges.org/ ta anlatılıyor.
Çok teşekkür ederim. elimden geldiğince inceleyerek tercih etmeye çalışacağım. iyi günler dilerim