Arkadaşlar konunun yerisi burası değil fakat en fazla online kullanıcı burda olduğu için buraya açtım. Çalışmış olduğum Firmada, İntel Xeon X5660 @2.80 Ghz(2İşlemci) 32Gb Ram 2008 R2 64 bir işletim sistemi kullanılmakta.Henüz alalı 1 ay oldu.Hiç bir sorun sıkıntı yok fakat 32gb ram'in 12-13 gb'ını hiçbir işlem yapılmadığı taktirde kullanmakta.Bunun herhangi bir nedeni varmıdır?Yani 2008 in kendi bünyesine ayırmış olduğu veya uzak masaustu kullanıcılarına ayırmış oldugu miktarmıdır. Ne amaçla 12gb ını kullanıyor gozukmekte. Sizce neden?
2008 uzerinde calisan processlere ve programlara bakmak lazim, mssql var mi makinede o reserve ediyordur memoryi. adim 1: task manager islemler tabinda memorye gore sort ettiginizde en cok memory kullanan processler hangisi (screenshot iyi olur). ayrica select columns diyerek memory ile baslayanlarin hepsini secip o counterlara da bakin. muhtemelen cachelenen memory nedeniyle bu kadar yuksek kullanim goruyorsunuz. isletim sistemi ihtiyaci oldugunda o memoryi baska process'e aktarabilir.
adim 2: Perfmon ile IIS ve SQLserver processlerinin counterlarina bakmak lazim.
adim 3: Sysinternals Process explorer ile View> Select Columns > Private Bytes + Process Memory +Working Set Size +Virtual Size degerlerine de bakarsan orada ortaya cikar kimin memoryi kullandigi.
Eger task managerda bahsi gecen 12 GB kullanan process gorulmuyorsa Working set (memory) kisminda... bos durmasi yerine kullanmasi muhtemelen process'e reserve ediyordur isletim sistemleri memoryi.
Ustad ilgin için çok teşekkurler... Şimdi şöyle söyleyyim bütün kullanıcıların oturumunu sonlandırıp girişlerini engelledim.Gene 12-13 arası kullanıyordu.Hepsini atıp serverı yeniden başlattıktan sonra kullanmış olduğu ram 4-5 e kadar düştü kullanıcılar bağlanmaya başladıklarında tekrardan 6-7 çıktı.istemiş olduğunuz ss leri ilave ediorum. Bu server için hiç bir sıkıntı oluşturmuyor yavaşlama açısından, genede beni rahatsız ediyor. Haniğ ben 4gb ramlede aynı şekilde butun kullanıcılar bağlandıgında aynı işlemlerle 2-3 arası kullanıyordu. Ama 2008 e geçince bu kadar fazla kullanması dikkatimi çekti.
Sysinternals Process explorer ile View> Select Columns > Private Bytes + Process Memory +Working Set Size +Virtual Size degerleri
Ayrıca server'ı yeniden başlatınca bütün kullanıcıların fatura yazıcılarını yeniden yüklemek zorunda kaldım.Açıldığında otomatik olarak silinmişti. Bu konuyla ilgilide bir konu açmayı düşünüyorum aslında. Şuan kullanmış olduğu ram 7 gb
çözümpark'ka bu konuyu açarsanız yardımcı olurlar
Ram kullanım oranlarında bir dengesizlik görünmüyor, çalışan uygulamalar ve sayılarına bakacak olursak dengeli bir dağılım sözkonusu. İşlemci kullanım seyri ile ilgili daha detaylı bir SS koyarsanız ve bunu ram kullanımının tavan yaptığı sırada yaparsanız daha iyi olur ama bir anormallik gözükmüyor. Zaten bol miktarda ram var sistemde ve anormal kullanım da olmadığına göre bırakın kullanılsın, kullanılmayan ram'ın ne lüzumu var dimi ? :)
process explorerda gordugum kadariyla _mprosrv.exe 12 Gmemory kullanimin nedeni. progress database server calisiyor ve cok sayida instance calistiriyor. kullanicilar baglandiginda dediginize gore terminal server kullacilari sanirim bunlar. her biri icin bu mprosrv calisiyor olabilir. eger gereksizse kapatip deneyebilirsin ama gereksiz oldugunu sanmiyorum.